Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2017
RECENZJE | Click. Boom. Amazing! Test AKG K612Pro
    

 

Click. Boom. Amazing! Test AKG K612Pro


 Autor: NimnuL | Data: 04/03/14

Click. Boom. Amazing! Test AKG K612ProAkustische und Kino-Geräte, w skrócie: AKG - te trzy litery są w stanie sprawić, że osoby głęboko zainteresowane tematyką audio, przestaną przeżuwać owsiankę i podniosą wzrok znad komiksu. Ten austriacki producent słuchawek oraz mikrofonów, jest jednym z najlepiej znanych specjalistów dźwięku w tym rejonie Drogi Mlecznej. W jego ofercie gościły oraz nadal goszczą wysoko cenione modele, niektóre z nich można nawet nazwać mianem kultowych. Wracając jednak do tematu - AKG idąc z duchem czasu, postanowił odświeżyć kilka swoich słuchawek, efektem tego zabiegu jest m.in. model K612 Pro (sprzęt udostępnił ESS-Audio), którym dokładnie zajmę się w niniejszej recenzji. Czy austriacki marketing mydli nam oczy i próbuje, pod nową nazwą, sprzedać nam odgrzanego kotleta – z pewnością smacznego, ale nadal niepieczonego na miejscu? Zapraszam.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Click. Boom. Amazing! Test AKG K612Pro
 
 » Porcja faktów
 » Porcja obrazów
 » Porcja zabawy
 » Porcja wniosków
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. Jak to "na siłę" nie odczepiany przewód. (autor: belixa | data: 4/03/14 | godz.: 05:35)
    W życiu nie kupię już słuchawek za > 200zł na zwykłym kablu.
    Mam dość lutowania i bawienia się kablami a i jakość powinna na tym tracić.

    Zwyczajnie odpinany kabelek z obu stron i słuchawki mają +100 lat do żywotności. Szczególnie jeżeli użytkownik słucha do poduszki.


  2. @belixa (autor: NimnuL-Redakcja | data: 4/03/14 | godz.: 07:10)
    ja używam intensywnie słuchawek z nieodczepianym kablem (HD555) już 10 lat, zasypiam w nich i budzę się z kablem wokół szyi, upycham je w plecaku i potykam się o przewód ... i do teraz zero problemów z tym elementem.
    Odczepiany kabel jest fajny, ale w tym wypadku jest on b. wysokiej jakości i tyle.


  3. do redaktora (autor: mat9v | data: 4/03/14 | godz.: 09:05)
    Być może to nieodpowiednie miejsca, ale wspomina Pan o wymiennych welurkach do tych słuchawek. Od długiego czasu szukam welurków do AKG 530 LTD albo nawet jakichkolwiek zamiennych. Proszę o pomoc bo powoli tracę nadzieję, spędziłem w Googlach i na różnych forach wiele tygodni szukając odpowiedzi. Pisałem nawet do Polskiego dystrybutora. Nic.

  4. @mat9v (autor: NimnuL-Redakcja | data: 4/03/14 | godz.: 09:49)
    ciężka sprawa, dokopałem się do informacji, że K530, są następcą K501, natomiast pobieżne przeszukanie oferty różnych sklepów nie dało pozytywnych wyników dot. padów do tych słuchawek. Proponuję wymierzyć te pady i poszukać zamienników innych producentów lub z innego modelu AKG. Średnice są często dość standardowe, nawet sposób mocowania bywa ujednolicony, może i tym razem tak jest. Jeśli pady mają kołnierz to powinno być łatwiej dobrać zamiennik, ciut gorzej, jeśli to mocowanie bagnetowe (wówczas pozostaje raczej oferta AKG). Może się okazać, że będą pasowały np. poduszki od K550
    http://www.head-fi.org/...d-back-k702-literally/15


  5. dziekuje za pomoc (autor: mat9v | data: 4/03/14 | godz.: 11:13)
    k530 ltd maja mocowanie bagnetowe, od 550 niestey nie pasuja, maja inna srednice. No nic bede szukal dalej :(

  6. Zmierz średnicę i przyjrzyj się mocowaniu (autor: NimnuL-Redakcja | data: 4/03/14 | godz.: 11:28)
    kto wie, może welury od serii 6 lub 7 podpasują.

    http://www.thomann.de/gb/akg_k601_ear_pad.htm


  7. przydałoby się napisać (autor: patinka | data: 4/03/14 | godz.: 13:47)
    gdzie je można dostać w Polsce bo na polecanym przez tpc morele nie ma.
    pozdr.


  8. Porównywarki cenowe (autor: NimnuL-Redakcja | data: 4/03/14 | godz.: 14:07)
    oferta w sklepach rotuje, podobnie jak ceny ...

  9. bardzo mi odpowiada charakterystyka AKG (autor: Sławekpl | data: 4/03/14 | godz.: 17:26)
    dość powtarzalna w większości modeli, coś jak B&W w kolumnach, świetnie się synchronizuje z moimi radarami :)
    obecnie używam K701 i jak na razie nie widzę żadnego sensu rozglądać się za jakimś następcą, wymieniłem tylko Jacka oryginalnego na Proel Stage Equipment S242S
    odczepiany kabel - jakoś nikt nie wspomniał że prócz niezaprzeczalnej wygody takie rozwiązanie podnosi wagę słuchawek, wtyczka i gniazdo na jednym uchu musi zostać zrównoważona, a dobrej jakości takie komponenty muszą swoje ważyć nawet jeśli to tylko mJack, membrany są zwykle okrągłe lub owalne, zamontowane wewnątrz słuchawki gniazdo częściowo zaburza akustykę,
    konkludując, jeśli producent odpowiednio tego nie zaprojektował takie rozwiązanie może nawet negatywnie wpływać nie tylko na komfort ale i na jakość dźwięku, takie jest moje zdanie


  10. @Slawekpl (autor: NimnuL-Redakcja | data: 4/03/14 | godz.: 18:45)
    sluszna uwaga, dziekuje.

  11. welurki od K618 (autor: plopki | data: 4/03/14 | godz.: 19:34)
    na 99% będą pasować do K530 LTD pod względem średnicy, natomiast mocowanie raczej jest inne. Z tego co pamiętam w K530 są 3 zaczepy a nie 4, ale niewykluczone, że ten plastik da się jakoś przeczepić ze starych padów.

  12. dziękuję (autor: mat9v | data: 4/03/14 | godz.: 21:43)
    wszystkim za pomocną dłoń :)

  13. ... (autor: radonix | data: 4/03/14 | godz.: 23:12)
    Precyzja wykonania! (super zdjęcia)

    PS. Autorzy TPC obiecywali kiedyś pochylić się nad wzmacniaczami słuchawkowymi (ale, jeśli można, nie takimi dziwnymi ''przenośnymi, na baterie'' - no i nie takimi po 2.500 zł ;-P)


  14. NimnuL (autor: mikay | data: 5/03/14 | godz.: 09:39)
    A kiedy podzielisz się swoimi spostrzeżeniami dot. Superluxów 681 EVO? :)

  15. odp (autor: NimnuL-Redakcja | data: 5/03/14 | godz.: 09:54)
    @13
    pracuję nad tym.

    @14
    nie mam dojścia do wypożyczenia Superluxów w chwili obecnej, niestety.


  16. odp (autor: Shamoth | data: 5/03/14 | godz.: 12:04)
    @Radonix
    jak szukasz czegoś fajnego i niedrogiego, w sensie z dobrym stosunkiem ceny do możliwości, to warto poszukać hybrydowego Sense G5, 2 lampy 12au7, sporo osób sobie chwali za niewygórowaną cenę i jakość dźwięku. Neutralna z lekko lampowa charakterystyka, którą można zmienić przez wymianę lamp, tu zaczyna się kosztowna zabawa.
    Z rodzimych konstrukcji za przystępną kwotę warto pochylić się nad konstrukcjami Piotr608, jego niedrogi mikroforum608 fajnie gra na opa2604ap ale wymiana na droższego opa2111kp jeszcze lepiej poprawia odbiór, poprawniejsze basy, więcej powietrza/przestrzeni. Pełny forum608 to podobno też kawał wzmaka. Grzegorz880 robi neutralne konstrukcje hybrydowe, także warte poświęcenia im trochę czasu.
    A prawda niestety jest taka że jak osobiście nie przesłuchasz wygrzanych 10 słuchawek z różnymi padami z 10 wzmakami w różnych kombinacjach to ciężko cokolwiek sobie dobrać i polecane przez innych kombinacje mogą nie podejść.
    Jestem typem econo i póki co siedzę na X-Fi xtream music na starszej konstrukcji mikroforum608, przetestowałem trochę opampów i opa2111kp najlepiej mi podszedł. Słuchawek też sporo przerobiłem i na długo zatrzymałem się na superluxach hd668b z wymienionym kablem i welurowymi padami, grają neutralnie/nic nie dodają od siebie, góra ani dół nie męczy, komfort super, detale też ładnie wyłapują... takie ekonomiczne monitory odsłuchowe...
    Ostatnio dorwałem hd330, póki co jeszcze je wygrzewam. W porównaniu z 668b góra jest w nich, póki co, bardziej wyciągnięta i podkolorowana, dół natomiast schodzi nisko i mocno. Mam nadzieję że z czasem trochę złagodnieją bo póki co grają za ostro jak na mój gust ale przed nimi jeszcze recabling i zabawy z padami i inne takie tam, więc wszystko może się jeszcze zmienić.

    @Mikay
    Jak brać 681 Evo to tylko mk2 z dodatkowymi padami welurowymi, taka poprawiona wersja poprawionych starych 681. SL chyba się sugerował modami jakie ludzie wprowadzali do starych 681.
    Powiem tak, są ciekawe, muzykalne, z pewnym charakterem, ale na dłuższą metę nie podeszły mi, może za mało detalu wyłapują, wybaczają sporo przy kiepskim materiale... sam nie wiem jak to opisać. Nie mam pamięci słuchowej ale w porównaniu do takich 330 to taka ich zelżona/miększa wersja ale tak jak i one lekko koloryzująca to i owo. Ale jak nie masz jakichś dziwnych zboczeń i wymagań jak ja to myślę że mogą Ci podejść do codziennego słuchania muzy, jak wielu innym którzy rzucili w kąt droższe konstrukcje.

    W sumie sam jestem ciekaw czy i kiedy powstanie takie zestawienie słuchawek i wzmaków by NimnuL.
    Fajnie że cenowo są to rzeczy jeszcze względnie dostępne lub bardzo dostępne dla ludków a nie celuje cenowo powyżej opfeusza od senka dla akustycznych onanistów.
    Tylko obawiam się że temat będzie nie do ogarnięcia albo nam recenzent zbzikuje ;]
    Trzeba by uwzględnić sporo konstrukcji econo, econo+, było by dobrze gdyby znalazły się w tym rodzime konstrukcje "garażowe" np od Piotra608 czy Grzegorza880 na tańszym Dubielu kończąc, kilka wzmaków fiio, little dot, po drodze pewnie jeszcze jakieś dac'i... trzeba by przewalić kilka popularnych(tanich) słuchawek SL, Beyera, AKG, Senka, Creative, Philipsa... od samego myślenia co by trzeba zawrzeć głowa mi puchnie a NimnuL pewnie zacznie myśleć o implantach słuchowych ;]
    Poza tym zawsze komuś czegoś będzie brakować, każdy ma w domu jakiś "punkt" odniesienia i chciałby bezkosztowo dowiedzieć się co i jak się ma w relacji do tego co sam posiada... zamotałem ;]


  17. @16 (autor: mikay | data: 5/03/14 | godz.: 15:13)
    Mam te Superluxy i to z welurami (zamiawiając na Thomanie nawet nie wiedziałem, że taka wersja się pojawi). Mi one bardzo pasują, zwłaszcza, że nie mają dużych wymagań co do źródła :) Ciekawi mnie tylko opinia NimnuLa :)

  18. @17 (autor: Shamoth | data: 5/03/14 | godz.: 17:25)
    Aaaaa, prowokacja ;]

  19. Kupiłem i tak (autor: Zbylut | data: 9/04/14 | godz.: 11:20)
    Słuchawki bezwzględnie wymagają wzmacniacza. Z playerami mp3 praktycznie nie grają w ogóle.
    Brakuje im trochę basu.
    Ich największą wadą jest brak izolacji dla otoczenia. Przez co, w pracy gdy sobie słucham (wcale nie bardzo głośno) siedzący obok uskarżają się na dochodzący ze słuchawek hałas.


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2017, TwojePC.PL