Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2017
RECENZJE | W poszukiwaniu złotego środka - Test Edifier 1280T
    

 

W poszukiwaniu złotego środka - Test Edifier 1280T


 Autor: NimnuL | Data: 23/09/13

W poszukiwaniu złotego środka - Test Edifier 1280TEdifier sukcesywnie rozbudowuje swoją ofertę sprzętu audio, starając się trafić w szeroki wachlarz klienta, zaczynając od tych o nowoczesnym i wyszukanym guście (seria Image z modelem Spinnaker na czele), a na konserwatywnym i powściągliwym słuchaczu skończywszy (seria Studio). Edifier nie zapomina też o użytkownikach komputerów, oferując im solidne, wielokanałowe rozwiązania w serii Multimedia. W dzisiejszym odcinku przyjrzę się dokładnie najnowszemu modelowi z rodziny Studio, a dokładniej Edifier 1280T, bo o nim mówię. To nieduży zestaw stereo (2.0) o łącznej mocy 42W zamkniętej w bardzo kompaktowej obudowie. W kolejnych rozdziałach postaram się zidentyfikować optymalne zastosowanie dla tego rozwiązania oraz docelowego odbiorcę, a także przeanalizuję opłacalność tego zakupu. Zapraszam.
   RHA Audio







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: W poszukiwaniu złotego środka - Test Edifier 1280T
 
 » Techniczność
 » Fizyczność
 » Muzyczność
 » W sam środek
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. Konkurencja dla Modecom MC-SHF56U (autor: Dziadek Żniwiarz | data: 23/09/13 | godz.: 12:00)
    Ciekawe, jak wypadłyby w bezpośrednim porównaniu.

  2. Te Modecom bardzo atrakcyjnie wyglądają na zdjęciach reklamowych (autor: NimnuL-Redakcja | data: 23/09/13 | godz.: 12:18)
    w rzeczywistości jest gorzej, i na moje ucho brzmią trochę jak ze studni. Wydaje mi się, że z czymś przeholowali (może rozmiarem skrzyni), charakterystyka idzie w kierunku trochę tandetnego basu, również BR jest z tyłu wyprowadzony. No ale słyszałem go tylko przelotem u kolegi. Może trzeba trochę ustawieniami i rozmieszczeniem pokombinować ...

  3. Hehe (autor: Dziadek Żniwiarz | data: 23/09/13 | godz.: 12:51)
    Ja mam te modecomki jakieś pół roku ;-) Z tyłu pokrętła i włącznik, z tyłu BR. Przy podkręconym basie rzeczywiście trochę dudni, gdy się siądzie w rogu pokoju. Do niektórych rodzajów muzyki bardzo dobra sprawa. Środek odrobinkę cofnięty w porównaniu ze słuchawkami jakie mam lub miałem. Wciąż jednak można słuchać gitarowego naparzania i nie jest źle. Ogólnie głośniki trochę szumią, ale brzmienie jest ciepłe, przyjemne, wręcz oldschoolowe. Twój kolega może miał ściszone soprany i stąd wrażenie studni.

    No ale to temat o głośnikach Edifier, a nie Modecoma ;-)


  4. Cena (autor: Zbylut | data: 23/09/13 | godz.: 13:44)
    A gdzie te głośniki można kupić za 299zł ?
    U dystrybutora kosztują 399zł i jest niedostępny :
    http://www.impuls-pc.pl/...280T_drewnopodobny.html


  5. Gdy pisałem recenzję, cena w Impuls wynosiła 299zł (autor: NimnuL-Redakcja | data: 23/09/13 | godz.: 13:54)
    produkt jest niedostępny, ponieważ to jeszcze model przedpremierowy, pewnie niedługo trafi na półki.

    http://forum.pclab.pl/...746-Edifier-Studio-1280T/


  6. Czyżby chłyt matetingowy? (autor: Dziadek Żniwiarz | data: 23/09/13 | godz.: 14:12)
    Przekazać produkt do recenzji i podać supercenę, zdobyć zainteresowanie potencjalnych nabywców, po czym wystawić sprzęt na półkę 33% drożej?

  7. Mam nadzieję, że nie (autor: NimnuL-Redakcja | data: 23/09/13 | godz.: 14:13)
    bo wówczas zakup nie będzie tak bardzo opłacalny, na horyzoncie pojawi się Microlab Solo 6C, odświeżona wersja tego modelu wychodzi, również 7C.

  8. Co nieco o dostępności i cenie... (autor: DYD-Admin | data: 23/09/13 | godz.: 18:41)
    Producent zapowiada, że cena sugerowana ma wynosić 399zł, ale docelowo w sklepach powinna być sporo niższa, właśnie w okolicy 300zł, dostępność zestawu w Polsce od listopada

  9. W kwestii formalnej... (autor: rurecznik | data: 23/09/13 | godz.: 20:01)
    Ta "silikonowa kopÓłka" w tabelce trochę razi... ;-)

  10. rurecznik (autor: DYD-Admin | data: 23/09/13 | godz.: 20:30)
    poprawione...

  11. muzyczność (autor: ditomek | data: 24/09/13 | godz.: 12:36)
    a może muzykalność?

  12. ditomek (autor: NimnuL-Redakcja | data: 25/09/13 | godz.: 08:42)
    tak, ale chciałem się słowem pobawić i upodobnić do reszty rozdziałów.

  13. A ja się pytam, gdzie gniazdko słuchawkowe ? (autor: fiskomp | data: 8/10/13 | godz.: 22:13)
    W komputerowych głośnikach i jego brak ? Nie zawsze cżłowiek słucha kolumienek, czasem w ciszy dla domowników można by coś posłuchać, a mieć pod ręką. Niekoniecznie chce mi się "nurkować" pod biurko, a i wtedy kabelki sie plączą.

  14. Cena wróciła do 299zł (autor: NimnuL-Redakcja | data: 14/10/13 | godz.: 12:45)
    ale produkt nadal niedostępny ...

  15. Sprzęt dostępny w wielu sklepach (autor: NimnuL-Redakcja | data: 3/12/13 | godz.: 14:41)
    cena spadła do ~270zł

  16. Modecom MC-SHF56U (autor: Gabrielx | data: 10/12/13 | godz.: 10:14)
    a ja mam takie pytanko. Stawia je Pan pomiędzy Modecom MC-HF40 a "poziomem technicznym" MC-SHF80U. Obecnie się zastanawiam się nad MC-SHF56U które według testów (na pclab.pl oraz purepc.pl) wypadają lepiej od MC-HF40, oraz Edifier R1600T Plus.

    Więc jak one się mają do testowanych powyżej Edifier 1280T?


  17. @Gabrielx (autor: Dziadek Żniwiarz | data: 10/12/13 | godz.: 12:44)
    Patrz post 2. Wyraźnie z niego wynika, że NimnuL stawia głośniki Edifier 1280T ponad Modecom MC-SHF56U. Ponadto Modecom wypada słabo jeśli chodzi o jakość wykonania w paru miejscach.

  18. Dokładnie tak (autor: NimnuL-Redakcja | data: 10/01/14 | godz.: 10:14)
    pod względem ogólnie pojętej jakości i równowagi R1280T biją Modecomy. 80U mogą pochwalić się mocniejszym dźwiękiem, mocniejszym basem. Ale jakościowo są za Edifier.
    Ciekawostka, prawda? Cena na to nie wskazuje :)


  19. Pomoc w zakupie (autor: slake | data: 15/09/14 | godz.: 20:11)
    Planuje właśnie zakup głośników 2.0 do 500zł, ze względu na ograniczone miejsce obecnie waham się pomiędzy Edifier R1280T a Bose Companion 2. Warto dopłacać do Bose ponad 100zł?? Może ma ktoś porównanie? A może jednak lepiej jakieś monitory "pseudo" studyjne, np Behringer MS20?

  20. slake (autor: NimnuL-Redakcja | data: 18/11/14 | godz.: 09:51)
    ja bym nie dopłacał do Bose. Za 100zł są R1600TIII, które biją Bose pod względem mocy.

    NS20 nie znam.


  21. Omawiane głośniki vs popularne 2.1 (autor: kroxintu | data: 1/10/15 | godz.: 14:54)
    Cześć,
    w pierwszej kolejności wielkie podziękowania dla autora testu, bo głównie dzięki temu materiałowi zdecydowałem się na zakup omawianych głośników :)

    Piszę ten komentarz z perspektywy osoby będącej zwyczajnym odbiorcą muzyki różnorodnej, która przez ostatnie 10 lat korzystała z głośników Creative'a w konfiguracji 2.1, a konkretniej modelu Creative Inspire T3000 a także Logitech X-540 (zestaw 5.1 i nie wiem, ile lat go słuchałem) i ogólnie bez stosowania żadnych specjalnie dobranych jakościowo dodatkowych elementów.

    Pominę większość technicznych kwestii, które można bez trudu odnaleźć zarówno w recenzji Edifierów na tej stronie, jak i w innych dostępnych w internecie, skoncentruję się za to na bardzo osobistych odczuciach odsłuchowych. Opiszę jednak, w jakich warunkach korzystam z głośników. Jest to pokój 3x5 m, głośniki stoją na drewnianym biurku i mają między sobą 120 cm odstępu zachowując przy tym blisko metrowy odstęp od moich uszu. Źródło to laptop Lenovo Ideapad Y530 z Realtek High Definition Audio (pracujący jako desktop replacement - z zewnętrznym monitorem, klawiaturą i myszą) oraz smartfon Microsoft Lumia 535 Dual SIM.

    Do rzeczy :)
    Od pierwszych dźwięków omawianych Edifierów wiedziałem, że stoją ZNACZNIE wyżej jakościowo od moich poprzednich głośników (oba zestawy znacząco się od siebie różniły jedynie typem bassu).
    Tyle się naczytałem rozmaitych recenzji głośników mniej i bardziej dopracowanych konstrukcji i zawsze pojawiał się temat szerokiej sceny i separacji dźwięków, dotąd jedynie wyobrażałem sobie o co autorom tych recenzji chodzi, a teraz już sam wiem... W końcu czuję, jak odseparowane mogą być od siebie instrumenty na nagraniach no i poznałem prawidłowo działający efekt stereo.
    Bardzo się obawiałem o przejście z zestawu 2.1 na 2.0, ale okazało się, że absolutnie niesłusznie, bass w żadnym wypadku nie jest wybrakowany. Dotychczas nie zmieniałem ustawień subwooferów powyżej 1/3 obrotu potencjometru, a po kilku minutach słuchania muzyki na Edifier 1280T wiem, że potencjometry Treble i Bass zostaną na domyślnych wartościach, czyli 0. Do filmów można bass zwiększyć, ale przy wyższej głośności jest to raczej zbędne.
    Ogólnie nie mogę wyjść z zachwytu, dla mnie te głośniki są idealne.

    Dodam parę słów odnośnie kabelków dołączonych do głośników.
    -kabel łączący ze sobą głośniki jest solidny (w wielu wieżach widziałem straszne tandety, ten jest zdecydowanie lepszy);
    -z RCA-RCA nie korzystam i obecnie nie będe, ot zwyczajnej - dostępnej w pierwszym lepszym markecie - jakości kabel;
    -RCA-Jack 3,5m wiedziałem, że będzie za krótki by połączyć prawą kolumnę ze stojącym daleko po lewej stronie laptopem dlatego kupiłem też dłuższy kabelek firmy hama, jakość na pierwszy rzut oka taka sama. Mam jednak teraz dwa kabelki o takich samych końcówkach i mogę mieć jednocześnie podpięty do głośników laptop i telefon, takie rozwiązanie mi się podoba :)
    Po wypłacie dokupuję DACa (bo pragnę też zainwestować w ciekawsze słuchawki w przyszłości) zobaczymy, czy będzie różnica w dźwięku ;)

    Albumy i utwory przeze mnie przesłuchane:
    utwory:
    Yes - [Tales From Topographic Oceans CD1 #01] The Revealing Science Of God / Dance Of The Dawn
    Shinedown - [Somewhere In The Stratosphere (CD1) #07] Diamond Eyes (Boo-Lay Boom-Lay Boom) (Live) (Electric)
    Rush - [Caress Of Steel CD1 #04] The Necromancer
    albumy:
    Remix EP (I) od Jean-Michel Jarre
    Around The Fur od Deftones


    >>>Śmiało i zdecydowanie polecam te głośniki.<<<






    _______
    Na obecną chwilę (~15:00 01.10.2015) zamówione przeze mnie głośniki kosztują 278 zł przy darmowym transporcie.

    Nie wiem, czy w ramach tego komentarza mogę zrobić reklamę dla sklepu, w którym dokonałem zakupu, jeśli to problem, to proszę śmiało wymoderować fragment poniżej:
    Zamówienie złożyłem w sklepie Redcoon o 2 godzinie w nocy 30 września, a dziś 1 października o 9:30 paczkę odebrałem w paczkomacie InPostu.
    Paczka szła do mnie z Bydgoszczy i wg informacji na InPost jej podróż do miasta Białystok zajęła jedynie 19 godzin, więc pominęła centrum rozdzielcze.


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2017, TwojePC.PL