Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2017
RECENZJE | Stworzone by bawić - Test głośników 2.0 Edifier Studio R1600TIII
    

 

Stworzone by bawić - Test głośników 2.0 Edifier Studio R1600TIII


 Autor: NimnuL | Data: 10/12/13

Stworzone by bawić - Test głośników 2.0 Edifier Studio R1600TIIIEdifier z uporem maniaka oferuje coraz to nowsze modele głośników komputerowych. Nie jest to jednak ślepy pęd w nicość, a bardzo przemyślane działanie, mające na celu poprawienie wizerunku głośników komputerowych, będących do niedawna jedynie plastikowymi puszkami bez wyrazu. To co dotychczas zaoferował Edifier zasługuje na szczere zainteresowanie i aprobatę. Pamiętacie małe, zgrabne głośniczki R1280T omawiane przeze mnie trochę ponad 2 miesiące temu? Okazały się być strzałem w dziesiątkę pod każdym względem. Tym razem Edifier postanowił odświeżyć tylko minimalnie większy zestaw 2.0 i proponuje nam niewielkie, ale bardzo mocne stereo Studio R1600TIII na biurko i półkę. Czy i ta propozycja wpasuje się idealnie w potrzeby rynku? Przekonajmy się.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Stworzone by bawić - Test głośników 2.0 Edifier Studio R1600TIII
 
 » Strona techniczna
 » Strona fizyczna
 » Strona muzyczna
 » Strona końcowa
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. ... (autor: Dziadek Żniwiarz | data: 10/12/13 | godz.: 11:34)
    Po kilku recenzjach NimnuL-a dochodzę do wniosku, że głośniki Edifier można brać w ciemno.

  2. Tak, póki co udaje im się robić bardzo sensownie zbudowane głośniczki (autor: NimnuL-Redakcja | data: 10/12/13 | godz.: 11:56)
    za dobrą lub bardzo dobrą cenę. Miewają też wpadki jak w recenzowanym kiedyś modelu R2600 (zbyt krótki przewód głośnikowy, który podobno aktualnie wydłużono do 3m) oraz nienajlepsze wykończenie w R2600 i R1900TII, ale ten tu opisywany oraz R1280 to bardzo fajne propozycje dla bliskiego pola.

  3. @1. (autor: Shamoth | data: 10/12/13 | godz.: 12:12)
    Ano, NimnuL to taki Pan Kazio z podwórka co nie jedno słyszał i wie na co warto wyłożyć kasę żeby adekwatnie do wydatku połechtało. Zdecydowanie nie jest dźwiękowym onanistą sprzedającym własne nerki w zamian za niesłyszalną, dla większości ludzi, zmianę/poprawę w brzmieniu ;]

    Aczkolwiek z opisu wnioskuję że tych i pewnie żadnych "popierdułkowatych" kolumienek bym nie kupił. Dla mnie kolumny muszą dawać taką falę akustyczną żeby jelita się skręcały, serce dostawało arytmii, płuca nie dawał rady z wentylacją a nogi miękły, inaczej nie ma sensu kupować nieporęcznych sześcianów i pozostają słuchawki ;]

    @NimnuL
    Z czystej ciekawości, CAL2 czy te kolumienki byś wybrał??
    Literówka w Daft Pa(u)nk się wkradła, nie to że jestem czepialski tylko tak jakoś rzuciło się w oczy ;]


  4. @sad_reaper (autor: NimnuL-Redakcja | data: 10/12/13 | godz.: 12:22)
    trudno zestawić słuchawki z głośnikami - ja nie potrafię, to dwie różne klasy sprzętu. Ja głośników używam do tworzenia muzycznego tła, ale jak chcę się rozkoszować jakimś albumem to tylko słuchawki. Pewnie też dlatego, że mam nieoptymalny pokój i ułożenie głośników dla optymalnej stereofonii i odbioru dźwięku.
    Jeśli chodzi o jakość dźwięku i ogólne wrażenia to chwyciłbym jednak CAL!2. No ale to zabawka dla jednej pary uszów ...


  5. @NimnuL (autor: Shamoth | data: 10/12/13 | godz.: 12:31)
    Tak też myślałem ;]
    Z głośnikami też zazwyczaj tak bywa że jedna para uszu jest zachwycona, a druga nie słyszy różnicy w porównaniu z głośnikami wbudowanymi w cienki jak naleśnik LCD ;]
    Także odpuściłem sobie kolumny jakiś czas temu i zaoszczędziłem trochę miejsca.

    Jak będziesz miał okazję to posłuchaj dla porównania Microlab SOLO7c, też fajnie grają ale nadal brakuje mi w nich wygaru.


  6. a jak to gra w porownaniu do... (autor: wrrr | data: 11/12/13 | godz.: 00:09)
    ... staruszka logi z-2300 (podobna cena w chwili zakupu w 2005/6-tym), jest postep wplywajacy na jakosci? czy tak jak wszystko w dzisieszych czasach - pseudo recesja, ciecie kosztow, kasa kasa kasa (CXM)?

    nastepca z623 niestety dostaje po dupie od przodka ktorego nie da sie juz kupic - co pokazuje ze nowe nie znaczy lepsze, i zeby poprawic jakosc w stosunku do tego co juz jest, trzeba brnac w ampli+monitory za konkretne kwoty (nie kochanie, w tym roku wakacje spedzamy nad jeziorem 10km rowerem, bo glosnik ktory lepiej brzmi jest drogi...)


  7. @5 i 6 (autor: NimnuL-Redakcja | data: 11/12/13 | godz.: 08:50)
    sad_reaper
    Microlab 7c słyszałem, 6c również i cenię sobie te zestawy. Microlab wypuścił ostatnio odświeżone wersje tych modeli, te same nazwy, ale drobne zmiany konstrukcyjne.

    wrrr
    Niestety, ale zestawianie głośników 2.0 z 2.1 nie ma sensu. To zupełnie inne granie, inne zastosowanie. Nie wiem co dla Ciebie kryje się pod hasłem 'jakość'. Do muzyki brałbym jednak te Edifier, a nie Z-2300.


  8. @NimnuL (autor: Shamoth | data: 12/12/13 | godz.: 10:01)
    Nie to żebym był specjalnie zainteresowany ale 6C są o ~100zł droższe od tych Edifier'ów więc pewnie prędzej czy później ktoś zapyta... czy warto dopłacić do microlab'ów lub który model microlab'a stoi na podobnym poziomie?

  9. sad_reaper (autor: NimnuL-Redakcja | data: 12/12/13 | godz.: 11:37)
    o 6c wspomniałem w podsumowaniu. To większa i mocniejsza konstrukcja wymagająca też większej ilości przestrzeni - także za plecami /tylny BR/. Microlab lepiej sprawdzi się do nagłośnienia ogólnego w pokoju, ale gorzej jako głośniczki stojące na biurku - sam nie bardzo sobie wyobrażam takie krowy obok monitora. Według mnie te R1600 lub R1280 to jest maks co ma sens stawiać przed nosem. Najlepszym kompromisem jakość/rozmiar/moc są i tak NuForce S3BT http://twojepc.pl/...enzja_glosnikow_NuForce_S3-BT

    Na pewno 6C mają mocniejszy dźwięk i w filmach sprawdzą się lepiej ...


  10. Cena spadła do około 350zł (autor: NimnuL-Redakcja | data: 18/02/14 | godz.: 14:55)
    123

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2017, TwojePC.PL