Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2017
RECENZJE | Recenzja dwuzatokowego NAS-a Asustor AS-302T z HDMI
    

 

Recenzja dwuzatokowego NAS-a Asustor AS-302T z HDMI


 Autor: DYD | Data: 04/02/14

Recenzja dwuzatokowego NAS-a Asustor AS-302T z HDMIASUS posiada własny segment zajmujący się pamięciami masowymi, a konkretnie dyskami sieciowymi wraz z akcesoriami. Dział ten to odrębna marka nosząca nazwę Asustor, do której zalicza się m.in. dwuzatokowy serwer dyskowy o oznaczeniu AS-302T. Model firma kieruje dla użytkownika domowego o zaawansowanych wymaganiach (w oryginalne 'Home to Power User'). Wyróżnia się on możliwościami multimedialnymi, dzięki aplikacji XBMC i wyposażeniu w port HDMI, a także opcjonalnym pilotem. Wyposażany w CPU Intel Atom Dual Core 1.6GHz oraz 1GB pamięci DDR3 pracuje przy wykorzystaniu oprogramowania ADM (ASUSTOR Data Master), które obecnie jest dostępne w nowej wersji 2.1 Beta. Czym charakteryzuje się Asustor AS-302T i co nowego posiada soft ADM 2.1 Beta, o tym w niniejszym artykule. Zapraszam.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Recenzja dwuzatokowego NAS-a Asustor AS-302T z HDMI
 
 » Asustor AS-302T specyfikacja i wygląd
 » NAS AS-302T startuje
 » AS-302T w działaniu
 » Podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. DYD czy był jakiś powód dlaczego nie przetestowaliście RAID1 (autor: Sławekpl | data: 4/02/14 | godz.: 01:35)
    przecież głównie takie będzie ustawienie wielu potencjalnych użytkowników takiego sprzętu, vendor uzasadnił zalecenia? może słaba wydajność na tle konkurencji ;)
    dla mnie to zbędna choinka, 1300 zł za 2 zatokowego NASa to przegięcie, nawet z HDMI i błyszczącym pilocikiem,
    za mniejszą kwotę poskładam NASa na 4 zatoki i z prockiem który zapewne zje trochę więcej prądu niż ten atomek tu zainstalowany, skrzynka będzie nieznacznie większa ale nie będzie się zacinał przy FHD i jeszcze pozwoli pograć w starsze tytuły, RAID5 też wychodzi korzystniej w przeliczeniu bezpieczeństwo danych/utrata pojemności


  2. Wydajność w NAS-ach... (autor: DYD-Admin | data: 4/02/14 | godz.: 10:51)
    ...testujemy w Raid0, aby pokazać ich maksymalny transfer po gigabicie. Dodamy wynik też z Raid1, zapewne wiele nie będzie się różnił.

  3. Najs (autor: tohottotouch | data: 4/02/14 | godz.: 12:38)
    Bardzo fajna recenzja - rozwiewa wątpliwości, tak jak cena NAS'a rozwiewa chęci o kupnie :)

  4. ad 1 - soft? (autor: ALBERT | data: 4/02/14 | godz.: 13:16)
    Witam,
    korzystam obecnie z QNAP 412 i z powodu żałosnego RAMu (256MB) zamierzam przesiąść się na coś wydajniejszego.
    Jedna opcja to zakup QNAP/Synology z >1GB RAM
    a druga - złożenie czegoś samodzielnie....
    I tu pytanie o soft:
    - czy jest jakaś sensowna dystrybucja linuxa porównywalna do DS Managera lub QTS ? - dedykowana dla "hand-made NAS"?
    - pewnie o wsparciu z poziomu aplikacji na androida można zapomnieć (?)
    pozdro.


  5. @1 chyba się mylisz jak chodzi o to zastosowanie (autor: TheW@rrior | data: 4/02/14 | godz.: 13:53)
    Wątpię aby użytkownicy 2 zatokowych NAS łączyli dyski na RAID1. Małe to zabezpieczenie a zmniejsza pojemność o połowę i efektywnie ten NAS daje ci tyle ile by dało zainstalowanie dodatkowego dysku w PC.

    Nie rozumiem tej wiary w RAID jak chodzi o rozwiązania dla domu czy SOHO. Jak ktoś chce mieć porządny backup to taniej i lepiej wyjdzie mu robić go via USB 3.0 na zewnętrznym dysku który podłącza się jedynie sporadycznie. Lub trochę drożej po sieci na jakiś serwis typu mega czy dropbox po wcześniejszym zaszyfrowaniu danych.


  6. dedykowana jest (autor: Franz | data: 4/02/14 | godz.: 13:56)
    http://www.freenas.org/
    http://www.openmediavault.org/

    te skrzynki gotowe są dla - sorry ale niepełnosprawnych, drogie i za dużo kompromisów.


  7. ad 6 - nie do końca się zgodzę... (autor: ALBERT | data: 4/02/14 | godz.: 14:14)
    Funkcjonalność mają całkiem pokaźną.
    NP w freenas nie znalazłem opcji hosta VPN (?)


  8. @up (autor: Franz | data: 4/02/14 | godz.: 14:27)
    nie próbowałem ale raczej się da:
    http://joepaetzel.com/...2/openvpn-on-freenas-9-1/


  9. fakt... da się. Instrukcja uruchomienia zmiażdżyła mnie... (autor: ALBERT | data: 4/02/14 | godz.: 14:35)
    :)))
    niezłe.
    Wolę jednak chyba gotowca ;)


  10. Do własnego (autor: ghost12 | data: 4/02/14 | godz.: 17:02)
    NASA możesz użyć przeróbki DMS Synology dla x86 http://xpenology.com/forum/viewforum.php?f=2

  11. chwiluuuunia..... (autor: ALBERT | data: 4/02/14 | godz.: 18:50)
    czyli instaluję kompletny firmware Synology na ręcznej produkcji NAS'ie????!!

  12. Tak :) (autor: ghost12 | data: 4/02/14 | godz.: 19:48)
    Symuluje DS3612xs i nawet fajnie działa. Oczywiście nie z każdą płytą główną działa, ale w większością jakie testowałem tak. Jedna wada to nie wchodzą oficjalne aktualizacje tylko przeróbki, więc jest pewne opóźnienie.

  13. no no... ciekawe czy... (autor: ALBERT | data: 4/02/14 | godz.: 22:36)
    czy można spiąć takiego self-nasa z apkami pod androida...
    testowane?


  14. Wyniki... (autor: DYD-Admin | data: 4/02/14 | godz.: 23:58)
    ...z Raid1 dodane, jak sądziłem wyszły... nawet lepiej od Raid0 - skąd taki efekt, napisałem w artykule...

  15. Dobrze wiedzieć... (autor: Shamoth | data: 5/02/14 | godz.: 10:09)
    ... że na Raid1 round robin działa, i to sprawnie ;]
    Ale mimo wszystko za tą cenę oczekiwał bym 4 zatok i Raid5 lub 10


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2017, TwojePC.PL