Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2017
RECENZJE | NAS idealny? - Test Synology DiskStation DS214
    

 

NAS idealny? - Test Synology DiskStation DS214


 Autor: DYD | Data: 28/10/13

NAS idealny? - Test Synology DiskStation DS214Test Recenzja Synology DiskStation DS214Dziś bohaterem recenzji będzie najnowszy, dwuzatokowy serwer NAS firmy Synology model DiskStation DS214, przeznaczony dla użytkowników SMB, SOHO a także domowych, dla których tego typu urządzenie może być przydatne przy różnych działaniach i zastosowaniach. Synology specjalizuje się w tego typu rozwiązaniach i sprawdzimy, co dobrego tym razem firma przygotowała przy okazji premiery DS214, a w raz z nim nowej wersji systemu DiskStation Managera (4.3), który zarządza NAS-em. Zapraszamy.
   RHA Audio







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: NAS idealny? - Test Synology DiskStation DS214
 
 » DS214 specyfikacja i wygląd
 » Synology DiskStation DS214 w działaniu
 » DS214 podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. Napisy (autor: zibi1303 | data: 28/10/13 | godz.: 09:05)
    Napisy w filmach są przenoszone i to już od dawna. Muszą być jednak w formacie SRT. Ten minus jest bezzsadny

  2. Obrazków sporo... (autor: Kenjiro | data: 28/10/13 | godz.: 10:00)
    Ale tylko jedna linijka o wydajności urządzenia... słabo, po prostu słabo...
    Nie ma informacji jak się dysk sprawuje po iSCSI, jak wygląda kopiowanie małych plików, etc.


  3. @1. (autor: f_zdzich | data: 28/10/13 | godz.: 10:47)
    format SRT nie jest jedynym na świecie i aplikacja powininna także wspierać inne formaty, w tym popularnego MicroDVD

  4. ... (autor: DYD-Admin | data: 28/10/13 | godz.: 12:10)
    zibi1303 - faktycznie, z .SRT działa, lecz z .SUB niestety nie, a to jest popularny format u nas...

    Kenjiro - chętnie wysłucham jakie masz propozycje pomiarów w szczegółach, napisz coś więcej (tutaj lub na priv), a być może uda się zrobić dodatkowe testy...


  5. ... (autor: adamu | data: 28/10/13 | godz.: 13:08)
    Mamy u nas w fimie większego brata, synology DS2411+. Największym problemem jest czas odpowiedzi podczas korzystania z samby, próbując się do niego dostać czasam trwa to kilkadziesiąt sekund. Wszystko zaczeło się od aktualizacji softu do wersji 4.
    Co do funkcjonalności pozostałej to bardzo fajne rozwiązanie, zwłaszcza dla kogoś kto nie chce się bawić w rozwiązania typu nas4free.

    @2 W naszym środowisku iSCSI ładnie się sprawuje, nie ma z nim problemów.


  6. info... (autor: DYD-Admin | data: 28/10/13 | godz.: 20:46)
    ...dodaliśmy testy z SMB/iSCSI w CrystalDiskMark

  7. iSCSI (autor: Tomasz | data: 28/10/13 | godz.: 21:33)
    do podanych wyników 4k/QD32 nie zbliża się fizycznie żaden hdd widać wyraźnie pracę buforowania sterowników.

  8. Pytania o streaming po DLNA i napisy (autor: pachura | data: 29/10/13 | godz.: 15:22)
    1.) DYD, czy mógłbyś sprawdzić czy napisy w formacie MicroDVD nie zaczną czasem działać jak zmieni się rozszerzenie z .SUB na .TXT ?

    2.) Rozumiem że napisy .SRT nie są przenoszone przez hardcodowanie ich w locie i rekompresję filmu, tylko jako strumień metadanych i można np. powiększyć/zmniejszyć ich czcionkę na telewizorze?

    3.) Polskie litery w napisach też działają?

    4.) Jak jest z obsługiwanymi containerami/codekami - wszystko działa? (DivX/MKV/MP4/MOV/MPG/FLV/WMV MP3/AC3/AAC/DTS)

    5.) Czy można ustawić temu NAS-owi żeby sam wyłączał się na noc i włączał na wieczór?

    Dzięki !!!


  9. re: pachura (autor: DYD-Admin | data: 29/10/13 | godz.: 16:59)
    ad1.
    To nic nie da, .TXT jest jeszcze mniej rozpoznawany niż .SUB - generalnie z przenoszeniem napisów przez DLNA jest troche kłopot, bo w większości jak już działa to tylko .SRT. Sprawdziłem właśnie na VLC player i PowerDVD 13 - i nie widzi w ogóle napisów. Z kolei XBMC widzi tylko .SRT. Za to "BubbleUPNP" na androidzie widzi zarówno .SUB jak i .SRT.

    ad2.
    Tak, o ile aplikacja widzi takie napisy i umożliwia ich zmianę. Opcja hardcodowania napisów nie występuje w tym modelu NAS, być może jest w DS214play

    ad3.
    Z tym jest rówże, zależy od aplikacji. Np. aplikacja webowa w Video Station ma obsługę SRT, ale pl. znaków nie ma i są krzaczki, a na Androidzie jest OK.

    ad4.
    Czyta dużo formatów, dodatkowo DS214 ma funkcje transkodowania dźwięku, plików OGG/Flac/Aiff, jeśli nie są one rozpoznawane przez urządzenie odtwarzające

    ad5.
    Można ustawić harmonogram, kiedy NAS ma się uruchomić/zamknąć, można też ustawiać harmonogram pracy poszczególnych usług/zadań, jest tego sporo...


  10. Dzięki - no, to jeszcze 2 ostatnie pytania: (autor: pachura | data: 29/10/13 | godz.: 17:12)
    1. Czy jest tam możliwość automatycznego wyszukiwania napisów do filmów ściągniętych z torrentów? Coś jak NapiProjekt?

    2. Z tego co czytałem, model DS214play ma inny SoC który daje hardware'owo wspomagane, dużo lepsze transkodowanie mediów (1080p w locie). Ciekawi mnie czy ma jakieś wady w stosunku do DS214 - czy zrezygnowano z jakichś funkcjonalności na korzyść "medialności"?

    Dzięki!


  11. re: (autor: DYD-Admin | data: 29/10/13 | godz.: 17:15)
    ad1. raczej nie ma, sam torrent w NAS działa bardzo sprawnie i stabilnie, można także dodawać linki/magnet linki z poziomu smartfona i przez niego zarządzać torrentem NAS-a, sprawdzać status...

    ad2. Raczej ma wszystko to, co DS214 plus dodatkowe funkcje multimedialne

    w razie czego śmiało pytaj dalej :)


  12. Nie wszystkie aplikacje są do końca darmowe (autor: JOLLY | data: 29/10/13 | godz.: 18:05)
    W moim DS413 jest aplikacja DVBLink Server, powinna być i w testowanym NASie, niestety jej funkcja DVBLink TVSource już wymaga zakupu/aktywacji, a szkoda, bo zapowiada się bardzo ciekawie. Ewentualnie trial do potestowania.

  13. Właśnie - wiadomo które aplikacje są płatne a które nie? (autor: pachura | data: 29/10/13 | godz.: 21:18)
    W PDF-ie z danymi technicznymi znalazłem taką listę "Add-on Packages". Wiadomo które są płatne a które nie?

    - Surveillance Station
    - Directory Server
    - VPN Server
    - DHCP Server
    - Syslog Server
    - Mail Station
    - Antivirus Essential
    - Time Backup
    - Cloud Station
    - DLNA/UPnP Media Server (DLNA certified, PS3/Xbox 360 Support)
    - Download Station
    - Photo Station
    - Audio Station
    - Video Station
    - iTunes Server


  14. aplikacje... (autor: DYD-Admin | data: 29/10/13 | godz.: 21:33)
    ...te dostępne w DS214 są darmowe, tu masz listę pakietów:
    http://www.synology.com/...;b=2%20bays&m=DS214


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2017, TwojePC.PL