Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2017
RECENZJE | Recenzja klawiatur mechanicznych MasterKeys Pro L oraz Genesis RX75
    

 

Recenzja klawiatur mechanicznych MasterKeys Pro L oraz Genesis RX75


 Autor: NimnuL | Data: 12/04/17

Recenzja klawiatur mechanicznych MasterKeys Pro L oraz Genesis RX75Popularność klawiatur opartych na mechanicznych przełącznikach powoli, ale konsekwentnie rośnie, choć głównym rynkiem zbytu jest świat graczy. Pociąga to zauważalny spadek cen, które to nie straszą już tak bardzo, a zaczynają się na poziomie dobrej klawiatury membranowej. Dowodem na to, że mechaniczny klekot nie musi ssać portfela jest Genesis RX75, którą Wam dzisiaj przedstawię, a która została oparta na czarnych przełącznikach Outemu. Cooler Master proponuje model wyraźnie bardziej zaawansowany (i jeszcze wyraźniej droższy) - MasterKeys Pro L, bazujący na przełącznikach Cherry MX. Brzmi jak walka Goliata z Dawidem, ale czy wynik faktycznie jest przesądzony?
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Recenzja klawiatur mechanicznych MasterKeys Pro L oraz Genesis RX75
 
 » Zapoznanie
 » Cooler Master MasterKeys Pro L
 » Genesis RX75
 » Rozwinięcie
 » Zakończenie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. raz się skusiłem (autor: LooKAS | data: 12/04/17 | godz.: 07:47)
    na mechanika od nateca. Model Rx77. Po 3 wymianach dałem sobie spokój z tą firmą.

  2. fajna recka - dzięki NimnuL (autor: Qjanusz | data: 12/04/17 | godz.: 07:57)
    i pytanko od razu o Genesysa.
    Nie miałeś problemu z klawiszem spacji? Działał poprawnie, w którykolwiek obszar klawisza nacisnąłeś?

    Pytam, bo mam doświadczenia z trochę tańszym Genesysem.


  3. Qjanusz (autor: NimnuL-Redakcja | data: 12/04/17 | godz.: 08:04)
    nie, żadnego problemu z pracą spacji nie zaobserwowałem - chodzi Ci pewnie o zacinanie? Czasem tańsze klawiatury membranowe przy naciskaniu krawędzi spacji potrafiły się zacinać. W mechanicznych modelach się z tym nie spotkałem.

  4. Do autora (autor: Kelso1 | data: 12/04/17 | godz.: 09:32)
    -wysoka cena, choć adekwatna do rezultatu - nieodpowiednio użyte słowo, lepiej już chyba "do zawartości".

  5. @NimnuL (autor: Qjanusz | data: 12/04/17 | godz.: 14:26)
    chodzi mi o to że w tańszym Genesysie (coś ok 100 pln) klawiatura nie rejestruje niedokładnego tapnięcia w spację. Dziwne jet to że zwykłe byle co za 50 pln nie ma tego problemu, a Genesys for gamers (fakt że membrana) fochy stroi.

  6. używam CM TKL od dwóch lat (autor: bajbusek | data: 12/04/17 | godz.: 22:03)
    a dokładnie Quickfire Rapid na redach i od tego czasu przestałem interesować się "rynkiem klawiatur" - mam klawiaturę idealną, lepszej nie chcę, nie potrzebuję, nie szukam. Jak się zużyje (klawiatura, nie ja) to pewnie kupię drugą, taką samą jeśli będą robić ;)

  7. Ja też miałem jazdy z RX77 co skończyło się zwotem kasy (autor: losarturos | data: 12/04/17 | godz.: 22:53)
    i też sobie odpuściłem produkty tej firmy. Więc ten nowy model też odpada, tym bardziej, że znów uparli się na czarne przełączniki. ;-)

  8. obie robią dobre wrażenie (autor: curie | data: 12/04/17 | godz.: 23:10)
    Też spodobała mi się ta czcionka na Genesis. Ogólnie jakoś bardziej na pierwszy rzut oka ten Genesys bardziej mi się podoba, szczególnie biorąc pod uwagę cenę.

  9. @mechaniczne FTW :) (autor: lcf | data: 13/04/17 | godz.: 18:49)
    Ja lecę na Das Keyboard 4 Ultimate, wariant z Cherry MX Brown - póki co zero problemów, polecam :).
    http://www.daskeyboard.com/daskeyboard-4-ultimate/

    PS Przed ew. zakupem dobrze jest zweryfikować/odświeżyć swoje pisanie bezwzrokowe, np. tu:
    https://www.typingclub.com/


  10. lcf (autor: NimnuL-Redakcja | data: 13/04/17 | godz.: 18:55)
    świetna klawiatura, właśnie ta odmiana Ultimate jest kapitalna ...

    https://www.youtube.com/watch?v=m9EXEpjSDEw

    typeracer jest bardzo fajny do zabaw w pisanie bezwzrokowe, no i 10fastfingers, ale ten ostatni ma sens w wersji advanced, bo basic ma krótkie słowa. Wolę jednak http://play.typeracer.com/, bo przynajmniej jest cały tekst, a nie przypadkowe słowa.

    Powiedziałem to ja, 500cpm / 100wpm :)


  11. @icf (autor: curie | data: 15/04/17 | godz.: 21:10)
    hardkorowa klawiatura. Podoba mi się bardzo i do pisania tekstu czy grania byłaby super. Jednak gdy trzeba jakieś hasło wpisać, znak rzadziej stosowany typu / " = to czasem bym się gubił choć ewentualnie pozostaje wtedy klawiatura ekranowa.

  12. @10 (autor: lcf | data: 16/04/17 | godz.: 19:25)
    Nieźle :). Ja przy pełnym zestawie znaków (z cyframi i znakami specjalnymi) w okolicy 40wpm mam, przy 99% celności.

    @11 No ja na początku też właśnie z hasłami miałem problem, bo okazało się, że we wcześniejszej nauce pisania bezwzrokowego ominąłem cyfry i znaki specjalne - ale po kilku dniach dodatkowych ćwiczeń już było OK :).


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2017, TwojePC.PL