Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
RECENZJE | Recenzja inteligentnego gniazdka Fritz!DECT 200
    

 

Recenzja inteligentnego gniazdka Fritz!DECT 200


 Autor: DYD | Data: 19/03/14

Recenzja inteligentnego gniazdka Fritz!DECT 200Zarządzanie energią to temat coraz bardziej popularny i interesujący zarówno domownika, czy też właściciela małego biura pragnącego nie tylko poznać, ile prądu przepływa przez urządzenia znajdujące się na wyposażeniu, lecz także zarządzać pracą tych urządzeń. Można oczywiście zainwestować w system sterowania w postaci 'cyfrowego domu', jednak takie rozwiązania wymagają sporej inwestycji. Analizę poboru energii i sterowania harmonogramem pracy urządzeń można jednak zacząć od prostszego rozwiązania - choćby takiego jakie proponuje sprytne gniazdko FRITZ!DECT 200 firmy AVM, które w niniejszym artykule zaprezentujemy. Dzięki niemu m.in. mamy możliwość zdalnego sterowanie podłączonymi urządzeniami za pomocą komputera, smartfona lub tabletu.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Recenzja inteligentnego gniazdka Fritz!DECT 200
 
 » Fritz!DECT 200 - opis i specyfikacja
 » Wygląd gniazdka
 » Odpalamy gniazdko!
 » Podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. ... (autor: Elektron | data: 19/03/14 | godz.: 02:22)
    nie wiem co za idiota to wprowadził po raz pierwszy, ale jak widzę funkcję ile coś wydzieliło CO2 to omijam takie urządzenie szerokim łukiem. Jak zobaczyłem to w programie zarządzania energią od płyty głównej od razu program poszedł do kosza. Najbardziej bezużyteczna i pokazująca wyssane całkowicie z D dane funkcja jaką wprowadzono do elektroniki. Ciekawe ile CO2 zostało wydzielone w czasie kiedy opracowywano te wszystkie programy, czy to na kompy czy urządzenia zewnętrzne, które obliczają ile drzew "uratowałem". O tym niestety ci pseudo ECO - marketingowcy niestety nie pomyśleli... a właściwie mieli to w gdzieś... w końcu liczy się ewentualny zysk dzięki "pokazaniu" ludkowi jaki to on jest dobry dla planety.

  2. ile drzew "uratowałem" (autor: RusH | data: 19/03/14 | godz.: 04:14)
    zaglodziles raczej
    drzewa jedza co2 :)


  3. nie wiem nawet jak to nazwać bo aż mi ręce opadły (autor: Sławekpl | data: 19/03/14 | godz.: 04:51)
    jak spojrzałem na to "cuś"
    spolszczenie aplikacji i polskie napisy na pudełku to stanowczo za mało
    to gniazdko jest w NIEMIECKIM standardzie, jeśli chcemy mieć uziemienie potrzebna przejściówka, wpięcie jest uniwersalne, ale dla urządzeń zabrakło tej uniwersalności

    DYD to Ty powinieneś zwrócić uwagę, że ustrojstwo się nadaje do lampek nocnych jedynie,
    ja bym nie zaryzykował podpięcia kompa, lodówki czy pralki, jeśli nie mamy odpowiednich wtyczek co jest wysoce prawdopodobne
    i za to należy się największy minus
    o dołączeniu odpowiedniej przejściówki też producent nie pomyślał, bo i po co, kup a jak nie zauważyłeś to wymieniaj wszystkie wtyczki a wcześniej znajdź odpowiednie w sklepie, a co jak ktoś ma dwie lewe do takich prac czy wręcz boi się ruszać (bez śmiechów jest bardzo dużo takich osób) wrrr
    przekoloryzuję ale od razu pomyślałem o germanizacji pod zaborami, tylko teraz mamy to zrobić za własne pieniądze ... sic!!!

    podobne rozwiązania można znaleźć za mniejsze pieniądze, bardziej uniwersalne i mniej problematyczne (DECT)


  4. @3 większość współczesnych urządzeń ma odpowiednią wtyczkę. (autor: Rhobaak | data: 19/03/14 | godz.: 09:27)
    http://images.dipol.com.pl/pict/e0060+.jpg
    http://s1.blomedia.pl/...616x0/2010/12/wtyczka.jpg
    Fakt, że najlepsze do polskich warunków byloby klasyczne gniazdko, ale nie przesadzaj z tymi niezbędnymi przejsciówkami.


  5. hmm (autor: bartek_mi | data: 19/03/14 | godz.: 10:14)
    fajny timer, nawet rozumiem sens jego bezprzewodowsci ale moze ktos zna tego typu urzadzenie z najzwyklejszym gniazdem usb? zeby mozna suwakami czas posutawiac, odlaczyc i zapomniec?

  6. @Sławekpl (autor: DYD-Admin | data: 19/03/14 | godz.: 10:42)
    Kable przy komputerach, listwach, a nawet przy starych pralkach mają to uziemienie jakie zaprezentował Rhobaak w poście @3, więc nie wiem o co bicie piany... choć nie -wiem :)
    Udzieliła Ci się dyskusja z Wedelkiem lub/i zamierzasz oddolnie tworzyć inwazję na naszego sąsiada z za Odry ;-)


  7. hmm pomysł fajny, szkoda ze nie komunikuje sie przez wifi (autor: ulan | data: 19/03/14 | godz.: 11:17)
    chyba ze za rozsądne pieniądze można kupić coś co będzie stanowiło pośrednik między tymi gniazdkami a siecią domową komputerową, bo kupno takiego routera tylko dla tych gniazdek, kiedy używa się innego routera jest trochę bezsensu...

  8. @ulan (autor: DYD-Admin | data: 19/03/14 | godz.: 11:34)
    ...poniekąd można zrozumieć producenta, że wypuszcza dodatkowe urządzenia, które uzupełniają ofertę własnych routerów (wzmacniacze sygnału, gniazdka, telefony DECT z dodatkowymi funkcjami), dzięki czemu mają coś extra do urządzeń sieciowych

    z drugiej strony faktycznie zawęża to krąg początkowych odbiorców...


  9. fajne gniazdko (autor: f_zdzich | data: 19/03/14 | godz.: 12:04)
    i wydaje się być precyzyjne w pomiarach poboru mocy, procent błędu pomiaru znikomy

  10. ile max urządzeń/gniazdek można podpiąć pod router? (autor: ALBERT | data: 19/03/14 | godz.: 19:55)
    nie znalazłem tego w artykule

  11. @ALBERT (autor: DYD-Admin | data: 19/03/14 | godz.: 20:03)
    dobre pytanie, dzięki, zapytaliśmy u źródła, czekamy na odpowiedź

  12. DYD większość nowych urządzeń, nie oznacza wszystkie (autor: Sławekpl | data: 20/03/14 | godz.: 00:51)
    nic mi się nie udzieliło, rozwiązanie jest ograniczające i jest to minus, bo jeśli ktoś ma polski sprzęt to ma zwykłą wtyczkę bez bocznego uziemienia, a nie jest to jeszcze ogólnie powszechne u nas rozwiązanie
    powinieneś na takie coś zwracać uwagę
    producent również powinien dodać ostrzeżenie, o tym że gniazdo nie wspiera polskiego standardu tylko niemiecki, tak robią producenci choćby listew zasilania i nie mają z tym problemu


  13. @Albert (autor: DYD-Admin | data: 20/03/14 | godz.: 09:53)
    Mam już info apropos ilości gniazdek obsługiwanych przez router...
    W tym momencie oprogramowanie pozwala na jednoczesne podłączenie max. 10 gniazdek.


  14. Rush (autor: Elektron | data: 20/03/14 | godz.: 12:48)
    "uratowałem" było w cudzysłowie. Chodzi o ogólny ratunek dla planety, ale to nie ja chwalę się na stronie Asusa, że 17.5 mln drzewek uratowali ;D
    Poza tym nie bój żaby... przy obecnej ilości CO2 drzewka mają gorzej niż świnie w chlewie... one przynajmniej mogą odejść od żarcia :)


  15. 10 gniazdek - szału nie ma... (autor: ALBERT | data: 20/03/14 | godz.: 17:08)
    ale na podstawowe, kluczowe urządzenia wystarczy....
    Lampka na schodach, choinka, ekspres do kawy...


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL