Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2020
RECENZJE | Recenzja 4-zatokowego Synology DiskStation DS414
    

 

Recenzja 4-zatokowego Synology DiskStation DS414


 Autor: DYD | Data: 14/04/14

Recenzja 4-zatokowego Synology DiskStation DS414Ostatnio na naszych łamach prezentowaliśmy kilka rozwiązań z segmentu dwuzatokowych dysków sieciowych, które zdobywają coraz większą popularność z uwagi, że gromadzimy mnóstwo treści i chcemy mieć możliwość dotarcia do nich z różnych źródeł (PC, smartfon, tablet, notebook, etc.), a także mieć do nich zdalny dostęp przez Internet. Dziś przyjrzymy się bliżej po raz pierwszy modelowi z czterema zatokami - będzie to NAS firmy Synology w postaci DiskStation DS414, wyposażony m.in. w RAID5 umożliwiający wedle danych producenta odczyt/zapis na poziomie 207/135 MB/s (z "Link Aggregation"). Do testów skorzystaliśmy ze standardowych dysków 3.5'' Seagate Barracuda 2TB 7200 rpm dostępnych obecnie w przystępnej cenie około 300 zł.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Recenzja 4-zatokowego Synology DiskStation DS414
 
 » DS414 specyfikacja i wygląd
 » Instalacja DS414
 » DS414 w działaniu
 » Podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. DSM5.0 (autor: julka | data: 14/04/14 | godz.: 14:28)
    Dla mnie trochę za bardzo cukierkowy interfejs, Synolog mógłby dać możliwość wyboru pomiędzy oldschool i new-look. Ale ogólnie trzeba przyznać, że dopieszczony system i zarządza się z loozem.

  2. niezła skrzynka (autor: f_zdzich | data: 14/04/14 | godz.: 14:42)
    ciekawe jednak jak by wypadła w konfrontacji z Asustorem 4bay z HDMI ?, może jakiś teścik niebawem? :)

  3. @2. (autor: XiSiO | data: 14/04/14 | godz.: 17:15)
    On the whole though I'm not at all disappointed with the DS414. Ok so it's not the fastest 4-bay system in terms of read and write speeds that I've had to look at, when compared to the likes of the AS-604T from Asustor, but for a cracking price that is more than 100GBP less, you really can't go far wrong. If you're after a system that doesn't need all the extras nor speed, just pure storage capacity, then why not consider a system like this.

    http://www.eteknix.com/...414-4-bay-nas-review/18/

    Ja bym poczekał na DS1514+ bedzie killer z dekodowaniem hdmi


  4. Asustora.... (autor: DYD-Admin | data: 14/04/14 | godz.: 17:43)
    ...jest szansa że niebawem będziemy mieli, Synology wypuści też wersje DS414Play, szkoda że bez HDMI, a ten DS1514+ będzie zapewne fajny killer, ale cena też będzie adekwatna... ;-)

  5. jestem ciekaw czy pod takiego lub 2-zatokowego NASa (autor: Sławekpl | data: 14/04/14 | godz.: 20:40)
    Synology można podpiąć jakiś RAID-Station np. pięcio-dyskowy po USB 3.0/eSATA, teoretycznie byłyby funkcje z NAS a przestrzeń dużo większa i koszt znacznie niższy, 4 zatokową obudowę z RAID5 można kupić już za nieco ponad 600 zł,
    może takie tańsze rozwiązania redakcja przetestuje, obudowy RAID?

    z innej beczki, DYD mam nadzieję że współpraca z Morele się opłaca
    nie wiem czy wiesz ale na drobnicy czyli kablach, wtyczkach, złączach, filtrach, wentylatorach często mają ceny 5x a nawet 10x wyższe niż można znaleźć w innych sklepach polskich, tam najwyraźniej kogoś zbyt mocno prąd popieścił, kiedyś Komputronik uważany za drogi sklep przy nich to hurtownia
    3 metrowy przedłużacz USB 3.0 Hama w cenie 554 zł ktoś chętny? :P
    http://www.morele.net/...-a-a-3m-396750000-595572/


  6. Pod 2 lub 4 zatokowego się nie da. (autor: ghost12 | data: 14/04/14 | godz.: 20:58)
    Ale pod tego DS1813+ można podpiąć 2x DX513. Jak ci pasuje DSM i chciałbyś się troszkę pobawić, ewentualnie postawić go sobie na czymś mocniejszym (np. na jakimś i7) to polecam projekt gnoboot czyli DS3612xs na x86.

  7. No ciekawe... (autor: DYD-Admin | data: 14/04/14 | godz.: 21:12)
    ...jakby się zachowywała taka macierz podłączana pod USB3.0 ? kiedyś taką testowaliśmy:
    http://twojepc.pl/...llation_ES.3_4TB&strona=3
    Zapewne część funkcji z DSM mogła by być nieaktywna na nim, a macierz być może była by widoczna jak zwykły zewnętrzny dysk podpinany pod USB w Synology...


  8. @7 Jeśli podłączona byłaby tym kablem za 5 stów (autor: El Vis | data: 14/04/14 | godz.: 22:19)
    To pewnie koncertowo ;)

  9. DYD miałem na myśli obudowę z RAID5 (autor: Sławekpl | data: 15/04/14 | godz.: 00:25)
    czyli coś większego od tego testowanego do którego byłeś uprzejmy zapodać linka
    jak brak miejsca w kompie - brak zatok/złącz na płycie to trzeba się rozglądać za jakimś rozwiązaniem a takie cuś wydaje się dobrym pomysłem, w cenie średniej klasy kontrolera RAID podpinanego na PCIe dostajemy obudowę z zasilaczem, jest to też zdecydowanie tańsze niż NAS,
    dlatego się zapytałem o taki RAID-Station czy możecie coś takiego ściągnąć i przetestować, dobrze jakby był jeszcze jakiś NAS w redakcji i sprawdzenie co nie funkcjonuje, w końcu w komputerze jest to widoczne jako zewnętrzny dysk, NAS podobnie powinien widzieć, ale to teoria

    ghost12 nie szukam rozwiązań za kilkanaście tysięcy, tylko kompromisu w rozsądnej cenie


  10. @Sławekpl (autor: DYD-Admin | data: 15/04/14 | godz.: 07:07)
    Jak będzie możliwość sprawdzimy, dzięki za pomysł.

  11. Ciekawa recenzja chodź dalej lepszy jest 2 letni ds412+ (autor: TheW@rrior | data: 16/04/14 | godz.: 14:59)
    Do domu pewnie i starczy ten 414 (chodź i tak drogi jak na większość domostw i ich potrzeby). Do mniejszych firm lepiej wypada ten ds412+. Lepsze wsparcie dla wirtualek przez VAAI i Snapshoty LUN oraz większe transfery gdyż sam zestaw z lepszym procesorem. Mając ogólnie wydajniejszy CPU może też dekodować video. W sumie minusami DS412+ jest większy pobór prądu (o jakieś 5-10W) i trochę wyższa cena.

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2020, TwojePC.PL