Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
RECENZJE | Przegląd Windows 8: co w wersji Consumer Preview?
    

 

Przegląd Windows 8: co w wersji Consumer Preview?


 Autor: Przemysław Rel | Data: 30/03/12

Przegląd Windows 8: co w wersji Consumer Preview?Kilka tygodni temu pisaliśmy o nowościach, które znajdziemy w Windows 8 na podstawie wersji Developer Preview. Już w chwili publikacji artykułu miała ona już kilka miesięcy – sporo rzeczy należałoby więc zaktualizować. Jakie zmiany względem poprzedniej edycji znajdziemy w Consumer Preview? Na pierwszy rzut oka nie jest ich dużo, ale są one dość istotne. Interfejs Metro został znacznie usprawniony, zaś sam system działa szybciej. W dalszej części artykułu przyjrzymy się tym zmianom bliżej.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Przegląd Windows 8: co w wersji Consumer Preview?
 
 » Wstęp
 » Instalacja
 » Pierwsze użycie
 » Nowe gesty
 » Wielozadaniowość, czyli kilka programów na ekranie
 » Usprawnienia na pulpicie
 » Przydatne skróty klawiaturowe
 » Podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. Microsoft napawa mnie obrzydzeniem (autor: marioking | data: 31/03/12 | godz.: 09:57)
    Zaczyna wydawac te systemy jak kontynujacje gier, tylko ze ten nie kosztuje tyle co gra i jest kilka razy drozsze. Pikus gdyby dawal wolny wybor, ale po xp mozna bylo zobaczyc jak pijawki podchodza do klienta i nie zawachaja sie udupic nawet najlepszego systemu ktory po kolejnym service paku by pociagnal kolejne 5 lat, tylko by tyle nie zarobili. Wkoncu i siodemke pozbawia sensownego wsparcia pod pozorem jakis dyrdymala gdy sprzedaz 8 nie bedzie satysfakcjonujaca, bo mi sie zapowiada na druga viste.

  2. xp -> vista -> 7 -> 8 (autor: sean | data: 31/03/12 | godz.: 10:18)
    Oby nie okazał się swego rodzaju jakościowy "tick tock"?

  3. 8-mka (autor: p_nowak | data: 31/03/12 | godz.: 10:44)
    po totalnie skopanym interfacem jest szybka i oszczędna w zjadaniu zasobów.
    Natomiast te całe Metro to jest śmiech na sali jeśli chdzio laptopy i komp stacjonarne. Jeśli nie chcą się zbłaźnić to muszą dać wybór czy chcemy normalne menu Start czy te całe śmieszne tabletowe Metro.


  4. metro (autor: warcab1234 | data: 31/03/12 | godz.: 11:22)
    Ja używałem windowsa 8 około tygodnia, nie wiem dlaczego najeżdżacie tak na to metro, działa szybko i jest wygodne. Przeinstalowałem jednak na siódemkę bo nie wszystko działa jeszcze jak potrzeba.

  5. . (autor: AbrahaM | data: 31/03/12 | godz.: 11:37)
    .

  6. komentarz 5 do usunięcia.. (autor: AbrahaM | data: 31/03/12 | godz.: 11:43)
    coś wygląda, że MS będzie zmuszony walczyć z fenomenem win-7, tak jak do niedawna walczył z win-XP. I to nie dlatego, że Win-8 jest "jak takie" złe (bo nie jest, a nawet ma sporo zmian na plus, w odróżneniu od Visty, która była katastrofą), ale przez uszczęśliwianie na siłę użytkowników nowym UI, bez możliwości wyboru. Z własnych obserwacji widzę, że nielicznym osobom metro odpowiada (co widać także wyżej, @4), ale większość z nich ma zamiar zignorować win-8 ze względu na interfejs.

  7. Słucjacie (autor: p_nowak | data: 31/03/12 | godz.: 14:01)
    Metro wprowadzili po przeprowadzonych badaniach - ponoć klasyczne Start nie wykorzystywało monitorów w proporcjach 16:10 i 16:9. Ok, rozumiem, żeby dać menu Start na większą powierzchnię monitora ale dlaczego od razu na cały ekran i dlaczego to mają być jakieś śmieszne kwadraciki z komórkowego Windowsa? Jak chcą zrobić system na tablety to niech robią ale myślę, że większa część użytkowników zignoruje ten system jak nie dadzą wyboru co do klasycznego wyglądu. No chyba, że będą nas na siłę uszczęśliwiać w nowych laptopach tym systemem. Zresztą to, że Win8 jest szybszy i mniej zasobożerny od Win7 już nie ma takiego znaczenia - w dobie dysków SSD oraz pamięci RAM na poziomie 8 / 16GB to czy system zajmuje w ramie parę KB mniej jest słabym argumentem. :)

  8. to cale metro (autor: Kriomag | data: 31/03/12 | godz.: 15:31)
    wyglada jak jakis zarys menu, jakas biedna kilkukolorowa alpha... albo gorzej, jak test na klikanie dla szympansów... ósemkę sobie daruję i przeczekam na siódemce - to jest dopracowany system i wyglada super, nie potrzeba mi zmian a juz na pewno na taki wybryk jak w8.

  9. wiekszosc (autor: Krax | data: 31/03/12 | godz.: 17:07)
    nie mysli o nowy ui bo nie bierze pod uwage ani dotykowego pc, ani pc +kinect

  10. Microsoft chyba jest jedynym producentem oprogramowania, ktory wydaje... (autor: Kosiarz | data: 31/03/12 | godz.: 21:21)
    ... platne bety.
    Od niepamietnych czasow MS wydaje na przemian dobry i zly system. Cos sobie wymysla, urzytkownicy skrytykuja i wypuszczaja dobre. No i najprawdopodobniej 8 zakwalifikowala sie do tej samej grupy co Viśta i ME ;)


  11. Nie mów tak źle (autor: p_nowak | data: 1/04/12 | godz.: 09:54)
    o Viście. Po poprawkach chodzi całkiem nieźle. :)

  12. Metro to naturalna kolej rzeczy (autor: marximus | data: 1/04/12 | godz.: 22:02)
    nie wprowadzenie go to byłaby porażka dla MS jak z przeglądarką. BO metro to nic innego jak dostosowanie GUI do dotykowych ekranów a dotykowe ekrany w PC są tak pewne jak wschód po zachodzie słońca.

    A narzekania na nowy system to normalka
    pamiętam jak wchodził win98 też był zły, a XP ? to było dopiero paskudztwo :)


  13. hmm (autor: Kriomag | data: 2/04/12 | godz.: 20:59)
    mogli dostosować obecne piękne i mile dla oka aero pod dotyk, a nie robić jakieś kolorowe klocki dla szympansów... mogli zrobić ewolucję a nie nieudana rewolucję...

  14. up. (autor: Krax | data: 3/04/12 | godz.: 09:38)
    malo masz narzedzi? pokaz jak to nalezalo zrobic

  15. Wszystko w jednym? (autor: NeReVaR | data: 21/04/12 | godz.: 15:41)
    Boje się tego systemu, sporo kombinują i mogą łatwo zniszczyć to co stworzyli w Windows 7, gdyby te wszystkie nowości były tylko dla wersji ARM to byłoby lepiej niż pakować to na zwykłego PC.

  16. A ja (autor: Nohrabia | data: 4/08/12 | godz.: 10:08)
    chciałbym wiedzieć czy
    8 będzie przeznaczona zarówno dla tabletów czy będzie osoba wersja?


  17. heh (autor: Tarec | data: 19/10/12 | godz.: 00:08)
    Śmieszą mnie te wypowiedzi. Co tam, że system chodzi 10-20% szybciej, ma jeszcze lepszy menadżer zadań/monitor zasobów.. Przecież nikt nie każe korzystać z aplikacji pod Metro, a tego interfejsu można używać tak, jak menu start, czyli do odpalania aplikacji i niczego więcej. Cała reszta w Metro jest zrobiona pod dotykowce, ale kto każe z tego korzystać. Inna sprawa, że jest kilka drobnych rzeczy, które nie działają do końca (np. nie da się wyłączyć przeźroczystości w Aero, a przy ciemnym kolorze okien nie widać tekstu na belce).

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL