Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
RECENZJE | Recenzja Radeon HD 7970 - graficzne rewolucje (część 1 teoretyczna)
    

 

Recenzja Radeon HD 7970 - graficzne rewolucje (część 1 teoretyczna)


 Autor: Zbyszek | Data: 22/12/11

Recenzja Radeon HD 7970 - graficzne rewolucje (część 1 teoretyczna)Dokładnie 15 grudnia ubiegłego roku firma AMD wprowadziła na rynek karty Radeon 6900 stanowiące duży krok na przód pod względem zastosowanych technologii i rozwiązań. Dziś - rok po tamtym wydarzeniu oficjalnie debiutują akceleratory Radeon HD 7970 bazujące na układach graficznych o nazwie kodowej Tahiti z zupełnie nową architekturą GCN (Graphics Core Next). Są to jednocześnie pierwsze na rynku karty z układami graficznymi produkowanymi w nowym 28-nanometrowym wymiarze technologicznym. Jakie zmiany wprowadzono w nowych kartach i czy są one rewolucyjne? O tym w niniejszej recenzji. Zapraszamy!
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Recenzja Radeon HD 7970 - graficzne rewolucje (część 1 teoretyczna)
 
 » Karty Radeon HD 7970 oraz układ graficzny Tahiti
 » Zupełnie nowa architektura
 » Teselacja, DirectX 11.1 oraz PCI-Express 3.0
 » Eyefinity 2.0 oraz obsługa rozdzielczości 4K
 » Ulepszenia Power Tune oraz technologia Zero Core Power
 » Steady Video 2.0 i kodowanie VCE
 » Podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. Szkoda (autor: sevae | data: 22/12/11 | godz.: 13:41)
    Szkoda, że nie robicie prawdziwych recenzji. Kiedy jest szansa, że dostaniecie/kupicie tego radka?

  2. sevae (autor: Markizy | data: 22/12/11 | godz.: 13:47)
    do polskich redakcji trafiły tylko dwa radki, jeden do pclab a drugi do benchmark. Może później dotrą do pozostałych redakcji.

  3. cóż (autor: ghs | data: 22/12/11 | godz.: 13:57)
    średnio wydajniejszy od hd6790 jakieś 30%. cena, 2300 vs 1250 (za 6970 od vtx), 84% więcej, czyni ten produkt bardzo nieopłacalnym.

  4. @3 nie zgadzam sie. (autor: PrEzi | data: 22/12/11 | godz.: 14:02)
    Srednio to on jest wydajniejszy od 30 do 60%.
    Nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie grac na takiej karcie w niskich rozdzielczosciach.
    W wysokich odskakuje dosc sporo od chocby GTX580-tki.

    Poza tym zdecydowane plusy to nowe technologie (Zero Power, Video Codec Engine), niesamowita wrecz podkrecalnosc, poprawione filtrowanie Aniso., oraz Teselacja (tak przez pestkoglowego zachwalana).
    Jakby popatrzec na ceny, to uplasowal sie dokladnie tak jak powinien - po zniknieciu podatku od nowosci jak bedzie w cenie +-2k bedzie to cena bardzo odpowiednia dla topowego modelu.


  5. @up (autor: 5eba | data: 22/12/11 | godz.: 14:03)
    co Ty rynku nie znasz? ;)
    Od paru lat amd robi to samo; wali dużą cenę przed samą premierą, żeby potem "zaskoczy" ehm... "niecierpliwych" niższą atrakcyjną ceną w dzień premiery, która i tak spadnie po kilku tygodniach (cena). 300 funa to maks za tą kartę, i to też opłacalność zakupu mocno wątpliwa (dla posiadaczy 59xx/69xx+ wrecz zerowa).


  6. *^3 (autor: 5eba | data: 22/12/11 | godz.: 14:04)
    ...

  7. Potencjał OC nowych Radków (autor: krzysiek_mil | data: 22/12/11 | godz.: 14:17)
    jest tak duży, że wystarczyłby na wydanie kolejnego, wyższego modelu w tej serii. Kto wie, czy za jakiś czas nie usłyszymy o tego typu planach. Przydałoby się, ponieważ wzrost wydajności referenta nie powala zbytnio, chociaż jest ok.

  8. @4. (autor: ghs | data: 22/12/11 | godz.: 14:21)
    w grach jakie były testowane dokłądnie 39% :
    strona 7,8,9. portal ... jeden z polskich...
    77 53 45%
    71 47 51%
    54 41 32%
    46 34 35%
    64 40 60%
    52 33 58%
    75 55 36%
    65 49 33%
    67 56 20%
    61 51 20%
    46 37 24%
    41 31 32%
    86 54 59%
    67 48 40%
    78 54 44%
    67 48 40%


  9. a dodając (autor: ghs | data: 22/12/11 | godz.: 14:24)
    a może raczej odejmując poprawkę za zegary 880 vs 925 wyjdzie wypisz wymaluj około 30%

  10. @3. (autor: Jarek84 | data: 22/12/11 | godz.: 14:28)
    Tj. wczesniej prognozowalem - zmiana arch nie da magicznego dwukrotengo przyrostu w grach. Natomiast w GPGPU pomimo mniejszego przyrostu SP mamy średnio 2x szybciej i więcej. Jeśli chodzi o teselację, to wg. mnie 2x przyrost w grach be zwiekszania ilości teselatorów to po prostu mistrzostwo (w GTX580 dla przypomnienia jest ich 16 )

    Fakt karta jest o jakieś 50$ za droga, no ale takie są prawa tego rynku - najwydajniejsze GPU, podatek od nowosci i pewnie na poczatku mala dostepnosc, co i tak nie wplynie jak podejrzewam na wysokie zainteresowanie tymi kartami.

    Z ciekawostek 1165 na rdzeniu bez dovoltowywania - strach się bać co będzie w jakichś MARSACH etc;)
    http://www.legitreviews.com/article/1805/14/


  11. Druga wtopa po Buldozer (autor: pomidor | data: 22/12/11 | godz.: 14:30)
    Nieznacznie szybsze od 580.
    'increased instructions per clock per mm2' - oczywiście, dzięki 28 nm.
    AMD już całkowicie odpadło z rywalizacji. Ich ostatnie nowe architektury (fusion, bulldozer, 7970) nie mają mocy.


  12. ... (autor: sevae | data: 22/12/11 | godz.: 14:36)
    Wiem ile trafiło radków na polskę (w tym PClab popsuł chłodzenie, ściągnął po testach i załozył gorsza pastę bo standardowo jest tam jakaś wydajna w przewodzeniu ciepła nowość).

    @ghs, w komentarzu chodziło ci o HD6970?

    No to od HD6970 nowy radek jest mocniejszy średnio o 52% (a HD6970 słabszy od niego o 26% bo tak to się podaje).
    http://tpucdn.com/...MD/HD_7970/images/perfrel.gif

    Jest wydajniejszy od GTX580 a cena/wydajność mu równy (po cenach przedpremierowych!)
    http://tpucdn.com/...HD_7970/images/perfdollar.gif

    A stosunek poboru do mocy to KOSMOS!
    http://tpucdn.com/...D/HD_7970/images/perfwatt.gif


  13. ghs (autor: Markizy | data: 22/12/11 | godz.: 14:37)
    poprawka na zegary to wypisz wymaluj 5%

  14. @12 (autor: ghs | data: 22/12/11 | godz.: 14:41)
    tak, 6970

    co do wykresu
    http://tpucdn.com/...MD/HD_7970/images/perfrel.gif
    to coś ci się pomyliło w jego interpretacji


  15. Markizy (autor: ghs | data: 22/12/11 | godz.: 14:46)
    czyli 30% z błędem pomiaru. Nie obchodzi mnie to czy to będzie 27% czy 32% a może 34%. nie zmieni to faktu że przy tej cenie premiera jest z kosmosu wyjęta. po smrodzie z specyfikacją i brakiem kości od rambusa kolejny krok tej firmy aby się pogrążyć

  16. @Up11 Pomidor opanuj się (autor: pitersan007 | data: 22/12/11 | godz.: 14:49)
    Jak ta karta to dla ciebie wtopa to gratuluje myślenia jest lepiej i to dużo lepiej a na odpowiedz nvidi poczekasz sobie jeszcze z pół roku i nie zdziwił bym się gdyby AMD odrazu kontrę zrobiło nową serią :P

  17. Tak (autor: sevae | data: 22/12/11 | godz.: 14:50)
    Sorki, 46% wydajniejszy. Też włąśnie się zastanawiałem bo przecież jak ponad 50% to jakim cudem by HD6990 był wydajniejszy, już to wyłapałem.

  18. Czyli poprawnie jest tak: (autor: sevae | data: 22/12/11 | godz.: 14:53)
    HD6970 jest słabszy o 23%
    HD7970 jest od niego wydajniejszy o 46% (przyjmując za 100% wynik HD6970).


  19. @GHS (autor: PrEzi | data: 22/12/11 | godz.: 14:54)
    Co za przeproszeniem kolega pieprzy za glupoty ?
    To ze nasze portale maja delikatnie mowiac - uposledzone osoby - ktore probuja testy robic to juz nie wina AMD.

    Np. tutaj :
    http://www.techpowerup.com/.../AMD/HD_7970/28.html
    Srednio 40-50% wzrost wydajnosci w porywach nawet do 80% wzgledem 6970.

    Albo tu :
    http://www.techpowerup.com/.../AMD/HD_7970/28.html


  20. C12- to ze mniej wydajna od odpowiednika serii 5xxx jest (autor: josefek | data: 22/12/11 | godz.: 14:56)
    troche mnie do myslemnia zmusza, ale starajac sie caly artykul zrozumiec, chodzi tutaj takze o nowy sposob gospodarowania grafiki...

  21. sevae, PrEzi (autor: ghs | data: 22/12/11 | godz.: 15:03)
    do szkoły na lekcje metematyki.

    jeżeli na waszych wykresach 6790 ma 77% a 7790 ma 100% tzn, jełopy, że 7790 jest szybszy od 6790 o 29,87%


  22. 7970 (autor: ghs | data: 22/12/11 | godz.: 15:04)
    miało być. znów edycji brak :(

  23. PrEzi (autor: Markizy | data: 22/12/11 | godz.: 15:05)
    wstawiłeś dwa razy ten sam link

  24. Poczytajcie recenzje na innych portalach :) (autor: pitersan007 | data: 22/12/11 | godz.: 15:07)
    Śmiało można powiedzieć że hicior :D obczajcie możliwości OC kręcą się jak głupie i wszystkie redakcję są zdumione jaki przyrost z tym idzie :D

  25. Chyba masz rację. (autor: sevae | data: 22/12/11 | godz.: 15:13)
    Nie wiem skąd wzięło mi się, że można to uprościć razy 2.

  26. Nie jest wazne ,ze ta plyte jakims tam redakcjom dadza (autor: josefek | data: 22/12/11 | godz.: 15:16)
    wazne jest , ze ja w wystarczajacej ilosci, po dobrej cenie, sprzedadza tym, ktorzy sie programowaniem gier zajmuja.

  27. HD 7970, przynajmniej na razie powyżej oczekiwań (autor: Sharimsejn | data: 22/12/11 | godz.: 15:25)
    Jak dla mnie test na takim monitorze był tylko zbędnym zużyciem prądu. PCI 3.0 na pewno się sprawdzi ale tak jak niektórzy już pisali powyżej tylko w przypadku większych obciążeń grafiki i większych rozdziałek. Co do ludzi piszących tu, że to kolejna porażka AMD to pzdr. Nie zdziwiłbym się gdyby GF z serii 600 były lekko słabsze od serii radków 7000 ^^

  28. @Up27 (autor: pitersan007 | data: 22/12/11 | godz.: 15:31)
    Będzie lepsza na bank ale to nie jakiś wielki problem ustawią wyżej zegary tylko po to by wypaść lepiej ale co to za wyczyn jak wydadzą kartę pól roku po konkurencji.

  29. @all (autor: Simon89 | data: 22/12/11 | godz.: 16:57)
    7970 to genialna karta.
    W spoczynku rekordowo niskie zużycie prądu (long idle -10W w stosunku do zwykłego).
    Pod obciążeniem 20-40W mniej od GTX580 (zależnie od wykorzystanego benchmarka).
    GTX580 słabszy o 10-15% od 7970 w rozdzielczościach sensownych dla tych kart (2560x1600, 1920x1200 i podobnych).
    Rewelacyjne podkręcanie - praktycznie każda sztuka działa na podkręceniu o 200MHz bez zmiany Vcore (a skaluje się praktycznie liniowo wraz ze wzrostem taktowania).


  30. add (autor: Simon89 | data: 22/12/11 | godz.: 17:00)
    Nie chcę nawet mówić jak genialna kartą będzie 7950. Jeżeli 7970vs7950 będzie podobnie jak 6970vs6950 to możemy się szykować nowego rekordzisty w stosunku wydajność/W.

  31. @30 (autor: PrEzi | data: 22/12/11 | godz.: 17:27)
    Wlasnie chcialem to dodac - 7970 i 7950 maja dual bios. Jak uda sie myk z odblokowaniem 7950, to juz wiem jaka kolejna karta u mnie zagosci.
    A co do potencjalu OC to nie chcialo mi sie na poczatku wierzyc ze mozna te karty tak mocno podkrecic (przy zachowaniu w miare normalnej temperatury oraz bez podbijania napiec, w dodatku - na stockowym chlodzeniu) !


  32. :) hicor (autor: pitersan007 | data: 22/12/11 | godz.: 17:44)
    Też mi się właśnie zdaje że jak da się odblokować 7950na7970 to mamy mega hicior :D

  33. Wszyscy patrzą na przyrost w grach (autor: Plackator | data: 22/12/11 | godz.: 18:19)
    Ale nikt nie patrzy na przyrost w GPGPU :/

  34. @33 (autor: Simon89 | data: 22/12/11 | godz.: 18:47)
    Bo nigdzie na razie tego nie testowali (mówię o PL). Z tego co widziałem na zagranicznych portalach to karty w GPGPU też dostały niezłego kopa. Chciałbym jednak bardziej obszerne testy w tym temacie.

  35. @34 (autor: Jarek84 | data: 22/12/11 | godz.: 19:55)
    W GPGPU właśnie nowe karty dostały największego kopa, wyniki 2x lepsze od HD6970 to norma.

  36. Co do cen. (autor: Simon89 | data: 22/12/11 | godz.: 20:23)
    Niby niektórzy narzekają na ceny nowych kart. Tymczasem ceny są bardzo dobrze wykalkulowane.
    http://imageshack.us/f/545/kartyw.png/
    AMD obniży ceny nowych kart dopiero gdy nVidia obniży ceny swoich ;). Inaczej ja nie widzę sensu, a co dopiero oni. Według tej tabelki 7950 będzie kosztował 500 dolarów i będzie miał wydajność GTX580. Genialne zagranie. Patrząc na wyniki OC 7970 mogli z palcem w d.... zdeklasować 580. A tak... zostawili sobie zapas na "przyszłe rewizje".


  37. Jak to jest z tym c++ (autor: maximus1 | data: 22/12/11 | godz.: 21:45)
    Czy ja dobrze rozumiem, ze na tej karcie mozna odpalic program napisany w czystym c++?

  38. @ UP37 Nawet szkoda że tego nie zrobili (autor: pitersan007 | data: 22/12/11 | godz.: 21:50)
    Nawet szkoda że tego nie zrobili może gdyby dali wyższe takty w standardzie tacy ludzie jak Pomidor zamknęli by jadaczkę. Najśmieszniejsze jest to że GTX680 będzie w dniu premiery wydajniejsze od Radka bo będzie wydane PO Radku tego pomidor nie może zrozumieć że nie sztuką jest poczekać na konkurencje i tak ustawić zegary by ich pobić :D

  39. @38 ważne, że pozostawiono rezerwę. (autor: krzysiek_mil | data: 22/12/11 | godz.: 22:20)
    Może faktycznie ona czeka na właściwy moment. Można mieć za darmo wydajność wyższą taką, jak przy wyższym modelu i jeszcze mieć zapas. Konstrukcje z fabrycznym OC będą bardzo wydajne.

  40. czekam na serię FirePro (autor: Dabrow | data: 23/12/11 | godz.: 01:07)
    na tych rdzeniach oparte - tam ten dwukrotny skok GPGPU będzie istotą i siłą tych kart....

  41. ad37 (autor: piobzo | data: 23/12/11 | godz.: 10:52)
    jeśli dobrze cie rozumiem to nie.. musi to być program korzystający z opencl.. trzeba pobrać sdk z strony amd, tam są biblioteki opencl

  42. @37. (autor: Jarek84 | data: 23/12/11 | godz.: 11:11)
    Nie pamiętam - już dawno nie pisałem żadnych kerneli, aczkolwie MS coś tam chyba w czerwcu przebąkiwało o c++ AMP ;)

  43. Nawiązując do testów wydajności (autor: Zbyszek.J | data: 23/12/11 | godz.: 13:30)
    Dużo osób powołuje się tutaj na wyniki z testu TechPowerUp. Tymczasem ten test był robiony na słabym procesorze Core i7 920 @ 3.8 GHz.

    Tutaj wyniki z SandyBridge @ 4,7 GHz, które uważam ze względu na procesor są bardziej miarodajne apropo mocy kart:
    bez AA/AF: http://www.computerbase.de/...t_leistung_ohne_aaaf

    AA/AF: http://www.computerbase.de/...tt_leistung_mit_aaaf


  44. o ile Intel nie robi nic aby mieć wydajne GPU to... (autor: mojo | data: 23/12/11 | godz.: 19:12)
    AMD dostosowuje architekturę do przetwarzania równoległego tak żeby móc zawalczyć słabszym CPU .
    Jest to dobry krok i czekamy tylko na zaimplementowanie tego w nowej generacji Liano;)


  45. Jako (autor: scoobydoo19911 | data: 23/12/11 | godz.: 20:53)
    Zagorzały zielony goblin przyznaje że nowy radek jest MEGA mocny. Ale to dobrze taka przewaga zmusi zielonych do działania. Może mi przy okazji ktoś napisać jak to będzie z nowymi geforcami wpierw będzie odmłodzoy fermi w 28nm czy odrazu kepler?

  46. Zbyszek.J (autor: Mario2k | data: 23/12/11 | godz.: 23:03)
    Bzdury gadasz czlowieku nawet zes sie nie postaral porownac kilku testow na roznych CPU tylko jakis jeden tendencyjny .
    Roznica w BF3 dla przykladu pomiedzy i7 920 na takatach 3GHz a i7 2600K 4,5GHz 2-3 fps przy sredniej okolo 60fps czyli mniej niz 4 % !!!!!!!


  47. scoobydoo19911 : (autor: PrEzi | data: 24/12/11 | godz.: 11:16)
    Na poczatek beda 'odgrzewance' z nizszych serii.
    'Prawdziwy' Kepler to dopiero koncowka roku 2012.


  48. @46 (autor: Plackator | data: 24/12/11 | godz.: 16:45)
    A jaka karta ? bo pitolisz niemiłosiernie.

  49. @43: (autor: kwasior500 | data: 24/12/11 | godz.: 17:11)
    Co nie zmienia faktu, że test jest wykonany poprawnie i różnice między kartami są realne. Jeżeli ograniczeniem byłby procesor, to wyniki byłyby spłaszczone, a karty multigpu odpadłyby w przedbiegach.

    @46: Różnica między tymi procesorami jest znacząca, jeżeli bierzemy miejsce testowe typowo pod CPU.


  50. Plackator (autor: Mario2k | data: 24/12/11 | godz.: 21:53)
    Przece mowa o Radeon 7970 wiec ??

    Jeszcze raz przypomne , dla radeona 7970 w 95% gier styknie nawet sedziwy Q6600 byle minimum 3 GHz chodzil i w takim BF3 przy znacznie lepszy CPU np i72600k 4,5GHz roznica w framerate bedzie zaledwie 5% na kozysc szybszego CPU w skrajnych przypadkach max 10%.
    Jako ze posiadam proca 2600k i BF3 oraz regularnie zagladam na Forum Battleloga gdzie porownujemy osiagi to wierzcie mi ze bzdur nie prawie.

    Merry Christmas
    Fellows


  51. Slabszy CPU ma wplyw (autor: PrEzi | data: 25/12/11 | godz.: 14:53)
    ...tylko w niskich rozdzielczosciach i niskich detalach - tam gdzie karta graficzna sie 'nudzi' i czeka na obrobione dane z procesora.
    Ale w takich przypadkach - coz za roznica - miec 170 klatek czy 220 ?
    No moze jeszcze w tytulach ktore nie powstaly i beda wykorzystywac wszystkie rdzenie i obciazac procesor zaawansowana fizyka, AI i innymi kalkulacjami...ale to takie gdybanie o przyszlosci gier ;-)

    P.S. Moze troche nie na temat ale slyszeliscie o karygodnych 'optymalizacjach' w Skyrim'ie ?
    Silnik ten korzysta z przedpotopowych instrukcji x87 plus nie jest w ogole zoptymalizowany pod zaden procesor/instrukcje.
    Masakra jakas. Wyszedl optymalizator ktory 'wstrzykuje' swoj kod i w locie podmienia czesc kodu niezoptymalizowanego na swoj, przyrost jest znaczny.
    Bethesdzie powinni jaja gracze oberwac za takie cos...


  52. Bethesdq (autor: Mario2k | data: 25/12/11 | godz.: 16:07)
    Sie przyznala ze zastosowala w tej grze swoj nowatorski silnik siegajacy korzeniami 2002 roku !!!! to sa kpiny !!! ale fanatycy seri tego neio zauwazaja ze ta gra jest poprostu technologicznie 5-6 lat do tylu !

  53. @51 (autor: kwasior500 | data: 26/12/11 | godz.: 09:48)
    W oblivionie są miejsca (głównie w miastach, lub bardzo zarośniętych terenach), że Core i5 2400 3,6GHz generuje max 50 fps... może chodzi o to samo

  54. 51,52 (autor: Wyrzym | data: 26/12/11 | godz.: 18:30)
    Ja nie wiem czego wy sie czepiacie, w czasach gdzie 87% (albo to bylo 83 :P) userow stream-a posiadalo za slaby sprzet zeby im sie BT3 odpalil narzekacie na gre ktora sie praktycznie odpala i co wazniejsze jest grywalna, na prawie kazdym sprzecie :p

  55. @PrEzi (autor: 5eba | data: 27/12/11 | godz.: 01:00)
    Skyrim to silnik morrowinda, ktory nie wiadomo jak stare ma korzenie, bo bathesda kupila gotowca, w którym "grzebie" od lat. A jaja powinni oberwac im za robienie ludzi w wala.

  56. @54 (autor: Plackator | data: 27/12/11 | godz.: 14:23)
    BT3? co to za gra.

  57. więcej wyników (autor: mierniko | data: 28/12/11 | godz.: 16:12)
    tu macie dokładniejszą analizę wyników z portali (2 polskie i 3 zagraniczne) - łącznie 18 gier i 6 rozdzielczości:

    http://warmbit.blogspot.com/...deon-7970-w-18.html


  58. @ Mario2k #46 (autor: Zbyszek.J | data: 1/01/12 | godz.: 15:42)
    Dobrze wiem co pisze, natomiast Twoje tezy z komentarza nr 46 postanowiłem przemilczeć.

    Tutaj masz te swoje 4% różnicy na Radeonie HD 7970 w zależności od zastosowanego procesora:
    http://tpucdn.com/...PU_Scaling/images/perfrel.gif

    Nawet w najwyższych trybach (1920x1200 i 2560x1600) gdzie najwięcej zależy od wydajności karty graficznej różnice pomiędzy Nehalemem a Sandy Bridge sięgają 10-15%:
    http://tpucdn.com/...PU_Scaling/images/perfrel.gif
    http://tpucdn.com/...aling/images/perfrel_2560.gif

    Dlatego jeszcze raz powtarzam, że wszystkie testy przeprowadzanie na procesorach innych niż SB nie są miarodajne i zmniejszają różnice np. pomiędzy GTX 580 a HD 7970, choćby z tego względu że CPU nie wyrabia się z dostarczeniem danych do karty graficznej co bardzie dotyka Radeona ze względy na większą wydajność

    Do tego wniosku nie trzeba specjalnych testów wystarczy prosta analiza wyników recenzji - tam gdzie testowano na starszych Core i7 (Nehalem) Radeon HD 7970 wyprzedza GeForce GTX 580 o ~10-15%, a tam gdzie na SB o 20% do 30% w najwyższych rozdzielczościach i AA


  59. przeczytałem, zwłaszcza 5 część.. (autor: AbrahaM | data: 1/01/12 | godz.: 18:10)
    .. chyba spokojnie poczekam na coś z linii 77xx, mocy mi starczy? do 1280x1024, a rewelacyjne zarządzanie energią będzie. Starsze karty klasy 57xx/67xx tylko z powodu zarządzania energią tracą sens, gdy tylko 77xx wedzie..

  60. @59 (autor: AbrahaM | data: 1/01/12 | godz.: 18:18)
    oczywiście ma być: stracą, wejdzie..

  61. @Redakcja (autor: krzysiek_mil | data: 9/01/12 | godz.: 12:25)
    czy jesteście w stanie skończyć tą recenzję, czy również i tym razem nie? Pozdrawiam.

  62. @krzysiek_mil (autor: DYD-Admin | data: 9/01/12 | godz.: 18:22)
    postaramy się aby była, choć aktualnie jest mała reorganizacja w redakcji, więc termin może się wydłużyć...

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL