Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
RECENZJE | Recenzja Shadowrun Returns - RPG z Kickstartera
    

 

Recenzja Shadowrun Returns - RPG z Kickstartera


 Autor: Przemysław Rel | Data: 07/08/13

Recenzja Shadowrun Returns - RPG z Kickstartera''Staroszkolne'' gry RPG dostępne jedynie na komputery stacjonarne nie są atrakcyjne dla wielkich wydawców, znanych z hitowych produkcji. Wtedy ktoś wpadł na pomysł, że zamiast bezskutecznie prosić się o sfinansowanie projektu... można spróbować zebrać pieniądze od samych fanów. Dzięki tej inicjatywie oraz stronie Kickstarter udało się odnieść sukces: wiele pomysłów nie tylko zdobyło niezbędny budżet, ale został on nierzadko znacznie przekroczony. Pierwszą większą grą RPG sfinansowaną w ten sposób, która ujrzała światło dzienne jest Shadowrun Returns. Czy spełniła oczekiwania?
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Recenzja Shadowrun Returns - RPG z Kickstartera
 
 » Co to jest Shadowrun w ogóle?
 » Jak się w to gra?
 » Oprawa audiowizualna
 » Podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. spox (autor: loccothan | data: 7/08/13 | godz.: 05:56)
    Mnie gra bardzo się podoba ;-) jestem w trakcie

  2. hmmm (autor: Mario2k | data: 7/08/13 | godz.: 08:57)
    W czasach Amigi i poxczatkow PC opartych na pierwzzych pentiumach takie gry mnie krecily , dzis to dla mnie crap nad crapy.

  3. @1. (autor: Demo | data: 7/08/13 | godz.: 09:26)
    a jest gdzieś do pobrania jakaś beta czy coś?

  4. @3 nie ma otwartej bety/dema, obejrzyj sobie gameplay na YT. (autor: Rhobaak | data: 7/08/13 | godz.: 10:30)
    Gra jest nieco toporna, mocno liniowa i boli brak możliwości zapisania (autozapis przy zmianie levelu, wyjątkowo głupie rozwiązanie w CRPGu opartym na dużej ilości tekstu - trzeba kilka razy przeklikiwać te same dialogi). Mimo tych wad jednak warto się zapoznać, bo klimat jest niezły, teksty rozbudowane, fajna muzyka i duży potencjał jeśli chodzi o przyszły rozwój (nowe scenariusze tworzone przez użytkowników). Za niewielkie pieniądze - dobry zakup.

  5. @Gra jest faktycznie... (autor: PrEzi | data: 7/08/13 | godz.: 11:52)
    ...niezla...
    Niestety jak dla mnie wbudowany scenariusz jest zbyt krotki...
    Przeszedlem w 3 dni.
    Ale licze na dodatkowe scenariusze.

    Dobra rada dla wszystkich graczy - zainstalujcie koniecznie aktualizacje do wersji 1.02 (Steam robi to automatycznie tylko musicie mu na to pozwolic) bo inaczej mozecie utknac w jednym miejscu bez mozliwosci kontynuowania (Po hackowaniu w Matrixie DNA).


  6. Jestem już przy końcu (autor: GL1zdA | data: 7/08/13 | godz.: 13:25)
    Bardzo dobra gierka, w pełni zgadzam się z oceną 8/10, kolejny dowód na to, że Kickstarter jest dobrym miejscem na gry, na które żaden wydawca nie wyłożyłby pieniędzy.

    Co save'ów - nie jest to uciążliwe (jeśli raz przeczytałem teksty, to późniejsze ich przeklikanie zajmuje parę sekund), a nie kusi, żeby save'ować w czasie walki i grać na turę, w której szczęście maksymalnie nam dopisze.


  7. @6 save'y w czasie walki powinny być zablokowane, ale poza walką? (autor: Rhobaak | data: 7/08/13 | godz.: 16:46)
    To chyba tylko lenistwo programisty.

  8. twórcy dostali baty... (autor: 5eba | data: 7/08/13 | godz.: 19:43)
    od części founder'ów za nieumieszczenie informacji że gra będzie "steam only" - i słusznie, bo to jakby nie patrzeć sprzeczne z ideą crowdfounding'u

  9. @Rhobaak (autor: GL1zdA | data: 7/08/13 | godz.: 22:05)
    Napisali, że nie implementowali save'ów ze względu na koszty. Niestety przy takim budżecie trzeba się liczyć z cięciami. Tak czy siak, nieszczególnie mi to przeszkadzało w grze

    @5eba
    Dlatego kto chce, może ją pobrać bez DRM, mi Steam nie przeszkadza, z czasem wręcz coraz chętniej z niego korzystam. Nie bardzo rozumiem w jaki sposób jest to sprzeczne z ideą crowdfundingu.


  10. @9. (autor: 5eba | data: 8/08/13 | godz.: 09:54)
    Może się mylę, ale wydaje mi się, że jedną z idei jest przekazywanie środków przez nabywców, osoby zainteresowane projektem bezpośrednio do twórców. Dzięki czemu pomijani są pośrednicy, którzy zazwyczaj reprezentują dość egoistyczne podejście do tematu.
    Nie uważam, że korzystanie ze środka dystrybucji typu steam jest niezgodne z tą ideą, natomiast dystrybucja gry finansowanej przez "crowd", WYŁĄCZNIE na steam i w dodatku nieinformowanie o tym w trakcie zbierania funduszy jest w moim subiektywnym odczuciu delikatnie mówiąc przegięciem.
    btw. nie wiem skąd można sobie "pobrać" wersję bez drm, ale w dzień premiery gra miała charakter "steam only"


  11. ci, którzy wsparli powstanie gry (autor: Soulburner | data: 8/08/13 | godz.: 11:05)
    dostali wersję gry bez DRM, ale będą mogli skorzystać tylko z pierwszego DLC, każde kolejne będą wydawane na Steam. Twórcy tłumaczą, że skomplikowana sytuacja z licencją wymusiła na nich wydanie gry z jakimś zabezpieczeniem DRM, co nie było oczywiste od początku, tylko wyszło w praniu jakoś później.

    http://www.kickstarter.com/...returns/posts/453037


  12. 3@. (autor: loccothan | data: 8/08/13 | godz.: 11:27)
    na STEAM masz DEMO bodajże, ale 10Eu to nie jest straszna kwota ;-) i polecam jescze za dyszkę Van Helsinga ;-)

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL