Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
RECENZJE | Testy Mini-ITX obudowa Coolcube Cooltek + Sapphire PURE Mini E350
    

 

Testy Mini-ITX obudowa Coolcube Cooltek + Sapphire PURE Mini E350


 Autor: DYD | Data: 11/02/13

Testy Mini-ITX obudowa Coolcube Cooltek + Sapphire PURE Mini E350Małe jest piękne, tak niektórzy mawiają i coś w tym jest, bo komputery się systematycznie miniaturyzują. Tym razem nie będzie jednak ani o smartfonach, czy tabletach, lecz zbadamy możliwości platformy Mini-ITX, z której budowane są systemy typu HTPC. W tym celu zrecenzujemy nową obudowę Coolcube firmy Cooltek, która będzie tematem przewodnim recenzji. Resztę platformy Mini-ITX stanowić będzie leciwa już płyta Sapphire PURE Mini E350 na platformie AMD Fusion APU E-350, wyposażona w 8GB pamięci SO-Dimm od Kingstona, dysk SSD i HDD.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Testy Mini-ITX obudowa Coolcube Cooltek + Sapphire PURE Mini E350
 
 » Płyta główna Sapphire PURE Mini E350 (IPC-E350M1)
 » Coolcube Cooltek, czyli kostka Mini-ITX
 » Platforma Mini-ITX podczas pracy i testy
 » Wnioski
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. test tego szafirka spóźniony oj spóźniony (autor: Sławekpl | data: 11/02/13 | godz.: 01:27)
    obecnie nawet jeśli ktoś by chciał go kupić ma marne szanse, ewentualnie używany, szkoda, że recenzujący nie postarał się o jakąś nowszą płytę z FM2 czy 1155 zamiast tego rupiecia
    w tak ciasnej obudowie chyba skrócony zasilacz z modularnym okablowaniem lepiej by się sprawdził
    z trzema minusami się nie mogę zgodzić
    - pamięci SO-DIMM to akurat plus, pozwalają lepiej zagospodarować miejsce na tak małej płycie
    - wbudowane Wi-Fi - niestety zwiększa cenę, a nie wszystkim jest potrzebne, spora część użytkowników preferuje połączenia kablowe
    - brak zatoki na ODD - rozpowszechnienie wszelkiej maści NASów niweluje ten problem, mało kto kupuje płyty a jeśli już to ma odtwarzacz BR, więc tutaj to sporna kwestia czy faktycznie komuś jest to potrzebne, producenci zaobserwowali tą tendencję i nie wszystkie obudowy posiadają miejsce na ODD, które zabiera miejsce i zwiększa gabaryty skrzynki, dobrym kompromisem jest miejsce na slim ODD np. szczelinowy jak w konstrukcjach SilverStone


  2. brakuje mi (autor: RusH | data: 11/02/13 | godz.: 02:17)
    testu z dodana grafika jesli juz testowana byla jakas gra
    ceny tego czegos
    testu pod XBMC


  3. RusH cena budy jest podana (autor: Sławekpl | data: 11/02/13 | godz.: 03:16)
    a tej płyty już nie ma w sprzedaży, może w jakichś małych sklepach została gdzieś ale wyszukiwarki cenowe ich nie podają, więc jak może być podana cena?
    Brazos nie jest do gier, jak się sprawuje po dodaniu grafy możesz poszukać w sieci
    w wolny slot prędzej ktoś włoży kontroler RAID jeśli będzie chciał z tego zrobić NASa lub kartę dźwiękową czy tuner TV/SAT


  4. oczywiscie masz racje (autor: RusH | data: 11/02/13 | godz.: 07:16)
    ale skoro ktos testuje cos to wypada podac cene
    + jesli juz odpala gre to przetestowanie z prawdziwa grafika nie brzmi glupio, zwlascza ze porownuje do platform z dedykowanymi grafami


  5. o co chodzi w tescie (autor: ditomek | data: 11/02/13 | godz.: 07:33)
    porównujecie taką słabiznę do i7?
    co z Wami się dzieje? dostaliście trochę sprzętu i na szybko trzeba było wymodzić artykuł?

    coraz rzadziej tu zaglądam. no bo po co?


  6. @Sławekpl (autor: TeXXaS | data: 11/02/13 | godz.: 10:09)
    mdadm daje radę - raczej wsadziłbym kartę graficzną...
    z atomem sobie radzi - chociaż to tak jak powiedzieć, że działa. :)


  7. czepiacie (autor: sts | data: 11/02/13 | godz.: 11:48)
    posiadam ową płytę główną jako serwerek spisuje sie znakomicie (5xsata III + 1esata), lan 1 Gb/s, razem z pico 150w+kilka dysków 3,5 cala = 30-40wat poboru.

    Nie każdy musi mieć najnowsze i3 itp.
    A testy obudowy jak najbardziej przydatne i ciekawe.
    Czekamy na więcej tego typu testów


  8. sts serwer, bez RAID? to nawet nie na magazyn (autor: Sławekpl | data: 11/02/13 | godz.: 12:59)
    A50 nie oferuje nawet najprostszego RAID, A68 w Brazos 2.0 dopiero ma wsparcie RAID 0,1, a na serwer to jak już A85 (dochodzi RAID 5) ale wtedy FM2 i np. A4-5300
    można kupić płytkę Supermicro czy Jetway z D510 i ICH9R (6xSATA II, RAID 0/1/5/10) ale z dostępnością ciężko a i cena jest średnio opłacalna


  9. E-350M1 - to było dobre 2 lata temu (autor: dell | data: 11/02/13 | godz.: 13:25)
    Przerobiłem to na asrocku e-350m1 (bez usb 3) asusach e-35 deluxe i e-45 pro.

    Skype (z Logitech C-920): nie daje rady bez rozmycia, prawie brak pikselizacji; łącze 60/6
    Internet 9: dobrze
    Chrome: super
    PowerDVD Ultra (pliki BR .iso z dysku na usb via Daemon Tools): super
    YT 1080p - super
    pliki .mt2 avchd ~ 150 megabitów - super
    Lightroom4: - dobrze; baza w ramie

    Żeby to hulało wsadziłem 2x8GB ramu 1333 Kingston, SSD M4 64GB i Superspeed Ramdisk i Supercache.
    Dzisiaj kupowałbym Asrocka Z77E-ITX i Intel 525 180GB msata na i3 3225.

    Dziękuję redakcji za test obudowy, może kiedyś doczekamy się testu FC8 Evo


  10. 8.. (autor: sts | data: 11/02/13 | godz.: 14:16)
    domowy serwerek z raid po co?? trzymam tam ważne fotki które duplikują sie na 2 różnych innych dyskach (+kopie na dvd i br) i nic wiec nie potrzeba, reszta to magazyn niezbyt ważnych danych (filmy muza).
    To nie jest nie ma być serwerownia z raid 5 z super ważnymi danymi firmy.

    Sprzęcik do zastosowań zupełnie domowych.

    O cenach innych dedykowanych urządzeń już wspomniałeś:)

    Ogólnie jak bym maił przeglądać net na tym brazosie to ten sprzęt nie wyrabia, tak samo z filmami w hd trzeba sie nakombinować aby to działało płynnie a i tak nie ma gw że bedzie działało, ale jako magazyn danych w zupełności wystarcza.


  11. sta no właśnie "się nie duplikują" (autor: Sławekpl | data: 11/02/13 | godz.: 15:34)
    jeśli nie masz RAID to samemu musisz zrobić kopię
    ja mam RAID 10 teraz, ale docelowo będzie RAID 5 ale to jak będę miał więcej takich samych dysków
    do neta i filmów nawet FullHD Brazos wyrabia i to w zupełności, jeśli u Ciebie zacina widać coś źle skonfigurowałeś, albo nie masz tej płyty i cytujesz opinie kogoś

    RusH to porównanie z testu to faktycznie niezbyt trafnie dobrane ;) powinny być pentiumy, celki i semprony ew. i3 35W oraz najsłabsze FM1/FM2


  12. 11. (autor: sts | data: 11/02/13 | godz.: 16:03)
    nie mam raid a kopiować sam nie muszę bo robi to program (EaseUS Todo Backup) sam automatycznie, konfiguracja zajmuje 5 minut. Chyba że dodatkowo chce to nagrać na br.
    Brazos do przeglądania netu jest kiepskim pomysłem na codzień, wystarczy otworzyć kilka kart + java i flasz i jest zamulanie.
    http://replik.pl/f/sts/NpY4nEYXPx/itx.png
    Komfort przeglądania stron jest kiepski.


  13. sts mam lapa z E-450 jest wolniej (autor: Sławekpl | data: 11/02/13 | godz.: 16:33)
    niż w stacjonarce ale nie jest to tragedia uniemożliwiająca przeglądanie stron, nie przesadzaj
    jak zmienię HDD na SSD ta różnica się znacznie powinna zmniejszyć (czekam na hybrydy WD)
    sprawdź ustawienia przeglądarki, może "podręczne" zapisuje na HDD, ja w swojej Operze to zablokowałem


  14. info... (autor: DYD-Admin | data: 11/02/13 | godz.: 16:47)
    w recenzji głównie skupiliśmy się na obudowie, co chyba widać; płyta oczywiście leciwa, lecz do testu tylko taką udało nam się załatwić; wydajnościowo płytę i APU porównaliśmy do Atoma, pozostałe wyniki są z poprzednich testów, które uznaliśmy że warto dodać, dla zobrazowania skali porównawczej;

    - pamięci SO-DIMM, mimo wszystko trudniej dostępne, droższe i mnie uniwersalne niż zwykłe moduły DDR3
    - Wi-Fi, w salonie, czy sypialni często nie mamy poprowadzonych kabli, stąd też takie połączenie wydaje się być istotne przy budowie platformy Mini-ITX
    - napęd optyczny, tutaj faktycznie zdania są równo podzielone, jedni uważają że się przyda (mają płyty Bluray, DVD), inni rezygnują całkowicie


  15. DYD-Admin tylko to ITX (autor: Sławekpl | data: 11/02/13 | godz.: 17:39)
    sama konstrukcja to jeden wielki kompromis, zastosowanie SO-DIMM na ATX uznałbym za minus, a w tak małej płycie to plus, dzięki temu masz choćby 5xSATA w tym dwa kątowe oraz pełnowymiarowe mPCIe, na innych płytach masz w wersji połówkowej (SSD na tym slocie w tej płycie nie ruszy wg. producenta), a cena trochę wyższa faktycznie ale można trafić okazje zwłaszcza, że nie ma potrzeby umieszczania tutaj super szybkich kości
    Wi-Fi - taka obudowa posłuży głównie do HTPC, czyli będzie stać koło TV a do niego już idą kable, coraz więcej osób montuje sieć właśnie kablową zapewniającą wyższe bezpieczeństwo i lepsze transfery, przynajmniej nie zwalnia/zrywa jak się w mikrofalówce podgrzewa obiad :)


  16. @Sławekpl (autor: Kenjiro | data: 11/02/13 | godz.: 20:01)
    O co ci chodzi z RAIDem? Każdy Linux czy *BSD posiada wielokrotnie lepsze oprogramowanie RAID niż te pseudo-RAIDy od producenta (czy to Intel czy AMD czy Via), które nie dość, że często nie mają sterowników, to czasem posiadają błędy, które wykluczają z jakiekolwiek sensownego użycia, nie mówiąc o tym, że również wszystko jest robione w sofcie. Karty sprzętowego SATA RAID zaczynają się od ok. 1k PLN.

  17. Kenjiro miałem programowy RAID kiedyś (autor: Sławekpl | data: 11/02/13 | godz.: 20:50)
    teraz sprzętowy, sprawuje się to nadwyraz dobrze (Z77), lepiej niż wcześniej, sterowniki są, a że nie w każdym Windowsie to nie wina producentów sprzętu
    z ceną przesadziłeś, można sprzętowy taniej znaleźć dobrej firmy HighPoint (średni) czy trochę lepszy Promise za 400-600zł, to LSI zaczyna się od około tysiaka
    większość NASów z Atomem jedzie na kontrolerach Intela w mostkach m.in. Synology, Qnap


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL