Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
RECENZJE | Test całkowicie pasywnej obudowy Streacom FC8 Evo
    

 

Test całkowicie pasywnej obudowy Streacom FC8 Evo


 Autor: DYD | Data: 10/05/13

Test całkowicie pasywnej obudowy Streacom FC8 EvoStreacom FC8 Evo to konstrukcja obudowy w formacie Mini-ITX, która umożliwia bezproblemową pracę bez korzystania z jakichkolwiek wentylatorów. Nie potrzebuje też w sobie chłodzenia na procesor, bo sama w sobie jest radiatorem. W połączeniu z niewielkiej mocy zasilaczem typu Mini/Pico PSU bez wentylatora, FC8 Evo umożliwia w pełni 100% pracę pasywną, nie wydając z siebie żadnego najmniejszego szmeru, o hałasie nie wspominając. Jak poradziła sobie obudowa Streacom FC8 Evo z pasywnym chłodzeniem mocnego procesora Intela oraz na czym opiera się ta ciekawa konstrukcja, o tym w niniejszej recenzji.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Test całkowicie pasywnej obudowy Streacom FC8 Evo
 
 » Streacom FC8 Evo wprowadzenie i specyfikacja
 » Streacom FC8 Evo: design i rzut z wierzchu
 » Zaglądamy do środka i wyposażamy FC8 Evo w sprzęt
 » Pasywny zasilacz Streacom Nano150
 » Test głośności
 » Test temperatur
 » Wnioski
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. czemu nie jestem zaskoczony (autor: Sławekpl | data: 10/05/13 | godz.: 03:39)
    że w polecanym sklepie brak reszty akcesoriów do tej obudowy, żadnego pasującego zasilacza, po wejściu na obudowę polecają zasilacze ATX z wentylem - żenada

    kup ustrojstwo i się bujaj sam jak chcesz je uruchomić
    nie dość, że producent nie dodaje kabla USB 3.0 to również brak przejściówki pozwalającej podłączyć slim ODD na SATA


  2. przerost formy nad treścią (autor: Elektron | data: 10/05/13 | godz.: 12:15)
    Po co bezgłośny komp osiągający takie temperatury i jeszcze taka cena?
    Obecnie można zbudować kompa w oparciu o każdą obudowę, który w dzień jest bezgłośny (szum otoczenia na odludziu), a w nocy odrobinkę słyszalny (w mieście to nie ma znaczenia czy noc czy dzień, bo nawet w nocy w mieście jest szum jak diabli, który 3x przebije szum komputera nawet przy zamkniętych oknach. W lato przy otwartym oknie w mieście to można mieć nawet traktor zamiast komputera i tak będzie się wydawać, że to dochodzi zza okna ;)
    Dość, że bezgłośny, to w razie potrzeby może zamienić się w potwora ciągnącego najnowsze gry na max detalach.
    Jedyna zaleta tego to dość ładnie wyglądająca i mała obudowa (chociaż czarnego nie trawię ze względu na zawsze widoczny kurz i paprochy na takim czymś).


  3. Ciekawa obudowa (autor: GL1zdA | data: 10/05/13 | godz.: 14:34)
    Przydałby się test z procem o mniejszym TDP.

  4. @1 zgadzam się (autor: Janosiczek | data: 10/05/13 | godz.: 15:34)
    Właśnie, też się rozglądałem za akcesoriami i nic. Kupiłbym taką obudowę ale... co ma mówić reszta podzespołów.. kicha mieć takiego "partnera" jak ten sklep.

  5. @1 @4 (autor: DYD-Admin | data: 10/05/13 | godz.: 15:43)
    Primo - nie każdy produkt, który testujemy jest w ofercie naszego sklepowego partnera.
    Secudno - tańszych zasilaczy pasujących do tej obudowy np. na Allegro jest całkiem sporo, nie trzeba kupować konkretnie tego modelu, który obecnie oferuje jedna firma w cenie 426 zł... Trzecie Primo - nie przeżywajcie tak tego, jak stonka wykopki... ;-)


  6. DYD idź się poskarż Hadesowi albo zgnieć stonkę :P (autor: Sławekpl | data: 10/05/13 | godz.: 19:12)
    ad Primo - to po chusteczkę logo partnera na końcu tekstu?
    ad secundo - generalnie trudno kupić zasilacz Pico z aktywnym albo choć pasywnym PFC, a to jest wymóg w UE, o pełnym zestawie zabezpieczeń też w tych konstrukcjach możesz zapomnieć, o jakichkolwiek certyfikatach sprawności też

    opisywanie ustrojstw do których nic pasującego nie można kupić uważam przerostem formy nad treścią, tak samo jak wciskanie do HTPC procka z grafą nadającą się do wyświetlania pulpitu, w tej obudowie jest możliwość montażu karty ale by nie zdechła będzie musiała mieć aktywne chłodzenie czyli nici z pasywnej budy
    to powinien być news a nie recenzja bubla
    jeszcze jedno - obecnie trudno w Polsce z oficjalnej dystrybucji kupić jakikolwiek szczelinowy napęd slim BR, Sony ma takie w ofercie ale nie na Polskę, swego czasu miał Samsung ale DVD
    czy tak trudno z tysięcy produktów wybrać coś sensownego i temu poświęcić czas? (pytanie retoryczne)


  7. lol (autor: Franz | data: 11/05/13 | godz.: 08:52)
    nawet narzędzi ci do nakładania pasty nie dali ? takie coś ala śrubokręt z końcówką jak łożysko kulkowe powinni ci dać do nakładania pasty w te rowki, w każdym razie konkurencja do swoich obudów takie daje.

  8. przeginacie panowie... (autor: Seba78 | data: 12/05/13 | godz.: 08:59)
    nie bądźcie dziećmi, jak ktoś będzie chciał to kupi i zasilacz i napęd szczelinowy. A kabelek do obudowy powinien być dodany - ale to problem producenta nie recenzenta.

  9. Evo FC8 (autor: f_zdzich | data: 12/05/13 | godz.: 09:06)
    Bardzo ładniusia buda, w dodatku zimą można zwiększyć siłę proca i będzie służył jako dogrzewacz, taka biurkowa farelka :]

    Co do hałasu, to jednak nie przesadzaj (Eletkron), miasto nie kojarzy się tylko z hałasem, jest wiele miejsc gdzie jest cichutko, a już nocą tym bardziej, więc cisza w kompie to wciąż istotny temat, nie tylko za miastem, gdzie świerszcze koncertują i psy szczekają.


  10. Seba78 mylisz pojęcia (autor: Sławekpl | data: 12/05/13 | godz.: 13:47)
    recenzent powinien opisać wszystkie minusy i przetestować kompleksowo sprzęt, a jeśli się nie zna, nie ma pojęcia o czymś oraz brak mu sprzętu aby połączyć wszystko w działającą całość to nie powinien się zabierać za test
    to nie pierwszy test zrobiony "po łebkach" w którym na zwrócone błędy DYD odpisuje kąśliwymi uwagami zamiast zachować się jak profesjonalista i przyjąć krytykę, powielanie tych samych błędów w kolejnych recenzjach też nie jest profesjonalne, chyba że taki ma cel - wywołać krytykę, ale wtedy niech się na nią nie oburza :P


  11. @Sławekpl #6 (autor: DYD-Admin | data: 12/05/13 | godz.: 18:29)
    add1 primo - choćby po aby taki gościu jak np. Sławekpl mógł czasem wygrać nagrodę i w ogóle, aby mógł tutaj spędzać codziennie czas...

    add2 secundo - przecież możesz kupić spokojnie od legalnych sprzedawców pasywny zasilacz pasujący do tej obudowy, a w sprawi zgodności z UE, możesz się tego od nich domagać, w końcu do firmy sprzedają...

    co do opisywania ustrojstw, jak Ci nie pasuje, nikt nie zmusza do czytania, masz wybór...

    ps. coś ucichłeś w kwestii domagania się informacji o rzekomym konkursie, siałeś zamęt gdzie popadnie a nagle cisza?


  12. DYD no to łopatologicznie :P (autor: Sławekpl | data: 12/05/13 | godz.: 19:09)
    ad primo i secundo - może zamiast zmieniać temat i wyskakiwać z czymś kompletnie nie związanym z tym opublikowanym tekstem odnieść się merytorycznie do wpisanych tutaj słów
    i jaki sens jest posiadania obudowy gdzie obok niej będzie stać kolejna kostka w postaci zasilacza pasywnego w formacie ATX, jak chcesz przeciągnąć kable? zwłaszcza wtyczkę 24 PIN? wiercąc otwory? - większej bzdury to nawet seezer by nie wymyślił, pogrążasz się

    nie muszę czytać fakt, ale jeśli coś publikujesz to musisz przywyknąć do krytyki jak coś sknocisz, a jak nie umiesz jej przyjąć to przecie proste - nie publikuj

    trzy razy się pytałem o konkurs, za każdym razem wyskakiwałeś z jakąś bzdurą począwszy od wypominania że wygrałem, to jaki jest sens wpisywania po raz kolejny pytania skoro nie otrzymam odpowiedzi? (to też retoryczne pytanie)
    chcesz mi tym przypominaniem w każdej sytuacji gdy brak Tobie argumentów dać mi do zrozumienia, że to była forma przekupstwa i z tej racji nie powinienem nigdy niczego krytykować Twojego autorstwa?
    podziękowałem za nagrodę (jako jeden z nielicznych) "sierotce" i dla mnie to kończy jej temat, a jak żal Tobie coś ściska, że mogłeś dać ją komuś innemu to pretensje do Hadesa kieruj :P


  13. @12 (autor: DYD-Admin | data: 12/05/13 | godz.: 20:51)
    http://img12.allegroimg.pl/...7/99/05/3227990576_1
    jak tu widzisz aktywny zasilacz i konieczność wiercenia dziur to nie mam pytań??
    kończę temat bo jesteś fantastą, który sieje zamęt dla samego siania, temat z "plastikiem" to pokazał... do poziomu hejtera nie aspiruje... EOT


  14. DYD to pisz całym zdaniem jaki zasilacz masz (autor: Sławekpl | data: 12/05/13 | godz.: 21:41)
    na myśli, ja opisałem co powinien mieć zasilacz do komputera i tylko taki bym kupował i polecał innym, nie widzę byś podał konkretny model zasilacza w wersji Pico mającego wszystko to o czym pisałem
    nie sprowadzaj mnie do swojego poziomu, wiedzę o HTPC masz mierną, nigdy nawet nie spróbowałeś zgłębić tematu zasilaczy, napędów, sterowania itp.
    sam jak na razie zachowujesz się jak hejter i rozkapryszony dzieciak wypominając przy każdej okazji nagrodę
    piszesz o sklepach a podajesz linki na allegro? jeszcze ten foch - dorośnij bo węgiel znajdziesz w skarpecie na gwiazdkę a nie prezent xD


  15. Wiesz... (autor: t.luk | data: 14/05/13 | godz.: 17:34)
    @ Elektron
    Większość ludzi, że taka pasywna maszyna to świetna opcja do HTPC ale prawda jest taka, że nawet Zotac ZBOX się mocno grzeje a co dopiero coś takiego jak w powyższym teście ;) To po prostu obudowy do bardzo słabych kompów i tyle.


  16. t.luk tylko ZBOXy są aktywnie chłodzone (autor: Sławekpl | data: 14/05/13 | godz.: 18:18)
    trochę większym wentylem niż w lapach lecz niestety słyszalnym, dopiero z pewnej odległości nie drażni
    ZBOXy mają jeden plus - jest to kompletne rozwiązanie z pilotem, odbiornikiem, zasilaczem, często mocowaniem VESA i nawet szczelinowym napędem combo-BR w niektórych wersjach, w wersjach bez plusa w nazwie pozostaje instalacja dysku, pamięci oraz oczywiście wgrania systemu operacyjnego

    ciężko kupić obudowę pozwalającą na zbudowanie kompa bez wiatraków, Zalman miał kiedyś takie cacko w ofercie z pasywnym zasilaczem, ciepłowody odprowadzały ciepło nie tylko z proca ale z GPU i NB
    jeśli wydajny komp i cichy to chyba jedynie z WC i chłodnicą bez wentyli wielkości kaloryfera ;)
    słabsze konstrukcje można zbudować w oparciu o wolniutkie wentyle 120mm np. Noctua (6.8 dB)


  17. SilverStone wprowadził na Polskę (autor: Sławekpl | data: 17/05/13 | godz.: 08:50)
    Nagrywarka Blu-Ray SST-SOB02 Slim Slot-In, lecz przycisk wysuwania płyty nie jest umieszczony jak w innych napędach centralnie (tak pasuje do tej obudowy) a po lewej stronie sic!
    oni mają w nosie innych, bo w ich obudowach brak jest przycisku i stąd pewnie inne jego usytuowanie wrrr
    Sugerowana cena detaliczna: 649zł brutto


  18. Sławekpl (autor: DYD-Admin | data: 20/05/13 | godz.: 09:19)
    Jest inaczej niż piszesz, w tej obudowie (FC8 Evo) przycisk na zewnątrz jest umieszczony centralnie, jednak w środku jest listwa, która umożliwia wciśnięcie przycisku w napędzie umieszczonego bardziej z lewej lub prawej strony;
    nawet sam napęd od Streacom ma przycisk nie centralnie, ale będzie pasował to tej obudowy:
    http://www.streacom.com/...ploads/ob2-featured.jpg


  19. c.d. jak... (autor: DYD-Admin | data: 20/05/13 | godz.: 09:20)
    ...jesteś zainteresowany mogę nagrać wideo prezentujące to rozwiązanie z listwą...

  20. DYD nie, dzięki, z doświadczenia wiem, że wszelkie (autor: Sławekpl | data: 20/05/13 | godz.: 15:38)
    tego typu listwy przestają funkcjonować po często bardzo krótkim czasie (może dlatego SilverStone nie montuje takowego przycisku u siebie, wyjazd płyty wymuszasz w OS), najlepszym rozwiązaniem jest demontaż z ODD przedniego panelu i bezpośredni kontakt przycisku zewnętrznego z membraną - to zwykle zapewnia długotrwałe działanie, dotyczy to nie tylko slot-in ale "tackowych" napędów też

  21. Listwa w Evo... (autor: DYD-Admin | data: 20/05/13 | godz.: 16:02)
    ...wygląda na bardzo solidną i wcale nie wróży szybkiemu uszkodzeniu - jest po pierwsze z blachy, a nie z plastiku, i dodatkowo przykręcona na trzy śruby...

  22. DYD ok, tylko weź poprawkę (autor: Sławekpl | data: 20/05/13 | godz.: 19:38)
    że w napędach te przyciski są często kiepskie, np. u LiteOn

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL