Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » adolphik 18:48
 » NWN 18:45
 » AdiQ 18:43
 » Bati 18:43
 » soyo 18:42
 » Liu CAs 18:40
 » MARtiuS 18:40
 » Wedelek 18:37
 » b0b3r 18:35
 » JaroMi 18:35
 » rzymo 18:35
 » Shark20 18:34
 » Wolf 18:31
 » @GUTEK@ 18:30
 » kyusi 18:29
 » Doczu 18:29
 » Draghmar 18:18
 » JE Jacaw 18:13
 » XepeR 18:12
 » Ziomek 18:09

 Dzisiaj przeczytano
 26574 postów,
 wczoraj 37408

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Czy ja coś przeoczyłem? - ceny pieczywa , pirat 29/11/19 10:32
Jakoś w tym miesiącu rzuciło mi się bardzo w oczy - chleb z 2,50 na 3,50 zł, bulka z 50 na 80 gr. Wprowadzili jakiś nowy podatek, czy co się stało? Inne produkty, np. masło kosztuje dalej tak samo. Paliwo też powiedzmy oscyluje w okolicach 5 zł za litr.

odczepta się od mojego podpisu ;)

  1. może czas zacząć piec bułki i chleb w domu? , NimnuL-Redakcja 29/11/19 10:47
    chleb żytni na naturalnym zakwasie oraz bułki 'poznańskie' na podmłodzie, bułki typu włoskiego na bidze, rogale lub bułki maślane - robi się to bajecznie łatwo, wymaga kilkunastu minut pracy. Zapach i smak takiego pieczywa jest niepowtarzalny.

    Można to spokojnie ogarnąć bez specjalnej maszyny, sam piekarnik i keksówka wystarczy (na chleb).

    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
    siedziałbym przed komputerem przy
    świeczkach.

    1. jak wychodzisz na tym cenowo? , biEski 29/11/19 11:13
      bo w sumie to kolega o cenach pisze :P Zrobisz chleb na zakwasie za 3.50 ?

      1. na zrobienie 1,5kg chleba żytniego (100%) na żytnim zakwasie , NimnuL-Redakcja 29/11/19 11:48
        potrzeba około 800g mąki (w sumie z zakwasem i zaczynem), około 750g wody oraz 13g soli.

        Mąka żytnia typ 720 (czyli chlebowa) - 1kg kosztuje 1,8-2,2zł.
        30 minut w piekarniku = 1kWh (10 min. rozgrzewanie pobiera 3kW, 30 min pieczenia załącza grzałkę od czasu do czasu).
        kosztu wody i soli nie liczę.

        Daje to w sumie około 2,5zł za bardzo duży chleb (1,5kg = chleb o długości 35cm). W sklepach za 3,5zł dostaniesz połowę tego rozmiaru.

        Zapach w mieszkaniu i smak - bezcenne.

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. Pieczesz w piekarniku tylko jeden chleb? , zartie 29/11/19 20:41
          Bo mieszczą się trzy takie keksówki :-D

          Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

      2. Moje wyliczenie (chleb mieszany): , zartie 29/11/19 21:07
        100 g mąki żytniej 2000 - 0,30 zł
        1 kg mąki żytniej 720 - 1,80 zł
        2 kg mąki pszennej 650 lub 450 - 3,40 zł
        2,5 l wody (nie używam kranówki) - 1,70 zł
        cenę soli można pominąć
        czas pieczenia 100 minut, zużycie energii to ok. 3 kWh (pod koniec obniżam temp., więc zużycie jest mniejsze) - 1,80 zł
        Razem 9 zł
        Wychodzą 3 chleby po 1,5 kg każdy, czyli, jeśli się nigdzie nie pomyliłem, to 1 kg chleba kosztuje mnie 2 zł.

        Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

        1. 100 minut? , NimnuL-Redakcja 29/11/19 21:39
          sporo, ja piekę 30 minut w 210'C.

          Pszenną proponuję typ 750 lub graham 1850, według mnie 550 a tym bardziej 450 nie nadaje się do chleba.

          I tak, mieszczą mi się 3 chleby, ale dla nas samych pieczemy 1 lub 2, nadmiar zamrażamy - chleb fajnie się w ten sposób przechowuje, a po rozmrożeniu smakuje niemal jak świeżo upieczony.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. Wyrasta w piekarniku ustawionym na 50 stopni , zartie 29/11/19 23:27
            Potem ustawiam 205 - 210 stopni i tak się piecze 80 minut, potem obniżam na 180 stopni na 10 minut, wyjmuję go z keksówek, ściągam papier (keksówki wykładam papierem do pieczenia) i na 6 - 10 minut wkładam odwrócony i włączam tylko górną grzałkę, żeby przypiec spód i boki. Pieczenie chleba w 30 minut? Myślałem, że użyłeś ich jako jednostki przeliczeniowej dla zużycia energii. Nie spotkałem się z tak krótkim czasem pieczenia chleba. Mam w domu "Katalog pieczywa" z 1976 roku, taki czas pieczenia jest w nim podawany dla pieczywa pszennego i dużych bułek.

            Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

            1. Bardzo dziwne , NimnuL-Redakcja 30/11/19 07:09
              wyrastanie trochę wbrew zasadom w piekarnictwie - po pierwsze w 50'C giną drożdże (zakwas to też drożdże), po drugie goniąc wyrastanie temperaturą, mąka nie będzie tak dokładnie przetworzona przez zakwas (w moim przepisie wyrastanie trwa około 5h z czego ~2h w keksowce). Kiedyś upiekłam chleb spiesząc się i skracając czas "garowania" właśnie przez podgrzanie ciasta i wynikowo chleb był mniej smaczny i bardziej kruchy w strukturze. Po trzecie w moim przepisie nie muszę nic dopiekac, chleby wychodzą przypieczone od spodu i po bokach (brązowe i chrupkie) po 30 minutach pieczenia. Ale ja nie wykładam firmy papierem tylko smaruję cienką warstwą masła.

              Mogę się podzielić swoim przepisem, ocenisz wynik. Ja już kilku przepisie na przestrzeni kilku lat próbowałem, i aktualnie używany jest hybrydą dwóch staropolskich receptur.

              Wyniki:
              https://photos.app.goo.gl/r9pjDG7PfhMgy5xA6

              https://photos.app.goo.gl/Fay98RYizymR6hyFA

              https://photos.app.goo.gl/7QUEMHF6wsW1u65W8

              https://photos.app.goo.gl/Lf3JMXeRi2ZQ4oVo6

              Wewnętrzna struktura będzie rożna w zależności od użytej mąki, poniżej duże oczka są dzięki dodatku mąki Graham:
              https://photos.app.goo.gl/fBDS6dpgtgiq6kGJ6
              Na samej mące 720 oczka są drobne.



              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

              1. U mnie piekarnik grzeje ciut mniej niż nastawa , zartie 30/11/19 16:31
                Nie grzeję też cały czas, tylko na ogół załączam grzanie parę razy w czasie wyrastania. Chleb wyrasta 8 - 10 godzin.
                Keksówki w piekarniku ustawiam na blasze, a nie na siatce (siatka, która była w komplecie z kuchenką jest cienka i pod trzema keksówkami mocno się ugina), może dlatego chleb mam słabiej przypieczony od dołu. Ale nie tylko ja tak dopiekam, kolega też tak robi.

                Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

                1. Spróbuj , NimnuL-Redakcja 30/11/19 17:52
                  w ostatnich 5 minutach pieczenia włączyć termoobieg i grzanie od dołu na max. temperaturę. Pomoże to w dopieczeniu spodu. Ale może być, że blacha komplikuje sprawę, ja piekę na kratce. Spróbować można.

                  Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                  siedziałbym przed komputerem przy
                  świeczkach.

                  1. Jeszcze jedno pytanie o keksówki: używasz zwykłych cynowanych? , zartie 30/11/19 18:37
                    U mnie niestety powłoka szybko niszczeje pod wpływem zakwasu, więc potem smaruję je olejem i wygrzewam. Ale to też rozwiązanie na jakiś czas. Dowiadywałem się kiedyś o blachy z kwasówki, ale musiałyby być robione na zamówienie, a ich cena poraża (sam materiał kosztuje ok. 25 zł na 1 szt.).

                    Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

                    1. Zwykłe keksówki w kolorze czarnym , NimnuL-Redakcja 30/11/19 20:03
                      mają kilka lat i powłoka nadal się trzyma (tylko miejscami nieco starta). Kosztowały może 15zł/szt.
                      Olejem nie smaruję - raz to zrobiłem i mi się mimo wszystko chleb przykleił. Poza tym razem zawsze smaruję cienką warstwą masła. Nigdy nie wygrzewałem foremek. Smaruję ścianki i dno, i przekładam ciasto.
                      Nigdy nie przywiera, ładnie się przypieka.

                      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                      siedziałbym przed komputerem przy
                      świeczkach.

                      1. Smaruję olejem, bo po wygrzaniu tworzy on na stali powłokę... , zartie 2/12/19 09:06
                        - tak jak na patelniach stalowych czy żeliwnych. Papier do pieczenia stosuję, żeby nie smarować tłuszczem i odseparować ciasto od blachy - ale nie zabezpiecza on blachy przed korozją od zakwasu.
                        Te twoje "czarne keksówki" nie mają czasem powłoki teflonowej? Bo jak się uszkodzi taka powłoka, to trzeba blachę od razu wyrzucić (odpryski teflonu są szkodliwe).
                        PS. Mój wczorajszy wypiek:
                        https://ibb.co/x686Z9Q
                        https://ibb.co/ykpgytZ
                        https://ibb.co/GnNj2mW

                        Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

                        1. Nie wydaje mi się aby w przypadku moich foremek był to teflon , NimnuL-Redakcja 2/12/19 12:49
                          w dotyku sprawia wrażenie farby, mamy dokładnie taką:
                          https://www.promoceny.pl/...ufland-keksowka-71571/

                          Piszą, że niby jest to powłoka nieprzywieralna, ale chleb się przykleja jeśli ścianki nie są posmarowane masłem. Olejem raz posmarowałem i też przywarło. Masło sprawdza się ok.

                          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                          siedziałbym przed komputerem przy
                          świeczkach.

    2. A tu masz rację. , pirat 29/11/19 11:20
      Chyba w końcu spróbuję. Chodzi mi to po głowie już od jakiegoś czasu. Ale, jak to zwykle bywa, człowiek zalatany za "króliczkiem". Żona kiedyś dwa razy chałkę robiła i wyszlo super.

      odczepta się od mojego podpisu ;)

      1. koniecznie spróbuj , NimnuL-Redakcja 29/11/19 12:00
        my od wielu lat nie kupujemy żadnego pieczywa, na cokolwiek mamy ochotę to sobie samemu pieczemy na zawołanie, dokładnie takie jakie własnie chcemy (z dodatkami, ziarnami, ziołami, mąka taka lub inna).

        Już nawet wędlin nie kupujemy tylko alternatywę okłady na chleb robimy sobie samemu, co zajmuje dosłownie 3 minuty (samej pracy) i daje trudne do opisania efekty. Bez konieczności posiadania wędzarni.
        Jak?
        Bierzesz gruby i świeży kawałek fileta z indyka (w dzisiejszych czasach jeśli już kupujemy mięso to tylko pakowane, a nie takie na wagę z marketów - bezpieczniej, bardziej prawdopodobne, żę będzie świeże, a nie myte piąty raz z rzędu) lub kurczaka (300-500g), obsypujesz dużą ilości soli (jak śniegiem, garść albo dwie) i wrzucasz na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie ręcznikiem papierowym trzeba mięso osuszyć i zetrzeć sól oraz nałożyć sól ponownie tym razem z ulubionymi przyprawami - grubo - (jeśli chcesz smak wędzonego to proponuję użyć np. wędzonej papryki). Tak przyprawione mięso zostawiasz w lodówce na 24h i na koniec obrabiasz cieplnie na 3 sposoby:
        - albo w piekarniku
        - albo smażysz w oleju
        - albo zawijasz w folię aluminiową i gotujesz na parze (15min).

        Ważne, żeby przed obróbką cieplną ogrzać mięso (~3h w temperaturze pokojowej).

        Takie mięso po tygodniu jest nadal świeże i pyszne. Daje się kroić na cienkie plastry, jest słone jak wędlina i smakuje tak jak sobie przyprawisz...

        Do tego od czasu do czasu suszona wieprzowina (schab lub polędwica) i wołowina (polędwica) - fantastyczna sprawa.

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. jakoś ciężko mi się widzi , pirat 29/11/19 12:11
          pierś z kurczaka w lodówce na dłużej niż kilka godzin. Zwykle na drugi dzień jest już do wywalenia. Jak obtoczysz w tej soli, to trzymasz w zamkniętym pojemniku, czy otwarte?

          odczepta się od mojego podpisu ;)

          1. Sprawdź samemu , NimnuL-Redakcja 29/11/19 12:33
            ale powtarzam - nie kupuj luzem w sklepie, a wyłącznie pakowane u źródła (przez zakład uboju) z datą pakowania nie dalej niż kilka dni w przeszłość.

            Świeże mięso spokojnie 1-2 doby sobie poleży w lodówce i nic się nie stanie. A posolone wytrzyma znacznie dłużej.

            Po osoleniu i przyprawieniu leży sobie na talerzu przykryte solą. Kiedyś zapomniałem i trzymałem w przyprawach w lodówce przez 3 doby i nadal było idealne. Ale 1 doba, aby przeszło przyprawami wystarczy. Im dłużej leży tym jest bardziej zwarte w strukturze. I podczas obróbki cieplnej trzeba wyczuć czas, żeby nie wysuszyć. Tu doświadczenie robi swoje, bo wiele zależy od wielkości mięsa i sposobu obrabiania.

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

            1. Po osoleniu i przyprawieniu leży sobie na talerzu przykryte folią spożywczą , NimnuL-Redakcja 29/11/19 12:34
              123

              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

            2. Dzięki za instrukcje. , pirat 29/11/19 12:35
              Zobaczę co z tego wyjdzie ;)

              odczepta się od mojego podpisu ;)

              1. polecam zacząć od gotowania na parze , NimnuL-Redakcja 29/11/19 12:44
                nie ma ryzyka na wysuszenie jak w trakcie pieczenia lub smażenia.

                15 minut na kawałek 30dkg, 20 minut dla grubego kawałka 0,5kg wystarczy. Zawiń w folię aluminiową i jazda. Pół paczki przypraw, ziół i sporo soli. Na chlebie smakuje lepiej niż ścierwo nawet z masarni uchodzących za dobre.

                Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                siedziałbym przed komputerem przy
                świeczkach.

    3. Nim a jaką masz maszynę do wypieku, czy piekarnik ? , fiskomp 29/11/19 14:39
      MAsz może jakąś stronkę z sprawdzonymi przepisami ?
      Jak nie, dałbyś radę zapodać na chleb zwykły, razowy i zwykłe buły ? :)

      Z góry Dzięki.

      1. przepisy to akurat problelm nie jest , pirat 29/11/19 14:49
        https://margarytka.blogspot.com/...ziakiem-na.html

        kwestia wgryzienia się w temat, bo ja wiem czy to wyjdzie za pierwszym razem jak powinno?

        odczepta się od mojego podpisu ;)

      2. Zwykły piekarnik , NimnuL-Redakcja 29/11/19 14:50
        i keksówka 35x8x12.

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

      3. sprawdź maila , NimnuL-Redakcja 29/11/19 14:59
        z profilu.

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. ja również poproszę jeśłi można :) , pirat 29/11/19 15:02
          na profilowego maila

          odczepta się od mojego podpisu ;)

        2. Podziękowania serdeczne. , fiskomp 29/11/19 15:59
          123

        3. ja tez poprosze , Glock19 29/11/19 16:45
          glock4101 na o2.pl

        4. dziękować , pirat 29/11/19 18:42
          123

          odczepta się od mojego podpisu ;)

        5. Też bym poprosił.... , rurecznik 30/11/19 18:13
          Dzięki!

    4. a jest nienaturalny zakwas ? , Doczu 30/11/19 09:22
      123

      1. Oczywiście. Istnieje inny? , NimnuL-Redakcja 30/11/19 10:58
        Sam sobie wyhodowałem...

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. Chyba nie zrozumiałeś pytania :) , Doczu 30/11/19 11:53
          123

          1. LOL! , NimnuL-Redakcja 30/11/19 12:36
            Faktycznie;)

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

  2. Może przeoczyłeś podwyżki czynników cenotwórczych? ;) , Janusz 29/11/19 11:09
    Ja ostatnio regularnie zaopatruję domową lodówkę i spiżarnię. Moja obserwacja jest taka, że coraz więcej artykułów spożywczych drożeje. Pieczywo było pierwsze, a to co się dzieje na wędlinach, to już jest cyrk. Podwyżki o kilka, kilkanaście złotych, to norma. I to jeszcze nie koniec podwyżek. Czekam z obawą kiedy i o ile pójdzie w górę energia elektryczna dla gospodarstw domowych...

    Zawsze warto być człowiekiem,
    choć tak łatwo zejść na psy.
    /Autsajder, Dżem/

    1. trąbią, że energia niby od stycznia , pirat 29/11/19 11:19
      tylko tak jakoś dziwnie, że pierwsze poszły artykuły, można powiedzieć, pierwszej potrzeby. Tak jakby tylko na piekarnie raptem przywalili jakąś daninę. Muszę się przyjrzeć na stoisku mięsnym, bo jakoś narazie się nie rzuciło w oczy.

      odczepta się od mojego podpisu ;)

      1. bo energia , sew123 29/11/19 11:24
        dla przedsiębiorstw już wzrosła...
        Z energią dla gospodarstw domowych pisiory pewnie poczekają do wyborów na prezydenta... No i po wyborach uwolnią ceny :(

        Nine Inch Nails to jest TO :)
        iRacing Driver :)

        1. to ile im dowalili, , pirat 29/11/19 11:29
          że podnieśli ceny o około 60 - 70% ?

          odczepta się od mojego podpisu ;)

          1. AFAIK , ligand17 29/11/19 11:32
            to chyba 60-100%, czasami niektórzy dostali jeszcze więcej. Ale musisz do tego dodać wzrost płac dla pracowników.

        2. to inby PiS podnosi ceny , komisarz 29/11/19 18:36
          a nie twoja ukochana unia jeropejska?

          Komisarz Ryba

          1. A nie? , ligand17 2/12/19 08:40
            Czyja to wina, że ustawa o OZE została uwalona?

  3. Chyba przeoczyłeś , ligand17 29/11/19 11:30
    sporo artykułów poszło do góry już jakiś czas temu. Przecież kostka masła kosztuje teraz chyba minimum 5-6PLN; nie tak dawno było po 3. Sery też poszły, ale jeszcze nie jakoś bardzo widocznie. Na wiosnę i w lecie podrożały owoce. Teraz powoli "doszlusowują" pieczywo, wędliny, czy ryby. Zaraz w górę pójdzie reszta artykułów spożywczych.

    1. masło już dosyć długo stało po 5 - 6 zł, przynajmniej u mnie , pirat 29/11/19 11:36
      ewentualnie w promocji za 4,99 lub 4,49. Tylko wiesz jak to jest, idziesz do marketu, ładujesz wózek i płacisz zbiorczy rachunek. Jak nie masz sztandarowego zestawu kupowanych produktów, to ciężko się kapnąć, które ceny jak się pozmieniały. A po chleb i bułki do osiedlowego sklepiku chodzisz … w sumie głownie po to tylko, no plus mleko jeszcze.

      odczepta się od mojego podpisu ;)

    2. Masło po 3,5 to było , blimek 29/11/19 12:45
      3 lata temu.

      https://m.bankier.pl/...-ceny-Analiza-7532966.html

      twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

      1. teraz taka cena zdarza się tylko na zasadzie , pirat 29/11/19 13:14
        cena 3,49 zł przy zakupie 3 sztuk. Niedawno coś takiego w biedrze trafiłem.

        odczepta się od mojego podpisu ;)

        1. Tak , blimek 29/11/19 13:20
          Dokładnie

          twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

        2. przyzwyczaili ludzi do ceny 6 zł , Matti 29/11/19 14:29
          więc nie zejdą znów do 3 zł. Dlatego te promocje po 2,99 czy 3,33 zł.

      2. wczoraj w Auchan było , okobar 29/11/19 15:11
        od 1 sztuki :P

        AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
        GF 7600 GS, M2N4 SLI
        Win XP SP3

        1. good for you :) , pirat 29/11/19 15:33
          123

          odczepta się od mojego podpisu ;)

  4. Trzymaj się, w styczniu zaboli jeszcze bardziej... , Dexter 29/11/19 12:03
    123

    Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
    Odpowiedzi oleję.
    THX!

  5. przeoczyłeś , bajbusek 29/11/19 12:16
    ceny innych czynników - jak np cena prądu dla przedsiębiorców
    Poza tym każdy chce coś z 500+ uszczknąć ... społeczeństwo się bogaci - hue hue

    Sprawdź ceny pieczywa albo wędlin w Szwajcarii... idziemy w tym kierunku.

    1. a ić pan z takim bogaceniem ... , pirat 29/11/19 12:38
      chyba rzeczywiście trzeba będzie przerzucić się na domowe wyroby, normalnie back to the future

      odczepta się od mojego podpisu ;)

  6. Piekarz też chce lepiej zarabiać , DrLamok 29/11/19 12:27
    znudziła mu się jazda do pracy 20 letnią bejcą z 300 000km na liczniku... zapragnął mieć prawie nowy 3-4 letni samochód... z polską historią.

    1. Daj spokój , ligand17 29/11/19 12:47
      kolega poniżej twierdzi, że model sprzed 3 lat to już stary i w ogóle nie warto na niego patrzeć :-P

    2. to nie jest kwestia tego ze chce - powoli musi , endern 29/11/19 15:55
      jest realny problem z ludzmi w tej branzy.
      Nikt nie chce pracować w godzinach nocnych nad ranem w bardzo gorących pomieszczeniach.
      Klasyczny zawód powoli się zwija.

      Ale cała branza sie zmienia - w kazdym razie w duzych miastachbo tu juz leca na swiezym chlebie z z malych chlodni

  7. U mnie chleb po 2,20 , blimek 29/11/19 12:37
    12345678

    twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

    1. Koło chleba to nawet nie leżało... , Dexter 29/11/19 13:33
      123

      Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
      Odpowiedzi oleję.
      THX!

      1. Oczywiście, że nie , blimek 29/11/19 16:07
        Dobry chleb to 8-10 zł za kilo. Niemniej jednak ja kupuję ten po 2.20 z regionalnej piekarni od 10 lat i mi smakuje i w ostatnich dniach nie podrożał i kosztuje 2.20 tak jak i pół roku wcześniej.

        twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

  8. Wieprzowina i miąsko , blimek 29/11/19 12:51
    A o wieprzowinie trąbią już od 2 tygodni , blimek 29/11/19 12:48
    https://wyborcza.pl/....html?disableRedirects=true

    Dostawcy grożą strajkiem na święta, jak markety nie zapłacą im więcej, niż to co wcześniej ustalili.

    Wina PiS, a nie czekaj... Chin

    twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

    1. A raczej od pół roku , blimek 29/11/19 12:53
      https://wyborcza.pl/....html?disableRedirects=true

      twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

  9. produkuję zboże , Nikita_Bennet 29/11/19 14:15
    tak od 2003roku, przedtem mój tato produkował. Sprzedawał przed 2003roku w tej samej cenie lub zbliżonej do tej w której ja teraz sprzedaję (600-700zł).
    Co więc podrożało?
    ;)

    nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

    1. pośrednicy , Hitman 29/11/19 14:22
      ;-)

      Teoretycznie okłamywanie samego siebie
      jest niemożliwe. W praktyce robi to
      każdy z nas.

    2. porównaj , endern 29/11/19 16:23
      sobie zarobki piekarzy teraz a wtedy.
      Chocby poprzez wynagrodzenie minimalne w 2003 a 2019
      Potem dodaj takie Nimnule robiace chleb w domu ;)
      No i fakt ze tez biznes oplaca sie im wieksza skala

      1. ale ja dobrze wiem , Nikita_Bennet 29/11/19 18:12
        co poszło w górę (prąd,gaz, koszty pracy, wypłata, koszty utrzymania zakładu, reklama, transport).
        Tylko jak ktoś mówi że żywność drożeje to niech też zadzwoni do ubojni czy na skup i popyta po ile skupują ;) Bo rolnik nie zarabia teraz na tym (najlepiej zarabiają fałszerze żywności).
        Jak ktoś ma kogoś kto zrobi wędlinkę to tylko kupować połówki świniaków ;)
        My ostatnio zastanawiamy się czy nie wziąć jakiejś cielęciny do 6 miesięcy i ubić bo tanio w skupach jest, kwestia odkupić od któregoś z sąsiadów.

        nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

        1. no u mnie , endern 29/11/19 18:40
          znajomi sie na swiniaka skladaja i potem maja normalne wędliny przez pół roku ;)
          Kiedys mialo sie specjalna lodówę do takich rzeczy jak sie mieszkalo na wsi ;)

          Ja bym sie nie zastanawiał, ino korzystal wlasnie z beneficjów bycia na prowincji

        2. apropos falszerzy zywnosci... , elliot_pl 30/11/19 01:17
          https://bezprawnik.pl/...k_y5Rbrg7--OnTS0Z9BQsQvsc

          momtoronomyotypaldollyochagi...

          1. według mnie , bajbusek 1/12/19 00:18
            powinni za takie rzeczy karać jak za próbę otrucia ...

            1. ale czaisz tragikomizm sytuacji? :) , elliot_pl 2/12/19 21:49
              falszerz podal do sadu falszerza, ze sprzedal mu mieso ktorego nie da sie dalej falszowac, a on chcial... nosz ja pierrr.... ucinalbym lapy przy samej dupie

              momtoronomyotypaldollyochagi...

              1. jestem za , Nikita_Bennet 3/12/19 17:35
                wtedy i żywność byłaby zdrowsza i smaczniejsza i ja bym więcej zarabiał ;)
                Tylko lekarze może mniej ;)

                nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

    3. No baaa , ligand17 29/11/19 18:55
      moja rodzina miała sad wiśniowy. Dawniej dało się na tym zarobić na utrzymanie przez pół roku. Teraz nawet nie opłaca się kosić trawy pod drzewami, bo ceny w skupie są niż niższe, niż koszty robocizny za zerwanie.
      Przyznaję, że kompletnie nie znam rynku, ale wydaje mi się, że dla rolników najbardziej opłacalne byłoby organizowanie się w coś w rodzaju mini-manufaktur i produkowanie oraz sprzedawanie gotowych wyrobów we własnym zakresie. Mam znajomych pod Garwolinem i w ich okolicach taki właśnie model biznesowy sprawdza się bardzo dobrze wśród lokalnych plantatorów jabłek: mają własne chłodnie, własny zakład produkcji soku, nawiązali kontakty handlowe i jakoś się biznes kręci. PEwnie kokosów nie ma, ale na pewno głodem nie przymierają.

      1. no i ja tam się , Nikita_Bennet 30/11/19 12:45
        niedługo wybieram w te okolice, mają też inne ciekawe pomysły ;)

        nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

  10. Może z innej beczki ale popatrzcie , buddookan 29/11/19 18:43
    ile kosztowała benzyna 20 lat temu :]
    https://youtu.be/1C2brhy17g8?t=56

    1. 40% tego, co teraz , ligand17 29/11/19 18:49
      akurat było mnie wtedy stać na pierwszy samochód i pamiętam, ile płaciłem - najpierw 2PLN/litr, potem trochę więcej (jakieś 2,20?).

    2. Prorokuję patrzeć na swoje zarobki, a nie cenę , NimnuL-Redakcja 30/11/19 07:14
      ile pełen bak kosztował cię kiedyś, a jak długo musisz na niego pracować teraz... To jest według mnie najważniejszy aspekt.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. nie widzę żadnej , Hitman 30/11/19 10:19
        korelacji zarobków do ceny paliw
        https://rankomat.pl/...-jak-wypadamy-na-tle-europy
        Wg tego wykresu i Twojej teorii wyszłoby że w 2012r byłem biedakiem pod względem siły nabywczej złotówki do litra paliwa by w 2016 r być krezusem na przestrzeni ostatnich 20 lat. By na koniec stwierdzić że dynamika siły nabywczej za ostatnie cztery lata jest b.przeciętna.
        Na cenę paliwa ( ma wpływ cena ropy i podatki) więc wystarczy mała wojenka lub podniesienie akcyzy by zachwiać ten wskaźnik dowolnie. Nie wnioskowałbym z ceny paliwa o bogaceniu czy biedzie społeczeństwa.

        Teoretycznie okłamywanie samego siebie
        jest niemożliwe. W praktyce robi to
        każdy z nas.

        1. Nie zrozumieliśmy się , NimnuL-Redakcja 30/11/19 14:27
          miałem na myśli indywidualne zarobki, pomyśl ile musiałeś pracować kiedyś na bak benzyny, a ile teraz. Zakładam, że indywidualne zarobki na przestrzeni dekady czy dwóch wzrosły znacznie bardziej niż paliwo. Nie pamiętam ile kosztował litr benzyny dekadę temu ale pamiętam ile wywczas wypadało mi na konto, a ile wpada teraz. Chyba, że czegoś tu nie rozumiem. Nie mam jednak na myśli korelacji paliwo-zarobki.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. No właśnie dekadę temu , pirat 30/11/19 18:28
            z cenami benzyny było tragicznie - około 5,80 zł czy jakoś tak. Teraz to jest light w porównaniu do tamtego czasu.

            odczepta się od mojego podpisu ;)

            1. pomyliłeś, internet mówi co innego , NimnuL-Redakcja 30/11/19 20:11
              https://www.salon24.pl/...liw-za-i-kw-2009-analiza

              http://info.wyborcza.biz/...a+cena+paliwa+2009+rok

              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

              1. a czekaj, racja , pirat 2/12/19 10:41
                był taki krótki okres - 3,40 zł za litr ON, teraz pamiętam

                ale na bank jakoś około tego czasu było też 5,70 - 5,80 zł za litr, rok lub dwa w prawo lub w lewo, tam wtedy były ostre machloje z cenami ropy, tylko teraz nie pamiętam czy przez wojny (Irak/Afgan), czy może przez ten cały kryzys bankowy

                odczepta się od mojego podpisu ;)

          2. tyle ze on moze zarabiac wiecej niz kiedys , komisarz 30/11/19 22:26
            bo jest starszy i ma inna prace. No ale oczywiscie sie zgadzam. sama inflacja wyniosla wiecej przez te 20 lat.

            Komisarz Ryba

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL