Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » charczenk 13:38
 » Baraka 13:37
 » michasu2 13:37
 » Matti 13:37
 » mateusz 13:37
 » endern 13:36
 » kreton40i 13:35
 » pawel1207 13:35
 » teneo 13:32
 » michtar 13:32
 » sew123 13:32
 » P@blo 13:32
 » Mariosti 13:30
 » Kalkin 13:28
 » Robak 13:28
 » Rafuncio 13:28
 » Miguki As 13:27
 » Zbyszek.J 13:25
 » Janusz 13:25
 » Master/Pe 13:24

 Dzisiaj przeczytano
 24766 postów,
 wczoraj 45452

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
TwojePC.pl © 2001 - 2020
A K T U A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

#KuchniaNimnuLa , pirat 24/07/20 16:30
W zeszły roku, jakoś chyba w listopadzie, był sobie wątek z przepisami na bułki i piersi z kurczaka/indyka - jak zrobić sobie na chleb obłożenie bez połowy tablicy Mendelejewa (trafił mi się ostatnio duży filet z wiejskiej kury, ale diabelnie przesoliłem). Pisałeś wtedy, że robisz też od czasu do czasu karkówkę, czy polędwiczkę. Czy przepis na wieprzowinę jakoś diametralnie różni się od drobiu? Więcej przypraw, więcej czasu w lodówce?

odczepta się od mojego podpisu ;)

  1. Inne przyprawy, czasem się nie przejmuj, im dłużej dym lepiej. , fiskomp 24/07/20 19:05
    Karkóweczka u mnie "kruszeje" w marynacie 24-48 godzin.

  2. Polędwica wieprzowa , NimnuL-Redakcja 25/07/20 09:25
    kartkówki nie robiłem, ale polędwicę wieprzową na chleb - tak. Oprócz samych przypraw (wedle smaku) reszta jest analogiczna do drobiu (kura, indyk, kaczka) - czas, ilość soli są podobne ale trzeba to dostosować do gramatury mięsa - gruby kawałek indyka trzymam w przyprawach około 48h w lodówce, podczas gdy cieńsze filety kurczaka lub polędwicę wieprzową około 24h (więcej nie zaszkodzi). Ważne, aby przed smażeniem, pieczeniem lub gotowaniem (na parze w folii) na około 3-4h wyjąć z lodówki do ogrzania - mięso jest wówczas bardziej kruche.
    Ważne, aby przed smażeniem mięso bardzo dobrze osuszyć, dać mocno w palnik po kilka minut z każdej strony, a później kilka minut dusić pod przykryciem...

    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
    siedziałbym przed komputerem przy
    świeczkach.

    1. Dzięki :) , pirat 25/07/20 16:45
      Ten mój filet teraz był spory, ale 24h wystarczyły w tej ilości soli jaką zapisałem był ledwo jadalny :D
      Polędwiczka na drugi ogień 😉

      odczepta się od mojego podpisu ;)

      1. Za słona w opłatach na chlebie? , NimnuL-Redakcja 25/07/20 19:28
        no to cię poniosło z solą :)

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. opłaty = plastry , NimnuL-Redakcja 25/07/20 20:14
          nie potrafię dogadać się z autokorekta na głupim telefonie...

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

        2. pisałeś, że soli sporo ... , pirat 28/07/20 10:30
          widać nasze definicje "sporo" trochę się różnią, bywa :D sporo wody to puściło
          ogólnie, gdyby nie ta sól, to było całkiem spoko ;)

          odczepta się od mojego podpisu ;)

          1. Czubata łyżka na stronę mięsa 0.5kg , NimnuL-Redakcja 29/07/20 19:03
            czubata łyżka = 10g.
            Tak mniej więcej... Trochę zależy od mięsa (typ, grubość) jak i od preferencji oraz tego jak grubo okładasz chleb...

            W plastrach na chlebie było za słone?

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

            1. mięso tak przeszło solą, że masakra , pirat 29/07/20 23:36
              pomidora już nie musiałem solić :D
              dałem znacznie więcej niż te 10g na stronę :)

              człowiek uczy się na błędąch ;)

              odczepta się od mojego podpisu ;)

  3. sprawdzane i najlepsze - robię kilka razy w roku - by miro , Emios 25/07/20 17:44
    https://wedlinydomowe.pl/...%C4%99s-na-mokro-miro/


    
O D P O W I E D Z   N A   P Y T A N I E
    

Dzięki Rejestracji w naszym serwisie można uzyskać dostęp do zamieszczania Komentarzy do newsów oraz własnych informacji w działach Board oraz Giełda. Wystarczy podać ksywkę, hasło oraz e-mail.


    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2020, TwojePC.PL