Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2017
RECENZJE | Test mini-PC Beelink Pocket P1 z Windows 8.1 za 108USD
    

 

Test mini-PC Beelink Pocket P1 z Windows 8.1 za 108USD


 Autor: DYD | Data: 01/06/15

Test mini-PC Beelink Pocket P1 z Windows 8.1 za 108USDOstatnio na chińskim rynku popularne się stały mini komputery wielkości smartfona, czy też jeszcze mniejsze wielkości sticka (wpinany w port HDMI). Jak pisaliśmy niedawno, azjatycka platforma handlowa Gearbest.com posiadająca w swojej ofercie ten segment produktów (tzw. TV Box & Mini PC) przysłała nam do testów model Beelink POCKET P1 TV Box Smart wyposażony w system operacyjny Windows 8.1 Bing, procesor Intel Z3735F Quad-core (22 nm), 2GB RAM oraz 32GB własnej pamięci ROM, na którym mamy preinstalowany system Windows 8.1 a całość w cenie około 108USD (z kuponem BP1, normalna cena 128USD). Do tego komunikacja w postaci WiFi (2.4GHz/5GHz), Bluetooth 4.0, złącze mini-HDMI 1080p oraz 3.5mm wyjście audio. Dziś rozpoczynamy testy tego urządzenia, sprawdzimy ile potrafi i jakie możliwości posiada - jeśli są propozycje konkretnych testów, pomiarów, jesteśmy do dyspozycji (poprzez system komentarzy lub maila).
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Test mini-PC Beelink Pocket P1 z Windows 8.1 za 108USD
 
 » Wstęp, wyposażenie i wygląd Beelink Pocket P1
 » Uruchamiamy Pocket P1 i specyfikacja techniczna
 » Testy: część pierwsza
 » Testy: część druga
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. ... (autor: radonix | data: 1/06/15 | godz.: 00:27)
    Świat powoli robi się dziwny.
    Ja już nie nadążam :-)

    PS. Jak zwykle: zdjęcia HQ!


  2. Panowie, czym tak ładnie mierzycie moc? (autor: KaszeL | data: 1/06/15 | godz.: 07:19)
    Co rysuje takie fajne wykresy pobieranej mocy względem czasu?

  3. Kaszel (autor: DYD-Admin | data: 1/06/15 | godz.: 08:35)
    Fritz i wszystko jasne, zobacz nasze ostatnie recenzje Fritza

  4. Prosze o test (autor: kombajn4 | data: 1/06/15 | godz.: 10:13)
    youtuba w 1080p przy 60 klatkach. Warto było by też sprawdzić jak się będzie miał procesor przy prawdziwym obciążeniu na max np Prime95 lub przy konwersji filmu. Konkretnie czy nie zacznie obniżać zegarów. Jakby się udało to fajnie było by sprawdzić czy idzie na tym sprzęcie zagrać w War Thunder (samoloty, bo czołgów to raczej na pewno nie uciągnie). Aha a na koniec sprawdźcie proszę czy podpięcie szybkiego pendriva i uruchomienie Readyboost wniesie coś pozytywnego do działania systemu .

  5. Czyli tablet z W8.1 minus ekran plus pełnowymiarowe USB (autor: Rhobaak | data: 1/06/15 | godz.: 11:05)
    Z podobnych urzadzeń lepszy jest chyba Ainol Mini PC - tańszy i z akumulatorem 7Ah lepiej sprawdza się jako powerbank:)

  6. Dla mnie (autor: VP11 | data: 1/06/15 | godz.: 12:57)
    za malo RAM, minimum 4GB. Owszem i 2GB wystarczy ale bedzie lagac czesciej. Wiec po co ?

  7. @6 Problemem jest to, że procesory do sprzętu w tym segmencie rynkowym... (autor: Rhobaak | data: 1/06/15 | godz.: 13:48)
    ...obsługują tylko 2 GB RAM. Procki z obsługą 4GB np. Z3795 są kilkukrotnie droższe. Do tego trzeba dodać jeszcze cenę samej pamięci. 2GB to i tak nieźle, bo w najtańszych sprzętach tego kalibru można nawet znaleźć 1GB.

  8. co jeszcze (autor: ditomek | data: 1/06/15 | godz.: 13:55)
    można zrobić na takim sprzęcie?
    Nie za bardzo wiem do czego mógłbym przyrównać takie maleństwo. Można na nim posadzić jakieś programy użytkowe (Delphi, kompilator C, cokolwiek innego)?
    A może można zmienić system na Win7?
    Rozumiem ze NASy i inne tego typu tematy wchodzą w gre bez problemu...


  9. @ditomek (autor: kombajn4 | data: 1/06/15 | godz.: 14:49)
    W sumie to jak podepniesz dysk twardy w aktywnej kieszeni usb to od biedy można by postawić serwer NAS ale wydajność nie będzie imponująca bo wąskim gardłem będzie usb 2.0

  10. @ 9 (autor: PiotrexP | data: 1/06/15 | godz.: 15:05)
    Raczej wifi nie usb 2.0. Nie ma wśród tych małych komputerków żadnego, który nadawałby się do NAS. Żadnego. Nie wiem dlaczego tak jest. Najbliżej jest BananaPi ale ze względu na bug w procesorze ma za słaby zapis do sata i kiepsko współpracuje z multiplikatorami portów.

  11. @kombajn4 (autor: Hitman | data: 1/06/15 | godz.: 16:01)
    Samoloty, 1080p 60 klatek - co jeszcze ma ciągnąć ta zabaweczka z 2Gb ramu i prockiem atom 1.5Ghz... ? lol

  12. mamy kupon promocyjny od sklepu (autor: DYD-Admin | data: 1/06/15 | godz.: 18:05)
    BP1 obniża cenę do 108USD (normalna cena 128USD)

    ps. niebawem będzie video z testem 1080p 60fps w YT


  13. @upy / Temat (autor: PrEzi | data: 1/06/15 | godz.: 18:56)
    [Trolling mode : On]

    A pojdzie na tym Krajzis 3 ??

    [Trolling mode : Off]
    :-P


  14. War Thunder (autor: DYD-Admin | data: 1/06/15 | godz.: 19:31)
    Filmik i wyniki przed północą, w 1080p w niskich jest słabo, w minimalnych już da się grać, szczegóły jak się video przepchną w YT

  15. Video (autor: DYD-Admin | data: 1/06/15 | godz.: 23:26)
    z YT 1080p60fps i War Thunder już wisi

  16. kombajn4 (autor: DYD-Admin | data: 2/06/15 | godz.: 00:18)
    ReadyBoost jest nieaktywne we właściwościach pamięci pendrive

  17. fajna sprawa z testem live :) (autor: Kosiarz | data: 2/06/15 | godz.: 01:27)
    Pytanko- jak wyglada temperatura obudowy przy procku majacym prawie 60? Moga byc odczucia subiektywne ;)

    A co do samego wynalazku to pomysl zacny zeby malego i taniego tv boxa z windowsem puscic, nie wiem czy sie nie skusze ale poczekam na koniec testu :)

    Aha, moglbys zrobic krotki filmik z przegladania netu? Kilka kart, jakies maile,yt, strony z newsami i zdjeciami. Tak zeby ogarnac jak szybko je laduje.


  18. Kosiarz (autor: DYD-Admin | data: 2/06/15 | godz.: 06:30)
    Pomiar dłonią, obudowa jest ciepła, ale nie parzy ;-)
    Spróbuje jakoś później zmierzyć jej temperaturę bardziej precyzyjnym narzędziem...
    ps. na pierwszym filmiku jest trochę przeglądania netu, widziałeś?


  19. Czyli (autor: kombajn4 | data: 2/06/15 | godz.: 07:43)
    przypuszczam że WT poszedł by w najniższych ustawieniach @720p. Swoją drogą właśnie znalazłem informacje ze jest trochę ciekawsze urządzenie tego typu PIPO X7 oparte o procesor Z3736F który różni się tym że ma maksymalne taktowanie 2.18 GHz no i ma większa ilość portów
    http://www.amazon.com/...=8-1&keywords=pipo+x7


  20. @up (autor: kombajn4 | data: 2/06/15 | godz.: 07:46)
    komputerek ma ilość portów nie procesor ;)

  21. kombajn4 ten Pipo ma stare Wi-Fi a/b/g (autor: Sławekpl | data: 2/06/15 | godz.: 11:15)
    za to + gdyż ma RJ45, lecz tylko 10/100M
    ten z testu ma b/g i n dwuzakresowe,
    niestety w żadnym z nich nie można dołożyć pamięci gdyż te atomki obsługują max 2GB RAM,
    procki skrojone specjalnie pod M$Bing wrrr


  22. @Sławekpl (autor: kombajn4 | data: 2/06/15 | godz.: 11:42)
    "Wifi Connectivity: Realtek 8723 (802.11 b/g/n, Fast Ethernet) " i kawał normalnej anteny. Więc jest normalnie zakres "n" . Teoretycznie to mniej niż dwuzakresowy broadcom w testowanym modelu ale w praktyce jak np ruter jest w innym pokoju w bloku z żelbetonowymi ścianami to ta antena w Pipo może przeważyć szale.

  23. @up (autor: kombajn4 | data: 2/06/15 | godz.: 11:44)
    A dodatkowo jak jest RJ45 i wifi to można zrobić repeter sygnału przy okazji.

  24. Sławek (autor: DYD-Admin | data: 2/06/15 | godz.: 11:44)
    WiFi działa max 4MB /s, zarówno w 2.4 jak i 5GHz, więc nie za szybko

  25. DYD faktycznie, czapki nie urywa ta prędkość (autor: Sławekpl | data: 2/06/15 | godz.: 12:09)
    z nowymi filmami może być problem aby to płynnie chodziło, nawet BR może mieć przycinać

  26. jej, żeby czterordzeniowy (autor: daver | data: 2/06/15 | godz.: 16:59)
    procesor z 2015 roku nie radził sobie z przewijaniem strony WWW bez mega lagów... Way to go, Intel!

    Propsy dla Ciebie, DYD, za te filmiki, rzadko się je widuje w testach, a mówią więcej niż bezduszne wykresy.


  27. daver to pytanie powinieneś skierować do M$ (autor: Sławekpl | data: 2/06/15 | godz.: 19:07)
    w końcu ten atomek ma wyższą wydajność niż pierwsze atomki a na nich IE na XP tak nie lagowały

  28. Sensowna stacja dokująca do tego i byłby świetny (autor: raczek70 | data: 2/06/15 | godz.: 21:56)
    "mobilny" carPC. Oczywiście, z odpowiednią wydajnościa...

  29. @27 (autor: Takkyu | data: 2/06/15 | godz.: 23:49)
    pierwszy Atomek dawał radę? Chyba w 2008 i to słabo mu wychodziło. Radzę wejdź sobie na jakieś archiwum neta i wpisz sobie choćby wp.pl, onet.pl, interia.pl i inne takie - jak wyglądały 7 lat temu, a jak wyglądają teraz. Nie wmówisz mi, że nie trzeba 4x mocniejszego kompa na płynne działanie tych stron.

  30. @up (autor: kombajn4 | data: 3/06/15 | godz.: 07:54)
    no w sumie trochę się zmieniło za ten czas
    wp.pl z 08.02.2007
    https://web.archive.org/...35727/http://www.wp.pl/


  31. Takkyu nic nie chcę wmówić, kolega miał nettopa z atomciem (autor: Sławekpl | data: 3/06/15 | godz.: 08:11)
    oczywiście nie był to demon, ale po dołożeniu drugiego giga RAMu i wyłączeniu pliku wymiany jakoś to chodziło, co prawda raptem kilka zakładek można było mieć otwartych ale niektórym to wystarczy, bierz poprawkę że kiedyś strony nie były tak przeładowane jak teraz, na łączu telefonicznym otwierała się praktycznie każda mniej więcej równie szybko jak teraz na wielokrotnie szybszym,
    o tym zapomniałem, nie tylko M$ winne za przeładowany system ale też strony na których jest pełno reklam


  32. @Sławekpl (autor: kombajn4 | data: 3/06/15 | godz.: 09:35)
    "strony na których jest pełno reklam"
    zainstaluj sobie(program darmowy) i zapomnij o reklamach :
    https://www.admuncher.com/


  33. Test przeglądarki (autor: DYD-Admin | data: 3/06/15 | godz.: 10:25)
    Zrobię filmik prezentujący kilka zakładek ze stronami, jakie chcecie stronki?

  34. test (autor: power | data: 3/06/15 | godz.: 13:30)
    Poprosze testy Quake3 i Quake Live.

  35. dodałem nowe testy (autor: DYD-Admin | data: 3/06/15 | godz.: 23:37)
    m.in. z przeglądarek i Quake Live

  36. DYD, to jest test sponsorowany, czy co? (autor: daver | data: 4/06/15 | godz.: 14:17)
    Tym komentarzem, "nie jest tak źle, jak niektórym mogłoby się wydawać[...]", chcesz nam coś imputować? Swój rozum i swoje oczy mamy. Myślę, że sami możemy ocenić.

  37. daver (autor: DYD-Admin | data: 4/06/15 | godz.: 15:58)
    a to ja nie mam prawa do swojej oceny? wyluzuj

  38. czyli jednak chcesz, a na dodatek wiesz lepiej, co nam się wydaje (autor: daver | data: 4/06/15 | godz.: 16:24)
    Więc po co te filmy? Jaka strata czasu! Wystarczyło napisać: "sprzęt zapitala, uwierzcie mi na słowo". Ktoś na pewno dałby się nabrać. Serio. Niepoważnie.

  39. daver? (autor: DYD-Admin | data: 4/06/15 | godz.: 16:57)
    ...ale marudzisz, naściemniałeś że procek daje d... przy przeglądaniu WWW, a tak nie jest, więc o co ten lament ? mój komentarz w video był w nawiązaniu do tego, chyba to nie zbrodnia ? ;-)

  40. Naściemnianiem? Czekaj, (autor: daver | data: 4/06/15 | godz.: 17:33)
    musiałem oglądać filmiki z recenzji innego sprzętu. Na tych, które widziałem, sprzęt działa fatalnie. Pi razy oko, jak ipad 2 po updejcie do iOS8, czyli na granicy używalności.

    Cóż, mamy bardzo różne wymagania, lub z powodów, które przemilczę, starasz się przedstawić sprzęt w jak najlepszym świetle.

    Ja wnioski wyciągnąłem, za filmiki dziękuję, były przydatne.


  41. czekaj.. (autor: DYD-Admin | data: 4/06/15 | godz.: 17:41)
    ...czyli uważasz, że stronki na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=UKmWdgOzJqo
    chodzą na granicy używalności, tak? hmmmm


  42. Dokładnie (autor: daver | data: 4/06/15 | godz.: 17:59)
    Cóż, strony można wyświetlić, więc nie napiszę, że jest nieużywalne, bo cel (w większości wypadków) można osiągnąć, ale UX jest koszmarny.

  43. acha.. (autor: DYD-Admin | data: 4/06/15 | godz.: 18:04)
    ...czyli uważasz że ten Atom powinien mieć UX na poziomie 4770K, a może to u Ciebie 1080p50fps w YT ma laga, na czym to odpalasz w ogóle?

  44. DYD, próbujesz mnie trolować? (autor: daver | data: 4/06/15 | godz.: 18:37)
    Ja rozumiem, że to jest małe urządzenie i pobiera niewiele prądu. Nic jednak nie tłumaczy fatalnego doświadczenia z jego użytkowania. Jeśli producent ładuje do niego ciężki, "desktopowy" system, z takimże oprogramowaniem, powinien zadbać o wystarczająco wydajny sprzęt. Inaczej powstaje taki "koszmarek", którego jedynym celem jest "modny" form factor.

    Nie tędy droga. Apple, dla przykładu, pokazało w iPhonah/iPadach, że UX może być rewelacyjny nawet na niewydajnym sprzęcie (przynajmniej do czasu, gdy celowo zaczeło cripplować starsze modele). Na tym polegał jego wielki sukces. Grunt to sensowne kompromisy.

    PS. Oglądam na czteroletnim SB (2500K), który nie ma najmniejszych problemów z 1080p@50fps.


  45. DYD dzieki za test (autor: power | data: 5/06/15 | godz.: 00:02)
    Widac ze na sprzecie mozna grac w "starsze gry".

    @daver - czego sie czepiasz? Przeciez takiego komputera nie kupuje sie jako zamiennika PC, tylko jako dodatkowy sprzet do specjalnych zastosowan.
    Taki sprzet swietnie spisze sie jako przystawka do TV, czy jako komputer dla malych dzieci, moze byc tez uzyty w roznych projektach DIY jak reklamy dla sklepow czy komputer do samochodu.


  46. nie do "specjalnych zastosowań" tylko dla "specjalnych" ludzi ;> (autor: daver | data: 5/06/15 | godz.: 13:51)
    Do TV są kilka razy tańsze i kilka razy mniejsze sticki na ARM (nawet od tej samej firmy). Dla dzieci za słabe nawet do flashowych gierek. Do projektów DIY są devboardy.

    Ot, taka nieźle wykonana i ładnie wyglądająca zabawka ch wie do czego.


  47. Daver (autor: kombajn4 | data: 7/06/15 | godz.: 08:42)
    zapominasz ile jest gier w sklepie windowsa.

  48. DYD (autor: kombajn4 | data: 7/06/15 | godz.: 08:46)
    Jak masz jeszcze ten wynalazek to przetestuj pare pozycji ze sklepu windowsa. Ja moge polecić
    Asphalt 8
    Soulcraft


  49. Kombajn4 (autor: DYD-Admin | data: 7/06/15 | godz.: 09:57)
    Spoko , sprawdzę

  50. @46 (autor: power | data: 7/06/15 | godz.: 19:32)
    Przesadzasz i to bardzo, bo kto normalny bedzie uzywal gier flash na malo wydajnym sprzecie?
    Ten sprzet nadaje sie idealnie do gier sprzed 2010r. i roznych emulatorow (MAME, NES, SNES, PSX, AMIGA i wielu innych).


  51. ... (autor: power | data: 7/06/15 | godz.: 19:35)
    Szrotow z Androidem nawet nie porownuj do sprzetu z x86 to sa dwa rozne swiaty.

  52. power (autor: daver | data: 7/06/15 | godz.: 20:03)
    No jak to kto? "Małe dzieci", jak sam stwierdziłeś, jest do sprzęt dla nich. Chcesz powiedzieć, rozsądniej kupić dzieciakowi kilka kompów, które "idealnie" sobie radzą z różnymi grami?

    Szrot z ARM czy szrot z x86, co za różnica. Ten pierwszy przynajmniej jest znacznie tańszy.


  53. @52 (autor: power | data: 8/06/15 | godz.: 08:06)
    Jakich kilka kompow? Kupujesz jeden, wgrywasz tam Maximus Arcade+MAME lub jakas kolekcje Gamebase lub Virtual Pinball podlaczasz kontroler i dzieciak ma gotowy sprzet do zabawy.
    W Androidzie trzeba pierdolic sie ze sciaganiem apk ze sklepu, sprawdzac czy dany program gra pojdzie na naszym sprzecie, czy wersja Androida pasuje.
    Teraz rozumiesz mi o co chodzi?
    Dla x86 sa gotowe rozwiazania, a z Androidem trzeba "rzezbic" i tracic czas na zebranie kolekcji dzialajacego softu.

    Jedyny minus tego mini-PC to cena, ale ja bym wolal zaplacic wiecej i miec wygode z Windows niz meczyc sie z Androidem.


  54. power (autor: daver | data: 8/06/15 | godz.: 13:46)
    Dzieciak ma w czterech literach gierki, o których mówisz. On chce grać w to co on chce (w co grają rówieśnicy w przedszkolu, co zobaczył na YT, czy w reklamie), a nie w to co mu każesz.

    Stick na ARM nie jest od grania, jest do TV, który nie jest "smart".


  55. btw (autor: daver | data: 8/06/15 | godz.: 22:19)
    Zerknąłem przed chwilą jak działa przegladanie sieci na desktopowym IE na Dell Venue 8 PRO z niemal identycznym prockiem. Zapitala bez żadnych zastrzeżeń. Jest masełko. Tylko rozdziałka mniejsza, bo 1280x800. Jak będę miał chwilę to podłącze pod full hd i sprawdze czy jest różnica.

  56. DyD (autor: kombajn4 | data: 11/06/15 | godz.: 21:38)
    Intel zrobił strone optymalizującą grafike w grach
    https://gameplay.intel.com/
    Można z niej bezpośrednio trafić do listy gier (wraz z ustawieniami) jakie na danym sprzęcie były odpalane.


  57. hmm (autor: housik | data: 2/08/15 | godz.: 13:02)
    Coś przeoczyłem, czy nie ma tu podsumowania ?
    Nie każdemu chcę się analizować wykresy lub oglądać filmiki.
    Recenzja z czerwca a wygląda jak niedokończona :)


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2017, TwojePC.PL