Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2021
RECENZJE | Przegląd akcesoriów SilverStone: chłodzenie, USB3.0, kable
    

 

Przegląd akcesoriów SilverStone: chłodzenie, USB3.0, kable


 Autor: DYD | Data: 21/01/14

Przegląd akcesoriów SilverStone: chłodzenie, USB3.0, kableW artykule przeglądowym znalazło się kilka akcesoriów firmy SilverStone, które mogą usprawnić współpracę z pecetem lub notebookiem. Rzut okiem przeszła chłodząca podstawka NB03 dla laptopów, zestaw pomysłowych kabli SATA (w tym zasilających) dla dysków twardych i SSD, dzięki którym można zaoszczędzić sporo miejsca w obudowie i sprawniej prowadzić okablowanie, zwłaszcza w obudowach Mini-ITX. Sprawdziliśmy także coś przydatnego dla urządzeń USB3.0 - adapter umożliwiający szybkie podłączenie dysków 2.5 cala SATA do portu USB3.0 wraz z ochronnym etui oraz czteroportowy HUB USB3.0. Zapraszamy do krótkiego przeglądu.







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Przegląd akcesoriów SilverStone: chłodzenie, USB3.0, kable
 
 » Noble Breeze NB03 - chłodzenie dla notebooka
 » Kable SATA - zasilajace i niskoprofilowe
 » Adapter USB3.0 do SATA plus etui
 » Czteroportowy HUB USB3.0
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. Adapter USB3.0 (autor: PiotrexP | data: 21/01/14 | godz.: 02:03)
    Przy teście adaptera mierzyliście wydajność w windows 8? Wyniki są doskonałe, na tyle dobre, że podejrzewam tryb USAP. Zwykłe 3.0 bez wspomagaczy nie wyciągnie takiej wydajności.

  2. ...cd (autor: PiotrexP | data: 21/01/14 | godz.: 02:16)
    ciekawe jaki scalaczek siedzi w tej przejściówce. Czy jest to coś od ASMedii 1051e albo 1053. Wydajność odpowiada najlepszym stacjom dokującym na bazie 1053 z dodatkowym multiplekserem. W trybie turbo (UASP) osiągają one właśnie w okolicach 500MB/s dla zapisu i odczytu.

  3. mnie ciekawi co innego - kabelek sygnałowy SATA (autor: Sławekpl | data: 21/01/14 | godz.: 03:08)
    do diaska w jakim on jest standardzie, nigdzie nie podaje producent, SATA 150? SATA 300 czy najnowszy SATA 600
    sam się zastanawiałem nad kupnem do SSD (więc ta informacja jest zasadnicza) ale brak danych mnie zraził, inni producenci nie mają z tym problemów ...

    HUB USB - chciałem kupić ale całe szczęście się nie zdecydowałem, na zdjęciach producenta wygląda dużo lepiej, tutaj na zbliżeniach jest po prostu tandetny
    ktoś widział może wewnętrzny HUB USB 3.0, na starszy standard trafiłem ale 3.0 w polskich sklepach nie, może coś mi umknęło

    ciekawy zestaw za to ma ta firma do laptopów z napędem optycznym, aby ODD wymontować i wstawić tam dysk, w zestawie nie brak również kieszeni na wymontowany napęd optyczny z wyjściem USB - mam, sprawdziło się, dołożyłem SSD i lapek teraz startuje szybciej niż duży komp (mniej rozbudowany BIOS) :)


  4. kable zasilające SATA - już widzę kieszeń z takimi dużymi (autor: Sławekpl | data: 21/01/14 | godz.: 04:23)
    odstępami jak na załączonych zdjęciach, jeśli są elastyczne (jak opisujecie) to pokażcie jak się zginają przy rzeczywistych odstępach pomiędzy dyskami w koszyku czyli w granicach 3-6 mm :P
    ja zamówiłem wtyczki i samemu zrobię kable dopasowane do moich potrzeb, trochę pracy ale efekt będzie dużo lepszy niż zastosowanie gotowych rozwiązań, zresztą opartych na tych samych wtyczkach tutaj zastosowanych które można pojedynczo kupić, nawet w różnych kolorach ;)


  5. A mnie interysuje hub i jego wydajnosc (autor: VP11 | data: 21/01/14 | godz.: 08:39)
    Tu pokazano ze jak podepniemy przez HUB to zmiany nie ma. Przepraszam czy HUB sluzy do podpiecia jednego urzadzenia ?? Mam wydac kase na niepotrzebny mi HUB, bo bede nadal podpinal pojedynczo urzadzenia ?

    Przedstawcie wyniki wydajnosci jak na tym HUBie dziala kilka urzadzen na raz. Najpierw wynik sciagania duzego pliku oraz duzej paczki malych plikow z HDD. A pozniej przy tym samym sciaganiu zrobcie test pena. Oraz pokazcie mi co bedzie jak podepne dwa szybkie urzadzenia i zaczne przesylac plik najpierw z jednego na dysk SSD, a poznie pomiedzy urzadzeniami podpietymi do tego samego HUBa. To bedzie przedstawienie wydajnosci huba do jego normalnego zastosowania. Obecny test jest bezsensowny.


  6. hahahah morele ostro pogieło (autor: ulan | data: 21/01/14 | godz.: 10:40)
    za ten kabelek zasilający CP06-E4 winszują sobie 54 zł, czy oni na mózg upadli??? i to z dużej wysokości??? a proline za to samo 29 zł....

  7. CP11 SATA (autor: DYD-Admin | data: 21/01/14 | godz.: 11:08)
    Producent podaje na opakowaniu standardowo 6Gb/s

  8. @PiotrexP (autor: DYD-Admin | data: 21/01/14 | godz.: 11:09)
    Testy robione na Windows 8.1

  9. HUB USB (autor: DYD-Admin | data: 21/01/14 | godz.: 11:11)
    nie jest wykonany tandetnie, fotki mają duże zbliżenie, w rzeczywistości jakość wykonania jest w porządku, niczym nie razi w swojej budowie...

  10. widzial ktos (autor: daver | data: 21/01/14 | godz.: 14:59)
    w polskim sklepie taki multi connector sata z 6-8 wtykami?

    Sławekpl, gdzie kupujesz te wtyczki i kable?


  11. daver ja akurat czekam na przesyłkę od Angela.pl (autor: Sławekpl | data: 21/01/14 | godz.: 20:34)
    Katalog->Modyfikacje->Modyfikacje zasilaczy->Molexy
    będę robił wszystko na niebiesko, zamawiasz wtyczki i odpowiednią ilość zaślepek przelotowych i kończącą jeśli na jedną wiązkę, oplot można zastosować i termokurcze, albo kupić kabel już w odpowiednim kolorze zamiast żył w różnych (w byle elektrycznym na metry jednożyłowy), to naprawdę proste, osadzasz wtyczki w dyskach i wciskasz przewody w nie, żadna filozofia jeśli bez oplotu, kilka minut i masz w odstępach idealnych do Twojej obudowy, na początku oczywiście dajesz molexa lub inne złącze jeśli masz modularny zasilacz, jeśli czegoś nie mają na stanie to wyślij maila zwykle ściągną, jeśli nie uszkodzisz wtyczek można ich używać wielokrotnie i przy kolejnej obudowie znów dopasować idealnie odstępy


  12. Podziękował (autor: daver | data: 21/01/14 | godz.: 21:57)
    Muszę coś takiego sobie zmontować, bo nie mogę zamknąć budy. Oplot zupełnie niepotrzebny.

  13. daver nie problem, ja się zabieram kompleksowo za swój komp (autor: Sławekpl | data: 21/01/14 | godz.: 23:56)
    wszystko co możliwe wymienię na niebieskie, nawet włącznik i reset zmienię oraz diody, wnętrze też pomaluję, wyprowadzę na przód USB 3.0, będę robić każdą żyłę osobno i w oplocie, gotowce nie są tak dopracowane jakbym chciał, jeśli oplot jest i wtyczka w odpowiednim kolorze to termokurcz dają czarny wrr, zresztą to dokładanie kabli, lepiej mając modularny zasilacz samemu zrobić takie jak są potrzebne, w zwykłym zasilaczu zwłaszcza po gwarancji też można wymienić kable ;)

    DYD a może warto by zrobić poradnik krok po kroku jak takie kabelki samemu poskładać, służę pomocą :)


  14. @Sławekpl (autor: DYD-Admin | data: 22/01/14 | godz.: 14:17)
    Poradnik? Oczywiście chętnie zamieścimy na TPC każdy, ciekawy artykuł :-)

  15. ... (autor: coolart | data: 22/01/14 | godz.: 20:34)
    no szkoda ze nie przetestowaliscie tez tych kabli tranferowych SATA wtedy wyszlo by czy ciagnie jak SATA3 czy moze tylko SATA2.

  16. @4 Mam taki kabelek i naprawdę się sprawdza. (autor: fiskomp | data: 22/01/14 | godz.: 21:06)
    Dolny koszyk od Antec P180, dyski ciasno upakowane, wcześniej była tragedia z kablami (blisko wentyl chłodzący), po zastosowaniu tego kabelka 4 dyski spięte jedną "drabinką". Jeszcze by mi się przydał taki poczwórny sygnałowy SATA.

  17. fiskomp to polecam kabelki sygnałowe Phobya (autor: Sławekpl | data: 23/01/14 | godz.: 06:13)
    w zależności jak dużą budę masz są w dwóch długościach maksymalnych 45 lub 60 cm, choćby tutaj
    http://www.angela.pl/...jedynczy-czarny-oplot.html
    http://www.angela.pl/...jedynczy-czarny-oplot.html
    kiedyś jeszcze były Lian-Li nawet w różnych kolorach ale obecnie nie do dostania, chyba że w jakimś sklepiku który ma stary zapas


  18. coolart (autor: DYD-Admin | data: 23/01/14 | godz.: 18:14)
    zaktualizowaliśmy test - nie ma różnic, kable wspierają SATA3, 6Gb/s

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2021, TwojePC.PL