Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
RECENZJE | Test Microsoft Sculpt: Ergonomic Keyboard oraz Comfort Desktop
    

 

Test Microsoft Sculpt: Ergonomic Keyboard oraz Comfort Desktop


 Autor: NimnuL | Data: 24/01/14

Test Microsoft Sculpt: Ergonomic Keyboard oraz Comfort DesktopZ miłości do ergonomii. Nie będę ukrywał - produkty Microsoftu darzę sporą sympatią już od bardzo dawna. Cenię je za bardzo istotny wkład w wygodę i ergonomię sposobu porozumiewania się z komputerem – producent z Redmond ma w tym temacie wieloletnie doświadczenie. Skupiając się wyłącznie na myszkach, nie sposób nie wspomnieć leciwej już, Intellimouse Explorer oraz jej nowszego wydania w postaci Comfort Mouse 6000, nie zapominajmy również o fikuśnej Natural Wireless Laser Mouse 6000. Mówiąc o klawiaturach, z pewnością warto nadmienić takie modele jak: Comfort Curve 2000 wraz z jego następcą, wersją 3000, a także Wireless Comfort Desktop 5000. Wszystko zaczęło się jednak wiele lat temu, od takiej jednej, nazwanej po prostu Natural Keyboard, którą to zastąpiły: Natural Keyboard Elite oraz Natural Keyboard Pro. Tą lekcję historii kończy znakomita, choć leciwa już Natural Ergonomic Keyboard 4000, która jak dotąd nie miała według mnie godnego następcy. Czyżby teraz miało się to zmienić? Wszystko wskazuje na to, że inżynierowie i projektanci Microsoft skupili się na bardzo ambitnym zadaniu - stworzenia nowoczesnych i ergonomicznych urządzeń, stworzonych z myślą o wirtuozach XXI wieku. Propozycje są dwie, obie z rodziny Sculpt: Ergonomic Keyboard to nowatorskie i odważne podejście do kwestii ergonomii w postaci dzielonej klawiatury, Sculpt Comfort Desktop jest natomiast nieco bardziej stonowaną propozycją dla bardziej powściągliwych użytkowników - ale nie tradycjonalistów. Moje dłonie nie mogą się już doczekać by opowiedzieć Wam swoją przygodę z tym sprzętem. Zapraszam.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Test Microsoft Sculpt: Ergonomic Keyboard oraz Comfort Desktop
 
 » Ergonomia w liczbach
 » Nacieszmy oczy
 » 123 próba klawiatury
 » Udało się?
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. niestety ja mam inne zdanie o klawiszach i gryzoniach od M$ (autor: Sławekpl | data: 24/01/14 | godz.: 06:33)
    niż autor tego artykułu
    miałem 3 klawisze/zestawy tego producenta i wszystkie "ergonomiczne", jedne bardziej inne mniej zasługiwały na to słowo,
    po pierwsze to kiepskie sterowniki co jest żenujące jeśli spojrzymy na logo na klawie oraz na ekranie, dochodzi również skandalicznie niska jakość przycisków w gryzoniu, tak krótko działających myszek jeszcze nie miałem, lewy klawisz przestawał działać dosłownie tuż po gwarancji, aż się zastanawiałem czy coś nie zaszyli w sterach, ze spacją również nie potrafili sobie poradzić może dlatego została ona "skrócona" a nie podzielona, aby łatwiej okiełznać producentowi jej budowę od strony mechanicznej
    5 mln kliknięć to w chwili obecnej standard dla klawiszy z tej półki cenowej więc nie ma czym się zachwycać, są producenci klawiatur laptopowych mogący się pochwalić udanymi produktami działającymi bardzo wiele lat (IBM, Sony) i te membrany jeszcze pochodzą kolejne lata
    z jednym się zgodzę nawet na początku dziwne umiejscowienie przycisków pozwala bardzo szybko się do nich przyzwyczaić i przesiadka na inny układ nie stanowi problemu, przerabiałem to wielokrotnie pisząc również na laptopie czy w firmie na tradycyjnej klawie
    nadal czekam na pojawienie się godnego następcy Wireless Entertainment Desktop 7000/8000 nie był on co prawda tak bardzo "natural" lecz posiadał funkcje pozwalające w wielu domowych zastosowaniach zapomnieć o myszce (nie mam na myśli gier)
    brak mi informacji jakie konkretnie zastosowano w tych klawiszach mechanizmy lub mechanizm jeśli taki sam w obydwu produktach, być może wyciągnięcie klawisza by pomogło skoro sam producent nie chce się tym "pochwalić" ;)


  2. @1. (autor: rmarcin | data: 24/01/14 | godz.: 09:33)
    A jesteś pewny że kupiłeś oryginalny zestaw? Bo podróbek jest pełno zwłaszcza OEM. Rożnica w jakości jest ogromna.

  3. rmarcin tak, pewny, z oficjalnej dystrybucji (autor: Sławekpl | data: 24/01/14 | godz.: 09:48)
    kupione w Komputroniku, wszelkie hologramy się zgadzały i numery seryjne, na końcu rozebrałem klawisze do żywego i też nic nie świadczyło, że jest to produkt podrobiony, to nie były żadne OEMy tylko jedne z najdroższych zestawów na tamten czas kupione zaraz po premierze
    dodatkowa uwaga - jakość plastików, ładne półmatowe klawisze i spacja (satynowe) dość szybko udało mi się wypolerować na lustro a przynajmniej te najczęściej używane i prawą część spacji, za to naklejki na klawiszach co do których miałem wątpliwości trzymały się świetnie


  4. @Sławekpl (autor: BeeDead | data: 24/01/14 | godz.: 10:08)
    Ja uważam, że dział HW MS robi dobre sprzęty, a już co najmniej solidne. Musiałeś mieć strasznego pecha z tymi myszami.... Ale zgodze się co do strów, są dość kiepskie a MS często zapomina o starszych swoich systemach i trzeba kombinować...

  5. Przez blisko 3 lata używałem intensywnie ComfortCurve 2000 (autor: NimnuL-Redakcja | data: 24/01/14 | godz.: 10:15)
    napisałem na niej tony tekstu i jak dotąd żadnych, nawet najmniejszych problemów z nią nie mam, a raz ją porządnie zalałem wodą z cytryną (ponad szklanka wody poleciała na klawisze) - okazało się, że producent nie kłamał co do jej odporności na zalania.

    Od blisko 2 lat używam intensywnie Comfort Mouse 6000 - żadnych problemów pomimo używania po 8h/dzień.

    Widziałem też pożółkniętą, zatłuczoną Natural Keyboard, która - po przemilczeniu kwestii higieny - działała jak nowa.

    Złego słowa o sprzęcie Microsoft nie powiem. Jeśli miałbym kręcić nosem to na temat sprzętu Logitech.


  6. Generalnie widzę, że jak chce się przeznaczyć... (autor: Seba78 | data: 24/01/14 | godz.: 10:29)
    znaczną gotówkę na klawę i mysz to jest w czym wybierać. Ostatnio chciałem do biura kupić tańszy komplet (z podstawką pod nadgarstki), powiedzmy do 100 zł i naprawdę nie było w czym wybierać. Byłem w każdym większym markecie i po prostu pustki. W końcu kupiłem jakiegoś A4 techa u małego dystrybutora za 70 pln. Na razie jestem zaskoczony , że nie odbiega ona jakościowo aż tak bardzo od Logiego za ok 200 pln. Może trochę mniej elegancko wygląda. Może kiedyś ktoś zbierze takie tanie komplety i przetestuje?

  7. Seba78 (autor: NimnuL-Redakcja | data: 24/01/14 | godz.: 10:36)
    Microsoft Wireless Desktop 2000
    http://twojepc.pl/...ch_klawiatur_myszek_microsoft

    Aktualnie zestaw z wygodną myszą za ciut ponad 110zł. Według mnie to zabójca w segmencie ekonomicznych rozwiązań.


  8. BeeDead masz rację, mam pecha do elektroniki (autor: Sławekpl | data: 24/01/14 | godz.: 10:56)
    zanim złożyłem obecny mój komp sprawny na AM3 przerobiłem kilka płyt głównych, niektóre tuż po rozpakowaniu okazywały się walnięte, kilka zasilaczy, 3 komplety pamięci RAM długo by wymieniać, praktycznie każdy komponent prócz procesora był wymieniany choć raz tuż po zakupie, a ile miałem problemów z wcześniejszym... powieść :)

  9. Skoro mowa o MS... (autor: Dziadek Żniwiarz | data: 24/01/14 | godz.: 11:58)
    Mam mysz Microsoft Touch Mouse (wygrałem w konkursie na TwojePC) i powiem, że większej pomyłki konstrukcyjnej w życiu nie widziałem. Nawet nie sprawdzę awaryjności, bo leży i nikt jej kijem nie rusza. Wolę zwykłego chińczyka za 25zł od tego przećpanego eksperymentu.

  10. Dziadku Żniewiarzu (autor: NimnuL-Redakcja | data: 24/01/14 | godz.: 12:01)
    może ciut rozszerzysz temat? Nie koniecznie tu w komentarzach, ale może na Boardzie? Warto rozmawiać i dzielić się doświadczeniami i spostrzeżeniami. Sam chętnie posłucham co jest nie tak w tym rozwiązaniu.

  11. MS zadziwil dobrymi wynikami analitykow z Wall Street (autor: rookie | data: 24/01/14 | godz.: 12:14)
    http://www.bloomberg.com/...les-top-estimates.html

    Widać ze firma idzie w dobrym kierunku. Tani zakup Nokii, usługi w chmurze oraz wysoka sprzedaż XBoxa - MS w końcu walczy konkurencyjnymi usługami (produktami) na rynku.


  12. Mam ogromne pytanie... (autor: Kenjiro | data: 24/01/14 | godz.: 12:15)
    Na które nie znalazłem odpowiedzi w tekście - jak wygodnie pisze się Ł i Ó (z reguły palcem serdecznym) przy naciskaniu ALTa małym palcem i jakie jest odczuwalne obciążenie palca po kilku godzinach pisania tych liter (między innymi oczywiście ;)).
    Ze zdjęć wynika mi, że ALTa będzie dotykać nie opuszek, a bok palca.
    Ułożenie rąk mam mniej więcej jak na poniższych obrazkach, więc ugięcie kciuka jest dość naturalne, gdzie ekwilibrystyka małym palcem bardzo problematyczna:
    http://www.lipka.klub.chip.pl/...drowie/dlonie.jpg
    http://pisze-klawisze.pl/foty/2.jpg


  13. Kenjiro (autor: NimnuL-Redakcja | data: 24/01/14 | godz.: 12:32)
    Dla Sculpt Comfort Keyboard: Ł oraz Ó wywołujemy palcem serdecznym (czyli zgodnie ze sztuką), przy jednoczesnym naciskaniu AltGr małym palcem (zgodnie z dawnymi regułami). Podczas tego testu nie odczuwałem już zmęczenia, ale podczas pierwszego kontaktu z tym modelem, zmęczenie małego palca było zauważalne. A powodem tego było przede wszystkim to, że w używanych dotąd klawiaturach nie angażowałem tego palca zbyt często. Podczas tego testu byłem już przyzwyczajony, a mięśnie się nieco wyrobiły. Ze względu na dość twardo pracujące przyciski, wyrobienie sobie palców jest tutaj istotne i wymaga trochę czasu. Po kilku dniach jakikolwiek dyskomfort z tego tytułu powinien zostać zażegnany.

    Przyzwyczajenie się do układu klawiszy z wersji Comfort, powoduje, że przesiadka na zwykłą klawiaturę (gdzie brakuje drugiego Backspace oraz AltGr jest pod kciukiem), wydaje się krokiem wstecz.

    Dla Sculpt Ergonomic Keyboard: ta sama operacja wymaga angażowania kciuka. Tutaj obciążenie palców jest bliskie zera - w moim przypadku przynajmniej. Jak dotąd nie miałem jednak okazji pisać nieprzerwanie (rozumiem przez to nieodrywanie dłoni nawet do myszki) przez dłużej niż godzinę, zmęczenia dłoni lub palców: brak.

    Powrót do zwykłej klawiatury po dłuższym obcowaniu z wersją Ergonomic jest dużo łatwiejsza niż w przypadku modelu Comfort. Za to ogólne ułożenie dłoni oraz lekkość z jaką pracują klawisze w Ergonomic czynią tą klawiaturę zbawieniem dla dłoni - według mnie, oczywiście.


  14. W pracy jadę na komfortowym skulpcie (autor: losarturos | data: 24/01/14 | godz.: 16:32)
    od ponad roku i bardzo ma ta klawiatura odpowiada. Ale jak tylko dostanę większe biurko to od razu wracam do mojej starej Natural Ergonomic Desktop 4000. A jedyne co mi brakuje to mechaniczna wersja tej klawiatury.

  15. @ losarturos (autor: NimnuL-Redakcja | data: 24/01/14 | godz.: 19:26)
    a co powoduje u Ciebie chec powrotu do 4000? Pytam, bo miałem ja pod palcami, i pomimo, ze uważam ja za świetna klawiaturę, to jednak w mojej ocenie jest przynajmniej dwie generacje za Sculpt Ergonomic -mowie o ogólnej kulturze pracy i polozeniu palcow - nawet ComfortCurve 2000 jest krokiem w tył, choć ma zdecydowanie przyjazniejszy skok klawisza niż 4000. Dlatego ciekaw jestem dlaczego myślisz o powrocie.

  16. @Nimnul (autor: losarturos | data: 25/01/14 | godz.: 12:54)
    Bo ja używam Comfort Sculpta, który jest następcą Comfortów 2000 i 3000. Pewnie jakbym miau w użyciu wersję ergonomic to nie było by sprawy. Poza tym moja stara kabelkowa 4000 leży w szafie bo w domu używam wersji 7000 bez druta więc jak tylko będę miau więcej miejsca na biurku w pracy wystarczy, że tylko zajrzę do szafy choć nie powiem żeby Ergonomic Sculpt mnie nie kusił. ;-)

  17. @losarturos (autor: NimnuL-Redakcja | data: 25/01/14 | godz.: 15:58)
    ahhh źle Cię zrozumiałem, sądziłem, że mówisz właśnie o Ergonomic.

    Tak na marginesie ... nie jesteś kotem, prawda? Chodzi mi o 'miau' użytego dwukrotnie :-)


  18. NimnuL może ma jakiegoś sierściucha, który chce zwrócić (autor: Sławekpl | data: 25/01/14 | godz.: 16:11)
    na siebie uwagę i stąd te miauknięcia :)

  19. @NimnuL (autor: Shamoth | data: 27/01/14 | godz.: 09:57)
    Moja NEK 4000 powoli zaczyna dogorywać i pytanie, kupić kolejną NEK 4000 czy brać tego deluxe lub comfort?
    Kultura pracy faktycznie taka dobra jak na mechanicznym poprzedniku?
    Inna sprawa to to, że NEK 4000 idealnie leży na kolanach w rozkroku ;] a z tym deluxe bez sekcji numerycznej da się siedzieć luźno czy raczej grzecznie nóżki razem żeby nie wpadała między nogi?
    No i najważniejsza kwestia jak wygląda sprawa ghostingu w tych klawiaturach?
    NEK 4000 praktycznie zawsze pozwalał na rejestrowanie 6 wciśniętych jednocześnie klawiszy z czego czasem korzystam, z 5 jednocześnie bez łamania palców praktycznie non stop.


  20. errr (autor: Shamoth | data: 27/01/14 | godz.: 09:59)
    *w pierwszym zdaniu miało być deluxe czy ergonomic...

  21. ... (autor: Shamoth | data: 27/01/14 | godz.: 10:07)
    nie no bez kawy z rana rozmowa jak z d...
    oczywiście chodziło o ergonomic jako zastępce nek4000...


  22. kolejny raz czytam wymówkę z kawą w tle... (autor: Sławekpl | data: 28/01/14 | godz.: 01:50)
    a może tak przeczytajcie ze 3 razy zanim naciśniecie
    "Dodaj komentarz", bo to nie wina kawy tylko pośpiechu, nieuwagi i... sami wiecie czego jeszcze
    niedługo będą wymówki z babcią i kotem w tytule :P


  23. @22 (autor: Shamoth | data: 28/01/14 | godz.: 13:47)
    No akurat wczoraj byłem mocno niedospany i niedobudzony i jak pamiętam to pierwszy raz mi się tak pokićkało ;]

    A jak wygląda sprawa z zastosowaniem tych klawiatur do grania i tym nieszczęsnym ghostingiem? bo np. moja firmowa klawiatura łapie tylko 3 klawisze cały czas a powyżej to już zależy od matrycy pod klawiszami i czasem nawet 4 i mimo że jest na PS2 i nie ma ograniczeń jak USB to się nie nadaje imho do grania ;]


  24. @Shamoth (autor: NimnuL-Redakcja | data: 17/02/14 | godz.: 11:24)
    wybacz, przeoczyłem Twój komentarz.
    Bazując na tym:
    https://www.microsoft.com/...oardGhostingDemo.aspx

    Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard pozwala na jednoczesne wciśnięcie WSAD oraz dwóch innych, np.: KL, JK, UI, IO, OP, VB, NM itp.
    Przy wciśniętym WSAD nie działa np. E, G, H, Y, Z, C, [, ], '

    Czyli wspiera do 6 naciśniętych przycisków naraz, ale nie wszystkich.


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL