Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy miejsce na Twojš reklamę
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2024
RECENZJE | Test SSD OCZ Vertex 450 256GB versus 6 konkurentów
    

 

Test SSD OCZ Vertex 450 256GB versus 6 konkurentów


 Autor: DYD | Data: 23/10/13

Test SSD OCZ Vertex 450 256GB versus 6 konkurentówOCZ w swojej najnowszej, piątej serii dysków SSD Vertex 450 pożegnał się z kontrolerami firmy Sandforce i Marvel, na rzecz wyrobu teamu z PLX Technology, który został przejęty przez OCZ. Firma więc niejako wraca do korzeni, gdyż pierwszy model z rodziny Vertex także wykonany był na kontrolerze Indilinx. OCZ zadbał również o odpowiedni zapas pamięci NAND oraz kompleksowe zaprojektowanie układu scalonego w typie ASIC. A jaki wyszedł z tego finalny produkt, o tym dowiecie się z niniejszej recenzji modelu Vertex 450 o pojemności 256GB. Zapraszamy.







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Test SSD OCZ Vertex 450 256GB versus 6 konkurentów
 
 » Wstęp
 » OCZ Vertex 450 256GB
 » Testy
 » Podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. No tak (autor: biuro74 | data: 23/10/13 | godz.: 00:44)
    A glowny konkurent, czyli Samsung 840 Evo posiada jeszcze tryb "Rapid Mode", ktory robi z reszty miazge, a testow ktorego to trybu nie dopatrzylem sie w testach....
    OCZ i tak jest moim faworytem, a komputer kazdego domownika zaopatrzylem w SSD wlasnie tej firmy ;-)


  2. ocz jest obecnie bankrutem (autor: RusH | data: 23/10/13 | godz.: 02:05)
    wlasnie skonczyla im sie kasa, a ostatni kwartal zamkneli $30mil na minusie (po raz kolejny)
    W US ta firma ma reputacje ZEROWEGO supportu i nie respektowania gwarancji.

    bardzo podoba mi sie pobor energii w dysku samsunga kontra OCZ :)


  3. Cos mi umyka (autor: VP11 | data: 23/10/13 | godz.: 08:16)
    "czyli nagrywanie np. filmów HD będzie trwało błyskawicznie".
    A to z jaka szybkoscia nastepuje nagrywanie by z tym nie poradzil sobie nawet zwykly talerzowiec oferujacy liniowe transfery 70-200MB/s?

    @RusH smutno, sam posiadam Vertex 4 i jeszcze ze 3 lata gwarancji zostalo (kupilem pol roku po premierze w sumie w ciemno). Jak na razie dziala mi swietnie, znam jego mocne i slabe strony. I uwazam ze zrobilem dobry interes, bo w czasie zakupu byl tanszy od Samsunga 830 i cruciala m4 (na te czasy najlepsze dyski).


  4. @VP11: (autor: MBR[PL] | data: 23/10/13 | godz.: 09:25)
    Do nagrywania filmów HD w czasie rzeczywistym to używa się macierzy RAID0 dysków mechanicznych. Raz że przy 4x 1TB szybkość zapisu taka sama albo i większa niż SSD, dwa pojemność sensowana, a nie jakieś śmieszne 250GB, trzy nie mam duszy na ramieniu zapisując na niej dane (że się zuzyje).

    No i po raz kolejny widzę, że zakup Samsunga jako dysk systemowy to była dobra inwestycja :)


  5. DYD wymieniając produkty OCZ zapomniałeś o VECTORach (autor: Sławekpl | data: 23/10/13 | godz.: 10:02)
    bardzo udanej serii z 5 letnią gwarancją,
    nie tak dawno wyrwałem 128 GB za niecałe 400 zł, jeden minus dysków OCZ to waga, te obudową są pancerne w porównaniu do Cruciala czy Samsunga do lapa bym go nie kupił ale mój chodzi w stacjonarnym więc luzik


  6. Nie tknąłbym dysku (autor: GL1zdA | data: 23/10/13 | godz.: 10:54)
    z taką opinią jak OCZ. Ja rozumiem, że można popełniać błędy, ale oni byli w tym absolutnymi mistrzami - praktycznie wszystkie modele do 2012 roku miały nadzwyczaj wysokie statystyki "padnięć".

  7. @MBR[PL] (autor: VP11 | data: 23/10/13 | godz.: 12:03)
    no tak dla nagrywarki BH08LS20 pedkosc nagrywania osiaga 144MB/s.
    Ale ja nawet na DVD nie nagrywalem wiecej niz x4. Poprostu jakos mialem problemy z wieksza szybkoscia nagrywania. To samo wykonuje z BlueRay tez nagrywam nie wiecej niz x4. Wole wolniej a dokladniej. I tu nawet green ma wystarczajaca szybkosc - predkosc odczytu 20MB/s gora.


  8. OCZ, Samsung? (autor: Conan Barbarian | data: 23/10/13 | godz.: 15:32)
    Ja jednak widzę tam bardzo atrakcyjnego ADATA z pełnymi 256GB, który nie odbiega od awaryjnego OCZ ani od smutnego TLC w Samsungu. TLC wytrze się już na etapie instalacji systemu.

  9. swoją drogą... (autor: ulan | data: 23/10/13 | godz.: 15:37)
    lata lecą a ssd jak były drogie tak są....

  10. @up (autor: rookie | data: 23/10/13 | godz.: 15:59)
    Ale teraz jest do wyboru szybkie ssd, hybrydka sshd (moim zdaniem dobre rozwiazanie jak ktor uzywa tylko kilku programów, a reszte danych to filmy, muzyka we flac, itp, czyli bardzo zadko uzywane dane, ktore jednak zajmuja bardzo duzo miejsca) oraz stary poczciwy hdd, ktory jednak ze wzgledu na niska wartosc iops zostanie wedlug mnie wyparty szybko przez sshd. Ceny? Popyt na ssd jest duzy wiec nie ma presji na obnizke cen. NIestety dla POlaka ceny w relacji do zarobkow caly czas sa wysokie, ale dla Niemca czy Anglika koszt ssd jest niski...

  11. tak swoja droga (autor: samsung | data: 23/10/13 | godz.: 16:27)
    to nie wiedzialem ,ze moj Vertex 4 ma kontroler marvela.
    nie wiem czy nie podac ich do sadu za wprowadzenie mnie w blad piszac ,ze ma kontroler indilinxa.


  12. @samsung (autor: GL1zdA | data: 23/10/13 | godz.: 18:08)
    Ma kontroler Marvela można customizować oprogramowaniem, Indilinx był właśnie takim "poprawionym" Marvellem.

  13. do lapka (autor: djXone | data: 23/10/13 | godz.: 18:08)
    to tylko samsung. Lekki, szybki, no i totalnie znikomy pobór prądu.

  14. ... (autor: Krotock | data: 23/10/13 | godz.: 21:05)
    Planuję od jakiegoś czasu zakup SSD ok. 120 GB na system i odkąd się przyglądam sytuacji niepodzielnie rządzi Samsung. OCZ stanowi jakąś tam konkurencję, ale reszta to jakiś żart. Dyski pozostałych firm są mniej wydajne i kosztują tyle samo, lub więcej. Nie mam pojęcia kto się daje naciąć na te produkty, chyba ci, którzy nie patrzą na testy tylko na markę itp. Tak czy inaczej Samsung 840 Evo nie dość, że jeden z najtańszych, to jeszcze najbardziej wydajny. A taki Intel to już całkiem mnie rozwala, bo ma strasznie wygórowane ceny, a jego dyski nie są wcale jakieś wyjątkowe, a wręcz przeciwnie.

  15. hmm (autor: Paweł27 | data: 23/10/13 | godz.: 23:16)
    Szkoda że nie ma w porównaniu Samsunga 840 Pro, bo to chyba najlepszy na ten czas model SSD do zakupu.

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL