Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
RECENZJE | Recenzja Somic V2 - słuchawki z dalekiego wschodu
    

 

Recenzja Somic V2 - słuchawki z dalekiego wschodu


 Autor: NimnuL | Data: 20/01/17

Recenzja Somic V2 - słuchawki z dalekiego wschoduSprzęt audio pochodzący od mało znanych producentów z lokalnego rynku ChRL dwoi się i troi, wygodnie rozsiadając się również i u nas. Obecnie należy być jednak wstrzemięźliwym w pogardliwym spoglądaniu w kierunku chińskich produktów. FiiO, Edifier, Takstar, Brainwavz, Superlux, jak i wielu innych udowodniło, że nie taka chińszczyzna straszna jak zwykło się ją malować. Niedrogie słuchawki potrafią stanąć ucho w ucho ze znanymi i droższymi modelami uznanych producentów. Do grona produktów zaskakująco tanich i zadziwiająco dobrych pretenduje Somic ze swoim modelem V2 - dużymi słuchawkami do użytku domowego, skierowanymi dla wymagającego, acz oszczędnego miłośnika muzyki. Czy ten zamiar się udał? Przekonajmy się.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Recenzja Somic V2 - słuchawki z dalekiego wschodu
 
 » Potencjał
 » Wrażenia wizualne
 » Wrażenia użytkowe
 » Wnioski
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. pady (autor: kombajn4 | data: 20/01/17 | godz.: 19:06)
    Już to widzę jak te pady są cyt "skórzane oraz welurowe" prędzej skóropodobne i materiałowe. Welur to jest np w Beyerdynamic. A skórzane pady tej wielkości z prawdziwej skóry kosztują od 40 dolarów w górę za same pady.
    P.S. Somic jest producentem, Status Audio i Lasmex to rebrandy.


  2. kombajn4 (autor: NimnuL-Redakcja | data: 21/01/17 | godz.: 08:45)
    zgadza się, nie jest to naturalna skóra (wydawało mi się to oczywiste, użyłem więc skrótu) - są jakieś modele słuchawek do 2000pln (lub w ogóle), które seryjnie mają montowane pady ze skóry naturalnej?
    Co do weluru się zgadzam, to tekstylne pady.

    Skąd informacja o tym kto jest rebrandem kogo? Masz źródło?


  3. @02 (autor: kombajn4 | data: 21/01/17 | godz.: 11:02)
    Źródła nie raczej wiedzę które trafiły do sprzedaży pierwsze. Pierwsze były Somic MH463 na bazie których powstały Somic V2 które kupuje Status Audio i sprzedaje jako swoje. Oni zresztą robią tak z wszystkimi swoimi słuchawkami.
    Status Audio OB-1 = Somic V2
    Status Audio CB-1 = Somic V1
    Status Audio HD Two = Don Scorpio Dolphin
    Status Audio HD One = któryś z modeli Sound Intone


  4. A prawdziwe skórzane pady (autor: kombajn4 | data: 21/01/17 | godz.: 11:17)
    daje np Kennerton. I na szczęście da się kupić same pady bo słuchawki od nich są ciut przydrogie :):)
    http://kennerton.com/...oduct/category&path=62


  5. dzięki za podpowiedź (autor: NimnuL-Redakcja | data: 21/01/17 | godz.: 11:23)
    o marce Kennerton pierwszy raz słyszę (mimo, że z Fisher Audio się spotkałem). Modele słuchawek mają bardzo interesujące wizualnie, w pierwszej chwili zaleciało stylem Grado.

  6. NimnuL zwróciłeś uwagę że flagowce Kennerton (autor: Sławekpl | data: 22/01/17 | godz.: 21:34)
    mają przetworniki o średnicy 80 mm, jeszcze nie spotkałem słuchawek z tak bydlastymi przetwornikami, z samej ciekawości chciałbym posłuchać jakie efekty udało mi się uzyskać ;)

    co do tych słuchawek, jestem ciekaw czy wytłumienie otwartych boków nie dałoby bardziej mięsistego basu hmm... kosztem zapewne przestrzeni


  7. Sławekpl (autor: kombajn4 | data: 22/01/17 | godz.: 23:17)
    to są przetworniki planarne a nie dynamiczne. Zresztą zobacz sobie jakiej wielkości są takie w np Audeze LCD-2
    https://www.audeze.com/...ucts/lcd-collection/lcd2
    Na samiuśkim dole masz podane w specyfikacji 106 mm.
    A w Staxach są na oko jeszcze większe
    http://cdn.head-fi.org/...0px-LL-e0e33d2b_o19.jpeg


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL