Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2022
RECENZJE | Recenzja NMT IcyBox IB-MP309HW-B wsparcie MKV 1080p
    

 

Recenzja NMT IcyBox IB-MP309HW-B wsparcie MKV 1080p


 Autor: DYD | Data: 05/05/09

Recenzja NMT IcyBox IB-MP309HW-B wsparcie MKV 1080pOpisywane w artykule urządzenie multimedialne należy do produktów klasy NMT. Skrót ten pochodzi od wyrażenia "Networked Media Tank" i oznacza niewielkie urządzenie przypominające trochę bardziej rozbudowaną kieszeń na dysk twardy 3.5 cala, posiadające szereg możliwości multimedialnych i całkiem sporo dodatkowych funkcji. Oprócz odtwarzania plików video, audio czy zdjęć, NMT może pełnić rolę serwera multimediów, a także serwera Samby, NFS, FTP czy też Torrentu korzystając z sieci przewodowej LAN lub Wi-Fi. Jakie możliwości oferuje model IcyBox IB-MP309HW-B niemieckiego producenta Raidsonic przysłany do testów przez firmę Abertek, o tym w niniejszym artykule.







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Recenzja NMT IcyBox IB-MP309HW-B wsparcie MKV 1080p
 
 » Opis ogólny i specyfikacja
 » Wygląd IcyBox IB-MP309HW-B
 » Uruchomienie i opis funkcji dodatkowych
 » Główne funkcje playera
 » Podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. .:. (autor: Shneider | data: 5/05/09 | godz.: 00:36)
    DYD - recka bardzo fajna ;-)

    moze nawet nazbyt szczegolowa, ale zawiera wszystkie informacje :D

    Jestem zszokowany cena. 900zl to bardzo duzo.


  2. .:. (autor: Shneider | data: 5/05/09 | godz.: 00:44)
    ASRock A790GMH / 128M - 340zl
    AMD Athlon 64 X2 4850E - 230zl
    2GB DDR2 - 80zl
    obudowa Logic Q6 -240zl
    ---------------------------------------
    Razem 890zl

    czyli malutka obudowa kosztuje tyle samo co w pelnosprawny komputer.


    DYD - mam pytanie, jaki jest pobor pradu tego pudeleczka?


  3. Za taką kaskę powienien co najmniej (autor: Brauni | data: 5/05/09 | godz.: 07:58)
    - nagrywać materiał z zewnętrznego źródła
    - mieć pełnoprawną przeglądarkę WWW
    - poprawnie odczytywać wszelkie txt (to pewnie da się zrobić softem)


  4. Shneider - czyli nasz podręczny (autor: Kroppa | data: 5/05/09 | godz.: 08:36)
    konfigurator komputerów do różnych zastosowań opartych na platformie AMD :)
    Swoją drogą to ceny netto czy brutto i z jakiego sklepu? I czy na referencyjnym chłodzeniu będzie wystarczająco cichy? I jaki system masz na myśli budując to to - jeśli nie Linux, to ile kosztuje?


  5. cena (autor: TheW@rrior | data: 5/05/09 | godz.: 08:47)
    mozna by przezyc ta cene jesli by dorzucali dysk do tego, tak 900zl za sama stacje bez dysku :(
    Lepiej poczekac na rozpropagowanie platformy ION i jakies ciekawe rozwiazania w oparciu o nia.

    Przy okazji maly blad w recenzji, nie MacAdress bo wyglada to jak cos zwiazanego z Applem a MAC Adress :)


  6. Gdzie kupic (autor: Grolik | data: 5/05/09 | godz.: 09:22)
    z tego co widziałem to komputronik ma je w ofercie.... a co do ceny to mysle ze tanszego z tymi funkcjami narazie niema... so inne MediaPlayery ale albo nie maja MKV, FullHD lub innych bajerkow

  7. Niestety... (autor: DYD-Admin | data: 5/05/09 | godz.: 09:43)
    ...urządzenie do pomiarów poboru prądu mam u recenzenta w innym mieście, ale postaram się sprawdzić u źródła ile to ciągnie watów w spoczynku i w stresie...

  8. recenzja ok (autor: m&m | data: 5/05/09 | godz.: 10:19)
    ale przydaloby sie porownanie do innych urzadzen, np. bardzo popularnego Popcorna jak rowniez do (posiadanego przeze mnie) coraz bardziej popularnego ale o polowe tanszego WD TV HD, ktory przy alternatywnym FW obsluguje wiekszosc funkcji typowych NMT

  9. Do kolegi m&m (autor: JE Jacaw | data: 5/05/09 | godz.: 11:11)
    Czy mógłbyś rozwinąć temat alternatywnego FW, może jakiś namiar ?

  10. o wlasnie (autor: Chucky | data: 5/05/09 | godz.: 11:11)
    przydalaby sie recka podobnych sprzetow do 500zl - np tego WD-ka...

  11. .:. (autor: Shneider | data: 5/05/09 | godz.: 11:22)
    Kroppa - padlo na amd ze wzgledu na chipset 790gx, najszysza integra na rynku.

    boxowe chlodzenie jest nieslyszalne, zwlaszcza ze proc wydziela 45W, mam procka o identycznym TDP BE-2300 i boxa nie slychac.

    system to przykladowo linux, bo windows media center jest krotko mowiac kijowy.

    jedyny plus to rozmiar urzadzenia, ale powiedzmy sobie szczerze, kto majac takie urzadzenie bedzie biegac po kolegach, sasiadach itd. zwykle laduje pod TV i zostaje tam na dlugie lata.

    jak dlamnie produkt wart uwagi jednak nie za cene 900zl.


  12. a co na to ion i atom? (autor: Mściwuj | data: 5/05/09 | godz.: 11:24)
    Wchodzi teraz na rynek rozwiązanie z ionem i atomem, które będzie dostępne w cenie podobnej do tego tanka, będzie w pełni funkcjonalnym komputerem, który ma mocne wsparcie dla odtwarzania materiału HD. Pobór mocy o ile pamiętam z recenzji był w okolicy 30W. Moim zdaniem albo tanki potanieją, albo zginą.

  13. troche o WD (autor: rufio | data: 5/05/09 | godz.: 11:33)
    http://forum.wdtv.org/index.php ,
    http://twojepc.pl/boardPytanie141341.htm ,
    kupilem ta zabawke dzieki info od m&m i jestem wpelni zadowolony.


  14. @rufio (autor: Chucky | data: 5/05/09 | godz.: 11:35)
    to moze jakas recenzja?

  15. ja czekam na JVC z Blu-rey (autor: Hitman | data: 5/05/09 | godz.: 12:52)
    http://www.cdrinfo.pl/newsy/archiwum/013994.php w tej samej cenei będzie ;)

  16. @Shneider (autor: Kroppa | data: 5/05/09 | godz.: 13:09)
    900 to faktycznie dużo, ale to cena wygody, w sumie. żadnego instalowania itp. Poza tym wiadomo - nowość, itp.

    a na Linuxie czym odtwarzamy mkv, bo jakoś nie mam kumacji? VLC? zoptymalizowali to to w końcu, bo ostatnio jak to widziałem (z rok temu) na Linuksiku to mkv 720p na C2D 2,4 się podcinało i obrazek strasznie się "kwadracikował" (fachowa nomenklatura :) przy odtwarzaniu.
    No i zostaje pilot. :P Stery Linuksowe do pilota etc....


  17. @JE Jacaw (autor: m&m | data: 5/05/09 | godz.: 13:39)
    kolega rufio podal namiar na forum, ja dorzuce jeszcze do TESTu http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=16307 reszta info w tym watku na TPC co podal rufio, jakby cos to tam pytac albo na forum, sluze wiedza

  18. Shneider (autor: daver | data: 5/05/09 | godz.: 13:48)
    "Kroppa - padlo na amd ze wzgledu na chipset 790gx, najszysza integra na rynku. [...]
    system to przykladowo linux, bo windows media center jest krotko mowiac kijowy."

    Na dzien dzisiejszy do tych celow wzialbym jednak cos od nvidia, np Asus M3N78-EM ze wzgledu na dzialajace VDPAU. Procek moze byc jednordzeniowy w granicach 1GHz, 1GB RAM to az nadto.


  19. .:. (autor: Shneider | data: 5/05/09 | godz.: 13:52)
    Kroppa - zainstaluj debiana i sprawdz.
    720p pod vlc lata bez zajakniecia. BE-2300 + nvidia 6100

    Nadal uwazam ze PC bedzie lepszym rozwiazaniem, zwlaszcza jak dodamy klawe bezprzewodowa i myszke, w rezultacie TV moze sluzyc nie tylko za pudlo do filmow ale i bardzo przyjemne narzedzie pracy.

    Zas instalacja linucha (debian) jest bajecznie prosta. podlaczyc LAN i uruchomic plytke sciagnieta z neta ok 180MB a reszta zrobi sie sama.


  20. .:. (autor: Shneider | data: 5/05/09 | godz.: 13:58)
    daver - dzieki za poprawe. zapamietam sobie ta plytke ;-)

  21. ... (autor: Kroppa | data: 5/05/09 | godz.: 16:38)
    daver - jednordzeniowcem nie pociągne płynnie 720p z mkv... coś nie widzę tego.

    Shneider - jak tak troszkę podpuszczam, wybacz :) Instalowałem pare razy Linuksa i wszystko jest fajne, tylko to jest bardziej czasochłonna sprawa, o ile się człowiek tym na codzień nie zajmuje - przegryzienie się przez system lub przypomnienie sobie, zrozumienie konfiguracji i działania, ściągnięcie odpowiedniego softu, driverów etc. Jakoś stary się robię i za każdym razem zaczyna mnie to mniej bawić, bo raz, że nie mam czasu na to specjalnie, a dwa, że już nie muszę sobie udawadniać, że potrafię i nawet jakbym chciał to "patrz raz".
    To nie znaczy, że nie szukam jakiegoś alternatywnego sposobu odpalania mediów na TV. Wręcz przeciwnie. I każda rozsądna sugestia taka jak Twoja jest jak najbardziej na miejscu, ale fajnie by było mieć jednak coś co nie wymaga wspomnianego przy ostatniej naszej wymianie zdań tzw."maintanace'u" :)
    Jak na razie puszczam sobie w tych niezbyt częstych chwilach spokoju w domu z wiernego lapka, ale to upierdliwe dość wieczorem jak człowiek ma siłę tylko klapnąć na sofkę i wziąść pilota do ręki. Wiadomo potrzeba zmusza, ale chęć optymalizacji nie daje za wygraną.

    Z drugiej jednak strony musieć wydać 900 od tak, żeby parę filmów obejrzeć to mocno wygórowane jak na obecną chwilę żądanie.


  22. @daver (autor: Kroppa | data: 5/05/09 | godz.: 16:43)
    jednordzeniowcem na 1GHZu znaczy się, bo do nie dawna w domu miałem P4 2,6 i pewnie gdyby nie padła płyta nadal by mi wystarczało na domowe potrzeby. :)

    Shneider - "maitanance'u" - korrekta


  23. jednordzeniowy... (autor: DYD-Admin | data: 5/05/09 | godz.: 16:57)
    ...stary Pentium4 Prescott HT 3.7GHz Extreme Edition nie radzi sobie w ogóle z MKV Full HD, dwa rdzenie konieczne...

  24. Pewnie (autor: shadowxxz | data: 5/05/09 | godz.: 17:37)
    chodziło o to że zintegrowany gforce robi te wszystkie cuda i nie trzeba mocnego proca, ale niewiem czy to działa zawsze czy tylko jak się odtwarza standard...

  25. DYD, Kroppa (autor: daver | data: 5/05/09 | godz.: 17:37)
    dlatego wspomnialem o sprzecie wspieranym przez VDPAU
    http://en.wikipedia.org/wiki/VDPAU


  26. hmmm (autor: scoobydoo19911 | data: 5/05/09 | godz.: 17:53)
    ten pilot jest bardzo podobny do pilota stosowanego w samsungach , a co do samego gadżety to chciałbym mieć cos takiego w domu

  27. rmvb (autor: Marucins | data: 5/05/09 | godz.: 21:06)
    Brak rmvb do szczęścia :)

  28. a tak przy okazji (autor: Kroppa | data: 5/05/09 | godz.: 22:35)
    o co chodzi z rmvb? czym szczególnym wyróżnia się ten format, że tak jest przez niektórych hołubiony?

  29. Może (autor: shadowxxz | data: 6/05/09 | godz.: 09:45)
    tym że jest popularny na rapidzie :)

  30. Kroppa (autor: Conroy | data: 6/05/09 | godz.: 11:30)
    Ma akceptowalną jakość przy małej objętości. Najczęściej upychają cały film w 300-400MB i daje się to jeszcze jakoś oglądać. Rzecz przydatna dla tych którzy nie mogą zostawić kompa włączonego na długi czas aż im ściągnie.

  31. ... (autor: Kroppa | data: 6/05/09 | godz.: 12:02)
    shadowxxz - to wiem :) nie bardzo rozumiem tylko czemu bo...

    Conroy - ...300-400MB to HC z jakością. i te rmvb, które ściągnąłem dla testu są faktycznie strasznie szmaciaste, a ludzie mają okropne ciśnienie na to. nie rozumiem nadal - to uwstecznienie raczej.


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2022, TwojePC.PL