Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2021
RECENZJE | Przegląd monitorów Philips Gioco 278G4 3D i 237E4 MHL
    

 

Przegląd monitorów Philips Gioco 278G4 3D i 237E4 MHL


 Autor: DYD | Data: 28/06/13

Przegląd monitorów Philips Gioco 278G4 3D i 237E4 MHLW artykule przeglądowym przyjrzymy się bliżej specjalnym właściwościom dwóch monitorów marki Philips opartych na matrycach IPS. Pierwszy to 27 calowy model Philips Gioco 278G4 charakteryzujący się wsparciem dla polaryzacyjnego 3D oraz posiadający podświetlenie AmbiGlow. Drugi przedstawiciel - Philips 237E4 - to dość budżetowa propozycja w rozmiarze 23 cale, z matową matrycą IPS, który wyróżnia się technologią przesyłania obrazu i dźwięku poprzez MHL (z poziomu głównie smartfonów). Jak prezentują się te specjalne właściwości i wspomniane modele Philipsa, o tym w niniejszym przeglądzie.







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Przegląd monitorów Philips Gioco 278G4 3D i 237E4 MHL
 
 » Philips Gioco 278G4 IPS z pasywnym 3D
 » Philips 237E4 IPS z technologią MHL
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. Jeśli dobrze zrozumialem (autor: ditomek | data: 28/06/13 | godz.: 07:35)
    to wsparcie technologi MHL przez 237E4 polega na dostarczeniu przelotki z uUSB -> HDMI.
    Oczekiwałem jakiegoś specjalnego gniazda, które zainstalowane w monitorze dostarczy też zasilanie do smartfona.
    Jeśli mam rację to recenzent powinien skrytykować takie "wsparcie" ale pewnie monitory przyszły od (...) i nie wypadało.
    ostatnio czytałem artykuł, o tym jak w sieci można napisać co się chce, o czym się chce i dla kogo się chce a czytający i tak to "kupi". Mam dziwne skojarzenia.


  2. MHL (autor: DYD-Admin | data: 28/06/13 | godz.: 08:23)
    Aby pracowało, musi być wspierane po stronie smarftona oraz wyświetlacza - nie wystarczy sam odpowiedni kabel.
    A co do konieczności ładowania jest napisane w artykule: "Pewną niedogodnością jest właśnie konieczność dodatkowego zasilania przy działaniu z MHL".
    Z drugiej strony patrząc na konieczność ładowania, jeśli oglądamy np. filmy lub grami z poziomu smartfona, to bateria się w nim szybko rozładuje - stąd ładownie nie jest taką straszną wadą, choć zgadzam się, że trochę to komplikuje sprawę...


  3. ... (autor: Mariusch1 | data: 28/06/13 | godz.: 11:12)
    Ostatnio miałem okazję testować Samsung S27B970D i powiem tylko jedno. FullHD na takim ekranie to zdecydowanie za mała rozdzielczość. WQHD powinien być standardem przy takich monitorach.

  4. @DYD (autor: ditomek | data: 28/06/13 | godz.: 11:39)
    Dla mnie urządzenie wspierające MHL to kompletne rozwiązanie. Gdyby ten kabel który PHILIPS dorzuca do zestawu miał zamiast gniazda uUSB (do podłączenia zewnętrznego zasilania) jakieś inne złącze które dostarcza 5V wprost z monitora to można by powiedzieć ze producent jakoś wybrnął z zadania.
    Takie wsparcie poprzez kabelek można zapewnić każdemu TV. Przejściówka na popularnych serwisie aukcyjnym działającą w identyczny sposób to koszt około 100 zł.


  5. @up (autor: Mariusch1 | data: 28/06/13 | godz.: 15:44)
    Niestety ale DYD ma rację. Istnieje nawet specjalna strona na której są wypisane wszystkie urządzenia wspierające MHL. Nawet w monitorze, który testowałem (a kosztuje on 4kzł) nie było tego co ty mówisz.

    MHL to po prostu połączenia telefonu z monitorem, który wyświetla to co jest na fonie.


  6. DYD nie ma racji (autor: Mute | data: 29/06/13 | godz.: 10:37)
    GLOWNA cecha mhl jest ladowanie telefonu przez telewizor. Po to mhl stworzyli.

  7. BTW (autor: Mute | data: 29/06/13 | godz.: 10:42)
    http://www.meetmhl.com/...-What-Is-MHL-v1.8-01.png

  8. I ostatnia rzecz (autor: Mute | data: 29/06/13 | godz.: 11:14)
    kabel przedstawiony w recenzji to aktywny kabel MHL - czyli przejsciowka na HDMI + zasilanie.
    Jesli odbiornik faktycznie obsluguje MHL, to mozna uzyc pasywnego kabla (ktory jest niekompatybilny z HDMI, mimo, ze ma taka sama wtyczke) i wtedy zasilanie daje odbiornik, bez potrzeby dodatkowej ladowarki. Ani jednego takiego kabla nie ma na allegro np. - same przejsciowki na HDMI.


  9. Mute (autor: DYD-Admin | data: 29/06/13 | godz.: 11:25)
    Dzięki za informacje. Do monitora Philipsa (z MHL, który jest na liście http://www.mhlconsortium.org/...t/display-devices/) dołączony był kabel widoczny na zdjęciu w artykule. Bez podłączenia ładowania, obraz był niewidoczny. Nie sprawdziłem jednak, czy po podłączeniu takim kablem z MHL, do każdego innego monitora z HDMI sygnał będzie widoczny - a teraz monitora już nie mamy.

  10. MHL (autor: ditomek | data: 29/06/13 | godz.: 23:25)
    to standard obecny na rynku od kilku lat.
    Nie mogę uwierzyć, ze redakcja "odkryła" go dopiero na okoliczność powyższej recenzji. Tłumaczenie ze oddaliście kabelek razem z monitorem to typowe "palenie głupa".
    Jeśli rzeczywiście o MHL słyszeliście po raz pierwszy dopiero teraz to może czas zająć się czymś innym...


  11. @ditomek (autor: f_zdzich | data: 30/06/13 | godz.: 12:06)
    Sie popisałeś chłopie, normalnie chodząca alfa i omega z ciebie. Rzeczywiście, w sieci polskiej aż roi się od recenzji i testów MHL-a a produkty są dostępne od lat. Wyczytał chłop co nieco na wikipedii i stroi fachmana nieomylności. Byś doczytał, że produkty na świecie zaczęły pokazywać się w maju 2011, a w Polsce technologia nadal jest mało znana pod strzechą.

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2021, TwojePC.PL