Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2020
RECENZJE | Recenzja: tablet Shiru Shogun 10"
    

 

Recenzja: tablet Shiru Shogun 10"


 Autor: Przemysław Rel | Data: 11/01/13

Recenzja: tablet Shiru Shogun 10"Miłośnicy nowinek technologicznych są, jak zwykle zresztą, podzieleni. Dla jednych tablet to urządzenie, które sprawiło, że niemal całkowicie przestali korzystać z biurkowego PC lub laptopa, dla innych - ciekawostka, nie będąca niczym więcej niż kolejnym modnym gadżetem... Tablety uzyskały bardzo dużą popularność stosunkowo niedawno - a dokładniej w chwili, kiedy na polskim rynku zaczęły pojawiać się dużo tańsze urządzenia, często dotychczas nieznanych producentów. Początkowo były to tablety o kiepskiej wydajności, marnej jakości wykonania i słabej żywotności akumulatorów. Dziś sytuacja jest już inna - za ok. 800-900zł można kupić coś, czego nie trzeba się wstydzić w towarzystwie - czy Shiru Shogun 10" jest takim właśnie urządzeniem?







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Recenzja: tablet Shiru Shogun 10"
 
 » Wstęp
 » Otwieramy pudełko
 » Pierwsze wrażenia
 » Pierwsze włączenie
 » Krótki test: kilka benchmarków i czas pracy na baterii
 » Podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. ....... (autor: Friend | data: 11/01/13 | godz.: 17:22)
    To mi się podoba, jedna mała płyteczka PCB za pare dolarów i cały komputer :)

    BTW brak ładowania na USB to ZALETA a nie wada, nie wiem jakim matołem trzeba być żeby ładować cokolwiek przez USB, może jeszcze mikser albo odkurzacz podłączyć do USB :|, pamiętam temat na jakimś forum użytkownik pisał że na 7 portów USB ma 4 spalone i co ma z tym zrobić


  2. Dokladnie, ladowanie przez USB w takim sprzecie to.... (autor: zgf1 | data: 11/01/13 | godz.: 17:46)
    Wystarczy pomyslec bateria okolo 8000mAh, wladowac trzeba do niej 1.4x wiecej energii, wiec na usb ile by to trwalo...
    USB 2.0 ma wydajnosc pradowa 500mA, wiec 5000mAh to okolo 10h ladowania, 8000mAh to 16h + wiadomo straty i wiecej wladowac trzeba...

    Kto by taki sprzet przez USB ladowal?
    Nie znam takiej osoby, rozumiem tel czy gps, ale tablet?


  3. Ogolnie recka swietna, fajnie sie czyta, w koncu cos ciekawego na TPC (autor: zgf1 | data: 11/01/13 | godz.: 17:49)
    teraz tablety sa na topie, mam nadzieje, ze niebawem bedzie mozna poczytac o kolejnych, a planowane sa juz 4 rdzeniowki i fajne budzetowe 2 rdzenie.

  4. Zgadzam sie = recenzja fajna (autor: PrEzi | data: 11/01/13 | godz.: 19:12)
    A co do ladowania na USB to dzieki nadgryzionemu jablku wydajnosc pradowa na najnowszych plytach jest duzo wieksza niz te smieszne 500mA.
    Jak dla mnie - w celu szybkiego podladowania np. telefonu nie musze bawic sie zeby w torbie z laptopem jeszcze zasilacz do telefonu nosic, wystarczy mi 'tylko' cieniutki kabel usb.
    No ale z drugiej strony w tel. mam baterie o ~1/5 mniejsza ;)


  5. co do ładowania (autor: bmiluch | data: 11/01/13 | godz.: 19:59)
    - z recenzji wynika, że tablet pobiera około 2,8W - może miało by sens, by pozwolić zasilać to przez USB
    - ładowanie przez USB ma często sens - tak sobie doładowuję telefon w pracy, kupiłem kilka kabelków USB<>microUSB i podłączam gdzie sie da; zawsze się coś podładuje, tym bardziej, że nie ma specjalnego problemu by wykryć czy tablet ma do czynienia z portem USB, czy z zasilaczem i zależnie od tego dobrać prąd ładowania

    @2 - czas ładowania będzie nawet dłuższy; ze zdjęć wynika, że akumulator jest na 7,2V więc prąd ładowania po zmianie napięcia będzie mniejszy niż te 500mA


  6. Ładowanie USB w samochodzie nieocenione. (autor: fiskomp | data: 12/01/13 | godz.: 00:15)
    Ładowarki do gniazdka zapalniczki mają do 2A, więc spokojnie by sobie podładowywało, bez stresów, że akurat na akku padło. Nie jest to potrzebne nagminnie, ale prawo Murphy'ego działa i jak ma się wyczerpać, to w najmniej oczekiwanym momencie.

  7. no ale w samochodzie mamy 12v wiec tylko koncowke (autor: zgf1 | data: 12/01/13 | godz.: 00:26)
    Dokupic, stabilizator napiecia i ladujemy ;)

  8. również (autor: Franz | data: 12/01/13 | godz.: 09:34)
    to napiszę. Na prawdę bardzo dobrze napisana recenzja!

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2020, TwojePC.PL