Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
RECENZJE | TEST: Router? Repeater? Nie, to N.Plug!
    

 

TEST: Router? Repeater? Nie, to N.Plug!


 Autor: Grzegorz Szwala (Greg) | Data: 15/03/12

TEST: Router? Repeater? Nie, to N.Plug!Sieć bezprzewodowa to już standard w naszych domach. Co jednak zrobić kiedy jej zasięg pozostawia wiele do życzenia? Czy jesteśmy zmuszeni do wymiany sprzętu? Skądże. Z pomocą przychodzi nam miniaturowy produkt firmy AirLiveN.Plug, który jest bohaterem dzisiejszego testu. Łączy on funkcje routera, repeatera oraz punktu dostępowego. Przekonajmy się zatem czy wielkość w tym przypadku ma jakiekolwiek znaczenie oraz czy udało się producentowi stworzyć uniwersalne urządzenie, które sprawdzi się zarówno w domu jak i po za nim.
     







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: TEST: Router? Repeater? Nie, to N.Plug!
 
 » Wygląd i specyfikacja techniczna
 » Przygotowanie do działania i konfiguracja
 » Panel Administracyjny
 » Metodologia testów
 » Wyniki testów
 » Podsumowanie
 » Kliknij, aby zobaczyć cały artykuł na jednej stronie
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. Odkręcaną antenę o mocy 3dBi (autor: RusH | data: 15/03/12 | godz.: 02:07)
    pierwsza bzdura, a dopiero sie zabralem za czytanie :)

  2. slabe te testy (autor: RusH | data: 15/03/12 | godz.: 02:20)
    proponuje dla kontrastu poczytac www.smallnetbuilder.com aby miec pojecie jak wyglada dobry test sprzetu wifi.

    sprzet tez slaby
    odpowiednik tplinka to wydatek 100zl
    TL-MR3220

    a za 130 jest juz wersja z pelnym radiem 300mbit
    TL-MR3420

    jedyny plus to ciekawy ksztalt, ale tplink tez juz zaczal wypuszzcac malenstwa za 80zl


  3. slabe transfery (autor: VP11 | data: 15/03/12 | godz.: 08:41)
    dla 150Mb/s predkosc 9MB/s z 1 metra tragiczna. T.e. polowa teoretycznej szybkosci.

    @RusH faktycznie lepiej by spisal sie tu TPlink, w tej cenie mamy 300Mb/s

    mam Dlinka 524, ktory przy podlaczeniu 48-54Mb/s przez sciane na odleglosci 1.5-2m wyciaga 3MB/s. Czyli traci tez polowe teoretycznej predkosci ale przy tym pokonuje sciane w bloku. Tu bez sciany mamy taka sama strate wydajnosci.


  4. @RusH (autor: M@jkel | data: 15/03/12 | godz.: 08:54)
    Tyle że te TP-Linki nie są odpowiednikami testowanego modelu. To wielkie skrzynki, z zewnętrznymi zasilaczami. Czasami ma to znaczenie. W domu używam bliższego odpowiednika (Sapido RB-1132) i szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolony. Na co dzień służy jako access point dla telewizora, a gdy gdzieś wyjeżdżam zabieram ze sobą i używam jako router 3G. Kompaktowość konstrukcji ma wbrew pozorom duże znaczenie.

  5. Test ciekawy... (autor: Kenjiro | data: 15/03/12 | godz.: 09:10)
    Chociaż nieco pobieżny, przydałby się jakiś test/mapa zasięgu np. inSSIDerem, aby wychwycić jak to jest z tym zasięgiem, ścianami, etc.
    Urządzenie też całkiem fajne, chociaż wolałbym coś w rodzaju TP-Linka, a do tego z możliwością przejścia na OpenWRT ;).


  6. @VP11 (autor: djXone | data: 15/03/12 | godz.: 09:28)
    Nie ma to jak nie znać się a wypowiadać, poczytaj trochę o WiFi to się dowiesz, że zawsze prędkość dzieli się na pół! 150Mbit to prędkość maksymalna w obu kierunkach!

  7. djXone no to pojechales (autor: RusH | data: 15/03/12 | godz.: 09:53)
    dzieli sie na pol tylko jak dane leca w obu kierunkach rownoczesnie, w testach dane byly przesylane w jednym

    odpowiednikiem tlpinka bedzie TL-MR3020
    tylko jeden lan i brak odkrecanej anteny, ale cena 100zl (70 jak sciagamy z chin) + openwrt


  8. @RusH (autor: TheW@rrior | data: 15/03/12 | godz.: 10:11)
    Transfer WiFi podawany przez producentów to nie realna prędkość przesyłu danych a wszystkiego co AP odbiera/nadaje (ramki kontrolne, nagłówki itd.). Nie ma tu znaczenia czy korzystamy tylko z half-duplex czy z full-duplex. Pamiętaj także że radio to nie kabel, nie jesteś w tym samy czasie, na 1 karcie odbierać i nadawać więc ciężko mówić o transferze w obu kierunkach równocześnie.

  9. @TheWarrior (autor: TeXXaS | data: 15/03/12 | godz.: 12:51)
    Przy jednej antence, rzeczywiście trzeba albo odbierać, albo nadawać, no ale nikt nie mówi, że musi być jedna antenka. Druga sprawa, skoro sprzęt wie, że albo nadaje albo odbiera - to mógłby, w ciemno robić to z pełną prędkością.
    Jeżeli już ma to chodzić pod 3G - mogliby dać modem... Dla mnie to jedna wada.


  10. @RusH (autor: M@jkel | data: 15/03/12 | godz.: 13:23)
    Tego TP-Linka można z grubsza już uznać za odpowiednik. Faktycznie fajne, tanie urządzonko, szkoda tylko że nie ma zintegrowanego zasilacza.

  11. TheW@rrior (autor: RusH | data: 15/03/12 | godz.: 15:02)
    1 predkosci podawane na pudelku sa oczywiscie w warstwie fizycznej

    2 skoro byl pomiar sciagania pliku to jest znaczenie czy mierzac ta predkosc sciagania pliku czasem tez czegos nie wysylamy, dlatego tryb repeater jest 2 razy wolniejszy, AP najpierw odbiera dane a dopiero potem przesyla je dalej = 1/2 predkosci

    3 w 802.11 nie(nawet mimo), ale przekazniki LTE czy wimax juz nie maja z tym problemu

    + dochodzi np zmiana polaryzacji - w TV SAT co drugi kanal ma zamieniona polaryzacje dla lepszego odseparowania.
    idac dalej mozna sie pokusic o wykorzystanie OAM (orbital angular momentum)
    http://iopscience.iop.org/...0/14/3/033001/article


  12. tralala (autor: Plackator | data: 15/03/12 | godz.: 18:49)
    Prędkość podawana przez producenta to prędkość maksymalna przy idealnych warunkach, przy ACK=0 i
    bez uwzglednienia maksymalnej wielkosci pakietu.

    Wiemy tez ze prędkość maksymalna dla pakietów UDP będzie znacząco większa niż dla pakietów TCP, a w teście zapewne było testowane połączenie poprzez transfer pakietów TCP, a nie UDP :)

    Poza tym, im bliżej nadajnika tym gorzej, im dalej tym gorzej, nie może być za blisko, nie może być za daleko, musi być idealnie.


  13. Z tego co pamietam (autor: Plackator | data: 15/03/12 | godz.: 18:57)
    maksymalnie w standardowym 802.11g, przy OFDM i szerokości kanału 20Mhz udało mi się uzyskać na odległość 10m ok. 25Mb/s, zwiększając szerokość o kolejne 20Mhz udało mi się uzyskać coś ponad 35Mb/s, mimo że teoretyczna prędkość z jaką udało się połączyć to była 54Mb i 108Mb

    Pakiety TCP, wielkość 1500.

    Dodam jeszcze że 802.11n 150Mb i 300Mb prawie niczym się nie różnią, poza tym że 300Mb bardziej zasyfia ether, jest bardziej wrażliwe na zakłócenia i w ogólem jest śmieciem....


  14. generalnie test dobry (autor: digiter | data: 15/03/12 | godz.: 22:03)
    przy testowaniu urządzeń WiFi trzeba się przygotować na masową krytykę i pytania 'dlaczego nie testowałeś z 20m przy 2 ścianach". Test daje pojęcie o możliwościach urządzenia i widać że nie olałeś tematu. Inna sprawa to ocena samego urządzenia- mam wrażenie że jest to router dla kobiet czyli magiczne pudełko koloru białego, które udaje że nie jest routerem.

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL