Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » patinka 17:22
 » Promilus 17:19
 » Glock19 17:17
 » ReMoS 17:15
 » Dhoine 17:14
 » Logan 17:13
 » m&m 17:10
 » jafar 17:10
 » kojot 17:04
 » yeger 17:02
 » Syzyf 16:58
 » bajbusek 16:57
 » GULIwer 16:57
 » rainy 16:57
 » rulezDC 16:47
 » AfiP 16:43
 » buddookan 16:40
 » Dexter 16:26
 » rurecznik 16:24
 » ligand17 16:24

 Dzisiaj przeczytano
 22964 postów,
 wczoraj 54542

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[AGD] Maszynka do lodow , elliot_pl 31/08/21 14:40
Czy ktos przerabial moze w domu maszynki do lodow? Interesuja mnie tylko takie z wlasnym kompresorem. Zabawki, gdzie zeby miec lody, musze miske wsadzic 12h wczesniej do zamrazalnika od razu odrzucam.

Limitu cenowego nie ma, fajnie jakby lody wychodzily w kremowej konsystencji, a nie zbrylona zmarzlina :) Priorytet to lody, a nie sorbety. Jesli ktos mial rozne modele, to ciekawi mnie kultura pracy, czy zawsze bedzie glosno, czy moze niektore sa calkiem spoko?

momtoronomyotypaldollyochagi...

  1. Bez chemii zapomnij o lodach jak w lodziarni. , fiskomp 31/08/21 22:42
    123

    1. Napisałbyś coś więcej , XTC 31/08/21 23:57
      Bo temat wątku głównego zapowiada się ciekawie. Sam często o tym myślałem no ale nie na tyle często żeby to drążyć i weryfikować samodzielnie.

      Linux

      1. lody domowe , Artaa 1/09/21 07:34
        nie mają wiele wspólnego z tymi z lodziarni, szczególnie konsystencja...

        to jest domowa podróba ;-)

    2. czy powiedzmy 30 lat temu , PaKu 1/09/21 07:51
      w lodziarniach też używano chemii do produkcji lodów?

      bez podpisu

      1. ;-)) , Artaa 1/09/21 08:33
        oczywiście tylko nie tak wydajne, i nie tylko o chemię chodzi...

    3. a czy ja pisalem cos , elliot_pl 1/09/21 08:51
      o lodach jak w lodziarni? :) Gdybym chcial lody z lodziarni, to bym poszedl do lodziarni :P

      momtoronomyotypaldollyochagi...

  2. ciekawy artykuł o lodach naturalych -rzemieślniczych , Artaa 1/09/21 08:34
    http://wroclawskiejedzenie.pl/...a-nas-lodziarnie/

    1. stary art , elliot_pl 1/09/21 08:51
      czytalem go juz dawno, ale fakt - dla niektorych moze byc szokiem :)

      momtoronomyotypaldollyochagi...

    2. dzięki , Killer 1/09/21 09:17
      faktycznie otwiera trochę oczy ..bo niby nagle wszyscy zrobili się tacy eko :)

      Kiedyś normą był ogół a nie margines...

    3. ech, przeczytałem - dalej nic nie wiem , XTC 1/09/21 10:17
      cienki ten art - można sobie zakończyć czytanie jak koleś rozważa, że "z pasty to dla niego nie do pomyślenia" i robi analogię do rosołu.

      Absoutnie nie wynika z niego nic co by miało podpowiedzieć jak robić lody w domu.
      Jak widzę bicie piany o glukozę stabilizatory i tego typu dodatki to szukam od razu gdzieś wzmianki o 5G ;)

      Linux

    4. Mam mieszane uczucia , JE Jacaw 1/09/21 11:06
      Generalnie artykuł coś tak pokazuje, ale z drugiej strony nie jest jakiś specjalnie odkrywczy.

      Jeśli kilka budek firmy X, które oferują mnóstwo smaków, to mimo, że jest napis "rzemieślnicze" to nie podejrzewam, że ktoś od zera te lody gdzieś ręcznie robi.

      U mnie jest jedna taka mała lodziarnia, oferują dziennie 6 smaków (2 stałe + 4 zmienne) i do tego takie dość oryginalne (raczej nie ma smerfowych) to mógłbym uwierzyć, że robią je całkowicie sami, ale nie zdziwiłoby mnie gdyby wykorzystywali jakąś gotową bazę.

      Pytanie też, gdzie zaczyna się, a gdzie kończy własnoręczna robota? A może taki prawdziwy lodziarz powinien sam wydoić krowę i własnoręcznie zebrać truskawki? Albo nawet wyhodować krowę i zasiać truskawki, aby można było powiedzieć, że jest to własnoręczna robota i prawdziwie rzemieślnicze lody?

      Socjalizm to ustrój, który
      bohatersko walczy z problemami
      nieznanymi w innych ustrojach

  3. kiedyś pamietam do rbienia lodów , ulan 1/09/21 10:40
    używało się świeżych jajek, teraz używa się jajka w proszku. a Wszystko przez salmonelle, używając świeżych jajek ryzykujesz ze gdzieś przeciśnie sie salmonella, stąd jeszcze 30 lat temu sporo było doniesień o zatruciach po zjedzeniu lodów salmonella, teraz nikt nie zaryzykuje i używają jajek w proszku

    pozdr. ułan vel ulan
    "Uwielbiam zapach napalmu
    o poranku..."

    1. To Ty nie wiesz jakie jajka idą na proszek xD , fiskomp 1/09/21 13:23
      Może lepiej żebyś nie wiedział.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL