Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Rafael_3D 01:27
 » Pio321 01:25
 » Seba 01:25
 » endern 01:21
 » GULIwer 01:18
 » cVas 01:10
 » Pawiano 01:09
 » Karaczan 01:04
 » bodeq 01:00
 » biEski 00:58
 » Bartollo 00:53
 » Emios 00:52
 » Adamusss 00:52
 » XepeR 00:50
 » DeathClaw 00:48
 » mirek190 00:48
 » Mademan 00:43
 » YanSi 00:40
 » Kalkin 00:38
 » mr-owl 00:32

 Dzisiaj przeczytano
 1860 postów,
 wczoraj 29571

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Abit KT7 - jak wam "chodzi" ? , Luk 1/05/01 03:21
też mam tą płytę i mam trochę problemy z trybem DMA, pozatym jakoś czesto mi się wiesza :( Napiszcie jakie problemy z nią mieliście i jak sobie z nimi poradziliście. Podobno ta płyta sprawia sporo problemów. Którego biosa używacie ? (nie wiem czemu,ale tryb DMA nie jest włączany w windzie - tzn.ręcznie musiałem to zrobić,a nie działa z tym zbyt stabilnie)

  1. zadnych , McArra 1/05/01 09:25
    problemow z ta plyta nie mialem, podobnie moi 2-i koledzy. Bios mam WZ. DMA mialem wlaczony od strzalu. Plyta napakowana jest kartami (tylko 2 sloty wolne). Stabilna jak skala, stabilniejsza niz legendarny P2B, ktorego sie pozbylem ;-). Aha wszystkie parametry w BIOS-ie ustawione sa na maxa. Ponadto stabilnosc systemu operacyjnego to nie tylko plyta ale kazdy inny element, moze wiec poszukasz innego winowajcy?

    ---McArra---

    1. DMA... , Luk 2/05/01 01:14
      we Właściwości Sysemu->Mededzer urz.-> Stacje dysków -> twoj hdd -> ustawienia - czy masz zaznaczone DMA ? bo zauważyłem,że winda niewiadomo czemu nie zaznacza DMA ... dziwna sprawa z tym

      1. po VIA 4-in-1 , McArra 2/05/01 06:26
        mam z automatu zaznaczone :-)

        ---McArra---

        1. dziwne,że ja nie miałem... , Luk 2/05/01 23:33
          masz WinME ...?

          1. nie tego , McArra 3/05/01 08:18
            windowsa wywalilem jak tylko sie skapnolem ze mysli za mnie, zostalem przy win98se...

            ---McArra---

  2. Jaka ta płyta? , Umek 1/05/01 10:14
    Nie mam tej płyty ale patrząc na posty jej użytkowników odniosłem wrażenie że są 2 wersje - zwalona i dobra. Niestety nie wiem jaki jest klucz przyporządkowujący - albo data powstania, albo może miejsce wykonania (różne kraje?).
    Może podaj więcej danych (wersja płyty, gdzie zrobiona) - może byście (abitowcy) wreszcie rozgryźli ten szajs/najlepsza problem...

  3. u mojej laski , Tummi 1/05/01 12:37
    HEY !!!

    U Kaski wszystko spox. Biosik na maxa ustawiony, w srodku gforce creative'a - zmieniony niedawno z g2mx tez creative'a... 2x64MB Siemensa, sieciowka 3coma na isa (nie umiem jej odpalic na tym kompie... dziwne), sb live (zadnych trzaskow), ponadto ibm (z tych padajacych - pojawil sie 1 bad sector - dzis jade oddac do reklamacji), ricoh combo, teac 40x, drugi ibm 305040 i teraz jako podstawowy sigejt 1.2GB jakis stary - na czas wymiany ibm'a na nowy/naprawiony hihi. System stabilny jak skala, fsb 110x6.5, cala noc moge kodowac divx'y (dzis w nocy flask lecial) i rano wszystko gotowe. Nawet wyjscie tv dziala na karcie, filmy z dvd wygladaja rewelacyjnie. Aha - system jest dobrze chlodzony - na radiator spire (ten okragly) zalozylem wentylator z zasilacza, na geforce'a (140/340) wieje nastepny 80x80x25 wentylator, pozatym 3ci taki wentyl wywiewa powietrze u gory obudowy (BIG Tower, 300W), oczywiscie w zasilaczu standartowy wentylator - razem 4 takie olbrzymy, 4 urzadzenie na ide, sb live, geforce i wszystko super stabilnie na wyzylowanym biosie, procku i karcie graficznej... Jestem bardzo zadowolony z tej plyty. Moze na kt7a wymienimy... albo na tego epoxa - moze ktos go ma i moglby cos napisac ???

    3mcie sie
    T.

    www.skocz.pl/uptime :D

    1. ... , Luk 2/05/01 01:16
      też mam taką samą k.sieciową,jeszcze jej nie spr.na jest płycie,ale mam nadzieję że u mnie będzie działać...

  4. Szczęściarzami... , AutoChris 1/05/01 18:26
    ...jesteście, że SB Live działa. Ja mam 8TTX+ od NMC i kicha totalna. Jeszcze nic nie wywalczyłem a o problemie pisałem parę dni temu (nie działa emulacja dla gier DOSowych). Przy okazji spytam tych co mają taką dźwiękówkę: czy macie audio on board, jak ustawiony jest SB (przerwania manualne czy
    auto w BIOSie), jaki system i jaki LiveWare. Ewentualne uwagi mile widziane.

    AC

    PS. A jak nic nie wymyślę to czy jest jakaś inna karta godna zastąpić SB Live?

    1. Mam Live 1024 i płytę na VIA KT133 - Shuttle AK12. , sebtar 1/05/01 18:38
      Wszystko chodzi super. A więc po kolei:
      1.) mam audio onboard - wyłączone oczywiście ( nawet nie wiem czy działa, bo ani razu nie mialo okazji zagrać :) ).
      2.) Wszystkie przerwania mam ustawione ręcznie w biosie - przypisane do poszczególnych PCI - Live chodzi na IRQ9 a emulacja DOS pokrywa się z LPT1 czyli IRQ7.
      3.) System - Win98SE, Liveware 3.0

      Demokracja to władztwo intrygantów,
      wybieranych przez głupców.

      1. a DMA... , AutoChris 1/05/01 18:48
        jak ustawione: ręcznie czy auto? Jak ustawiłeś przerwania? Jakie dla jakiej karty? Sorry że tak pytam ale tonący brzytwy się chwyta. Spróbuję podobnych ustawień choć cienko to już widzę. Po wywaleniu wszystkich kart (został SBek i grafika) też nie działało. A wtedy nie powinno brakować zasobów. BTW pod ME też nie gra :(((
        AC

        1. Eeee sorry, to co niżej , sebtar 1/05/01 20:16
          mialo być tu!

          Demokracja to władztwo intrygantów,
          wybieranych przez głupców.

    2. bios... , Luk 2/05/01 01:21
      ostatni bios 686B (ver. beta),który dzis zainstal.właśnie ma poprawiać ten błąd - nawet przy starcie komp.jest napis. SBlive FIX i coś tam... oczyw.do płyty Abit kt7; a ja mam kartę dźw. Aural Vortex II MX300 i wydaje mi się,że to jedyna konkurencyjna karta dź. do SBLiva - może emulować EAX , a ma swoje A3D

  5. DMA są auto. , sebtar 1/05/01 20:15
    SB Live ma dla emulacji DMA 1 i 5. GF2mx jest na IRQ11, a karta sieciowa na IRQ10. Ale ułatwiłem sobie zadanie i powyłączałem nieco rzeczy których nie używam, tj. RS232 i kontroler USB. Dzięki temu jeszcze mam wolne przerwania. A ten SB jest na pewno dobry?

    Demokracja to władztwo intrygantów,
    wybieranych przez głupców.

    1. Absolutnie dobry... , AutoChris 2/05/01 12:58
      ...bo dopiero co działał na P2B (i to przez ponad rok). I on dalej działa w windzie tylko emulacja SB dla gier DOSowych padła.
      Dzięki za konfig, popróbuję.
      AC

      1. Mój SB Live też nie tak dawno działał na P2B, , sebtar 2/05/01 13:30
        ale niestety ( a może stety? ) PIII mi nie chciał na tym P2B działać, więc pożegnałem się i z P2B i z Intelem. I jak na razie sobie chwalę, wszystko chodzi bezproblemowo, zobaczymy jak kupię duży dysk i będę instalował Linuxa i Win2k...
        Pozdrawiam!

        Demokracja to władztwo intrygantów,
        wybieranych przez głupców.

        1. A u mnie PIII chodziło... , AutoChris 2/05/01 14:54
          ... aż miło i to na FSB 133 (BIOS 1012). Pod Linuxem P2B hulało pięknie ale i na tym nowym 8TTX+ też niezgorzej działa.
          A Win2K wywaliłem bo się ślimaczył - wróciłem do NT 4.0

          AC

    2. hmm , Yoghurt 2/05/01 22:55
      a jaki jest sens wy wylaczaniu comow i usb jak ty nie masz prawie niczego co mogloby wspoldzielic przerwania? rozumiem jak ktos ma sieciowke, dzwiekowke, grafe scsi i tv to moze kombinowac z przerwaniami... ja tez mam ta plyte, live, tnt2 oraz sieciowke i wszystko dziala jak nalezy - podstawa to 4in1 driver

      root is a state of mind

  6. spoko chodzi , Hakkatuka 2/05/01 02:21
    Po tasowaniu kart w slotach PCI i kombinowaniu w BIOSie (WZ) nie ma problemow. Mam Leadtek GF2MX. Pierwszy PCI pusty, w nastepnych: SB Live 5.1 (wylaczona emulacja sb16), Dekoder Dxr3 Creative'a, pusty , modem 56k, karta sieciowa. Mysz jest przez USB, zasilacz 300W, win98se.

    ps.
    http://www.viahardware.com/faq/kt7/kt7faq.htm

    Bano

    1. Dzięki... , AutoChris 2/05/01 13:00
      ... za ten link. Może coś z tego będzie :) Wygląda obiecująco choć już paru tricków sam próbowałem.
      AC

  7. ZADOWOLONY , Koziol 3/05/01 04:02
    Zadowolony z niej od 8 miesiecy. Moj konfig:
    Duron700@900 (9x100) 1.6v (nie wiem czemu ale wiecej nawet nie probowalem - z ciekawosci jutro sie pobawie do ile dojde na maxa:P), cooler :TITAN MAJESTY V, ABIT KT7 (stary BIOS nie zmienialem), 128 DIMM WILK, Leadtek Ge2MX (200/200), Sb L!ve, k.sieciowa 3COMa, modem ACORPA, IBM DTLA 30GB 7.200 obr, Seagate 8 GB 5.400 obr, DVD 6x SAMSUNG, LG 12x8x32x. Obudowa z "ponoc" syfnym 250W zasialczem, ktory ponoc nie wytrzymac i ponoc maja byc zwisy gdy mam tyle urzadzen.

    Z plyty jestem bardzo zadowolony. Nawet cooler na northbridgu mi nie chalasuje! Ale ten z Leadteka Ge2MX zaczal "trakotac" po 7 miechach.

    P.S.
    Mam znajomega z podobnym kompem D700 ABIT KT RAID, 128 ramu, jakis CiDik, ta sama k.graficzna. Dysk ten sam itp. Dlaczego koles ma np. w 3DMARKU2000 o okolo 500 punktow wiecej niz ja. Komp jest tak samo skonfigurowany (BIOS etc). Bo skladalem oba sam. czy to mozliwe ze pozniej kupil kompa niz ja i ma nowszy BIOS. Czy wymiana BIOSU moze byc az tak istotna. Jesli tak to jaka versje BIOSu polecacie?

    GG : 1515425
    ICQ : 19922002
    *CMOK*

    1. bios , Luk 3/05/01 06:08
      ja przedwczoraj zainstalowałem ver 686B i wszystko działa w porządku - nie ma już tego problemu przy kopiowaniu plików >100Mb - A właśnie,nie zauważyłeś tego ??? (winme sobie z tym lepiej radzi,ale mimo wszystko...) A co do procesora ja swój 600 max podkr.na 850 ,ale za bardzo się grzeje więc też tylko 0 200MHz i tak pewnie też będzie z twoim cpu

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL