Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » arra 17:18
 » dugi 17:18
 » maciell 17:18
 » piwo1 17:16
 » DYD 17:15
 » adolphik 17:14
 » Bart 17:13
 » PeKa 17:12
 » patinka 17:11
 » Kosiarz 17:10
 » bart30 17:09
 » nth4 17:09
 » jablo 17:07
 » Wolf 17:06
 » Glock19 17:04
 » dida 17:02
 » soyo 17:00
 » Grocal 17:00
 » Robek 16:59
 » zgf1 16:59

 Dzisiaj przeczytano
 10569 postów,
 wczoraj 17564

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
TwojePC.pl © 2001 - 2021
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Siec domowa - problem , pmarki 1/01/02 22:12
2 pecety polaczone skrosowanym kablem (win98se x 2), pc nr 1: karta sieciowa compex re100tx, pc nr 2: sis 10/100 (zintegrowana).
Kiedy uzywam protokolu NetBEUI, w otoczeniu sieciowym oba pc widza sie, transfer okolo 4MBajtow/sek (100Mbit FULL duplex).
Kiedy zamiast NetBEUI uzywam tylko tcp/ip, sytuacja wyglada tak: po starcie (w otoczeniu sieciowym) pc 1 widzi siebie i pc 2, ale nie mozna sie dostac z pc1 do pc2 (znalezienie pc 2 niemozliwe). Natomiast pc 2 widzi siebie, ale nie widzi grupy roboczej ani pc1.
Po uplywie kilku minut pc1 w grupie roboczej nie widzi juz wiecej pc2...

Oba komputery pinguja sie wzajemnie. Testowane na 2 kablach.
Testy diagnostyczne dla sieciowki sisa przebiegly ok. Natomiast compex nie przeszedl testu loopback test. (failuje za kazdym razem loopback test podczas diagnostyki karty).

Czy ktos wie co to moze byc? Bylbym wdzieczny...

Na http://support.microsoft.com/...d=kb;EN-US;q192534 wyczytalem: "If the network cabling is twisted-pair (RJ-45), you must use a hub or concentrator. Windows 98 does not support direct connections of RJ-45 cable between computers."
... ale cos mi sie w to nie chce wierzyc ...

Jakie macie transfery przy 100Mbit full duplex?

  1. u mnie spokojnie dzialalo , coobav 1/01/02 22:23
    na RJ-45 scrossowanym i 2xwin98. Teraz mam jednak hub'a, bo mam serwerek Freesco+SDI, no i win98->winXP. Mysle ze moze cos z tym compexem jest nie tak, sprobuj innej sieciowki.

    Lenovo X1 Nano, HP Zbook G5
    HP Z640 E5-2680v4, RTX 2060 6GB,
    64GB RAM

    1. transfer , coobav 1/01/02 22:24
      niestety 900-1100 kB/s (Sandra), bo hub to 10Mbit

      Lenovo X1 Nano, HP Zbook G5
      HP Z640 E5-2680v4, RTX 2060 6GB,
      64GB RAM

  2. Logowanie , Shneider 1/01/02 22:25
    Z reguly siec powinna chodzic ci Ok od samego poczatku. Umnie logowanie do sieci jest ustawione na :Logowanie windows. Dzieki czemu tylko osoba zalogowana moze bawic sie w otoczeniu sieciowym. Jako protokoly mam TCP/IP oraz IP i koniec. Transfer umnie to ok 10Mb/s. Sieciowke mam Compexa. Sprobuj u siebie skombinowac droga sieciowke a ta zintegrowana wylacz w biosie.


    Witam wszystkich po nowym roku. ;-)

    .:: Live at Trance Energy ::.
    .: http://uav.pys.pl/portfolio :.
    .: http://360.pys.pl/chelm :.

    1. oj gdybym tylko mogl , pmarki 1/01/02 23:00
      to jest notebook ...

      1. PCMCIA , Shneider 1/01/02 23:24
        Jak mozesz to przetestuj to na wlasnie takiej karcie. Lub poprostu zmien Compexa na inna, albo podepnij Notebook do innego kompa z sieciuwka ktory dziala ok.

        .:: Live at Trance Energy ::.
        .: http://uav.pys.pl/portfolio :.
        .: http://360.pys.pl/chelm :.

  3. eh to jescze nic , etranger 1/01/02 23:17
    dzisiaj koles do mnie wpadl ze swoim, hub 100mbit dwie sieciowe i dwa kompy pod xp i transfer walniety 10 kbit na sekunde pingi nie dochodza, a tydzien temu na win2k i drugi pod winxp chodzilo jak zloto, czuje ze bede musial qpic jakies ksiazki bo pod xp cholera nic niemozna znalezc

    IStal sie switch:)

    1. jak , GULIwer 3/01/02 16:58
      o obie strony 10kb kiedyś był taki post ze gościowi w jedną strone szło 10Mb a w druga 10kb i się okazało że miał grafe AGP a bootowanie z PCI
      sprawdź może to to

      I'm only noise on wires

  4. wyłącz fulduplex , Killuś 2/01/02 10:25
    pewnie pomoże no i sprawdż numerki ip
    ustaw np.:
    komp1 - 192.168.0.1
    komp2 - 192.168.0.2
    maska podsieci w obu przypadkach: 255.255.255.0
    musi działać

    -= GG 38346 =-

  5. Wszystko jasne ... , pmarki 2/01/02 15:33
    Wina frajerwalla (tpf) ktory blokowal polaczenia dla sieci microsoft networking... tylko ze ani tego nie logowal ani nie prosil o potwierdzenie. Ehh niezla glupota... chyba jednak przesiade sie na sygate'a.
    A co do compexa, to nadal nie przechodzi testu loopback'a, ale zobacze jak wyjda testy compex-compex. Mam nadzieje ze transfer bedzie wyzszy.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2021, TwojePC.PL