Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Flo 23:16
 » Shark20 23:13
 » dugi 23:12
 » DJopek 23:11
 » ManiusNG 23:02
 » maddog 22:59
 » faf 22:51
 » JaroMi 22:49
 » Kenny 22:48
 » Dexter 22:45
 » john565 22:43
 » Tomasz 22:31
 » wrrr 22:29
 » rulezDC 22:28
 » Chrisu 22:21
 » ulan 22:21
 » GLI 22:13
 » ReeX 22:10
 » ligand17 22:09
 » P@blo 22:01

 Dzisiaj przeczytano
 41147 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT] Jak rozrabiać spirytus na wesele? Jest tego do zrobienia 150 flaszek. , Norton 23/04/02 21:58
Już niedługo się żenię [18 maja] i przyszedł czas na rozrobienie spirytusu (luksusowy) na wesele.

Chodzi o to, żeby wódeczka miała około 40-45 "oktanów" i nie miała charakterystycznego, spirytusowego posmaku.
Może wasi ojcowie lub dziadkowie mają jakiś sekretny przepis na zrobienie "weselnej" ? Zapytajcie proszę.

Z góry dzięki.
Pozdrawiam

Zmień swój podpis na Boardzie
maks 100 znaków, 3 linie,
zabroniony spam oraz reklama

  1. Spirytus rozrabiac??? , Yatanza 23/04/02 22:11
    aaaaa... to dla pań? no to woda normalnie, mineralna Eden na przyklad. Pamietaj tylko ze sie "skurczy" po wymieszaniu 1:1

  2. Ponoć ze Sprite'em nie do pobicia :)) , Tony Soprano 23/04/02 22:17
    A tak poważnie to nie wiem, bo nie piłem. A może piłem, tylko o tym nie wiem? ;))
    Na Twoim miejscu walną bym sobie trochę czystego po tym co zrobiłeś (zamierzasz zrobić) :)))
    Po,

  3. woda niegazowana ofkors , Seadog 23/04/02 22:24
    "Nałęczowiankę" polecam... musi sie przegryźć w lodówce min. 24 godziny, dłużej = lepiej, ale szczelnie zakręcone w chłodnym miejscu. 50:50 lub 60:40 (spiryt:woda) daje niezły efekt. ze spritem dobre, tylko jak kto nie lubi słodkiego, to nie wypije. zrób na próbę trochę i obadaj sam - proporcje te same lub 2:3. też musi się przegryźć w chłodzie. a poza tym to grunt, to dobry spirytus - ukraiński przemysłowy jest, hm... taki sobie ;-]

    słyszałem, że ponoć są i tacy, co nie robią "Weselnej" tylko zwykłą jakąś wódkę kupują hurtowo... ale to chyba bajki, nie? ;-P

    http://nadobranoc.weebly.com/

    http://ciii.blogspot.com/

    1. Zgadzam sie z Seadogiem , BeeR 23/04/02 22:31
      A co do hurtowej wódki, to trzeba byc ostroznym bo w hurcie to rózne dają, a potem gosciom łby pekają! Serio! Sam widziałem ! Można tez kupic wódę - całkiem niezłą w bezcłowych sklepach. Albo gdybys powiedział wczesniej to bym nakupił ziemniaków , wymieszał ze sliwakami i zrobiłbym Ci wódkę malinową. Ale teraz to juz za późno... Brak śliwek. A i jeszcze jedno - kto bierze slub w maju ?!!!

      ciągle tak spieszę się,
      nie wiem dokąd, nie wiem gdzie ...

      1. Kto w ogole , Dhoine 23/04/02 23:58
        bierze slub ??? ;)))

        1. kto wogole... , McKania 24/04/02 02:26
          wogole?:)

          config: skóra, fura i coreDuo ;)

        2. Fakju! , BENY 24/04/02 09:02
          kartoflu zapyzialy... :)

          / Najlepsza sygnaturka /
          / to brak sygnaturki /

          1. To bylo do Dhoina, ofkoz... , BENY 24/04/02 09:03
            Juz ja Ci to wypomne... Poczekaj, poczekaj...

            / Najlepsza sygnaturka /
            / to brak sygnaturki /

    2. Ehhhh, ja miałem Białą Damę z Polmosu. , Saszkin 24/04/02 06:46
      Pakiet Weselny się to nazywało :)
      A na drugi dzień słowacki Ambasador - oj pomrówczyło się, pomrówczyło przez granice :)
      A co do tematu, to mineralka i jak chcesz barwioną (chociaż nie sądzę) to kapeczke Rumu dodaj.

  4. Fachowców nie brakuje. , P_M_ 23/04/02 23:07
    Jak się chce mieć 40 %, to 1 litr uzupełniasz do 2 litrów wodą. Będzie więcej niż 1 litr, ponieważ podczas rozcieńczania zmniejsza się objętość. Jeśli masz dobry spiryt, to nie będzie smrodku. Faktycznie czas zacząć rozrabianie, bo czym dłużej stoi, tym lepszy efekt (tydzień to stanowczo za mało), tzw. przeżarcie. Niezły efekt daje dodatek miodu. Najlepszego!

  5. TAkie cos to sie nazywa , Thadeus 23/04/02 23:37
    kontrakcja cieczy :)

    Polecam rozrabianie w stosunku jeden mol etanolu na 1 mol wody :)

    A zabijanie walorow smakowych ???? przyznam sie niewiem no ale na labie to kumpel 96% etanol czysty do analizy z cola rozrabial w stosunku blizej neokreslonym i jakos wchodzilo :)

    Moze dodatek jakiegos szlachetnego trunku o wlasnym smoku cos pomoze??

    ...

  6. Sluchaj tych chemikow to cale wesele do szpitala odwieziesz:)))) , speed 24/04/02 02:25
    Pierwsza propozycja : Miod (jesienny) + cytryna +przegorowana woda. Miod rozposzcza sie w schlodzonej wodzie przegotowanej i dodaje wycisnieta cytryne. W zaleznosci od tego jak kto lubi (dla pan wiecej miodu ) dla ponow mniej. Na pol litra spirytusu daje sie (miod w postaci stalej ,dwie czubate luzki od zupy , pol sredniej wielkosci cytryny , rozrobic to tak aby dodajac pol litra spirytusu wyszdl litr wodki . Wodka musi stac min 24 godziny . po tym czasie powinna zrobic sie krystaliczna z lekkim osadem na dnie (pozostalosci po soku z cytryny) jak chcesz mozna poeksperymentowac i dobrac tak jak kazdy lubi . Taki trunek mozna pic i pic , Moj niechlubny rekord jest baaaaardzo sporo.
    ale wodeczka palce lizac , do dzisiaj nie pilem nic lepszego.
    druga propozycja to spirytus z sokiem grejfrutowym tez wyborny trunek .
    Nie bylo nikogo kto by odmuwil wypicia takich tronkow.
    Niewiem co teraz sie pija w polsce ale stare zawsze dobre i zdrowe.

    1. Speed - z całym szacunkiem... , Doczu 24/04/02 07:15
      ... ale nie zdajesz sobie sprawy, że u nas w kraju przegotowana kranówa nie nadaje się do niczego poza spłukiwaniem toalety. To nie Kanada. Tutaj woda płynąca w kranach niejednokrotnie (w 96%) to woda III klasy czystości, czyli woda przemysłowa.
      Zdecydowanie więc odradzałbym branie kranówy.
      Norton - jak masz dostęp do wody z filtra z odwróconą osmozą, to bierz tylko tę wodę - doskonały smak+klarowność.
      Przyznam, że chciałem sobie taki filterek zamontować w domciu, ale kurka za 3000 PLN mam niezłego kompa.
      I nigdy nie gotuj wody do rozrabiania (mówię o tej z filtra).
      Ja nigdy też nie używam wody mineralnej, bo niestety alkohol potem nie jest klarowny :-(((
      Rzekłem.

    2. popieram propozycje numer jeden , bartek_mi 24/04/02 09:10
      zapomniałes dodac że te 24 godzinki to w zarażalce musi butelczyna stać - i wtedy jest cud miód (spirytusik i cytrynka) :)

      dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

    3. grejfrut roxx , GULIwer 25/04/02 15:32
      na kilku wesalach u rodzinki tylko to było. Można naprawde sporo tego wypić a na nastepny dzień się świetnie czuć. U siorki na weselu dobiłem do 0.8 (mieszane 1:1) + 2 lampki wina + 0.5l piwa i jeszcze chodziłem w miare prosto ;)))
      ten 1 przepis trzeba bedzie wyopróbować, zapowiada się smakowicie ;)))

      I'm only noise on wires

  7. no to masz mooj przepis , XCLONE 24/04/02 08:11
    woodka wyborna i smakowita - latwo zchodzi, dlugo paruje ;P
    przygotowania: oparzyc cytryne (NIE OBIERAC), znalezc kawe ZAIRNISTA (to jest dzisiaj najtrudniejsze), kupic cukier, znalezc kanke do rozrabiania (mozna zastapic garnkiem emaliowanym)
    bierzesz kanke 2 litrowa, wlewasz litra szpiryta, wrzucasz oparzona (NIEOBRANA) cytryne, jakies 20 ziaren kawy (NIEZMIELONEJ bo bedzie bagno a nie woodka)

    teraz najwazniejsze: CUKIER trzeba dobrac wg smaku, ja osobiscie daje srednio jak do herbaty: 1 lyzeczke na szklanke plynu... ale to musisz sobie sam dopasowac... bardziej slodka bedzie likierkiem, a mniej slodka to taka wiosenna, sportowa wóda ;>

    i dolewasz prawie do pelna wody (ja wlewam przegotowana bo u mnie jest bardzo dobra) ... zostawiasz calosc na MINIMUM 24-48 godzin...
    i pijesz ze smaczkiem ... :>
    oczywiscie - kanka moze byc wieksza :> do 2 litrowej po prostu dobrze sie leje i fajnie sie zlewa ;P

    Pozdr.
    Artur S.

    The World HAS Changed..
    :P

  8. Proponuję zrobić hurtową ilość napoju zwanego Wehrmacht :)))) , PrzeM 24/04/02 08:59
    mieszasz pól na pół spirytus z wermutem - satysfakcja grawantowana - sprawdzałem...
    po, :)))))))))

    PrzeM

    above the mind - powered by meat...

  9. przepis , Maverick 24/04/02 09:14
    według mojego taty: woda najlepsza jaką możesz dostać. ojczulo kupuje w 5-litrówkach, obliczasz i rozrabiasz tak, żeby wyszło Ci z 0,5l spirytu litr i ćwiarteczka i masz ok. 42-43 V :))

    A tak BTW.. Wszystkiego Najlepszego!
    Pozdrowienia

    1. a jak chcesz zrobić 150 sztuk , Maverick 24/04/02 09:23
      już rozrobionego "napoju" :) to potrzeba Ci będzie:
      67 x 0,5l ekstraktu (spirolku znaczy się)
      84 x 0,5l uzupełniacza właściwego (czyli wody)

      a do smaku różnie ludzie dają.. karmel, miętówki.. ale chyba czysta rulezz.. jak ktoś nie lubi to pije drinki, co nie?

  10. Na moje wesele , Darlak 24/04/02 09:46
    mam juz rozrobiony spirolek w proporcji 4l na 5l wody. Ma wtedy okolo 42-44% Smakuje bardzo dobrze, a co najwazniejsze bez zadnych dodatkowych smakow, wiekszosc ludzi i tak woli czysta, a jak nie to zrobia sobie drinka.

  11. ...OT... ja znałem gościa , walczy 24/04/02 10:10
    co kupił spirytus na wesele bo była to superokazja chociaż nie miał dziewczyny (przynajmniej dobrze się przegryzie ;)))

    ...brzydki jak noc ale za to nadrabia
    brakiem inteligencji...
    ...nie mam na nic czasu....

    1. ...OT... to się dopiero nazywa... , XTC 24/04/02 11:18
      maksymalny optymizm :))))

      Linux

    2. :))))) , McKania 24/04/02 12:02
      :))))

      config: skóra, fura i coreDuo ;)

  12. Hmm, ja zwykle robie tak - , Marcinex 25/04/02 12:04
    przelewam spirytus z butelki do jakiegoś naczynka, ewent. drugiej pustej butli. Na dnie pustej butelki zawsze zostanie troche kropel spirytusu - podpalam go zapałką i ostrożnie wkładam płonąca zawartość szyjką do dołu do naczynia z uprzednio przygotowaną wodą - ważne, żeby naczynie było szerokie, bo wsadzając butelkę trzeba to zrobić naprawdę szybko - w płonącej butelce robi się podciśnienie i ładnie wciąga wodę. Jak dobrze zrobisz to będziesz już miał w butelce 1/4 litra wody - do tego dolewasz spirytus do pełna(do 1/2 litra) i do lodówki na 48 godz. I tak z całą resztą - smacznego. Na swoje wesele tak zrobiłem i wszystkim smakowało, nazywała sie Marcinówka Przednia - etykiety z Corela ;)))
    Pozdroofka
    Marcinex

    Nie ma piekła poza tym światem, on nim
    jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
    on nim jest!

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL