Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Chrisu 14:25
 » Wedelek 14:24
 » Micky 14:24
 » Seba 14:23
 » leosh 14:21
 » ili@s 14:20
 » Bitboy_ 14:19
 » w1lko 14:19
 » dugi 14:19
 » Kenny 14:18
 » Zibi 14:18
 » wiesiekw 14:15
 » d3k 14:15
 » Lubek 14:14
 » Mademan 14:13
 » MacLeod 14:11
 » kombajn4 14:06
 » Misiewicz 14:04
 » biEski 14:04
 » snakeplis 14:00

 Dzisiaj przeczytano
 11762 postów,
 wczoraj 20517

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Problem z Płytą gł i jej BIOS-em (chyba) , Maners 1/05/02 09:36
Przy inicjalizacji BIOS-u wywal mi taki komunikat:
105: CMOS Setting Wrong
Press F1 to run Setup
Press F2 to load defaults

oczywiście w tym miejscu jest zwis i działa tylko przycisk Power :-). Sprawdzałem pamięci i są ok, grafika też (chociaż po pojawieniu sie BIOS-u k. graf. trzeba nacisnąc jakiś przycisk żeby przeszedł do inicjalizacji BIOS-u płyty, tak samo się dzieje na napewno sprawnej k.graficznej).
Kod dźwiękowy jaki wydaje płyta to 2 krótkie, krótka przerwa i jeden krótki. BIOS to AMIBIOS v1.1. Szukałem po sieci, ale nie znlazłem wyjaśnienia tych komunikatów.

Głównie w tym poście to chodzi mi o wyjaśnienie tych komunikatów tzn. czy oznacza to że wcześniejszy użytkownik tego kompa zrobił nieudany upgrade BIOSu czy może to coś innego (wszystko na to wskazuje bo oddał kompa bez procka i musiałeem zamawiać oddzielnie :-))

Konfig to:
Mobo: DELHI 3 (na VIA)
Procesor: P200MMX
Grafika i dźwięk zintegrowany z mobo

tutaj są dokładniejsze dane nt w/w płyty:

http://e4all.freeservers.com/mobos/delhi3.html

  1. Hm, czyżby , sebtar 1/05/02 09:41
    Czarnobyl???

    Demokracja to władztwo intrygantów,
    wybieranych przez głupców.

  2. na poczatku polecam strony: , glewik 1/05/02 09:44
    http://bios.help.pl/start.html
    http://www.wimsbios.com/

    Pełnie bytu osiągniemy w nicości
    istenienia. /glewik

  3. Udało sie :-) , Maners 1/05/02 15:07
    Po całej nocce roboty wreszcie uruchomiłem grata :-))

    Na stronce http://www.wimsbios.com/ którą podał mi glewik (thnx) wyczytałem, że prroblemem może być klawiatura i w moim przypadku tak było (ale nie do końca). Po wymianie na inną udało mi się dostać do BIOSu, wczytałem ustawienia domyślne i reset. Jednak po tym zamiast 3 pikniec było jedno krótkie co oznacza problemy z RAM-em (moduły są na 100% dobre), więc postanowiłem uaktualnić BIOS (a raczej zdeaktualizować :-)) . No ale skoro komputer się nie bootował to nie było jak to zrobić. Więc zrobiłem reset CMOSu przłacznikami DIP na płycie i potym znowu te 3 piski co na początku :)). Na szczęście ta druga klawitura mi działala wiec wszedłem do BIOSu i po prostu wyszedłem nie zapisując żadnych zmian i po tym ładnie się zbootwał z dyskietki, więc szybko zflashowałem BIOS do innej wersji (starszej) i po resecie znowu to samo. Już nie mając żadnych nadziei na powodzenie wchodze do biosu i zmieniam co się da i wkońcu po zmianie ustawień "internal cache" na disabled komp chodzi bez problemów. Morał z tego taki, że nie należy ufać defaultowym usawieniom :)). Niestety na sam koniec niechcący (chyba z przmęczenia) krzywo położyłem podłączony HDD i zrobiło sie pstryk, smrodek hdd leży :-( Na szczęście podręką miałem drugiego grata z którego wyciągnąłem Caviara 4Giga (poprzedni to Szajsung 2GB) i zara sie zabieram za instalke windy :). No dobra już nie nudze.
    Nara i dzięki za pomoc

    1. wiesz co? , Seadog 1/05/02 15:14
      I have a feeling inside of me, że może chodzic o wyładowaną baterię BIOSu. Miałem kedyś styczność z czymś takim - nie mój komp, a ja (humanista!) zostałem wezwany w charakterze eksperta... no i nie honor było się poddać! Różnica była taka, że komp wstawał po wybraniu "Load defaults". Ale piski i zatrzymywanie kompa przy każdym uruchomieniu były wkurzające. Ile ja się namęczyłem, zanim mi bateria przyszła do głowy. Po wymianie bateryjki wszystko hulało jak trza.

      http://nadobranoc.weebly.com/

      http://ciii.blogspot.com/

      1. Fakt, nie zaszkodzi sprawdzić, tym , sebtar 1/05/02 16:21
        bardziej że teraz na płytach głównych montują baterie które można kupić w każdym sklepie z elektroniką a nie tak jak kiedyś...

        Demokracja to władztwo intrygantów,
        wybieranych przez głupców.

      2. Nie, to nie bateria , Maners 1/05/02 17:13
        bo od kiedy zmieniłem internal cache na disabled wszystko dziła oki, a poza tym bateria kopie w język :-))

        1. to napewno jest dobra , glewik 1/05/02 19:39
          gratuluje wygranej bitwy.

          Pełnie bytu osiągniemy w nicości
          istenienia. /glewik

  4. Już wiem co to było :) , Maners 1/05/02 21:28
    Od kiedy wyłaczyłem cache (wyłączając internal cache wyłącza się również cache L2 na płycie!) problemy zniknęły, ale za to komputer był cholernie wolny - instalacja win 98 zajęła by ponad 5 godzin. Taki stan rzeczy mi się bardzo nie podobał więc zacząłem szukać dalej i okazało się żę problem tkwił w konfiguracji cache L2. Po ustawieniu zworek dotyczących "L2 Cache Functionality" z defaultowego trybu "Linerar Mode" na "Interleave Mode" komputer ruszył bez problemu z włączonymi wszystkimi opcjami dot. cache w BIOS-ie i teraz chodzi wszystko tak jak powinno :-))

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL