TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
total [OT] produkcja wina domowego, please help :) , fiskomp 20/09/02 14:05 No chyba jeszcze takiego pytania na tym forum nie było, a jest to temat dla mnie jak najbardziej bardzo palący. :D
Z działeczki udało mi się zebrać około 8 kg winogron, a u teściowej w piwniczce jest od cholery różnych soków, tak więc pomyślałem, żeby sobie może winka upędzić. Tylko jak.. oto jest pytanie.
Dla mnie jest to totalne novum.
Nigdy się czymś takim nie parałem, więc proszę doradźcie jak się pędzi winko domowe.
Myślałem o tym by winogronka były jako tzw. baza, a wypełniczem soczki, lubuję się w cz. porzeczce, ew. wiśnia, narządy do pędzenia pożyczyłem (butla - 70'tka), ale myślem o jakichś 30-35 l., kupiłem drożdże winne, właśnie się lasują wedle receptury , tylko teraz pytanie:
Na te 8kg winogron ile soku ???!!!
Czy trzeba dodawać cukru, czy wystarczy sam sok ???
Czy dodawać wody, a jak tak to ile ???
Gdzie ewentualnie w sieci można by znaleźć opisy pędzenia ? :)
Jak by się udało upędzić to winko, to wirtualnie prześlę flaszeczkę, ku degustacji. :)
Wszelakie sugestie bardzo, ale to bardzo wskazane.
Tylko nie równajcie mnie z glebą, że popieram alkoholizm, bo dobrego winka nigdy dość, a oferowane w sklepach po rozsądnych cenach, to totalny szajs cukrem dosładzany ( nie lubię wytrawniaków - chociaż ponoć dobrze robią na serducho - szczególnie czerwone).
Z góry wielkie, wielkie dzięki.
Pozdrawiam,- tutaj... , Saszkin 20/09/02 14:49
http://strony.wp.pl/wp/abcwina/ - 8 kilo winogron to akurat na balon 30-35 litrów... , PrzeM 20/09/02 15:12
...wsypujesz umyte, dopełniasz wodą 10 cm do korka z rurką - ja bym dał na to ok 6 kilo cukru - z sokami nie eksperymentuj bo może się coś spierniczyć, drożdże po 2-3 dniach - po 6 tygodniach zlew od owocu - ewentualne dosłodzenie - i do innnego balonu na kolejne 2 miesiące do odstania i sklarowania - potem do butelek i do piwnicy,
po,
PrzeM Producent od lat...PrzeM
above the mind - powered by meat... - ;-) fachowiec :-)) , NimnuL-Redakcja 20/09/02 16:01
na skale przemyslowa ;-)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - fachura sie wie :) , Thadeus 20/09/02 19:58
u mnie sie pedzilo wisniowke i wino :) a jak ktoss by sie pytal to moze da sie skombiowac przepis na sliwowice domowej roboty jaka niegdys prof Sikorski nam zafundowal :)... - Apel - pijmy polskie, zdrowe, wlasne produkty!!!!!!! , Nebuchadnezzar 20/09/02 21:44
Wczoraj w tv widzialem jak sie jeden "konsument" wypowiadal, ze kupil na stadionie (chyba) jakas wode i...zwariowal - na pare dni go do Tworek wywiezli, a w sklepach tez nie wiadomo na co sie trafi czy aby ten dobry alkohol nie byl przemycany w plastikkowym worku z Ukrainy miedzy cycami starej baby. Ja tez winogron mam full - jutro kombinuje sprzet od wuja i PEDZE. TYLKO POLSKA ZDROWA ZYWNOSC!!!dupa na stołku, morda przy korycie...
- wielkie dzięki za pomoc , fiskomp 20/09/02 15:45
Zastosuję się do wskazówek - to do PrzeM, a Saszkin'owi za linka, też się przyda.
Jak coś wyjdzie dam znać może nie zapomnicie :)
Pozdrawiam, - I ode mnie tez masz linka , misiek 20/09/02 16:04
http://www.republika.pl/jgancarz/ - Ja niestety przy produkcji nie pomogę , Sanchez 20/09/02 18:17
alo za to chętnie pomogę przy degustacji. Oświadczam jednocześnie że nie mam smaku do win i muszę sporo specyfiku spróbować zanim będę mógł ocenić :)Barton @3200+ | NF7-S | Dell P990
512 TwinMOS | Seagate 120 SATA
Herc 8500LE 128 MB | Chieftec DX - Winko... , Rpg 20/09/02 18:31
A ja od kilku latek pędzę winko... Ale, ale... ważne jest aby do produkcji winka brać dobry materiał. Dobry materiał - dobre wino, mierny materiał - mierne wino.
Podstawą są również kultury drożdży szlachetnych, które dobiera się w zależności od owocu z którego robisz winko. Ważna kwasowość i inne....
Jeżeli potrzebujesz więcej szczegółów, pisz na maila. Chętnie pomogę.Ale ło so chozi??? - ja robiłem z reguły , Babek 20/09/02 19:20
z ryżu bo szybko i dobrze ale zobacz tutaj http://winna.strona.fm.interia.pl/index_pr.html |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|