Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Mademan 15:24
 » OSTVegeta 15:24
 » Lubek 15:23
 » arteqw 15:22
 » Kool@ 15:20
 » esteban 15:20
 » laciak88 15:20
 » chris01 15:15
 » soyo 15:15
 » Wolf 15:12
 » Hitman 15:10
 » PeKa 15:02
 » XTC 15:01
 » pebal 15:01
 » ham_solo 14:56
 » Remek 14:56
 » Fasola 14:56
 » Deathraw 14:53
 » wielo 14:50
 » KHot 14:44

 Dzisiaj przeczytano
 13872 postów,
 wczoraj 20635

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Prosty problem w Delphi , grzelcio 1/01/03 11:06
Problem jest niby banalny, a jednak jest. Wstawiłem zmienną:
dt : integer;
th : integer;

i jak próbuje zrobić na tych liczbach proste działanie:
th := dt*0,2+1;

pokazuje mi błąd podczas kompilacji:
[Error] Unit1.pas(40): Incompatible types: \'Integer\' and \'Extended\'

Taki sam problem mam jak próbuję podzielić:
th := dt/5+1;

Ale przy obliczeniach:
th := dt+1;
th := dt*2+1;
th := dt-1;
problemów przy kompilacji nie ma.

Także kombinując i dodając:
a := Integer;

i tworząc równanie:
a := dt*2;
th := a/10+1;

także spotykam się z odmową kompilatora.


Co mam zrobić ???

www.grzelcio.prv.pl
Moja storna domowa - krótko,
zwięźle i na temat.

  1. kompilator , JanoszW 1/01/03 11:26
    Ci sam podpowiedzial ze integer tu nie wystarczy, trzeba uzyc extended. Integer to liczby calkowite, a Ty uzywasz ulamkow. Takze przy dzieleniu wyskakuje Ci blad kompilatora bo wychodzi liczba niecalkowita i integer nie potrafi jej pokazac.
    Jednym slowem jak zrobisz tak:

    var th: extended;
    th := dt*0,2+1;

    to juz blad nie wyskoczy.

    1. dobrze prawisz , RaPToRR 1/01/03 11:34
      LUDZIEEEEEEEEE POMOOOOOCYYYYYYYY GŁOOOOOOOOOWAAAAAAAAAAA MIIIIIIIIIIIIIII PĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘKAAAAAAAAAAAAAAA

      http://www.krzysztofwasko.pl

      1. to swietnie! , bwana 1/01/03 12:24
        znamy reklamy:)

        "you don't need your smile when I cut
        your throat"

    2. aha , JanoszW 1/01/03 11:39
      zamiast 'extended' moze byc 'real' czyli liczba rzeczywista.
      Poczytaj gdzies o zmiennych w delphi, pelno tego w necie, a tutaj masz w skrocie pokazane jakie sa dostepne typy zmiennych liczbowych i jakie zakresy obejmuja: http://www.cai.com.pl/...al=delphi&art=11.html

  2. kompilator dobrze ci mówi :))) , RaPToRR 1/01/03 11:27
    th := dt*0,2+1;

    pokazuje mi błąd podczas kompilacji:
    [Error] Unit1.pas(40): Incompatible types: \'Integer\' and \'Extended\'

    te 0,2 jest float i musisz to skonwertować. Wszystkie typy muszą być takie same więc albo tylko integer albo tylko float...

    sorry ale dopiero wstałem, mam kaca strasznego i nie mogę myśleć...

    http://www.krzysztofwasko.pl

  3. rzeczywiście , grzelcio 1/01/03 11:35
    wiedziałem, że przeoczyłem jakis banał :-)

    Dzięki za pomoc

    www.grzelcio.prv.pl
    Moja storna domowa - krótko,
    zwięźle i na temat.

    1. A CO TAM TAK OBLICZASZ? , RaPToRR 1/01/03 11:36
      jeśli można spytać ;]]]

      http://www.krzysztofwasko.pl

      1. a planuję sobie zrobić prostą gierkę ekonomiczną , grzelcio 1/01/03 11:42
        bo chciałbym sobie w coś takiego pograć :-)

        www.grzelcio.prv.pl
        Moja storna domowa - krótko,
        zwięźle i na temat.

        1. o czym??? , RaPToRR 1/01/03 11:43
          jakby co to się łapie :D

          http://www.krzysztofwasko.pl

          1. taką o rowerach , grzelcio 1/01/03 11:59
            tj. że trenujesz w terenach do wyboru, każdy ma inne właświwości, czyli różnie oddziałowywuje na czynniki (kondycja, technika, zużycie roweru, stan). Kondycja wpływa na możliwość zrobienia dodatkowych kilometrów podczas treningu bez pogorszenia stanu. Technika wpływa na zużycie roweru. Stan to zmęczenie jeżdżącego, czyli im więcej zrobisz km na treningu tym bardziej jesteś zmęczony. Wybrany procent stanu (stały) regeneruje się co dzień. Poza tym na wszystkie te cechy wpływają dodatkowe suplementy (np. isostar). Zużycie roweru zmniejsza się po każdym treningu i po jakimś czasie trzeba kupić nowy rower. W przyszłości planuję podzielić zużycie roweru na poszczególne komponenty, oraz te komponenty będą wpływały na jazdę podczas zawodów. Poza tym będą możliwe losowe wypadki, zależne od techniki, np. wywróciłeś się i musisz kupić nową przerzutkę albo jej zużycie wzrosło o ileś procent. Po wypadkach możliwe będzie także zmniejszenie możliwych km na treningu lub całkowite jego zaprzestanie na jakiś czas. Na zawody pomysłu jeszcze nie ma, bo nie myślałem na ten temat, ale coś się zrobi. Cała ta gierka będzie przypominała grafiką i interfejsem raczej MaxDila niż Tony Hawka. Poza tym jest to na tyle niewielka robota, że sobie sam poradzę. Dzięki za zaoferowanie pomocy. Jak będzie mi ona potrzebna lub jakieś animację dam znać.

            www.grzelcio.prv.pl
            Moja storna domowa - krótko,
            zwięźle i na temat.

            1. ciekawe... , RaPToRR 1/01/03 12:03
              ja jakoś nie mam pomysłu i ochoty na gnębienie delphi...

              http://www.krzysztofwasko.pl

              1. a ja mam:) , bwana 1/01/03 12:25
                planuje od kilku dni zrobienie narzedzia do edycji stylow CSS2. Ale pomysl pomyslem, a jakos klepac mi sie nie chce ;-)

                "you don't need your smile when I cut
                your throat"

                1. hmmm pogrzebałem w swoich bardzo starych nieukończonych projektach... , RaPToRR 1/01/03 13:04
                  było ich sporo!!! Znalazłem faajny programik który chyba ukończe :))Program do testowania naszej wiedzy komputerowej :DD Fakt że pytania są stare ale ujdą w tłoku... Grunt w tym że do był mój najbardzie skombplikowany progz i teraz nie bardzo wiem co do czego służy :DDD Patrze się na kod i dumam... Czy ja to napewno pisałem??? Szok :)))
                  800linijek dłuuugiegooo kodu... grrr

                  http://www.krzysztofwasko.pl

                  1. propozycja - rozwiniecie , bwana 1/01/03 13:11
                    W takim razie porwij sie na cos wiekszego - platforme do przygotowywania testow i ich przeprowadzania:) Cos w stylu - o krok dalej, z bazami pytan, automatyka oceniania wynikow przeprowadzanych testow - oczywiscie w srodowisku sieci lokalnej - i juz masz program, ktory przyda sie w kazdej szkole;)

                    "you don't need your smile when I cut
                    your throat"

                    1. właściwe to można przeprowadzać każdy test , RaPToRR 1/01/03 14:41
                      ponieważ napisałem też oddzielny progz do edytowania/wstawiania pytań... Wszystko to zapisuje w pliku jako rekordy i można je odczytać w moim teściarzu...hmm Dobry pomysł bwana... dotąd kierowałem się tylko na testy które by były dołączone do progzu... trza bedzie zacząć pisać od nowa bo ten kod źródłowy wygląda wieśniacko :)))

                      http://www.krzysztofwasko.pl

                      1. a jak Delphi, to mozna pomyslec np. o wykorzystaniu , bwana 1/01/03 15:02
                        jakiejs bazy danych i robi sie juz "powazna" aplikacja;)

                        Niestety, ostatnio bawi mnie bardziej projektowanie takich rzeczy niz ich kodowanie. Robie sobie liste funkcji, pojec, wreszcie model obiektowy; wymyslam rozwiazania oczekiwanych problemow itp. Jak juz mam gotowy projekt, stwierdzam "E, proscizna, szkoda fatygi":)

                        "you don't need your smile when I cut
                        your throat"

                        1. nic nie wiem o bazach danych... , RaPToRR 1/01/03 15:24
                          zresztą po co do takiego prostego programu??? Tylko muszę pomyśleć nad dodatkowym zakodowaniem pliku... XOR???

                          http://www.krzysztofwasko.pl

                          1. po co baza? , bwana 1/01/03 15:46
                            zeby:
                            - przechowywac pytania i odpowiedzi w spojnej formie
                            - j.w. wyniki testow
                            - nie pisac dodatkowego kodu do obslugi zapisu/odczytu/wyszukiwania informacji
                            - uniezaleznic zasob informacji od aplikacji klienckiej
                            - bo takie programowanie jest bardziej "sexy";)

                            szyfrowanie - np. http://binboy.org/...p?dzial=algorytmy&numer=3

                            w zasadzie latwo wymyslic w miare "unikalny" algorytm "szyfrowania" samemu, wystarczy wymyslic sobie jakies przeksztalcenie znaku w znak albo zbior przeksztalcen ciagow w ciagi znakow, byle tylko bylo to jednoznaczne.

                            "you don't need your smile when I cut
                            your throat"

                            1. czy pliki typowane da się jakoś przeczytać nie znając , RaPToRR 1/01/03 16:12
                              długości rekordów... Bo jak otworze wartość zapisaną np string[56] a ja zrobie string[58] to wwyjdzie mi sieczka... Znaczy trza znać jak długim ciągiem zostało to zapisane... Jednak po kilku próbach udałoby się to przeczytać... Wychodzi na to że to trza zaszyfrować... Chyba wiesz o co chodzi :)))

                              http://www.krzysztofwasko.pl

                              1. paszczak , bwana 1/01/03 20:49
                                jesli w paszczaku masz plik typu file of string[100] i chcesz czytac rekordy tego pliku do zmiennej string[200] to nie ma problemu, typ string w Pascalu sklada sie zawsze z N deklarowanych znakow (bajtow) poprzedzonych bajtem, w ktorym zapisana jest dlugosc ciagu. Przy zapisie do pliku aktualna dlugosc wartosci napisowej w zmiennej (chyba) tez jest zapisywana, a jesli nie, to zawsze mozna zrobic tak, ze w pliku sa rekordy stanowiace pary : aktualna dlugosc ciagu, zawartosc ciagu (czyli length(s), s). Mysle jednak, ze nie jest to konieczne i Pascal robi to sam.

                                Ale o co chodzi w zwiazku z tym z szyfrowaniem to jakos nie lapie:)

                                Jesli chodzi o stringi i szyfrowanie (np. XOR) to jedna rada: zapis do pliku powinien byc wykonywany raczej nie jako string tylko array [1...N] of byte, o ile pamietam to gdy w zapisanym w pliku stringu pojawialy sie znaki sterujace (o kodach ASCII mniejszych niz 32) to po wczytaniu z pliku do zmiennej pojawialy sie jakies problemy. Proponuje szyfrowac tak:

                                szyfrowanie(string)->tablica bajtow
                                deszyfrowanie(tablica bajtow)->string

                                Moge cos krecic, bo pamiec mam dobra, ale nieco krotka;)

                                "you don't need your smile when I cut
                                your throat"

                                1. napaliłem się na bazy danych ;]]] , RaPToRR 1/01/03 21:03
                                  Podłapałem twój pomysł... Jako że jeszcze w bazy danych nie wchodziłem to by było fajne rozpoczęcie. Zrobić baze danych siedzącą na głownym kompie w szkole... Clienty na kompach... Testy z przedmiotów - wyniki wysyłane do bazy... Jakiej bazy użyć i jakieś www traktujace o zagadnieniu by się przydało...

                                  http://www.krzysztofwasko.pl

                                  1. bazy rulz:) , bwana 1/01/03 21:39
                                    Mam niejakie doswiadczenie z Oracle (lubie, szanuje, kawal dobrej technologii), Accessem (jako jednodostepowym zrodlem danych lokalnych), kapeczke z MS SQLServerem... Wszystkie w sumie maja wiecej niz Ci potrzeba:) Moje poczatki z Delphi i bazami danych to Paradox; prawda jest taka: jesli zaprojektujesz baze danych (tabele, wiezy integralnosci itp) w odpowiedni sposob w dowolnej bazie zgodnie z np. ANSI SQL to zawsze mozesz dane i deklaracje z takiej bazy przeniesc do dowolnej innej platformy zgodnej z ANSI SQL. Proponuje Ci zaczac wlasnie od Paradoxa (DataBase Desktop itp)

                                    Jesli chodzi o strony www na ten temat... nie mam pojecia, mysle ze dobry start (bez zadnej zlosliwosci) to jakas polska wyszukiwarka (np. www.szukacz.pl), trudno to tak pozbierac do kupy... W kazdym razie nie ryzykuj z ksiazkami typu "Relacyjne bazy danych" Pankowskiego - koszmar:)

                                    "you don't need your smile when I cut
                                    your throat"

                              2. Yeeeees!!! , sebtar 1/01/03 21:45
                                Stringi rulezz :D

                                Demokracja to władztwo intrygantów,
                                wybieranych przez głupców.

  4. nowy problem , grzelcio 1/01/03 12:05
    jak zamienić Extended na String i odwrotnie ??

    www.grzelcio.prv.pl
    Moja storna domowa - krótko,
    zwięźle i na temat.

    1. już znalazłem rozwiązanie , grzelcio 1/01/03 12:08
      j.w.

      www.grzelcio.prv.pl
      Moja storna domowa - krótko,
      zwięźle i na temat.

      1. :DDD , RaPToRR 1/01/03 12:09
        najpierw pomyśl potem zadawaj pytanie ;)))

        http://www.krzysztofwasko.pl

        1. słyszałem że myślenie boli , grzelcio 1/01/03 12:12
          więc wolę nie próbować :-)

          www.grzelcio.prv.pl
          Moja storna domowa - krótko,
          zwięźle i na temat.

          1. jestem więc myślę... myślę więc jestem... , RaPToRR 1/01/03 12:14
            myślenie wyjdzie ci na zdrowie :D Spróbuj.. .to nie boli ;]]]

            http://www.krzysztofwasko.pl

    2. na przyszlosc :) , JanoszW 1/01/03 12:33
      http://www.republika.pl/wartadel/faq.htm
      http://delphi.cartall.com.pl/frames.htm
      http://www.delphiqa.org.pl
      http://www.delphi.qs.pl/faq1.php3
      http://www.4programmers.net/delphi
      http://www.torry.net/otherbars.htm

      1. dzięki , grzelcio 1/01/03 15:15
        na pewno skorzystam

        To się nazywa fachowe podejście.

        www.grzelcio.prv.pl
        Moja storna domowa - krótko,
        zwięźle i na temat.

  5. Delphi do gazu!!!! , sebtar 1/01/03 15:08
    I tyle.

    Demokracja to władztwo intrygantów,
    wybieranych przez głupców.

    1. do gazu? , bwana 1/01/03 15:38
      mozesz to jakos rozwinac?

      "you don't need your smile when I cut
      your throat"

      1. Rozwijałem to już z kilka razy i więcej mi się , sebtar 1/01/03 16:10
        nie chce. Chodzi oględnie mówiąc o to że mam w pracy do czynienia z programami pisanymi w tym czymś i są fatalne. Zresztą, sama zobacz np. to - http://twojepc.pl/...hiwum.php?r=2002&id=31059 i to http://twojepc.pl/...hiwum.php?r=2002&id=30486

        Demokracja to władztwo intrygantów,
        wybieranych przez głupców.

        1. rulz are rulz! , bwana 1/01/03 20:38
          Jesli nie chce Ci sie rozwijac, a chce Ci sie manifestowac swoj stosunek do Delphi, to wybacz, ale wyglada to nieco... niedojrzale. To tak, jakby skandowac hasla, a po pytaniu "dlaczego wlasnie tak?" odpowiadac - "Bo tak!":)

          To, ze program jest fatalny, oznacza przede wszystkim to, ze program jest fatalny, a nie srodowisko developerskie, w ktorym ten program powstal.

          Ale oczywiscie szanuje Twoje zdanie, tez miewam pewne sentymenty i resentymenty do niektorych narzedzi/technologii co chyba jest normalne. W Delphi udalo mi sie popelnic pare aplikacji, w tym klienta do systemu pisanego w ramach magisterki. Pisalo sie to bardzo szybko, dzialalo stabilnie, robilo to, co bylo zaplanowane. Czego chciec wiecej?:)

          "you don't need your smile when I cut
          your throat"

          1. Ja powtórzę jeszcze raz - NIE , sebtar 1/01/03 21:29
            JESTEM PROGRAMISTĄ, więc oceniam tylko ostateczny program (czyli samą aplikację). A skoro programy są nędzne, to stąd przypuszczenie moje że język programowania jest do bani, albo programiści byli do bani, albo i jedno i drugie, co w zasadzie mój kumpel mi swoją wypowiedzią potwierdził ;) Jakby "dzialalo stabilnie, robilo to, co bylo zaplanowane" to bym rejwachu nie robił :D Widać jesteś lepszym informatykiem od tych gości i koniec. Roma locuta - causa finita!

            Demokracja to władztwo intrygantów,
            wybieranych przez głupców.

            1. Aha, nie tak finita, bo coś mi się jeszcze przypomniało, , sebtar 1/01/03 21:39
              zapamiętałem to sobie bo mimo że programów nie piszę ale
              conieco wiem na ten temat i gość mnie wnerwił myśląc że nie bedę wiedział o co chodzi - otóż na moje pytanie dlaczego program robi to co robi w tak dziwaczny sposób gość rzekł: "...bo zmienna musi być integer i inaczej nie dało się zrobić" Jak nic przypomina to problem kolegi grzelcia, z tym że grzelcio dopiero się uczy i miał prawo nie wiedzieć że trzeba użyć zmiennej rzeczywistej a gość był zatrudnionym na etacie informatykiem. Nie wiem niby czemu zmienna musiałaby być koniecznie integer...

              Demokracja to władztwo intrygantów,
              wybieranych przez głupców.

              1. po pierwsze - nie finita, bo nie Ty o tym decydujesz :> , bwana 1/01/03 21:56
                a pomijajac jawna i bezwstydna prowokacje w temacie;) - dlaczego zmienna musi byc integer? Bo, np. podawana jest z urzadzenia pomiarowego, ktore podaje tylko dodatnie wyniki calkowitoliczbowe. Powodow moga byc miliony, a nawet milijony;)

                A co do wnerwiana - jakis czas temu przestalo mnie wnerwiac to, ze inni a) wiedza wiecej ode mnie, b) mysla, ze wiedza wiecej ode mnie, c) mysla ze wiedza wiecej ode mnie, a wcale tak nie jest;)

                "you don't need your smile when I cut
                your throat"

                1. I właśnie problem w tym, że wynik , sebtar 1/01/03 22:50
                  z urządzenia pomiarowego nijak integer nie był :D

                  Demokracja to władztwo intrygantów,
                  wybieranych przez głupców.

                  1. I wlasnie problem w tym, ze , bwana 1/01/03 23:04
                    "inaczej nie dalo sie zrobic" to hipoteza wspomnianego kolegi (nie chce uzywac slowa "wymowka"), natomiast "inaczej nie umialem zrobic" to fakt bezdyskusyjny. Jeden taki przypadek to (w moim odczuciu) zbyt malo, zeby wyrobic sobie tak stanowcze zdanie na dany temat. W kazdym razie zarzucanie Delphi (a wlasciwie Object Pascalowi), ze ma nieprawidlowa implementacje typow fundamentalnych, badz operacji na nich, jest raczej... hmmm... no powiedz sam, wierzysz w to?:)

                    "you don't need your smile when I cut
                    your throat"

                    1. Nic takiego nie powiedziałem, real , sebtar 2/01/03 12:42
                      na 100% w kompilatorze musi być i tyle. Widać gościu był gamoń, cosinus fi w jednostkach całkowitych mierzyć chciał, sic!

                      Demokracja to władztwo intrygantów,
                      wybieranych przez głupców.

            2. tez zyje z programowania:) , bwana 1/01/03 21:47
              dlatego program oceniam NIE tylko po tym jak dziala, ale tez w jaki sposob zostal zaprojektowany, w jaki sposob mozna go konserwowac, rozwijac. To, jak dziala ostateczna aplikacja, stanowi spektrum zainteresowania UZYTKOWNIKA, w moim przypadku jest to zaledwie kawalek tego spektrum.
              Podkreslam - nie umiem programowac w Delphi, nie wykorzystuje w tym co robie podejrzewam nawet 10% funkcjonalnosci srodowiska Delphi, bibliotek VCL i jezyka ObjectPascal. Natomiast znam pare produktow zrobionych w Delphi, ktorym nie mozna wiele zarzucic (chocby samo Delphi)

              "you don't need your smile when I cut
              your throat"

              1. pajączek też jest w delphi , RaPToRR 1/01/03 21:48
                i co??? Zły program?

                http://www.krzysztofwasko.pl

                1. no przeciez ja nie mowie, ze zly ;-) , bwana 1/01/03 22:00
                  ale jesli chodzi o www a wlasciwie html, to nade wszystko przekladam zwykly edytor tekstowy + znajomosc CSS (no, chyba ze trzeba odwalic masowke na szybko;))

                  "you don't need your smile when I cut
                  your throat"

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL