Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » OldWin 10:06
 » okobar 10:05
 » Tig3r 10:05
 » DJopek 10:04
 » AdiQ 10:04
 » 247 10:03
 » endern 10:03
 » 3kawki 10:02
 » chris01 10:02
 » GLI 10:01
 » Mario1978 10:01
 » rurecznik 10:01
 » Yooras 10:01
 » Silent Wo 09:59
 » Hitman 09:59
 » pwil2 09:58
 » VP11 09:57
 » pikun 09:56
 » patinka 09:54
 » m_aczo 09:54

 Dzisiaj przeczytano
 9036 postów,
 wczoraj 25138

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Zobaczcie co dzien w dzien nieswiadomie zjadamy. , tytan 1/07/03 15:24
Oto lista wszystkich "E" dodawanych do zarcia:

Barwniki:

E 100 nieszkodliwy (kurkumina)
E 101 nieszkodliwy (rybaflawina)
E 102 niebezpieczny (tartaksyna)
E 103 zabroniony
E 104 podejrzany (żółć benzopirydrynowa)
E 105 zabroniony
E 110 niebezpieczny (żółć pomarańczowa S)
E 111 zabroniony
E 120 niebezpieczny (koszenilina)
E 121 zabroniony
E 122 podejrzany (azorubina)
E 123 bardzo niebezpieczny (barwnik amoniakalny)
E 124 niebezpieczny (róż koszenilinowa)
E 125 zabroniony
E 126 zabroniony
E 127 niebezpieczny (erytozyna)
E 130 zabroniony
E 131 rakotwórczy (błękit patentowy)
E 132 nieszkodliwy (indygotyna)
E 140 nieszkodliwy (chlorofil)
E 141 podejrzany (związek chlorofilowy)
E 142 rakotwórczy (zieleń lisaminowa)
E 150 podejrzany (karmel)
E 151 podejrzany (czerń brylantowa B.N.)
E 152 zabroniony
E 153 nieszkodliwy (węgiel drzewny)
E 160 nieszkodliwy (karotenoidy)
E 161 nieszkodliwy (ksantofil)
E 162 nieszkodliwy (betanina)
E 163 nieszkodliwy (antocyjan)
E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia)
E 171 podejrzany (dwutlenek tytanu; zabroniony w Polsce)
E 172 podejrzany (tlenki i wodorotlenki żelaza)
E 173 podejrzany (aluminium)
E 174 nieszkodliwy (srebro)
E 175 nieszkodliwy (złoto)
E 180 podejrzany (pigment rubinowy)


Konserwanty:

E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy)
E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sorbowego)
E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego)
E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego)
E 210 rakotwórczy (benzoesan)
E 211 rakotwórczy (benzoesan sodu)
E 212 rakotwórczy (benzoesan potasu)
E 213 rakotwórczy (benzoesan wapnia)
E 214 rakotwórczy (benzoesan etylu)
E 215 rakotwórczy (benzoesan estru etylowego)
E 216 rakotwórczy (benzoesan propylu)
E 217 rakotwórczy (benzoesan estru propylu)
E 218 rakotwórczy (benzoesan metylu)
E 219 rakotwórczy (benzoesan estru metylu)
E 220 niszczy witaminę B12 (bezwodnik siarki)
E 221 zakłóca czynności jelit (siarczyn sodu)
E 222 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn sodu)
E 223 zakłóca czynności jelit (metadwusiarczyn sodu)
E 224 zakłóca czynności jelit (metadwusiarczyn potasu)
E 226 zakłóca czynności jelit (siarczyn wapnia)
E 227 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn wapnia)
E 230 zakłóca czynności skóry (dwufenyl)
E 231 zakłóca czynności skóry (ortofenylofenol)
E 232 zakłóca czynności skóry (ortofenyl sodu)
E 233 zakłóca czynności skóry (2, 4 - thiaxolyl)
E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy)
E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu)
E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia)
E 239 rakotwórczy (heksamina)
E 249 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu)
E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu)
E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu)
E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu)
E 260 nieszkodliwy (kwas octowy)
E 261 nieszkodliwy (octan potasu)
E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu)
E 263 nieszkodliwy (octan wapnia)
E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy)
E 280 nieszkodliwy (kwas propionowy)
E 281 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu propionowego)
E 282 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu propionowego)
E 283 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu propionowego)


Antyutleniacze

E 300 nieszkodliwy (witamina C)
E 301 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu askorbinowego)
E 302 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu askorbinowego)
E 304 nieszkodliwy (kwas palmitynowy)
E 306 nieszkodliwy (witamina E)
E 307 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)
E 308 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)
E 309 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)
E 310 powoduje wysypki (galusan propylowy)
E 311 powoduje wysypki (galusan octylowy)
E 312 powoduje wysypki (galusan dodecylowy)
E 320 zwiększa poziom cholesterolu, zabroniony (BHA)
E 321 zwiększa poziom cholesterolu, zabroniony (BHT)
E 322 nieszkodliwy (lecytyna)
E 325 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)
E 326 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu mlekowego)
E 327 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego)
E 330 rakotwórczy (kwas cytrynowy)
E 331 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu cytrynowego)
E 332 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu cytrynowego)
E 333 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu cytrynowego)
E 334 nieszkodliwy (kwas winowy)
E 335 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu winowego)
E 336 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu winowego)
E 337 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu winowego)
E 338 zakłóca trawienie (kwas ortofosforowy)
E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)
E 340 zakłóca trawienie (sól potasowa kwasu ortofosforowego)
E 341 zakółca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)


Emulgatory

E 400 nieszkodliwy (kwas alginowy)
E 401 nieszkodliwy (alginian sodowy)
E 402 nieszkodliwy (alginian potasowy)
E 403 nieszkodliwy (alginian amonowy)
E 404 nieszkodliwy (alginian wapniowy)
E 405 nieszkodliwy (alginian propylenowo - glikolowy)
E 407 zakłóca trawienie (karagenan)
E 450 zakłóca trawienie (fosforany)
E 461 zakłóca trawienie (metyloceluloza)
E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 463 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 465 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 466 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 477 zakłóca trawienie (ester propylenowo - glikolowy)
--

Pozwolicie, ze powstrzymam sie od komentarza - sadze, ze jest on tutaj zbyteczny.

--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..."

  1. hm, az sobie , Iza WGK 1/07/03 15:27
    drukne:)
    Ale mysle ze wszytko co jemy to chemia, wiec od czegos i tak umrzemy:|

    How fortunate the man with none ...

    1. Izuniu! Szkoda papieru! , P_M_ 1/07/03 22:12
      Jakaś straszna lama to wypisywała. Jest w tym mnóstwo błędów. Do tego pojęcia o podstawowej chemii nie ma, bo od kiedy sód bywa dwuwartościowy (e262)? Karmel podejrzany? Ale tylko ten otrzymywany przez modyfikację chemiczną. Gdyby poszukać uważniej, to więcej sie tego znajdzie.

      1. The best jest ... , P_M_ 1/07/03 22:16
        ... rybaflawina (e101). Aż wpadłem pod stół. Powinno być ryboflawina. Taka sobie witaminka b2.

        1. Polecam te stronki , P_M_ 1/07/03 22:36
          http://www.seva.sotiko.pl/vege/exxx/exxx06.htm

          http://gsi.pl:81/dodatki/ebarw.html#e160ef
          Ich zawartość powinna być identyczna, ale na tej drugiej są użyte jakieś dziwne czcionki.
          Jeśli nie ma tam jakiegoś E, to znaczy, że nie został dopuszczony przez MZiOS

  2. ._. , GregorP-Redakcja 1/07/03 15:34
    Aż mi ślinka pociekła.. ;)

    ..No tears to cry, no feelings left,
    this species has amused itself to
    death....

    1. chapnął bys to wszystko , NimnuL-Redakcja 2/07/03 09:11
      to byc kolor ciala w paski zmienil :>

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

  3. kurcze , Lauretka 1/07/03 15:52
    ale tego dlugo szukalam,
    juz lezy wydrukowane na moim biurku, Od dzis sie z tym nie rozstaje :P

    a kulka toczy sie, toczy...

  4. benzoesan sodu akoreta jest nieszkodliwey z tego co wiem , Thadeus 1/07/03 15:57
    :))

    ...

  5. mozna prosic o zrodlo? , wrrr 1/07/03 16:04
    ?:)

    1. pewnie to... , Iza WGK 1/07/03 16:13
      http://www.dieta.hg.pl/dodatki_do_zywnosci.htm

      How fortunate the man with none ...

  6. Jeszcze o paru E zapomniałeś , zartie 1/07/03 16:53
    substancje wzmacniające zapach i smak:
    E621 - glutaminian sodu (rakotwórczy)
    E 620 - kwas glutaminowy
    E 622 - glutaminian potasu (rakotwórczy)
    E 626 - kwas guanylowy

    substancje słodzące:
    E 954 - sacharyna (w Polsce nie jest prawnie dopuszczona)
    E 952 - cyklaminiany (30 krotnic słodsze niż cukier)
    E 950 - acesulfam (l00 krotnie słodszy niż cukier)
    E 951 - aspartam (180 krotnie słodszy niż cukier) - gdzieś słyszałem, że w wyniku jego rozkładu powstaje alkohol metylowy
    E 420 – sorbitol
    E 957 - taumatyna (białko, 2000 razy słodsze niż cukier)

    substancje zagęszczające:
    E 1404; E 1410; E 1412;E 1413;E 1414; E 1420; E 1451 - skrobie modyfikowane

    lista wraz z informacjami do czego są dodawane:
    http://www.republika.pl/spozywcze/index.html

    1922 - Narutowicz
    2019 - Adamowicz

    1. i tak jest niekompletna, bo brakuje np "stabilizatorow" , wrrr 1/07/03 22:41
      Exxxx :)

  7. eee tam... , Agnes 1/07/03 17:01
    na coś trzeba umrzeć ;)

    Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
    Fizyk, a to jego Meta...

    1. ano można np. palić jakieś ziółko ;))) , carlosA 1/07/03 17:07
      w nawiązaniu do którejś tam ankiety ;)

      #whatever

    2. na przykład , RoBakk 1/07/03 17:19
      na serwerze w trakcie backupu ;)
      ... od porażenia :D

      Najlepszym sposobem zamawiania
      piwa jest powiedzenie: Ubik

    3. Wlasnie! , Dash 2/07/03 00:42
      Chcecie zyc wiecznie? ;)


      LPG SUX

  8. rzeczywiście zbyteczny... , XTC 1/07/03 17:12
    to ja teraz mogę przekleić fragment encyklopedii onetu ?

    Linux

  9. bardzo mnie dziwi podejscie osob ktore ... , Andrzej 1/07/03 17:26
    "na cos musza umrzec"
    nie zadajac sobie pytan i trudu zajadaja wszelkie trucizny ktore sa dodawane do pozywienia,
    nie macie zadnej litosci dla swoich organow i ciala,
    pewnie dlatego ze zdrowie i zycie dostaliscie gratis wiec uwazacie ze nie ma sie co przejmowac,
    zycze smacznego,
    ale pamietajcie ze najpierw mozecie dlugo i ciezko chorowac oraz cierpiec zaczym wykorkujecie wydajac w miedzyczasie fortune na lekarstwa i lekarzy oraz zatruc do obrzydzenia zycie swoich najblizszych ktorzy beda musieli to wszystko przezyc z wami,
    na ale "na coś trzeba umrzeć "
    dobrej zabawy.

    "Jeżeli brak ci pomysłu na własne
    życie , to zawsze ma go ktoś inny".

    1. wzruszyłam się , Agnes 1/07/03 17:29
      idę napić się wody mineralnej, tam chyba nie ma "E"

      Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
      Fizyk, a to jego Meta...

      1. lol;) Agus <szklaneczka> , Iza WGK 1/07/03 17:33
        zdrowko, tylko pamietaj zeby to byla woda malosodowa i koniecznie mineralna a nie zrodlana (ma mniejs kaldnikow).
        :) Aha, umyj szklanke, pamietaj o detergentach niesplukanych ze szklanki. Aha...lepiej nie pic z plastikowej butelki...
        Najlepiej prostu ze zrodelka;)

        Poczestujesz mnie:)?

        How fortunate the man with none ...

    2. hm, pewnie jem zdrowiej od ciebie;)) , Iza WGK 1/07/03 17:31
      ale sie tak nie obnosze:) Mnostwo warzywek, jogutry, serki, malutko miesa i tylko drobiowe i rybke, 0 masla itp;) zobaczymy kto bedzie zdrowszy;)

      Ehehe - a podejrzewam ze z Agnes nam chodzilo o to samo, ze nie dajmy sie zwariowac po prostu i nie patrzmy na przyjemnosc jedzienia przez pryzmat skladowych. Po prostu jedzmy lepsze rzeczy - a nie chpsy, fryty czy napoje gazowane:) I nie trzeba sie bedzie zastanawiac :)

      How fortunate the man with none ...

      1. starasz sie starasz.. a potem przejedzie Cie auto... , Holek 1/07/03 17:47
        czego bynajmniej CI nie zycze;)

        "...here I am on The Road again..."

        1. tez racja;P , Iza WGK 1/07/03 17:49
          Wlasnie mnie to zawsze takz astanawia, czlowiek dba, wydaje fortune i poswieca czas na ksztalcenie, a przyjdzoe debil i go sprzatnie:|
          ps. odpukac;)

          How fortunate the man with none ...

      2. 0 masła... , XTC 1/07/03 17:48
        a ja właśnie jem normalną kiełbasę, wędliny (ostatnio wiadomego pochodzenia), i masło... takie prawdziwne...
        nie dość, że to zupełnie inna klasa smaku to jakoś nie trafiają do mnie te głupie teksty o wyższości innych rzeczy i "niezdrowym oddziaływaniu"...

        bo w/g mnie /tu pewnie wielu urażę/ lekarze zarzekający się "bo nie to a tamto" to jedynie statystyki ratują...
        bo tak naprawdę to oni w/g mnie NIC nie wiedzą a jedynie 'mają nadzieję, że to się tak dzieje jak oni myślą' ...
        prosty przykład - prosta elektronika potrafi takie cuda wyprawiać w praniu, że nawet ludzie z doświadczeniem się dziwią - a organizm ludzki jest dużo bardziej złożony... więc w/g mnie Ci co są tacy "fachowcy od zdrowia" to są tylko przemądrzałymi miśkami...
        sorry ale...
        to jak z dziurą ozonową i efektem cieplarnianym ...
        pełno jest pieniaczy - jeszcze "pseudonaukowców" w/g których po roku 2002 powinniśmy chodzić po Ziemi jak po obcej planecie - bo zabójcze promieniowanie, temperatura, gazy toksyczne etc...
        nigdy raczej takich nie ubędzie - bo poklask budzić w publice - strachem czy przynętą... - toć to jak świat stare...
        róbmy swoje i patrzmy aby było dobrze...
        jednym słowem - masło...

        /ps. jedliście może niedawno kanapkę z chrupiącym chlebem smarowanym masłem i żółtym serem??? - to ma SMAK... taki sam zestaw z margaryną - to jak wylizywanie towotu z łożysk... mylą się Ci co myślą, że w przeciągu swego marnego żywota zmienią bieg ewolucji organizmu bez żadnych skutków ubocznych.../

        Linux

        1. tak, ale zwaz , Iza WGK 1/07/03 17:52
          ze nie kazdy jest zdrowy i np u mnie w rodzinie sa problemy z miazdzyca i cholesterolem. po prostu nie jemsy nigdy masla czy tlustego mleka, jajek, watrobki itp.To samo z tlustymi rzeczami (u babci ti sie dusze na takie miecho z tluszczu). No dobra, lubie slodycze;)) Po prostu od kiklku pokolen umiera sie u nas na zawaly. I dziadek i tata a moj braciszek mam nadzieje sie uchowa:( Po prostu swiadoma "dieta" rezygnacja z niektorych ciezkich rzeczy
          No i tycie:)

          How fortunate the man with none ...

          1. ale z kolei... , XTC 1/07/03 17:54
            przez to Twój organizm nie otrzymuje innych rzeczy...
            poza tym to takie gdybanie w/g mnie - jak jesz i czujesz się dobrze to w/g mnie nie należy się przejmować...
            a już szczytem głupoty w/g mnie jest "robienie sobie hobby z utrzymywania siebie w dobrym stanie" - o to niech martwią się potem krematorzy ;)

            Linux

            1. nieno, ja nie jestem fanatykiem:) , Iza WGK 1/07/03 18:03
              np slodycze to mioje przeklenstwo;)) Ale 1) jako kobieta musze o tym myslec;) Po prostu odruchowo wrzucam do koszyka p chyde mleko choc to siki;) Jakbys mial nadwage tez bys tak robil:> No i lepiej sie czuje po lzejszych rzeczach:)
              Wiesz, moj tata jak mial 20 lat tez sie swieetnie czul:< Dla mnie to przestroga... Jak bylam mala mam zmienila kuchnie taka pod tate no i tylko babcia juz nas rozpieszczala czym moooocno niezdrowym. Amma tylko tak troche:]

              How fortunate the man with none ...

          2. Zgadzam się - lansowanie margaryny to zwycięstwo marketingu nad zdrowym rozsądkiem , zartie 1/07/03 23:19
            Nikt dokładnie nie zbadał jakie reakcje zachodzą w tłuszczach podczas produkcji margaryny, zresztą podobnie jest z mlekiem UHT - w obu tych produktach surowiec jest ogrzewany znacznie powyżej temperatury wrzenia.

            PS. Moja ciotka (70 lat) kiedyś była u lekarza i usłyszała, że powinna ograniczyć masło. Zadała pytanie: czy pół kostki masła na tydzień mi zaszkodzi - odpowiedź lekarza - nie.

            1922 - Narutowicz
            2019 - Adamowicz

            1. Miało być pod XTC , zartie 1/07/03 23:20
              j.w.

              1922 - Narutowicz
              2019 - Adamowicz

      3. właśnie, nie dajmy się zwariować , Agnes 1/07/03 21:37
        a taka lista - no co, mam ją sobie wydrukować i do sklepu z nią chodzić?
        Pozdrawiam, Iza :) W Wawie wspólnie napijemy się zdrowej mineralnej i jeszcze zdrowszego piwka :))

        Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
        Fizyk, a to jego Meta...

  10. Eee tam, nie przejmujcie się, u nas jeszcze nie jest tak , sebtar 1/07/03 17:38
    źle - czasem w kiełbasie nawet mięso się trafi. W takiej np. Kanadzie to jedzą cukierki z plastkiu i żyją. Mole się przyzwyczaiły do zjadania sztucznych tworzyw, człowiek też się przyzwyczai.

    Demokracja to władztwo intrygantów,
    wybieranych przez głupców.

    1. od razu mi sie przypomina "skrzydełko czy nozka" , Iza WGK 1/07/03 17:40
      i produkcja kurczakow albo sałaty:))

      How fortunate the man with none ...

      1. To był proroczy film, większość , sebtar 1/07/03 17:51
        żywności w Ameryce jest tak produkowana.

        Demokracja to władztwo intrygantów,
        wybieranych przez głupców.

        1. a tam skrzydelko czy nozka , LooKAS 1/07/03 20:43
          a Zielona Pozywka??? to jest Hardcore spozywczy... :) - dlatego trzeba jesc duzo chemii, moze komus kiedys w gardle stane :)

          I wanna suck, I wanna lick
          I wanna cry and I wanna spit

  11. e tam jakieś zielsko jecie... , PrzeM 1/07/03 21:38
    ...a ja chyba jedyny jestem który nie zmienił sygnaturki - a która od początku mówi wszystko :)

    PrzeM

    above the mind - powered by meat...

    1. nie wiesz jak wielka , Andrzej 2/07/03 00:43
      krzywde robisz swojemu organizmowi jedzac duzo miesa,przez wiele lat rowniez pochlanialem niezliczone ilosci ,dlugo by pisac dokad to mnie zaprowadzilo .

      "Jeżeli brak ci pomysłu na własne
      życie , to zawsze ma go ktoś inny".

  12. :)Już więcej trujących związków to my , Ramone 2/07/03 02:23
    wdychamy wraz z zanieczyszczonym powietrzem, z dymem tytoniowym. Po upadku PRL-u radykalnie zmieniła nam się dieta na taką właśnie żywność a średnia długość życia wydłużyła się nam o parę ładnych latek. Zresztą na Zachodzie ludzie żyją ciągle coraz dłużej. I ta tendencja utrzymuję się od wielu, wielu lat. Także bez przesady, nie latajmy po sklepie ze spisem konserwantów ale oczywiście lepiej kupić sobie coś w czym tego paskudztwa jest mniej.

    punks not red

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL