|
TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
| |
|
[MEGA OT] Czym się różni dżem od powideł? , pjfox 19/08/03 22:48 i od marmolady i od konfitur?taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa - Nie wiem... , Ar3cK 19/08/03 22:56
...ale wiem, ze wole dzem od powidel, albo tak mi sie tylko wydaje :)...It's the Bright One, it's the Right
One, that's Ar3cK...
http://thesurrealist.co.uk/slogan - tego sie nie da opisac , vector 19/08/03 22:57
to trzeba spróbowac :) - wydaje mi się , KrzYmiN 19/08/03 22:58
że dżem jest słodki, a powidła bardziej kwaskowe
albo mam coś ze smakiem nie tak*product will be hot after heating* - A ja mam ... , Umek 20/08/03 00:02
dokładnie odwrotne skojarzenia :-)- to chyba Ci się skojarzenia z konfiturą pomyliły :-) , alkatraz 20/08/03 00:12
Właśnie - powidła - kwaskoweniż słodkie, a dżemik bardziej słodki, ale też kwaskowy. :-) Mam nadzieję, że to jakoś pomoże.
Babcia moja takie dobre powidła robiła, ech te smaki dzieciństwa.
- ostatnio byłem na wsi , grzelcio 19/08/03 22:58
gdzie poszedłem do sklepu (jedyny w odległości mniejszej niż 5 km :-) ) gdzie moja rozmowa z ekspedientką wyglądała tak:
- Poproszę dżem?
- Nie ma dżemu, jest marmolada.
- A czym różni się marmolada od dżemu?
- A bo to ja wiem, marmolada jest ze szlachetniejszych owoców.
- A jaka jest?
- Wieloowocowa.
:-)www.grzelcio.prv.pl
Moja storna domowa - krótko,
zwięźle i na temat. - leze i kwicze :)))) , Mademan 20/08/03 00:57
nie no chcialbym przeprowadzic z babka wywaid ;) lol - ((-: , ZGreG 20/08/03 08:14
Można skonać.podpis?
jaki podpis! - hehehe , Deus ex machine 20/08/03 11:46
no i powstal nowy dowcip .-)"Uti non Abuti"
- Tak naprawdę to dokładnie nie wiem. , Agnes 19/08/03 22:58
Ale zawsze wydawało mi się, że powidła są tylko śliwkowe, marmolada tylko z jabłek, a reszta to dżemy.
A konfitury to inna para kaloszy - inaczej się robi, nie rozgotowywuje owoców na papkę, tylko robi tak, żeby pływały całe i śliczne w słodkiej (dużo bardziej niż na kompt) zalewie.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - powidla sie smazy... , bolo 19/08/03 23:11
... - tyle wiem, aha - wisniowe tez sa... :)"ty zaś uczyń tak, abym słów na
wiatr nie rzucał..." - Nom... , evil 19/08/03 23:18
Marmolady smaze sie z owocow rozdrobnionych i rozgotowanych do odpowiedniej gestosci...
I sa b.mocno slodzone
Powidla maja podobna konsystencje do marmolady...ich gestosc uzyskuje sie przez dlugotrwale ogrzewanie...
Dzemy przyrzadza sie z owocow zawierajacych duzo pektyn...czestu uzywa sie przy tym preparatow zelujacych itd...
A konfitury robi sie ze wszystkich gatunkow owocow...
smazy sie je w takim syropie z cukru i wody...
Jakis rozbity jestem... :/d: || nie kradnij - rząd nie lubi
konkurencji || :P
- hmmm , siarenka 19/08/03 22:59
http://wiem.onet.pl/wiem/001bd0.html - powidla
http://wiem.onet.pl/wiem/00a11e.html - dzem
http://wiem.onet.pl/wiem/018c76.html - marmolada - Niewiem jak dzem , KwiateK 19/08/03 23:03
ale PoWidlach sa dziury w plecach ;)Nie jestem facetem na jedną noc.
Aż tyle czasu to ja nie mam... - dzem jest zadszy i ma mniej owoców , NimnuL-Redakcja 19/08/03 23:11
w przeciwienstwie do powidel .. no i sposob przygotowania jest inny ... powidla sa chyba rozgotowane ??Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Dzem jest zawsze z cukrem zelujacym... , Wolf 19/08/03 23:24
... a powidla to rozgotowane owoce ze zwyklym cukrem...Vey iz mir! - a jak jeszcze takich wynalazków jak cukier żelujący nie było , Agnes 19/08/03 23:49
to i dżemów nie było, czy jak?Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - Byla zelatyna znana od wielu lat... , Wolf 20/08/03 00:39
...Vey iz mir! - Ot, dziwię się , Agnes 20/08/03 00:48
bo nie słyszałam o takim zastosowaniu żelatyny - do dżemów.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta...
- Nie ważne czym się różnią , ZGreG 19/08/03 23:28
Ważne że jedne i drugie i trzecią (marmeladę) uwielbiam. A o domowych konfiturach nie wspomnę. Idę sobie zrobić herbatki z konfiturą!!! O! (((-:podpis?
jaki podpis! - dzrem jest słodki a powidla nie :P , Thadeus 19/08/03 23:37
:):) no i powidła to sie takze do miesa pieczonego stosuje a dzemu to raczej nie :)... - powidła do mięs? , alkatraz 20/08/03 00:15
hyba, że żurawinowe albo borówkowe, to się zgadzam.- Nie tylko , ZGreG 20/08/03 08:15
tak samo jak miód - żeberka w marynacie z miodu - palce lizać! Albo sosik czosnkowo - miodowy!!!!podpis?
jaki podpis!
- siarenka dała rady (-: thx , pjfox 20/08/03 01:07
aczolwiek onet
aczkolwiek encyklopedia i odnośniki
aczkolwiek onet
onet nie
nie (-:taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa - i wszystkim dzięki za odpowiedzi (+ nowe też chętnie ((-: ) , pjfox 20/08/03 01:07
czymcie się chopaki i lasky - ide spać (-:taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
- do przetworów owocowych zalicza się powidła, dżem, konfiturę i marmoladę. , adje 20/08/03 07:52
Powidła - najczęściej głównym owocem przetwarzanym była sliwka (mozna dodawać inne owoce) smażona do zageszczenia przetworu. Słodkość lub kwaskowatość uzyskiwało się poprzez dobór owoców. Nie dodawało się cukru. Do tego celu służyły duże, głębokie pobielane patelnie miedziane lub mosiężne W celu przechowywania powidłą przekładało się do kamiennych lub glinianych naczyń i dodatkowo zapiekało krótko w piekarniku.
Dżem - powstaje przez zagęszczanie przetwarzanych owoców z dodatkiem cukru. Owoce gotuje się do zagęszczenia przetworu . Konserwacja polega na szczelnym zamknięciu jeszcze gorącego wyrobu. Ten wyrób jest modyfikacją wcześniej znanych konfitur i powstał w okrsie poznania mechanizmu pasteryzacji.
Konfitury - powstaja przez zagotowanie całych owoców w gęstym syropie cukrowym. Służyły do smarowania produktów kulinarnych lecz również do słodzenia napojów (np herbaty)
Soki - powstają przez wyciskanie owoców i zagotowanie soku z cukrem. Można też parować owoce i w ten sposób uzyskiwać soki bez dodatku cukru lecz wtedy musi się je pasterywzować.
Marmolady - to zagotowywana pulpa owocowa z owacami żelującymi (duża ilością pektyn). W najprostszym wydaniu dodawało się przecierane ogryzki pozostałe po przygotowywaniu kompotów. Można też żelować, niedojrzałymi jabłkami, agarem (algami), wiśniami, niedojrzałym agrestem itp. Konsystencja jest więc zbliżona do galarety."Nasze namiętności często stają się
naszym nieszczęściem." (Zygmunt Freud) - To ja wierszyk powiem o dżemie i powidłach , Sanchez 20/08/03 08:49
Dżemie facet pod płotem i ma dziurę po widłach :DDDBarton @3200+ | NF7-S | Dell P990
512 TwinMOS | Seagate 120 SATA
Herc 8500LE 128 MB | Chieftec DX - A o leśniku i dżemie? , ZGreG 20/08/03 09:33
Leży leśnik naleśniku i dżemie...(-:podpis?
jaki podpis!
|
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|