Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Shark20 01:37
 » Pio321 01:28
 » Pawiano 01:24
 » Visar 00:52
 » rzymo 00:45
 » Martens 00:44
 » Wolf 00:37
 » coolio 00:27
 » rooter666 00:26
 » Pinokio.p 00:21
 » ulan 00:16
 » Fl@sh 00:13
 » Chavez 00:11
 » emigrus 23:55
 » rainy 23:48
 » luckyluc 23:33
 » Conan Bar 23:29
 » NWN 23:25
 » Lukas12p 23:24
 » okobar 23:12

 Dzisiaj przeczytano
 41139 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

OT - Przepis na pizze?... , Ar3cK 19/01/04 23:30
...no wlasnie... da sie w domowych warunkach zrobic pizze jak w pizzeri?... albo przynajmniej zblizona... moja mama robi, ale czegos jej brakuje - chyba cos z ciastem... wiec jak zrobic najlepsze ciasto (bardzo chude i dobre ;])?... oczywiscie mile widziany caly przepis na cala dobra pizze ;]... nie mowcie, ze jest pelno w necie, bo wiem o tym, ale szukam jakiegos dobrego, wyprobowanego i polecanego przepisu... z gory dzieki i sorki za taki OT ;]...

It's the Bright One, it's the Right
One, that's Ar3cK...
http://thesurrealist.co.uk/slogan

  1. hmmm , bartek_mi 19/01/04 23:40
    polecam archwium grupy pl.rec.kuchnia
    temat obwalkowany z kazdej strony ;)

    i zbior przepisow z tego forum
    http://www.kuchnia.3miasto.pl/index.php3 (wg mnie najlepsza stronka tego typu)

    dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

  2. moim zdaniem , tytan 19/01/04 23:45
    dobrze zrobiona pizza domowa rozwala na lopatki wszelkie wynalazki z pizzeri...
    Korzystajac z okazji pozdrawiam swojego tate, ktory jak dla mnie jest mistrzem Swiata w robieniu pizzy :)

    --
    "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
    życiem..."

  3. Kiedyś dostałem to od kumpla (nie weryfikowałem, nie sprawdzałem. DŁUGIE!!!) , spieq-Redakcja 19/01/04 23:56
    Wonderteam chce sobie po pracy zjeść dobrą pizze w czasie przerwy miedzy ciężką pracą z komputerami:)Postanowilem zrobic dobry uczynek i podac im przepis na tacy:))
    Podstawa pizzy jest ciasto i jest to najwazniejsza czesc przygotowan, na drugim miejscu to ziola. A reszta to w rekach pizzujacego :)
    Zaczynamy wiec przygotowania:
    1. Składniki potrzebne do pizzy:
    a) mleko
    b) drożdże
    c) olej
    d) jajko
    e) mąka
    f) sól do smaku
    g) ketchup
    h) ziola(tu mozna uzyc roznych, ale najlepsze to ziola prowansalskie i oczywiscie gotowe ziola do pizzy)
    i) i cala reszta innych smieci, a to juz wedle uznania- ser(duzo sera, oczywiscie mocarella:)), szyka,salami,pomidor,papryka,kukurydza,pieczarki i co tylko sobie dusza zażyczy)

    2. Wszystkie skladniki stoja na stole wiec mozemy przystapic do krojenia i tarcia skladnikow na pizze. Jezeli jest pomocnik to dobrze,pojdize szybciej:).
    Jezeli nie ma nikogo lub szykujemy niespodzianke robimy to samemu. Trwa to w zaleznosci od ilosc skladnikow od 15 do 30 minut:). Ja kazdy skladnik pokrojony klade na osobny talerz. I jeszcze jedna sprawa. Proponuje pokrojone pomidory polozyc na jakims sitku aby sciekla z nich woda, w przeciwnym razie po wyciagnieciu z pieca pizza bedzie bardzo mokra :)). I druga sprawa, jak ktos chce moze jeszcze pieczarki wczesniej podsmazyc na patelni, ja klade surowe na pizze i jest mi z tym dobrze:). Tyl;ko nalzey sie liczyc z tym ze po pieczeniu ilosc pieczarek sie zdecydowanie skurczy :))).

    3. OK. Skladniki pokrojone, ser starty, pomidory obciekaja w zlewie, wiec mozemy przystapic do przygotowania ciasta. Wazna rzecza jest delikatne podgrzanie mleka, nie moze mleko byc za cieple, bo drozdze wtedy umra straszna smiercia i nici z pizzy:)). POdgrzewamy na malutkim ogniu przez 2-3 minut. Góra do pieciu, ale wtedy należy sprawdzic czy nie jest za goraca, oczywiśie palcem(umytym))) Jezeli jest za cieple czekamy.
    Mleka na jedna blache potrzeba nie wiecej jak pol litra. Jezeli ciasto bedize dobrze zrobione to wystarczy rowniez 1/3 litra:) Ostatnio zrobilem z pół litra i ciasto mi z garnka uciekalo:).
    Do przygotowanego mleka wrzucamy 1,3 kostki dzrożdży i staramy sie je rozpuscic. Dodajemy do pozniej make. Ciasto powinno miec konsystencje ciasta nalesnikowego. Nie za geste i nie za rzadkie. Powinno sie leniwie z łyżki wylewac, ale nie ciagnac:)
    Mieszamy calosc aby nie bylo grudek, przykrywamy czysta szmatka i odstawiamy na bok, w jakis najlepiej cieple miejsce:)).

    4. Wlaczamy piekarnik i niech osiaga temperature 250 stopni.

    5. Ciasto rosnie, a my w tym czasie przygotujemy blache. Bierzemy wiec blache, jezeli jest troche brudna myjemy:). Wlewamy na nia olej i ladnie rozprowadzamy na calosci.

    6. Polewanie blachy trwa 15-20 minut i tyle nam potrzeba aby ciasto wyroslo. Bierzemy wiec garnek i dodajemy cale jajko, sol do smaku i wsypujemy make. I mozno mieszamy w garnku reka ciasto. Bardzo mocno i bardoz szybko.
    I teraz ciasto mozna przygotawac na dwa sposoby: do wylozenia bezposrednio na blache albo do walkowania. Zalezy to tylko od ilosci maki dodanej w tej fazie pracy:))Ja preferuje ciasto od razu na blache wiec nie wyrabiam ciasta z duza iloscia maki.
    Podczas ugniatania w garnku w dobrze wyrosnietym ciescie powinno byc slychac a czu w rekach strzealnie ciasta:))
    TO znak ze wszystko jesty ok i ze pizza bedzie super:) Ugniatanie ciasta trwa do 5 minut i jeszcez raz mowie należy to robic szybko i mocno:)

    7. Ciasto łądnie ugniecione ma ladna strukture. Dobrze ugniecione ciasto odznacza sie tym, ze ladnie schodzi z reki.
    Jezeli ciasto sie mozno lepi do dłoni nalezy jeszcze ugniatac z dodatkeim maki:))

    8. No i juz ciasto gotowe. Wykladamy je na blache z garnka, i reka rozprowadamy ja po na cala blache. Aby wszystko poszlo lekko, nalezy moczyc reke w wodize. Wtedy bardzo latwo sie ropzrowada ciasto po blasze.:)) Ciasto juz na czeka na dodatki, ale jewscze wczesniej bierzemy katchup, wlewamy mala ilosc do salaterki, dodaejmy wody, mieszamy i takim rozwodnionym keczupem smarujemy wierzch ciasta. Pozniej kladziemy ser, a dopiero w nastepnej kolejnosci wszsytkie inne smieci oprocz sera i ziol. Ziola sypiemy na calosc a dopiero wtedy ser, duzo sera,bardzo duzo sera. Bez tego pizza nie jest dobra:))).

    9. Wkladamy pizze do rozgrzanego piekarnika i czekamy 20-25 minut. PO domu zaczna sie rozchodzic zapachy ze bajka:) Przed wyciagnieciem jej z pieca dobrze jest sprawdzic czy ciasto doszlo:) Robimyu to zwykla zapalka lub innym kawalkiem drewienka(wykalaczka:)) Wbijamy zapałkę w ciasto w kilku miejcach i jezeli po jej wyciagnieciu z ciasta nie ma na niej przyklejonego ciasta jest OK, wiec wycoiagamy pizze i zajadamy sie dodajac ketchupu na wierzch, jezeli ktos lubi:))We Wloszech ketchup na pizzy to straszna obraza:)))

    I do tego jeszce kufelek piwka i juz:))SMACZEGO WONDER TEAM:)))



    Pizza Capri - przepis
    Składniki (dla dwóch osób):
    ciasto:
    • 200g mąki
    • 10g drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/2 filiżanki lekko ciepłego mleka
    • 6 łyżek oleju
    • 1/2 łyżeczki soli
    obłożenie:
    • 100g gotowanej szynki
    • 50g salami
    • 2 papryki (czerwona i zielona)
    • 100g pieczarek
    • 1 cebula
    • 50g sera owczego
    • 50g sera do zapiekania
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    sos:
    • 100g przetartych pomidorów
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 gałązki oregano (lub 1 łyżeczka suszonego oregano)
    • 5 listków bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii)
    • sól
    • pieprz
    • papryka mielona
    Przygotowanie:
    Ciasto:
    Mąkę wsypać do miski, zrobić w mące dołek, włożyć w dołek pokruszone drożdże, sól i cukier. Dolewać powoli mleko mieszając drożdże, na końcu dodać olej. Wyrobić dobrze ciasto, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie zagnieść jeszcze raz, dobrze wyrabiając i rozwałkować na natłuszczonej blasze lub formach do pizzy.
    Postawić na 10 minut do podrośnięcia.
    Sos:
    Przetarte pomidory wymieszać z oliwą z oliwek, dodając mniej więcej 1/2 filiżanki wody. Mieszać, aż olej przestanie błyszczeć. Obrać czosnek i drobniutko pokroić, świeże oregano i bazylię drobno posiekać i wymieszać wszystko z sosem. Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
    Obłożenie:
    Rozsmarować sos na przygotowanym wcześniej cieście. Następnie obłożyć pizzę gotowaną szynką, salami, pokrojoną w kawałeczki papryką, pokrojonymi w plasterki pieczarkami i cebulą. Posypać żółtym serem do zapiekania, a na wierzch położyć kawałeczki sera owczego.
    Pizzę piec 30-45 minut w temperaturze 180-200°C, 5 minut przed końcem pieczenia posypać suszonym oregano.
    Do dzieła !

    To ja, ten słynny emotidestruktor.

    [podążaj za Żółtą Taksówką...]

    1. Jajko? , Wolf 20/01/04 00:03
      Prawidzwa wloszka by zabila za jajko w pizzy....
      Jesli nie wyjdzie ta ktora jest w przepisie....Podam moj...tzn przpis ktorego napewno uzywa sie w mediolanie....

      Vey iz mir!

      1. Podaj, podaj ;]... , Ar3cK 20/01/04 00:12
        ...dzieki wszystkim, na razie cos tam juz mam - przepisy...

        It's the Bright One, it's the Right
        One, that's Ar3cK...
        http://thesurrealist.co.uk/slogan

        1. W mediolanie robia tak..... , Wolf 20/01/04 00:36
          Robi tak znajoma stara wloszka jak i znajoma mloda wloszka...
          Ciasto na pizze...to:Maka....Woda, Drozdze, Oliwa z oliwek...
          Im wiecej oliwy tym bardziej ciasto kruche...Do ciasta mozna dodac odrobine zgniecionego czosnku i bazylie...
          Aha...ta Nasza pizza...jest bardziej jak Amerykanska...niz Wloska....

          Vey iz mir!

          1. Aaaa... , Wolf 20/01/04 00:42
            Zapomnialbym.....Jak juz ugnieciesz ciasto....a gniesc musisz baaardzo dlugo.....postaw je kolo jakiegos cieplego miejsca...(kaloryfer czy cos takiego)Jak juz ciasto bedzie 2-3x takie jak bylo kiedy je zostawiles...wtedy nadaje sie do pieczenia....
            Pic nazezy na blasze posmarowanej oliwa....
            Kladziesz ciasto na blasze i mocno ugniatasz....tak zeby bylo prawie przezroczyste...
            Uzywaj do pizzy zawsze swierzego sosu pomidorowego...albo jakiegos wloskiego...z kartonu czy butelki....Nigdy nie dawaj przecieru czy ketchupu.....Gdybys niemial przecieru kup pomidory w puszcze i je zmiel....
            Ser tylko Mozarella...Im wiecej bazylii zamiast oregano tym lepiej....

            Vey iz mir!

      2. wloszki sa tak lewe ze nie potrafia gotowac , faf 20/01/04 09:17
        od tego maja gosposie z ... polski :)

        jesli wloszka cos gotuje to sa to straszne papry
        dlatego nalepsi wloscy i francuscy kucharze to .. faceci
        i mala uwaga szowinistyczna - skoro kobiety chca sie emancypowac i robic to co faceci - czemu najpierw nie naucza sie w garkach mieszac ?

        PS moja mama i babcia gotuja super - przerazajace jest ze coraz wiecej dziewczat ktore sie spotyka - nie potrafi gotowac albo nie przejawia zainteresowania tym
        ja tam z glodu nie zgine - a przepis jakos wykorzystam - choc nie mam w domu piekarnika :D - moze maly mod - pizza z mikrofali ? hihihi

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL