Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » stefan_nu 01:06
 » cVas 00:58
 » biEski 00:57
 » bodeq 00:50
 » Zbyszek.J 00:48
 » BoloX 00:48
 » faf 00:47
 » domzz 00:43
 » AMD64 00:39
 » dugi 00:38
 » metacom 00:38
 » Pyniek197 00:38
 » SebaSTS 00:36
 » maddog 00:34
 » Emios 00:33
 » Paweł27 00:33
 » Mms 00:31
 » Pron! 00:31
 » Jack 00:26
 » rkowalcz 00:26

 Dzisiaj przeczytano
 819 postów,
 wczoraj 14820

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
TwojePC.pl © 2001 - 2021
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

dla matematykow :) , josh 1/11/04 20:31
Hej!
Mam pytanie odnosnie obliczenia pewnego wyrazenia...
Chodzi o cos takiego:
m = (c^d) % e
gdzie:
^ oznacza: do potegi,
% oznacza: reszte z dzielenia (czesto oznaczane tez jako 'mod')

problem w tym, ze liczby 'c' oraz 'd' to kilkudziesieciocyfrowe kolosy...
Czy mozna to jakos latwo przeliczyc wg jakiegos schematu? na przyklad rozbic 'c' oraz 'd' na 16-bitowe liczby i w jakiejs petli to przeliczyc czy w jakis inny, magiczny sposob tak, zebym mogl w FoxPro (cos jak obiektowy basic) to zaimplementowac?

  1. hmm , akustyk 1/11/04 20:41
    szukaj w Google'ach pod haslem RSA i szybkie obliczenia

    http://akustyk.magma-net.pl

  2. hmm , akustyk 1/11/04 20:44
    jesli dobrze pamietam, magiczny sposob polega na tym, ze poteguje sie log(c) czy log(d) razy. a to juz jest wzglednie tanio...

    16-bitowe liczby to broszka. w praktyce tam sie bierze od od 512 w gore...

    http://akustyk.magma-net.pl

    1. tak, ale problem w tym , josh 1/11/04 21:08
      ze do zadnej funkcji w basicu czy C czy cokolwiek nie podam zmiennej o dlugosci 38 znakow i nie powiem mu: wez policz mi z tego logarytm... chodzi o cos, co mi przeliczy tak gigantyczne liczby rozkladajac je na jakies mniejsze, 16 albo 32 bitowe....

  3. mala poprawka: , josh 1/11/04 20:53
    o ile 'm' moze byc mniejsze, na przyklad moze to byc MD5 czyli 128 bitow to do odkodowania zarowno 'd' jak i 'n' we wzorze:
    m = c^d mod n
    sa na przyklad 1024 bitowymi gigantami...

    Znalazlem bardzo prosta implementacje dla Javy, ale tam wszystko opiera sie na klasie BigInteger, ktora sama wszystko robi, a jak patrzalem w jej zrodla to od razu wymieklem :/

    W takiej sytuacji nie mam pojecia jak podnosic tak gigantyczne liczby do potegi i jeszcze wykonywac dzielenie przez kolejnego giganciarza...

    Pytam, bo moze jest na to prosty sposob w stylu daj to w takiej petli, po czym tamto w takiej petli i dodaj do siebie i masz wynik :)

    A programik w javie czaruje przykladowo tak:
    c=141985700000
    n=105754758184830787431983091240555824333
    d=63452854910898472446806688631925291405
    m=c^d mod n
    m=170
    Jakiez to proste, heh :)

  4. LUDZIE , acd 1/11/04 21:33
    co Wy gadacie w ogole?przeciez to jest zupelnie nie zrozumiale dla bialego czlowieka:)

    >>> We are The BOARD. Resistance
    is futile.<<<

    1. hmm , akustyk 1/11/04 21:49
      to po ch... sie odzywasz, jak nie wiesz o czym mowa. skoro jestes za glupi, to siedz cicho niepytany.


      bosz... przeciez to jest kurcze kpina. nie dosc, ze nie wnosic nic do watku, to jeszcze epatujac wlasna ignorancja odmawiaz innym prawa do dyskusji na powazne tematy.

      idz kolego sie przejdz i wydoroslej.

      http://akustyk.magma-net.pl

      1. wrzuc na loooz , PIvO 1/11/04 22:06
        jadac agresywnie na jedynce szybko sie wykonczysz..

        [A kiedy odetna siec]
        [Przestane istniec]
        [mail: p1vo@o2.pl]

        1. odnosze wrazenie... , bolo 1/11/04 22:13
          ...ze gosciu jedzie na wstecznym...

          "ty zaś uczyń tak, abym słów na
          wiatr nie rzucał..."

      2. zlosc pieknosci szkodzi , acd 1/11/04 22:21
        to byl ZART tloczku z silnika V12

        >>> We are The BOARD. Resistance
        is futile.<<<

    2. [;..;] , GesTee 1/11/04 22:07
      ehhhh przyjdzie i na diebie pora jak przeliczysz pieniadze i wyjdzie ci 5+2modulo8 ;) hehe ciekawe ile to nie ;)

      a co do wontq to poszukaj w googlach pod pojeciami:
      modulodziałania, potegowanie, algebra ogulna, a jak poczekasz do czwartq to profesorka sie popytam i sie zobaczy czy dyplom go drogo kosztował ;)

      :)

      1. a ile to jest? , kubazzz 1/11/04 22:17
        bo jakos nie orientuje sie.
        no i druga sprawa - pod pojeciem 'algebra ogUlna' to wiele nie znajdzie ;P
        [sprawdz maila]

        G955F

        1. [;..;] , GesTee 1/11/04 23:39
          jak ty to robisz ze jestes w stanie odpisywac na 10 watków i meile jednoczesnia

          ogUlna dałem ciała ehhh widac ze 100dent matmy :)


          5+2modul8 to reszta dzielenia sumy 5 i 2 czyli 7 / 8 czyli 0 całych i 7 reszty i to ta reszta to wynik :) taki jakis siakis przykład podałem :)

          :)

          1. hehe , kubazzz 2/11/04 00:59
            takie juz mam zdolnosci [ale jak widac tu z opoznieniem:) ]
            w tym czasie jeszcze 5 osob na GG + obsluga i nadzor FTP + to samo z DC++ oraz drugie forum i chwile trzecie.

            a z tym zadaniem 5+2modul8 to nie zalapalem z powodu pisowni-jakby bylo '(5+2) mod 8' to bym policzyl a tak mi sie pomieszalo wszystko, co do czego.

            G955F

  5. nie wiem czy pamietam, , MayheM 2/11/04 09:13
    ale moze to trzeba z teroii kongruencji wyjsc?

    pozdr

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2021, TwojePC.PL