|
TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
| |
|
[OT] Drewniany dylemat , Remek 17/06/05 01:26 Otóż szukam opini o przewadze kuchni wykonanej w drewnie (Front - drewno lakierowane + widoczne elementy fornir lakierowany) nad całą z forniru lakierowanego i ewentualnie nad standardem z płyty laminowanej z frontami MDF folia. Nie muszę dodawać, że drewno jest drogie jak sto indiańskich, fornir też mało nie kosztuje.
Czy ktoś miał okazję porównywać takie kuchnie i czy rzeczywiście drewno poza teoretycznym nadawaniem "szlachetności" oraz ceną wyróżnia czymś się na tyle, że warto inwestować.- jezeli chodzi o funkcjonalnosc to jest identyczna ,problem jest inny , speed 17/06/05 02:20
drewniane kuchnie sa drogie dlatego jakosc wykonania jest (mozna przyjac ) na wysokim poziomie i taka kuchna swiadczy tez o samych wlascicielach, do kompletu takiego montuje sie jednolite granitowe blaty i ladna luchna wyjdzie okolo 20-25tys$. Kuchnie z drewna ale slabej jakosci i pokryte fornirem sa znacznie tansze ale tez jakosc jest gorsza ceny okolo 1/3 dobrej kuchni drewnianej. natomiast kuchnie z plyt wiorowych pokrytych laminatem to tanie ale dosc dobre rozwiazanie.
Po prostu robia tego tyle ze kazdy moze dopasowac cos do swojej kieszni.
p.s
mowiac o kuchniach drewnianych mam na mysli drewno: bialy dab, klon kanadyjski;wisnia brazylijska.
Jeszcze dodam ze w mieszkaniach gdzie wilgotnosc skacze n.p latem 95% a zima 40% to drewno zachowuje sie najlepiej.(mowie to na podstawie tego co sam widzialem i mialem)- No ale... , Remek 17/06/05 10:04
Ja wiem jakie są różnice cenowe. Natomiast mówiąc jakość, to co masz na myśli? Poza tym, że świadczy o właścicielach, że są zamożni. Z wierzchu niby wygląda tak samo, ale chodzi mi o to co przemawia za wydaniem znacznej kwoty, poza faktem, że chcemy pokazać, że nas stać. Załóżmy, że stoją obok siebie kuchnia za 4000 i kuchnia za 16000. Mówisz, że płyta wiórowa pokryta laminatem do dość dobre rozwiązanie. Ale dlatego tylko, że tanie?
Nie mówię o jakości wykonania, bo i drewnianą można schrzanić.- .:. , Shneider 17/06/05 13:14
dobre bo tanie i laminaty sa bardzo wytrzymale i tanim kosztem mozna je zmienic na inne.
ale nigdy nie zastapi to granitu..:: Live at Trance Energy ::. - nie tylko ze tanie , , speed 17/06/05 16:30
jezeli wyjda z pod dobrej reki to i jakosc jest przyzwoita i masz szersza game kolorow do wyboru. Sa ludzie ktorym drewno sie nie podoba (calkiem spora grupa) i tez musza miec mozliwosc wyboru.
W ladnie zrobionej kuchni drewnianej masz innego typu zawiasy ,prowadnice do szuflad (po prostu lepszej jakosci i lepszy material). Ja nie widzialem n.p prowadnic szuflad dwu kulkowych (cos w rodzaju czterech rosciagnietych lozysk kulkowych) . drzewo jest odpowiednio przygotowane do tego aby sprostac warunka ponujacym w kuchni (a to tez nie nalezy do tanich zabiegow) . Ogolnie moge to powiedzies ze 100% pewnoscia ze drewniane kuchnie sa znacznie lepiej i dokladniej robione . Plyta wiorowa to plyta wiorowa ,wystarczy ze po paru latach gdzies brzeg odejdzie ,wyleje sie woda i dupa blada.
Nastepna rzecz ktora mnie denerwowala w wiorach i laminat to to ze po jakims czsie zostaja slady przebarwien na polkach ,mnie to przeszkadza innym moze nie . wykonczenie brzegow tez mi przeszkadza po prostu nie podoba mi sie . I na koncu tylko kilka gatunkow drewna nadaje sie na kuchnie i powiem szczerze ze poza tymi trzema co wymienilem to moze jest jeszcze 3-4.
Oczywiscie nawet z sosny mozna zrobic ale ????? :)))))
kuchnie z bialego debu lub klonu kanadyjskiego wygladaja slicznie ,dab czerwony( najbardziej popularny ) tak sobie ale za to jest znacznie tanszy. wisnia brazylijska jest jak dla mnie zaciemna ale jest cholernie twarda i trwala,jak sie nie myle to najtwardsze drewno potem jest klon i 3-lub czwarty dab bialy a to tez sie liczy.
Tak ze praktycznie nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo jak ktos nie moze wydacz ilus tysiecy zl to podpasuje mu i plyta wiorowa i tez bedzie zadowolony.
- hmm , Dabrow 17/06/05 11:30
tanie drewniane mają jedną wadę - kiepskie drewno, źle wysuszone, słojów za dużo, poza tym drewno nauralne (kaaażde!) ma jedną cechę trochę trudną do przeskoczenia w kuchni (większa wilgotność i temp) - będize się paczyć... Osobiście uważam że dobry MDF jest dobrym rozwiązaniem... a najchętniej to stal szlachetna!! (-; Tylko też ma wadę - wszystko na niej widać - byle kropla wody robi ślad...)-;!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ |
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|