|
TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
| |
|
[Kulinaria] jak przyrządzić golonkę? , Demo 16/02/06 09:33 Mama wyjechała do sanatorium, Tata został sam. No i wypada dożywiać czasem rodzica A ponieważ jest amatorem golonek, to właśnie na to stawiam.
Warunek (choć to dziwne, skoro mówi się o golonce)- nie może być tłusta (zdrowotne uwarunkowania Taty).
Czy wogóle jako ktoś kto nigdy golonki nie robił mam szansę spłodzić coś dobrego ?
Mięchem już się bawiłem, no ale wiadomo, że to nie to samo. Byłbym wdzięczny, za jakieś sprawdzone przepisy jak przyrządzić golonę...
Tylko ludzie, zlitujcie sie i szczegółowo proszę :(
Na necie jest mnóstwo przepisów, ale pisane w stylu: "piec w średnio rozgrzanym piekarniku" ...a skąd mam wiedzieć co to średnio rozgrzany?
z góry dziękuję za wszelki helpnapisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - proponuje gotowana , elliot_pl 16/02/06 09:51
trzeba peklowac. Nie ma opcji zeby byla tlusta. Po prostu klasyczna golona z wody. Ale o przepis mnie nie pytaj :)momtoronomyotypaldollyochagi... - Mięchem już się bawiłem , Glock19 16/02/06 11:00
LOL- no nie , Demo 16/02/06 11:58
wszędzie podtxt szuka :Dnapisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:(
- huhuhu... , capri 16/02/06 11:58
1. wejdz na www.google.pl
2. wpisz: "przepis na golonkę" ( http://www.google.pl/...is+na+golonk%C4%99&lr= ) i znajdz co ci odpowiada :P
troche powazniej (chodz inicjatywy to raczej nie wykazales :P) - ostatnio robilem tak: sol peklowa, czosnek granulowany, kilka listkow laurowych, troszku przypraw, przegotowana woda i w takiej zalewie i na 24h (oczywiscie wczesniej po dokladnym oczyszczeniu i wymyciu). po dobie goloneczki na blache, troszku oleju, jakies ziola prowansalskie, papryki wszelakie, czosnek - generalnie co ci wpadnie w lapy - tego dania nie da sie zjebac ;-) i do piekarnika na maly gaz. co jakis czas obracalem, polewalem piwkiem i sosikiem co sie wytworzyl z tego pieczenia i po kilku godzinach na stol. zasada nr jeden u mnie przy robieniu golonki: lepiej godzine dluzej, niz godzine za krotko - ta chyba z 6h sie piekla, ale wyszla miod i orzeszki (co niektorzy boardowicze mogo osobiscie potwierdzic :])
nie traktuj tego jako przepis, ale uwierz mi, ze ciezko zrabac.Quidquid latine dictum sit,
altum videtur - goglowałem, a jakże , Demo 16/02/06 12:00
ale tak jak pisałem....nigdzie nie ma konkretnie opisanego :/
a z tego co widzę, to nikt nie ma jasnego przepisu, czyli ile co 3ba gotować/ piec...no cóż, chyba będzie 3ba zrąbać 1-2 golony, i się dojdzie do wprawy :)napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - 6 godzin ? , bajbusek 16/02/06 12:01
rany ... dales czadu :P albo ta goloneczka warzyla troszke :P- heh , capri 16/02/06 12:31
trzy, wielkie po kilogramie kazda :D
gaz byl malutki a i dopadl mnie mecz bf2, wiec mialy nadprogramowe 1,5h :fQuidquid latine dictum sit,
altum videtur
- heheh , bajbusek 16/02/06 11:59
1. srednio rozgrzany piekarnik - 160-180 stopni
2.ugotuj ja najpierw :P ... taka z piekarnika bez gotowania to pain in the ass...
Gotowanie golonki:
myjesz golonke, wkladasz do garnka (ma sie tam zmiescic cala) i zalewasz woda i gotujesz okolo godziny
przyprawy: listek laurowy, pare ziarenek pieprzu czarnego, mala plaska lyzeczka soli
Nabijasz golonke ostrym szpikulcem - jak leci bialy sok i latwo sie nakluwa jest OK
wyciagasz golonke, kladziesz na blasze do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekasz skurke na rumiano polewajac piwkiem co jakis czas i przekrecajac (co 10 minut) przez kolejne pol godziny. Mozesz posmarowac golonke miodem albo natrzec ziolami i czosnkiem (wybor na prawde dowolny - jak nie wiesz jakie to gotowa mieszanka do miesa wieprzowego ) - dla milosnikow gatunku najlepsza jest jednak golonka na dziko czyli sol, pieprz i piwko :P
Jak sprawdzic czy aby na pewno ten 2 kilowy kawalek swinii sie upiekl / ugotowal i jest miekki ?
Nalezy naciac nozem do kosci i jak mieso idealnie odchodzi od kosci jest OK- czy można zastąpić piwo? , Demo 16/02/06 12:08
nie bardzo mi podchodzi :/napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - nie mozna ! , bajbusek 16/02/06 12:53
hehe mozna... chocby czerwonym wytrawnym winem :)
- Robiłem tak i była smaczna ;) , Marcinex 16/02/06 12:04
- 2 golonki przednie lub 1 tylna
- 2 butelki piwa karmelowego (Karmi)
- listek laurowy
- pieprz ziarnisty
- sól
- pieprz świeżo mielony ( biały lub kolorowy)
Wcześniej umyte i opalone golonki zalać piwem karmelkowym, dodać pieprz ziarnisty i liść laurowy. Odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej dzień wcześniej i nie solić golonki przed gotowaniem - gotuje się dłużej). Następnie gotować golonkę do miekkości w piwie w którym się moczyła i ewentualne braki piwa podczas gotowania uzupełniać wodą.
Po ugotowaniu golonkę włożyć na 15-20 min do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st. podlewając golonkę wywarem który pozostał z gotowania lub niwielką ilością świeżego piwa karmelkowego.
Gdy skórka będzie upieczona na złoto golonkę wyjąć z piekarnika posypać solą oraz pieprzem.
Podawać z pieczywem i tartym chrzanem lub musztardą i nie zapomnieć o schłodzonym piwku :)
A znajomy robi tak:
- 2 golonki
- smalec
- 2 cebule
- czosnek
- szklanką śmietany
- łyżka mąki
- 0.7 kg kiszonej kapusty,
sól, pieprz, papryka
Umyte i osuszone golonki obsmażyć na rozgrzanym tłuszcz. Następnie wyjąć je z rondla, a na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę z papryką, czosnkiem i kminkiem. Podlać odrobiną wody i pogotować kilka minut. Włożyć golonki, zalać wodą lub bulionem tak, aby je przykryła i gotować 40 min. Dodać odciśniętą kiszoną kapustę i dusić, aż wszystko zmięknie. Wyjąć golonki, pokroić na porcje. Do miękkiej kapusty wlać śmietanę i dodać mąkę, chwilę podusić. Podawać na półmisku porcje golonki obłożone kapustą. Piwko mile widziane :)Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest! - jaka jest różnica , Demo 16/02/06 12:29
między golonkiem tylnym i przednim?napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - Z tyłu , Marcinex 16/02/06 12:54
masz grubsze kości, z przodu cieńsze, przednie jest trochę mniejsze i jak dla mnie smaczniejsze.Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest!
|
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|