Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Promilus 08:23
 » kyusi 08:18
 » mo2 08:11
 » KHot 08:09
 » skalak23 08:06
 » Artaa 08:00
 » PeKa 07:40
 » Kenny 07:27
 » XepeR 06:40
 » resmedia 06:12
 » ngP 05:53
 » hokr 05:53
 » NimnuL 05:42
 » coolio 04:55
 » Martens 04:52
 » NWN 04:42

 Dzisiaj przeczytano
 36900 postów,
 wczoraj 25433

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2025
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[Kulinaria] jak przyrządzić golonkę? , Demo 16/02/06 09:33
Mama wyjechała do sanatorium, Tata został sam. No i wypada dożywiać czasem rodzica A ponieważ jest amatorem golonek, to właśnie na to stawiam.

Warunek (choć to dziwne, skoro mówi się o golonce)- nie może być tłusta (zdrowotne uwarunkowania Taty).

Czy wogóle jako ktoś kto nigdy golonki nie robił mam szansę spłodzić coś dobrego ?

Mięchem już się bawiłem, no ale wiadomo, że to nie to samo. Byłbym wdzięczny, za jakieś sprawdzone przepisy jak przyrządzić golonę...

Tylko ludzie, zlitujcie sie i szczegółowo proszę :(

Na necie jest mnóstwo przepisów, ale pisane w stylu: "piec w średnio rozgrzanym piekarniku" ...a skąd mam wiedzieć co to średnio rozgrzany?

z góry dziękuję za wszelki help

napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:(

  1. proponuje gotowana , elliot_pl 16/02/06 09:51
    trzeba peklowac. Nie ma opcji zeby byla tlusta. Po prostu klasyczna golona z wody. Ale o przepis mnie nie pytaj :)

    momtoronomyotypaldollyochagi...

  2. Mięchem już się bawiłem , Glock19 16/02/06 11:00
    LOL

    1. no nie , Demo 16/02/06 11:58
      wszędzie podtxt szuka :D

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

  3. huhuhu... , capri 16/02/06 11:58
    1. wejdz na www.google.pl
    2. wpisz: "przepis na golonkę" ( http://www.google.pl/...is+na+golonk%C4%99&lr= ) i znajdz co ci odpowiada :P

    troche powazniej (chodz inicjatywy to raczej nie wykazales :P) - ostatnio robilem tak: sol peklowa, czosnek granulowany, kilka listkow laurowych, troszku przypraw, przegotowana woda i w takiej zalewie i na 24h (oczywiscie wczesniej po dokladnym oczyszczeniu i wymyciu). po dobie goloneczki na blache, troszku oleju, jakies ziola prowansalskie, papryki wszelakie, czosnek - generalnie co ci wpadnie w lapy - tego dania nie da sie zjebac ;-) i do piekarnika na maly gaz. co jakis czas obracalem, polewalem piwkiem i sosikiem co sie wytworzyl z tego pieczenia i po kilku godzinach na stol. zasada nr jeden u mnie przy robieniu golonki: lepiej godzine dluzej, niz godzine za krotko - ta chyba z 6h sie piekla, ale wyszla miod i orzeszki (co niektorzy boardowicze mogo osobiscie potwierdzic :])

    nie traktuj tego jako przepis, ale uwierz mi, ze ciezko zrabac.

    Quidquid latine dictum sit,
    altum videtur

    1. goglowałem, a jakże , Demo 16/02/06 12:00
      ale tak jak pisałem....nigdzie nie ma konkretnie opisanego :/

      a z tego co widzę, to nikt nie ma jasnego przepisu, czyli ile co 3ba gotować/ piec...no cóż, chyba będzie 3ba zrąbać 1-2 golony, i się dojdzie do wprawy :)

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

    2. 6 godzin ? , bajbusek 16/02/06 12:01
      rany ... dales czadu :P albo ta goloneczka warzyla troszke :P

      1. heh , capri 16/02/06 12:31
        trzy, wielkie po kilogramie kazda :D
        gaz byl malutki a i dopadl mnie mecz bf2, wiec mialy nadprogramowe 1,5h :f

        Quidquid latine dictum sit,
        altum videtur

  4. heheh , bajbusek 16/02/06 11:59
    1. srednio rozgrzany piekarnik - 160-180 stopni

    2.ugotuj ja najpierw :P ... taka z piekarnika bez gotowania to pain in the ass...

    Gotowanie golonki:

    myjesz golonke, wkladasz do garnka (ma sie tam zmiescic cala) i zalewasz woda i gotujesz okolo godziny

    przyprawy: listek laurowy, pare ziarenek pieprzu czarnego, mala plaska lyzeczka soli

    Nabijasz golonke ostrym szpikulcem - jak leci bialy sok i latwo sie nakluwa jest OK

    wyciagasz golonke, kladziesz na blasze do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekasz skurke na rumiano polewajac piwkiem co jakis czas i przekrecajac (co 10 minut) przez kolejne pol godziny. Mozesz posmarowac golonke miodem albo natrzec ziolami i czosnkiem (wybor na prawde dowolny - jak nie wiesz jakie to gotowa mieszanka do miesa wieprzowego ) - dla milosnikow gatunku najlepsza jest jednak golonka na dziko czyli sol, pieprz i piwko :P

    Jak sprawdzic czy aby na pewno ten 2 kilowy kawalek swinii sie upiekl / ugotowal i jest miekki ?

    Nalezy naciac nozem do kosci i jak mieso idealnie odchodzi od kosci jest OK

    1. czy można zastąpić piwo? , Demo 16/02/06 12:08
      nie bardzo mi podchodzi :/

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

      1. nie mozna ! , bajbusek 16/02/06 12:53
        hehe mozna... chocby czerwonym wytrawnym winem :)

  5. Robiłem tak i była smaczna ;) , Marcinex 16/02/06 12:04
    - 2 golonki przednie lub 1 tylna
    - 2 butelki piwa karmelowego (Karmi)
    - listek laurowy
    - pieprz ziarnisty
    - sól
    - pieprz świeżo mielony ( biały lub kolorowy)
    Wcześniej umyte i opalone golonki zalać piwem karmelkowym, dodać pieprz ziarnisty i liść laurowy. Odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej dzień wcześniej i nie solić golonki przed gotowaniem - gotuje się dłużej). Następnie gotować golonkę do miekkości w piwie w którym się moczyła i ewentualne braki piwa podczas gotowania uzupełniać wodą.
    Po ugotowaniu golonkę włożyć na 15-20 min do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st. podlewając golonkę wywarem który pozostał z gotowania lub niwielką ilością świeżego piwa karmelkowego.
    Gdy skórka będzie upieczona na złoto golonkę wyjąć z piekarnika posypać solą oraz pieprzem.
    Podawać z pieczywem i tartym chrzanem lub musztardą i nie zapomnieć o schłodzonym piwku :)

    A znajomy robi tak:

    - 2 golonki
    - smalec
    - 2 cebule
    - czosnek
    - szklanką śmietany
    - łyżka mąki
    - 0.7 kg kiszonej kapusty,
    sól, pieprz, papryka
    Umyte i osuszone golonki obsmażyć na rozgrzanym tłuszcz. Następnie wyjąć je z rondla, a na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę z papryką, czosnkiem i kminkiem. Podlać odrobiną wody i pogotować kilka minut. Włożyć golonki, zalać wodą lub bulionem tak, aby je przykryła i gotować 40 min. Dodać odciśniętą kiszoną kapustę i dusić, aż wszystko zmięknie. Wyjąć golonki, pokroić na porcje. Do miękkiej kapusty wlać śmietanę i dodać mąkę, chwilę podusić. Podawać na półmisku porcje golonki obłożone kapustą. Piwko mile widziane :)

    Nie ma piekła poza tym światem, on nim
    jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
    on nim jest!

    1. jaka jest różnica , Demo 16/02/06 12:29
      między golonkiem tylnym i przednim?

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

      1. Z tyłu , Marcinex 16/02/06 12:54
        masz grubsze kości, z przodu cieńsze, przednie jest trochę mniejsze i jak dla mnie smaczniejsze.

        Nie ma piekła poza tym światem, on nim
        jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
        on nim jest!

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL