|
TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
| |
|
[OT] Stara, brudna, patelnia - czym doczyścić? , Chrisu 5/03/06 14:05 Sprawa stanęła na ostrzu noża. Czas wyrzucić 2 stare patelnie. Mimo, że świetnie się ich używa - z zewnątrz wyglądają, że aż strach. Powiedziałem w domu, ze nie będziemy ich wyrzucać tylko je doczyszczę tak, że będą wyglądały jak nowe. Mam na to niewiele czasu. Wiem, że środki dostępne na rynku niezbyt sobie z tym poradzą - już kiedyś próbowałem. Więc- w boardzie siła ;). Czym to wyczyścić? /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - kiedyś , mirkrup 5/03/06 14:07
moczyłem w Ludwiku rozcieńczonym i później stary, zeschnięty tłuszcz zeskrobywałem nożem. - Ale jaka patelnia? , Agnes 5/03/06 14:11
Szczegóły, szczegóły!Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - Babcinym sposobem , Vertus 5/03/06 14:12
piaskiem :>- dokładnie! Piachem , Dabrow 5/03/06 14:15
tylko jeśli to patelnia teflonowa (ale sądzę że by Doczu napisał jeśli tak) to odpada...!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - Hm, Doczu ma problem z patelnią? , Agnes 5/03/06 14:17
Myślałam, że Chrisu.
Ja bym wzięła szczotkę drucianą i papier ścierny, hehe.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - no co - tez się na "u" kończy ;) , Chrisu 5/03/06 14:20
a szcotka i papier ścierny to w sumie najszybsze rozwiązanie ;) Te 2-3 mm najszybciej tak się zetrze :P /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\
- ache , qwertix 5/03/06 14:17
wybielaczem na wybielacze :)
a tak swoja droga to moze by papierem sciernym :Djak cos moze pojsc zle to napewno
pojdzie
- jaka patelnia? , Chrisu 5/03/06 14:18
tak zwykła, gruba, ma chyba ze 30 albo wicej lat - od małego ją pamiętam ;) /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - No to luz , Agnes 5/03/06 14:22
żadnym teflonem czy emalią nie musisz się przejmować. Moja porada - j.w. Z tym, że namoczenie też może pomóc, przed szlifowaniem.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta...
- hmm... , Yosarian 5/03/06 14:19
są takie myjki druciane, coś jak ścinki z frezarki :) .... kupic tego trochę, zmoczyc patelnie gorącą wodą z dowlonym środkiem rozpuszcajacym tłuszcz (do mycia garów) no i trzeć tą myjką drucianą, dobrze zmoczyć, przepłukać ..... jeszcze raz powtórzyć szorowanie ... i tak aż do samego końca patelni lub zmywacza ;-). To tylko mechanicznie można "ugryźć" w żadne środki chemiczne bym nie wierzył .... można jeszcze piaskiem, popiołem z paleniska a najlepiej to znaleźć firmę co robi tzw "piaskowanie" ... w jednej chwili będziesz miał patelnie czyste jak nówki :)All the best people in life seem to like
LINUX.
Steve Wozniak
- Piaskowanie powiadasz - good idea... , Chrisu 5/03/06 14:21
piasek, popiół może są OK - ale to 2 dni na jedną by mi zeszło :( /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - A jednak..... , adje 5/03/06 16:22
Piaskowanie daje znakomity efekt gdy wszystkie brudy z tłuszczem zostana pracowicie zeskrobane. Jesli nie to w miejscach oczyszczonych piaskownie da wżery,bo w tych zabrudzonym elastycznym tłuszczem zanim odpiaskuje i dojdzie do metalu nie będzie jeszcze go czyscił.
Podejrzewam, że lepszym rozwiązaniem będzie proponowane przez Agnes namoczenie w jakimś koncentracie (np PUR) i po pobieznym zeskrobaniu zastosowanie techniki zaproponowanej przez OzAprzy pomocy tzw. szczotki czołowej lub czaszkowej zamocowanej w wiertarce.
Tą szczotkę tyle że nie stalową a mosiężna czyszczę czasami nierdzewki jeśli chcę uzyskać zamiast połysku powierzchnię satynową."Nasze namiętności często stają się
naszym nieszczęściem." (Zygmunt Freud)
- eeee , OzA 5/03/06 14:22
ja na ostatnie święta wyczyściłem mamie patelnie do smażenia karpia, która była czarnoczarna
teraz lśni jak nowa, caluteńka srebrna
czym to zrobiłem?
ano pogadałem z ojcem i zapuściłem BOSCHA a zamiast wiertła założyłem taką szczorkę drucianą z drutami na wprost a nie wokól osi obrotu
mocne dociśnięcie i patela lśni
potem oczywiście standardowe szorowanie środkami dezynfekujaco oczyszczającymi
trzeba jednak uważać na:
- zbyt mocne dociskanie żeby nie zjechać ścianek patelni na zero
- zbyt wysoką temp która wytwarza się przy "szlifowaniu" gdyż przysmażony czarny tłuszcz zaczyna się topić i powstaje smołowata masa która się przykleja do szczotek
- niemiła woń palonego tłuszczu
- brudno dookoła jak cholera i ubranie też upaprane, najlepiej robić to na dworzeI sniffed Coke...
but the ice cubes
got stuck in my nose - Pur , kubazzz 5/03/06 14:25
moze?:PSM-S908 - Nie czysc , NimnuL-Redakcja 5/03/06 16:00
to swietne tlo fotograficzne dla niektorych obiektów ...
;)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Jeżeli te patelnie są żeliwne to taki ich urok , zartie 5/03/06 19:33
Tyle, że do takiej patelni nie umywa się żadna nowa teflonowa, z podwójnym dnem, ceramiczną wkładką czy innymi reklamowanymi bajerami. Możesz co najwyżej trochę je oskrobać, ale do czystego metalu ich nie czyść!Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - solą kuchenną , Maverick 5/03/06 21:01
i cif'em, ja szorowałem prodiż - rewelka - niemal jak nówka - jak to czym? , MayheM 6/03/06 08:30
PUR!
nie ogladasz reklam?
:)) |
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|