TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
[OT-HOME] Zmiana kuchenki gazowej na ceramika, dużo większe koszty ?? , fiskomp 17/09/06 11:25 Tak przymierzam się do wymiany starej kuchenki i żona prosiła zapytać, czy w eksploatacji kuchnia z płytą ceramiczną jest o wiele bardziej kosztowna w eksploatacji w porównaniu z gazówką ?
Może ktoś napisać jakie rachunki ma za elektrykę przy tego typu kuchni i jakiego producenta byście polecili ??
z góry dzięki za pomoc.
pozdrawiam,- w domu mam elektryka , Matti 17/09/06 11:53
a rodzice maja gazowa. Gazowa 100x lepsza. Na elektryku trudno sie gotuje, bo albo wrze albo jest za malo cieplo. Ogolnie na gazie lepiej sie gotuje. Co do ceny Ci nie powiem ale na pewno drozej na elektryku. Polecam plyte gazowa, ale wygladajaca juz jak elektryczna. - ja nie polecam elektrycznej , Nicholai 17/09/06 13:12
uzywalem i gazowej i elektrycznej i w ogole nie przypadla mi ta 2. do gustu. trzeba czekac az sie rozgrzeje i ostudzi, jak wylacza prad na 2 dni, to nie mozesz nic ugotowac (wiele razy wtedy gazowa mi dupsko ratowala kiedy bylem glodny a pradu nie bylo :P) i w ogole i w szczegole;) nie wiem jaka jest roznica w kosztach eksploatacji (pomijam cene zakupu, bo tu elektryczna jest duzo drozsza), ale nawet jakby przemawialy za elektryczna to bym za nic nie zmienil.Kursy tańca www.estilostudio.pl - Też nie polecam elektrycznej. , Doczu 17/09/06 13:27
Mamy w pracy płyte Boscha, i gotuje się na niej marnie. Na mojej domowej kuchence gazowej gotuję szybciej i mam większy wpływ na regulację temperatury.
Fakt płyta ceramiczna ładnie wygląda, ale nic poza tym. - W mieszkaniu ktore wynajmujemy mamy elektryczna... , tecep 17/09/06 13:30
Fakt faktem ze nie gotujemy tyle ile przykladna zona(czyt. na kuchence tylko obiady, dwa palniki przez pol godziny i tyle);), ale za to 2 kompy u nas chodza prawie bez przerwy i swiatlo dosc czesto sie swieci i placimy tak okolo 75 zl miesiecznie.taaaaaaaaa..... - ah no tak i to co mowili przedmowcy... , tecep 17/09/06 13:33
ciezko wycyrklowac temperature, szczegolnie przy smazeniu;)Gaz skrecisz i jest skrecony, a tu musisz bawic sie w podnoszenie patelni, przestawianie jej na chlodny palnik i takie tam;)taaaaaaaaa.....
- nie polecam , XiSiO 17/09/06 14:11
mam ceramiczna w wynajmowanym i smazenie jest okropne zawsze sie przypala, jak sie zupa gotuje to musisz zabierac garnek z palnika bo skrecenie nie powstrzymuje kipienia bo tem nie opada tak szybko. NIE POLECAM."Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
zapłacisz adeną" (C) XiSiO - no wlasnie, jeszcze nigdy nie zdazylo mi sie nieprzypalic;) , tecep 17/09/06 15:01
Tzn oczywiscie mozna gotuac na "niskim ogniu", ale qrcze kto ma tyle cierpliwosci?;)taaaaaaaaa.....
- siedze na ceramice , Hitman 17/09/06 17:11
od dłuższego czasu bo nowe osiedla mają to do siebie że gaz ignorują..
Nie prawdą jest że nie da sie na tym gotować bez przypalania i kombinowania - kwestia wyczucia przy jakim ustawieniu jest optymalnie i po kłopocie. Nie wiem czego używają przedmówcy ale regułą jest że płyta nagrzewa się do danej temp i wyłącza jak spadnie to znowu załącza więc śmiem twierdzić że można bardziej regulować niż na "otwartym ogniu" i co dobre po nagrzaniu trzyma ciepło dłuższy czas co sprawia że ugotowany obiad spokojnie zaczeka ciepły na spuźnialskich..
Ja nigdy nie chce już gazu - osmolonych garnków, konserwacji dysz, kontroli szczelności instalacji, dobrej wentylacji itp.
Łatwiej utrzymać czystość - nie polecam jedynie tam gdzie ktoś ma częste przerwy w dostawie prądu raczej zjawisko marginalne w mieście.
Wychodzi drożej niż gaz ale dramatu nie ma.Teoretycznie okłamywanie samego siebie
jest niemożliwe. W praktyce robi to
każdy z nas. - no i wlasnie o to chodzi;) , tecep 17/09/06 17:28
ze nagrzewa sie do temperatury i powolutku schladza, a nie tak jak przy gazie;)taaaaaaaaa..... - to nie ustawiaj , Hitman 18/09/06 09:17
skrajności pokrętłem to nie będziesz miał takich problemów - jak z jazdą motocyklem łatwo rozbujać ciężko szybko wyhamować ;))Teoretycznie okłamywanie samego siebie
jest niemożliwe. W praktyce robi to
każdy z nas.
- yeap, true - , Tummi 17/09/06 18:31
prad jest wygodniejszy. Czyszczenie to pikus :D
Przypalanie zdarzalo mi sie i na gazie i na pradzie - kwestia tego, zeby nie czytac boarda jak cos stoi na wlaczonej kuchence :D
T.www.skocz.pl/uptime :D - LOL :-))))) , Doczu 18/09/06 06:58
"Ja nigdy nie chce już gazu - osmolonych garnków" - a jakiego Ty gazu używaleś, że mialeś osmolone garnki ?
Acetylenu ?
Dawno nie słyszałem większej bzdury. ROTFL :-0- Otóż to, też się dziwię , Agnes 18/09/06 08:27
może pomyliło się z kuchnią węglową?Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - moge Ci , Hitman 18/09/06 09:13
pokazać garnki mamy które mają więcej latek niż Ty i zobaczysz czy postawiłbyś je na pościeli.. Kuchnia gazowa nie węglowa gwoli ścisłości - a co za gaz miałem przez te lata to nie wiem - pytanie do gazowni jakie wałki robią..Teoretycznie okłamywanie samego siebie
jest niemożliwe. W praktyce robi to
każdy z nas. - no wiesz, ten tego... , Chrisu 18/09/06 10:03
garnka po użyciu nie myje się tylko w środku... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - mnie to możesz , Hitman 18/09/06 10:57
przypominać bo moge po pijanemu zapomnieć - ale że to garnki mojej mamy: to jak to mówią ;)) "nie ucz ojca dzieci robić" bo kiedy ona obiady gotowała to Ciebie nawet nie planowali rodzice ..Teoretycznie okłamywanie samego siebie
jest niemożliwe. W praktyce robi to
każdy z nas. - kurcze , Chrisu 19/09/06 07:50
fajnie byłoby być tak młodym... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\
- hmmm.... , Doczu 18/09/06 18:56
... milo mi, ze oceniasz mój wiek tak optymistycznie, ale po co stawiać garnki na poscieli ?
Druga sprawa - nie wiem jak twoja mama, ale ja myję garnki z zewnatrz i bez obaw mogłbym je spostawic na pościeli (choć nie wiem po co miałbym to robić).
Podsumowując jestem pełen podziwu dla Twojego przywiązania do sprzętów kuchennych. Ja na tyle nie przywiązuję się az tak do przedmiotów codziennego uzytku i raczej zaden z nich nie wytrzymał aż tyle, ile ja mam lat, a tym bardziej nie jest starszy. Może więc czas przejśc się do antykwariatu i dokonac wymiany sprzetu AGD ?- to nie był post do ciebie , Hitman 19/09/06 15:43
a z pościelą to taka metafora.. I ile razy mam powtarzać że jeżeli chodzi o gotowanie i mycie to jesteście mali w porównaniu do matki mej?? Czy ja pisałem o swoich garnkach qrna?? co do zastaw stołowych i kompletów garnków - to nie każdy qpuje je w Tesco..
Mam sztućce starsze od Ciebie i jakoś nie widze potrzeby wymieniania ich na nowe - nie każdy je z miski plastikowej, aluminiową łyżką...Teoretycznie okłamywanie samego siebie
jest niemożliwe. W praktyce robi to
każdy z nas.
- peace i dzięki Wszystkim, a przy okazji jeszcze małe co nieco. , fiskomp 18/09/06 07:45
Nie chcę wywołać kolejnej dysputy co lepsze, gaz, czy prąd.
Jednak po przeanalizowaniu cen dobrych ceramików z gazówką, chyba zostanę przy gazie, tylko ciut nowocześniejszą kuchenką.
Tu do żeńskiej części Board'a - czy ta kuchnia Wam się podoba ?? Nie powiem, że i ja nie kuchcę, ale to raczej tak 20/80 czasu stania przy garach ;)
A kuchnia takowa, może znacie jakąś bardziej wypaśną ? :)
http://www.allegro.pl/..._3479_inox_gwarancja.html
pozdrawiam,- Masz jakieś bardziej wyraźne zdjęcie? , Agnes 18/09/06 08:24
Bo bym rzekła to i owo, ale nic prawie nie widać....Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - Aga dla Ciebie wszystko ;) , fiskomp 18/09/06 10:38
Gorzej, że ciężko znaleźć, ale tu chyba najlepsze powiększenie.
http://www.topmarket.pl/..._KGE_3479_X_Dynamic.php
Tylko czemu nigdy nie piszą o możliwościach programowania (czy w ogóle jest).
pozdrawiam,- O, dzięki. , Agnes 18/09/06 11:54
Jeśli chodzi o gotowanie i pieczenie, to ta kuchenka ma wszystko, z czego przede wszystkim korzystam: zapalarkę, termoobieg, zegar, nie mówiąc o ustawianiu temperatury. Zwróciłabym jeszcze uwagę, czy jest przewidziana jakaś ochronna blaszka wkładana pod pokrętła podczas pieczenia. Nie wiem, jak w waszych kuchenkach, ale u mnie, jak zapomnę włożyć tej blaszki, a mięsko mi się piecze tak z 1,5h, to potem nie mogę żadnego pokrętła dotknąć, nagrzewa się.
Jeśli zaś chodzi o utrzymanie w czystości - dobrze widzę, że płyta, na której są palniki, jest wyprofilowana w komory dla każdego palnika? Jeśli tak - to koszmarnie. Miałam kuchnię starego typu z taką właśnie nierówną płytą, a teraz mam z gładką, lekko tylko podniesioną po bokach http://www.rtv-agd.media.pl/pf/26/414.jpg i muszę powiedzieć: niebo a ziemia podczas mycia kuchenki.
Co do awaryjności - nie wypowiem się, ale faktycznie Wrozamet daje gwarancję.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - Aga a ta twoja jaki ma symbol ? Też ładna i funkcjonalna. , fiskomp 18/09/06 14:48
Bym miał czym pochwalić się żonce ;)
pozdroofki,- To jest Amica , Agnes 18/09/06 15:26
http://www.rtvagd.sklep.pl/?m=p&prod_id=405 - o taka.
Kupiliśmy ją już używaną (tak z rok), teraz eksploatuję i nie mam żadnych powodów do narzekań. Nawet to, że odkleiła się uszczelka przy drzwiczkach piekarnika, w niczym nie zmniejsza funkcjonalności całości.
A programator?... Eee... stary, dajże spokój, bajer na początku, a potem i tak się używa tylko zegarka, znaczy minutnika i już.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta...
- hm, jesli dobrze pamietam , piotrszach 18/09/06 09:12
(w razie czego prosze mnie poprawic) to Mastercook=dawny Wrozamet (chyba tak to sie pisalo) i niezbyt pochlebne opinie o tym sluszalem. Osobiscie polecam Fagor, sprawdzona marka, dorze wykonane produkty.
- Jeszcze jedna uwaga odnośnie zakupu kuchenki elektrycznej , zartie 18/09/06 13:24
Trzeba uwzględnić koszt wykonania instalacji elektrycznej.
IMHO elektryczna jest dobra jedynie do gotowania powideł i ketchupu :-)Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - hmm , 0r8 18/09/06 19:07
i do testowania chlodzenia na procesory ;-)
|
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|