Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » rainy 11:21
 » JE Jacaw 11:20
 » DYD 11:19
 » rrafaell 11:13
 » Matti 11:12
 » bmiluch 11:12
 » yeger 11:12
 » Dexter 11:11
 » biEski 11:10
 » El Vis 11:06
 » AdiQ 11:04
 » havranek 11:04
 » NimnuL 11:02
 » Mademan 10:56
 » cVas 10:52
 » Sherif 10:49
 » Holyboy 10:45
 » Soulburne 10:44
 » lavka 10:40
 » Zbyl 10:38

 Dzisiaj przeczytano
 41118 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

mocno OT - kręćcie majonez , Doczu 20/01/07 14:19
Kurka - dziś miałem ochotę na majonez, ale nie miałem go w lodówce, a nie chciało mi się iśc do sklepu, i postanowiłem sobie zrobić go w domu.
Przepis prosty jak barszcz, składniki miałem więc hopsia i po 15 minutach mam słoik majonezu.
Musze przyznać, że efekt końcowy zaskoczył mnie niesamowicie.
W smaku podobny do majonezu Winiary. Kurcze gdyby mi ktoś dał do spróbowania, to gdybym go nie widział nie moglbym zgadnąć który jest który. Konsystencją jest tylko nieco rzadszy, ale to pewnie iwna tego że składniki musiały miec temp. pokojową.
Podzieliłem go sobie na 2 cześci i jedną z nich zaprawiłem Curry i mam majonezik smakowy :-)
Dla zainteresowanych podaję składniki.
1 żółtko, szklanka oleju, sól i cukier (do smaku) sok z ok. połowy cytryny, łyżeczka musztardy.
najpierw rozcieramy leciutko żółtko z solą cukrem potem dodajemy musztardę i sok z cytryny, a na końcu pomalutku dodajemy olej lub oliwę. Cały knif polega na tym żeby dodawać olej na poczatku kropelkami, a potem cieniutkim strumykiem cały czas miksując. Po ok 5-15 minutach miksowania otrzymujemy puszny majonezik. Smacznego.
P.S.
Sadniki powinny miec temp. pokojową.

  1. heheh , Grocal 20/01/07 14:24
    A moj przepis jest taki. Zakladam buty, kurtke, biore parasol (wlasnie pada snieg z deszczem). Ide jakies 300m do pobliskiego spozywczaka, wchodze, prosze o majonez. Place. Wracam do domu.

    Pieniadze nie musza miec temperatury pokojowej.

    :)))))))))))))))))

    --
    Swietny przepis Doczu! Sprobuje w najblizszym mozliwym czasie. Wa wa wee wa!

    Na pewno, na razie, w ogóle...
    Naprawdę, naprzeciwko, stąd...
    Ortografia nie gryzie!

    1. no u mnie jest podobnie z jednym wyjątkiem , Nikita_Bennet 20/01/07 15:20
      idąc do sklepu kupuje tylko "majonez kętrzynski", jak go nie ma to zmieniam sklep bo jesli juz jadam to tylko ten, reszta majonezow mi nie smakuje.

      nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

      1. ketrzynski powiadasz , Yorg 20/01/07 22:06
        jak na zlosc nie maja go w UK

        i musze z PL przywozic

        GG: 1706185
        lub komórka :)

        1. wiesz - zebys , Nikita_Bennet 20/01/07 23:02
          mieszkal gdzies na uboczu ze mozna by zapasc bez wjezdzania i kluczenia po miescie to luz blus bo pewna beta 730 kursuje co 4-6 miesięcy między pl a uk i przejezdza "obwodnicą" Twojego miasta i kilka sloikow na zapas bys mial ;)

          widze ze nie tylko ja lubię majonez kętrzyński ;)

          nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

      2. PRAWDA TO! , XTC 20/01/07 23:04
        Jako rodowity Kętrzyniak - POTWIERDZAM...
        Do dziś przywożę jadąc do rodziców - majonez i musztardę...
        Zakład w którym robi się w Kętrzynie majonez (popularnie nazywane tam "olejki" albo "majonezy" :) - był jednym z pierwszych tego typu zakładów w kraju.
        Majonez - pycha.

        Linux

        1. wiedzialem ze na tym boardzie są ludzie z olsztyna , Nikita_Bennet 21/01/07 13:47
          ale nie pomyslalem ze mogą byc z Kętrzyna.

          ave
          :))

          nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

  2. .:. , Shneider 20/01/07 14:30
    robi sobie majonez, spi w spiworze, natura to jedyny prawdziwy dom.

    hmm

    czlowiek z lasu :D

    gratulacje

    .:: Live at Trance Energy ::.

    1. nie tylko w spiworze , Doczu 20/01/07 14:45
      ale i pod takim dachem :-)
      http://www.doczu.siec2000.pl/teksty/Bieszczady 5/Foto/plachta.jpg

      1. ups ... , Doczu 20/01/07 14:46
        ... skopiować proszę link do przeglądarki bo spacja mi weszła

      2. .:. , Shneider 20/01/07 16:06
        spozywanie alkoholu w miejscu publiczym jest zabronione i grozi kara grzywny w wysokosci 100zl :D


        ogolnie sweeeet tez tak kiedys chce.

        .:: Live at Trance Energy ::.

        1. hehehe - a kto spozywał ? , Doczu 20/01/07 16:17
          Te browary rosły na drzewie to zerwałem kilka ;-)

  3. Nooo... , DJopek 20/01/07 14:47
    Jasne że to co sam zrobisz z reguły jest lepsze od "kupnego", ale ja leń jestem, idę więc na łatwiznę... Majonez kielecki rulezzzz (inny mi nie podchodzi).

  4. to jeszcze masełko sobie zrób , myszon 20/01/07 15:01
    też bardzo dobre wychodzi.

    1. może kiedyś spróbuję, ale... , Doczu 20/01/07 15:22
      ... ciężko dostac pełnowartościowe mleko.
      Chyba że masz jakiś magiczny sposób.
      Najprostszy sposób na zrobienie masła, to wlewamy mleko (takie prawdziwe, od krowy, a nie ciecz którą kupujemy w woreczku) do dużego sloika np. 1 L, a nastepnie zakręcamy kładziemy na boku i reką wałkujemy. Po kilkunastu minutach wałkowania można zaobserwoać jak pięknie wtorzy się bryłka masła, a potem rośnie. Jak juz tak wywałkujecie pożądaną ilość masła, nie wylewajcie tej 'wody" która została. Jest rewelacyjna.

      1. jak to "... ciężko dostac pełnowartościowe mleko" , Nikita_Bennet 20/01/07 16:10
        idziesz do krowy ............:))
        szkoda ze mieszkanie na wsi ma tak malo zalet bo dla wlasnego majonezu, maselka i normalnych jajek a co za tym idzie prawdziwej jajecznicy to nie warto

        nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

        1. no jeszcze do tego można by... , Doczu 20/01/07 16:19
          ... doliczyć smaczniutkie mięsko, pyszne wyroby wędliniarskie itd. Niestety obecnie coraz mniej jest takich gospodarstw, a i tak mieszkanie w mieście pomimo ogromnej rzeszy minusów ma jednak więcej plusów. Ale już pomieszkiwanie w jakiejś drwalówce, czy lesniczówce, świetna sprawa i marzy mi się, niestety musiałbym chyba zmienić małżonkę :-)

          1. chyba znalezc robotę jako lesniczy , Nikita_Bennet 20/01/07 16:36
            bo na wsiach nie ma dobrze platnych prac.
            wiem co mowię bo i majonez i maslo i wedliny to tato robil kiedys a wędliny są zawsze ale trzeba tez za cos zyc a z tym jest trudniej na wsi.
            poza tym jak piszesz - druga polowka - choc widziales moze film "wyjscie awaryjne"??? lecial ostanio w publicznej tv.

            nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

  5. Kiedyś taki majonez kupowało się w sklepie ... , zartie 22/01/07 11:02
    Miał termin ważności 6 tygodni. Teraz do majonezu, żeby mógł stać rok na półce w markecie, pchają kilogramy emulgatorów, stabilizatorów, wypełniaczy, konserwantów i diabeł wie czego jeszcze :-(

    PS. Majonezu używam rzadko, więc nieprędko skorzystam z przepisu, za to ketchup od lat robię sam.

    Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL