Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » exmac 07:53
 » rurecznik 07:53
 » sigi 07:53
 » steve 07:51
 » m&m 07:51
 » Sherif 07:49
 » cVas 07:48
 » DYD 07:40
 » JE Jacaw 07:38
 » john565 07:37
 » @GUTEK@ 07:37
 » ghost12 07:32
 » XepeR 07:29
 » Zbyl 07:25
 » MARtiuS 07:22
 » patinka 07:21
 » myszon 07:14
 » Robak 07:01
 » Demo 06:56
 » Dhoine 06:52

 Dzisiaj przeczytano
 41103 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[pizza] pytanie o ciacho , Demo 26/01/07 14:51
robiłem już wg. różnych przepisów, i zawsze wychodzi mniej lub bardziej kruche, z twardym spodem. Mnie natomiast interesuje taki wynik jak w pizzerii, czyli żeby ciacho było miękkie, takie "ciapciowate". Jak wezmę trójkącik w łapkę, to ma w połowie opadać, a nie stać jak....

Może chodzi o czas/ temp. pieczenia? HELP

napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:(

  1. czas i temp na pewno , Ranx 26/01/07 14:57
    piecze sie w min 220 a lepiej 250 i wsadza do goracego.
    ja co prawda jeszcze nie uzyskalem idealu aleee juz mi blisko.
    niestey amica to nie jest piekarnik z kosmosu

    o roztramtajdany charkopryszczańcu...

  2. taki efekt jest trudny do uzyskania w piekarniku... , Doczu 26/01/07 15:21
    ... są specjalne piece do pizzy i tam jak najbardziej się da. Takie piece robił chyba Clatronic m.in.

  3. To ten przepis pewnie też znasz? , Dexter 26/01/07 15:31
    Pizza - ciasto puszyste
    Czas przygotowania: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta
    Ilość porcji: 2
    Składniki:
    400 g mąki
    30 g drozdży
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2/3 szklanki mleka rozcieñczonego z wodą w równych proporcjach
    pół łyżeczki soli
    szczypta pieprzu
    bazylia, oregano, tymianek
    Sposób przyrządzania:
    Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie,
    dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z woda mleka. Wyrabiać ciasto dodając
    stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie
    odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i ponakùuwaã je widelcem.

    Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
    Odpowiedzi oleję.
    THX!

  4. nigdy nie uzyskasz taki wynik jak w pizzeri :x chyba ze kupisz , robinn1 26/01/07 15:57
    specjalny piec

    @skate - dla ułomnych deska

  5. no więc ja robię tak: , Kriomag 26/01/07 16:03
    wersja duża z 0.5kg mąki:

    0.5kg mąki (jakakolwiek, czasem nawet z krupczatki robię ;)
    1 szklanka wody (smaczniejsze jest jak się zastąpi mlekiem :)
    40gram drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli

    Rozpuść drożdże w wodzie (opcjonalnie mlekiem) z cukrem, sól zmieszaj z mąką. Teraz wszystko zmieszaj i ulep kulę którą odstaw na 15min pod przykryciem (może być ręcznik). Następnie rozprowadź na blaszce, polej sosem i sypnij przyprawy, sypnij serem (dużo, dużo sera! :D), dodatki kładź na ser. Ja daję na 225'C na 15min. w dolnej częsci piekarnika (jesli grzejesz od gory i dolu, tak aby ciasto od spodu bylo lekko zarumienione a ser nie byl spalony :).

  6. ciasto jakie pamietam , TloluviN(TPC) 26/01/07 17:04
    z pracy w pizzeri :-)

    1. maka - 9kg
    2. woda - 4L - woda musi byc lodowata! 4st.C max!
    3. 400ml oleju
    4. drozdze, cukier, sol - w sumie bylo tego 0,56kg - ale proporcje musze sobie przypomniec.

    ciasto miesza sie maksymalnie 4-5 minut bo potem bedzie za cieple do dalszej obrobki.

    potem forumujesz kule - ciasto na duza pizze wazy 330 lub 350g - juz nie pamietam.

    ciasto musi swoje odgarowac w lodowce - kiedy polozysz na duzej blaszce 4 kule i sie polacza tzn ze jest dobre.

    proporcje Ci potrzebne sobie policz na mase ciasta docelowego.

    jak sobie przypomne proporcje drozdzy, cukru i soli to napisze.

    TloluviN
    "Not every person in everything
    can shine"

  7. moja , RoBakk 26/01/07 17:05
    dodaje do ciasta gotowane ziemniaki, ale nie znam dokładnego przepisu

    Najlepszym sposobem zamawiania
    piwa jest powiedzenie: Ubik

  8. wydaje mi sie ze tu chodzi... , tecep 26/01/07 20:58
    tylko i wylacznie o piec...Gdyz nawet jak wezmiesz ciasto z pizzerii to po wsadzeniu do normalnego piekarnika nie wyjdzie tak jak trzeba;)

    taaaaaaaaa.....

  9. wszyscy bzdury mówicie , robinn1 26/01/07 22:22
    żadne ciasto się nie uzyska ..... nawet jakies z 50 kg mąki........
    do dobrego ciasta potrzebujesz porządnego pieca :/ zrozum..
    ja w necie kiedys tez znajdowalem od zarąbu informacji i robiłem te ciasta... ( tak jak w pizzeri ;) ) i nic nie wychodzilo........

    @skate - dla ułomnych deska

  10. Żona robi z wielu ciast , JOTEM 26/01/07 22:37
    - zwykle z braku czasu z gotowego Knorra, i zawsze wychodzi miękka. Z brzegów lekko chrupiąca, ale 95% dna lekko brązowe i miekkie - nie da się podnieść kawałka trzymając za brzeg - cały obwiśnie. A kuchenka denna mastercook'a z trywialnym termoobiegiem. Żeby uzyskać sztywny dół, to górę spali na węgiel - mam więc zupełnie odmienne doświadczenia, z tym, że dokładnie takie jakich żądam ;-)

    Poryjemy..zrobaczymy

    1. no dobra , Demo 26/01/07 23:27
      to jak żona robi ?? podaj czas i temp. pieczenia.

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

  11. Hmmmm , JOTEM 26/01/07 23:48
    Zwykle koło 220, a czas tak długo, aż widoczne na brzegu fragmenty ciasta nabiorą odpowiedniego koloru.
    Problem polega moim zdaniem na czym innym:
    - czy termoobieg, czy zwykłe ruszty,
    - jak termoobieg, to czy dopiekane od góry rusztem
    - czy pod blachą z pizzą jest inna blacha jako ekran,
    - na jakiej wysokości blacha z pizzą,
    - jakie grube ciasto i ile wody ma sos,
    - czy ciasto na papierze, czy bezpośrednio na blachę,
    - jaka blacha.

    I tak z grubsza odpowiadajac:
    - termoobieg przez 80% czasu, tylko na końcówce dodatkowo ruszt od góry.
    - blacha jest na trzecich szynach od góry,
    - blacha jest czarna emaliowana,
    - ciasto jest cienkie (efekt koncowy poniżej 7mm).

    Ogólnie wszystko robi na wyczucie a efekt zawsze podobny bez względu na ciasto.
    Właściwie, to ona wykorzystuje doświadczenia ze zwykłych ciast i twierdzi, że wszystko zależy od umiejętnego wykorzystania piekarnika i wprawy. Lubię taką miękką pizzę i taką mi robi. Zeschły wiór też może zrobić.
    Podpowiada, że wzięła by wtedy zwykłą, nie emaliowaną, blachę, położyła niżej i grzała od spodu bez termoobiegu.
    Jak widać możliwości jest sporo ;-)
    Życzę miłego eksperymentowania.

    Poryjemy..zrobaczymy

  12. hmm ja , Carmamir 27/01/07 10:20
    bardzo często robie pizze i wychodzi mi skromnie mówiąc świetna :-)

    Ja pieke w Baumaticu na 220 stopni ok. 25min, ok. 4 łyżki drożdży, 1,5 szklanki ciepłego mleka, ok. 1kg mąki, ok. 2 łyżeczki soli i 3 łyżeczki cukru...
    Dziwnym trafem bardziej smakuje mi taka niż z pieca z pizzeri, z tego co orientuje się piece do pizzeri to ok. 100tys. zł a taki baumatic pewnie 1/70 tej kwoty i pizza lepsza niż z pizzeri :-)

    Wogule trudno dostać dobrą pizze gdziekolwiek, póki co mogę jeść tylko pizze od wujasa, ma sieć restauracji i pizzeri no i tam są jego domowe przepisy używane, dzięki temu są naprawdę dobre :) Polecam jeśli ktoś w okolicach Wadowic ;)

    No to się wkopałem...

    1. ale porownanie ;) , Kriomag 27/01/07 12:00
      piec w pizzeri piecze w kilkadziesiat sekund a nie 25 minut...

      1. ??? , Carmamir 27/01/07 19:46
        nie zauważyłem by to było kilkadziesiąt sekund :-), ale ja się tam nie znam :)

        Tak mnie natchneliście że za 30min pizza z pieca wychynie i zabieram się za oglądanie Ostatniego Samuraja (jeszcze nie widziałem :), natchnęło mnie po Krwawym Diamencie który non omen dobry był :D)

        No to się wkopałem...

        1. ... , Kriomag 27/01/07 19:55
          kidyś robiłem przez miesiac w telepizzy (zbierałem na ati 8500 :) warto było :), ciasto przejezdza przez piec bez zatrzymywania sie, trwa to dosyć krotko, juz nie pamietam dokladnie ale z minutkę gora dwie :)

          1. dlatego to taki badziew :) , Carmamir 28/01/07 12:13
            ja tam tylko domową lubię :)

            No to się wkopałem...

            1. ano , Kriomag 28/01/07 14:09
              ostatnio kupiłem dużą w telepizzy... no comment, ciasto twarde i niestmaczne (naszym sekretem jest ciasto, phi...) a na cieście prawie nic nie było... domowa rządzi :A

  13. no i zrobiłem dzisiaj , Demo 28/01/07 00:15
    Wyszło najfajniej odkąd zacząłem się bawić pizzą. Piekłem na 220'C (uprzednio nagrzewając do tej temp), na 2 szynie od dołu, z grzaniem góra- dół, bez termoobiegu. Czasowo, ok. 15 min (sprawdzałem wykałaczką czy ciacho już ok.

    1 raz przygotowałem wcześniej dodatki (poddusiłem cebulkę, pieczarki).

    Wyszło rewelacyjnie.

    napisalbym swoj config,ale sie nie
    zmiescil:(

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL