TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
[pizza] pytanie o ciacho , Demo 26/01/07 14:51 robiłem już wg. różnych przepisów, i zawsze wychodzi mniej lub bardziej kruche, z twardym spodem. Mnie natomiast interesuje taki wynik jak w pizzerii, czyli żeby ciacho było miękkie, takie "ciapciowate". Jak wezmę trójkącik w łapkę, to ma w połowie opadać, a nie stać jak....
Może chodzi o czas/ temp. pieczenia? HELPnapisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - czas i temp na pewno , Ranx 26/01/07 14:57
piecze sie w min 220 a lepiej 250 i wsadza do goracego.
ja co prawda jeszcze nie uzyskalem idealu aleee juz mi blisko.
niestey amica to nie jest piekarnik z kosmosuo roztramtajdany charkopryszczańcu... - taki efekt jest trudny do uzyskania w piekarniku... , Doczu 26/01/07 15:21
... są specjalne piece do pizzy i tam jak najbardziej się da. Takie piece robił chyba Clatronic m.in. - To ten przepis pewnie też znasz? , Dexter 26/01/07 15:31
Pizza - ciasto puszyste
Czas przygotowania: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2
Składniki:
400 g mąki
30 g drozdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieñczonego z wodą w równych proporcjach
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek
Sposób przyrządzania:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie,
dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z woda mleka. Wyrabiać ciasto dodając
stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie
odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i ponakùuwaã je widelcem.Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX! - nigdy nie uzyskasz taki wynik jak w pizzeri :x chyba ze kupisz , robinn1 26/01/07 15:57
specjalny piec@skate - dla ułomnych deska - no więc ja robię tak: , Kriomag 26/01/07 16:03
wersja duża z 0.5kg mąki:
0.5kg mąki (jakakolwiek, czasem nawet z krupczatki robię ;)
1 szklanka wody (smaczniejsze jest jak się zastąpi mlekiem :)
40gram drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Rozpuść drożdże w wodzie (opcjonalnie mlekiem) z cukrem, sól zmieszaj z mąką. Teraz wszystko zmieszaj i ulep kulę którą odstaw na 15min pod przykryciem (może być ręcznik). Następnie rozprowadź na blaszce, polej sosem i sypnij przyprawy, sypnij serem (dużo, dużo sera! :D), dodatki kładź na ser. Ja daję na 225'C na 15min. w dolnej częsci piekarnika (jesli grzejesz od gory i dolu, tak aby ciasto od spodu bylo lekko zarumienione a ser nie byl spalony :). - ciasto jakie pamietam , TloluviN(TPC) 26/01/07 17:04
z pracy w pizzeri :-)
1. maka - 9kg
2. woda - 4L - woda musi byc lodowata! 4st.C max!
3. 400ml oleju
4. drozdze, cukier, sol - w sumie bylo tego 0,56kg - ale proporcje musze sobie przypomniec.
ciasto miesza sie maksymalnie 4-5 minut bo potem bedzie za cieple do dalszej obrobki.
potem forumujesz kule - ciasto na duza pizze wazy 330 lub 350g - juz nie pamietam.
ciasto musi swoje odgarowac w lodowce - kiedy polozysz na duzej blaszce 4 kule i sie polacza tzn ze jest dobre.
proporcje Ci potrzebne sobie policz na mase ciasta docelowego.
jak sobie przypomne proporcje drozdzy, cukru i soli to napisze.TloluviN
"Not every person in everything
can shine" - moja , RoBakk 26/01/07 17:05
dodaje do ciasta gotowane ziemniaki, ale nie znam dokładnego przepisuNajlepszym sposobem zamawiania
piwa jest powiedzenie: Ubik - wydaje mi sie ze tu chodzi... , tecep 26/01/07 20:58
tylko i wylacznie o piec...Gdyz nawet jak wezmiesz ciasto z pizzerii to po wsadzeniu do normalnego piekarnika nie wyjdzie tak jak trzeba;)taaaaaaaaa..... - wszyscy bzdury mówicie , robinn1 26/01/07 22:22
żadne ciasto się nie uzyska ..... nawet jakies z 50 kg mąki........
do dobrego ciasta potrzebujesz porządnego pieca :/ zrozum..
ja w necie kiedys tez znajdowalem od zarąbu informacji i robiłem te ciasta... ( tak jak w pizzeri ;) ) i nic nie wychodzilo........@skate - dla ułomnych deska - Żona robi z wielu ciast , JOTEM 26/01/07 22:37
- zwykle z braku czasu z gotowego Knorra, i zawsze wychodzi miękka. Z brzegów lekko chrupiąca, ale 95% dna lekko brązowe i miekkie - nie da się podnieść kawałka trzymając za brzeg - cały obwiśnie. A kuchenka denna mastercook'a z trywialnym termoobiegiem. Żeby uzyskać sztywny dół, to górę spali na węgiel - mam więc zupełnie odmienne doświadczenia, z tym, że dokładnie takie jakich żądam ;-)Poryjemy..zrobaczymy - no dobra , Demo 26/01/07 23:27
to jak żona robi ?? podaj czas i temp. pieczenia.napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:(
- Hmmmm , JOTEM 26/01/07 23:48
Zwykle koło 220, a czas tak długo, aż widoczne na brzegu fragmenty ciasta nabiorą odpowiedniego koloru.
Problem polega moim zdaniem na czym innym:
- czy termoobieg, czy zwykłe ruszty,
- jak termoobieg, to czy dopiekane od góry rusztem
- czy pod blachą z pizzą jest inna blacha jako ekran,
- na jakiej wysokości blacha z pizzą,
- jakie grube ciasto i ile wody ma sos,
- czy ciasto na papierze, czy bezpośrednio na blachę,
- jaka blacha.
I tak z grubsza odpowiadajac:
- termoobieg przez 80% czasu, tylko na końcówce dodatkowo ruszt od góry.
- blacha jest na trzecich szynach od góry,
- blacha jest czarna emaliowana,
- ciasto jest cienkie (efekt koncowy poniżej 7mm).
Ogólnie wszystko robi na wyczucie a efekt zawsze podobny bez względu na ciasto.
Właściwie, to ona wykorzystuje doświadczenia ze zwykłych ciast i twierdzi, że wszystko zależy od umiejętnego wykorzystania piekarnika i wprawy. Lubię taką miękką pizzę i taką mi robi. Zeschły wiór też może zrobić.
Podpowiada, że wzięła by wtedy zwykłą, nie emaliowaną, blachę, położyła niżej i grzała od spodu bez termoobiegu.
Jak widać możliwości jest sporo ;-)
Życzę miłego eksperymentowania.Poryjemy..zrobaczymy - hmm ja , Carmamir 27/01/07 10:20
bardzo często robie pizze i wychodzi mi skromnie mówiąc świetna :-)
Ja pieke w Baumaticu na 220 stopni ok. 25min, ok. 4 łyżki drożdży, 1,5 szklanki ciepłego mleka, ok. 1kg mąki, ok. 2 łyżeczki soli i 3 łyżeczki cukru...
Dziwnym trafem bardziej smakuje mi taka niż z pieca z pizzeri, z tego co orientuje się piece do pizzeri to ok. 100tys. zł a taki baumatic pewnie 1/70 tej kwoty i pizza lepsza niż z pizzeri :-)
Wogule trudno dostać dobrą pizze gdziekolwiek, póki co mogę jeść tylko pizze od wujasa, ma sieć restauracji i pizzeri no i tam są jego domowe przepisy używane, dzięki temu są naprawdę dobre :) Polecam jeśli ktoś w okolicach Wadowic ;)No to się wkopałem... - ale porownanie ;) , Kriomag 27/01/07 12:00
piec w pizzeri piecze w kilkadziesiat sekund a nie 25 minut...- ??? , Carmamir 27/01/07 19:46
nie zauważyłem by to było kilkadziesiąt sekund :-), ale ja się tam nie znam :)
Tak mnie natchneliście że za 30min pizza z pieca wychynie i zabieram się za oglądanie Ostatniego Samuraja (jeszcze nie widziałem :), natchnęło mnie po Krwawym Diamencie który non omen dobry był :D)No to się wkopałem... - ... , Kriomag 27/01/07 19:55
kidyś robiłem przez miesiac w telepizzy (zbierałem na ati 8500 :) warto było :), ciasto przejezdza przez piec bez zatrzymywania sie, trwa to dosyć krotko, juz nie pamietam dokladnie ale z minutkę gora dwie :)- dlatego to taki badziew :) , Carmamir 28/01/07 12:13
ja tam tylko domową lubię :)No to się wkopałem... - ano , Kriomag 28/01/07 14:09
ostatnio kupiłem dużą w telepizzy... no comment, ciasto twarde i niestmaczne (naszym sekretem jest ciasto, phi...) a na cieście prawie nic nie było... domowa rządzi :A
- no i zrobiłem dzisiaj , Demo 28/01/07 00:15
Wyszło najfajniej odkąd zacząłem się bawić pizzą. Piekłem na 220'C (uprzednio nagrzewając do tej temp), na 2 szynie od dołu, z grzaniem góra- dół, bez termoobiegu. Czasowo, ok. 15 min (sprawdzałem wykałaczką czy ciacho już ok.
1 raz przygotowałem wcześniej dodatki (poddusiłem cebulkę, pieczarki).
Wyszło rewelacyjnie.napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|