TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
Coś smacznego - Filet z Pangi ;) , Paweł27 27/02/07 16:00 http://olalazar.blox.pl/2006/10/Panga.html
Już więcej nie zjem bleeei7-4770, Asus H87M-Pro
EVGA 750ti, SSD 840 Pro
Fractal Design Define R4, EVGA 750W Gold - .:. , Shneider 27/02/07 16:12
a w McDonald's zajadasz sie az uszy sie trzesa prawda? :).:: Live at Trance Energy ::. - Od kilku lat nie jadłem w Mc. , Paweł27 27/02/07 16:20
Ale za to w KFC jadam często bo wiem od kogo biorą drób :)i7-4770, Asus H87M-Pro
EVGA 750ti, SSD 840 Pro
Fractal Design Define R4, EVGA 750W Gold - to podziel sie info , laciak88 27/02/07 16:23
w KFC dosc smaczne zarlo maja :)"To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - Pewnie z MD :) , Remek 27/02/07 16:26
.... - Znajomy pracuje w fermie drobiu , Paweł27 27/02/07 17:16
i sprzedają ogromne ilości już poćwiartowanych kurczaków do KFC, więc wiem co jem.i7-4770, Asus H87M-Pro
EVGA 750ti, SSD 840 Pro
Fractal Design Define R4, EVGA 750W Gold
- jak to od kogo? , Coyote 27/02/07 16:43
od Stokłosy. ;P
Albo od tego gostka z Czarnobyla. Stalkera czy jakoś tak. :]Do J23: Buziaki dla Ciebie, Misiu! :*
>>GG 1650565<< - A ja myślałem, że z... , DeathClaw 27/02/07 16:50
Biedronki.
- hmm , bartek_mi 27/02/07 16:50
he he
kurczak = hormon
jeden wielki :)dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj
- Ja sobie chwale filety z Pangi , NimnuL-Redakcja 27/02/07 16:35
to jedna z nielicznych ryb - zaraz obok łososia oraz soli - ktore jem.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Ja ogólnie nie przepadam za rybami , Paweł27 27/02/07 17:20
Ew, karpik,morszczuk i mintaj prosto ze smazalni lubię.
A dlaczego szukałem wiadomości o Pandze ? Bo zdziwiłem się jak ginekologo powiedział jednej znajomej w ciąży żeby starała się nie jadać tejże ryby ze względu na te hormony, które mogą spowodować zbyt wczesny poród.i7-4770, Asus H87M-Pro
EVGA 750ti, SSD 840 Pro
Fractal Design Define R4, EVGA 750W Gold - Hehe prosto ze smazalni? , NimnuL-Redakcja 27/02/07 18:03
Znaczy sie świeża_prosto_z_morza_mrożona_przez_pół_roku ryba smażona na starym, spalonym oleju? Brrr raz sie strułem rybka ze smazalni nad morzem ... nigdy wiecej.
A z tymi hormonami to ciekawe.
Pytanie tylko czy karpiki jakie jadamy w swieta to w pelni naturalne 100% rybki :)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - hehe , Franz 27/02/07 21:07
dokladnie zgadzam sie,
wielu ludzi mysli ze nad morzem kupia zawsze swieze ryby - zupelnie jakby sezon polowou nie istnial :)Jest źle a będzie jeszcze gorzej.
Niedługo nas z ujni europejskiej
wyrzucą. - Jak kiedys w Sianożętach , NimnuL-Redakcja 27/02/07 22:01
biwakowałem to gdy miałem ochotę na ś w i e ż ą rybę turlałem się około wschodu słońca ponad 2km nad przystań rybacką gdzie można było kupić rybę - wcale nie taniej niz w sklepie, ale nieporownywalnie lepszą. Pomimo, że nie jestem amatorem rybek to usmazona ryba, która 2 godziny wczesniej plywala w morzu, jedzona na swiezym powietrzu zdawala sie byc rarytasem.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- jak zwykle sie z Toba zgodze.... , slawq 27/02/07 19:02
pyszna rybka, czeka w lodowce na jutrzejszy obiadek filet z pangi po grecku ( w marchewkach:) ) - mniammmmASUS K8N-E ,A64 3@3.4,1024MB,
hdd 410GB,Teac W54E,Nec 500,NEC
791SB,Palit7300GTddr3, LogiMX500 - To spróbuj sobie jeszcze , Doczu 27/02/07 19:23
Siei, sielawy i miętusa.
A Pangę też lubię, ale ją mam co piatek więc nieco mi się przejadła.- sielawa tez pyszna.... , slawq 27/02/07 19:51
u wujaszka nad jeziorem w poblizu Debrzna wcinalsmy sielawe wlasnorecznie zlowiona w siec prosto z ogniska...jak juz napisalem rowniez pychota....ASUS K8N-E ,A64 3@3.4,1024MB,
hdd 410GB,Teac W54E,Nec 500,NEC
791SB,Palit7300GTddr3, LogiMX500 - O! Debrzna? , NimnuL-Redakcja 27/02/07 19:56
Ja do niedawna mieszkalem w Debrznie ... bywasz w poblizu czasem?
A Pangi po grecku nie znam ... poszukam przepis i dziabnę :)
Miętusa znam, sielawy oraz siei jeszcze nie ... ale generalnie mnie nie latwo do probowania nowych ryb przekonac :)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - I o jakim jeziorze mowisz? , NimnuL-Redakcja 27/02/07 20:02
tzw. "gronowskim"? Czy tez "jezioro żuczek" - taka jest chyba oficjalna nazwa.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- Bardzo mi smakuje ta ryba i dalej mam zamiar ją jeść , buti 27/02/07 18:13
Delikatna, bez ości, reszta mnie nie interesuje. Jakby zobaczyć jak robi się parówki, pasztety czy soki owocowe itd itp to można by już nigdy nic nie zjeść. "Zdrowe" warzywa i owoce nawozi się gównem a mimo to są tak zachwalane :) - Pyszna ryba ... , Muchomor 27/02/07 19:38
Jestem fanem dań rybnych więc inne też lubię.
Jak ktoś myśli, że łososie które u nas są w sprzedaży to dzikie egzemplarze to gratuluję wyobraźni! Nie muszę dodawać, że hodowla łososia wygląda prawie identycznie?Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów - kolejny , celt 27/02/07 20:00
przykład czego ty my nie jemy - niedawno był temat mięsny a teraz panga.
Powiem jedno b. często jem pstrągi, które karmione są granulatem, który o ile dobrze pamiętam ma wydajność 1.7tony/1tone ryby, zapach ma g... - ale jakoś wszyscy się tym nie przejmują. Więcej w supermarkecie ludzie kupują rybę która leży w lodzie już b. długo - co widać zwykle po sinych skrzelach (lub z nalotem), czasami brunatnym śluzie na powierzchni ryby. Wiadomo ryba świeża to taka, która ma skrzela krwisto-różowe i jak dotknie się palcem ryby to jej skóra wraca do pierwotnego kształtu - nie pozostaje wklęśnięcie w rybie.
Jeżeli chodzi o ryby to jestem dziwny, ale:
nie lubie dorsza (wiem, wiem mało ości) - tą rybą kiedyś kurczaki karmiono - co świadczy o jej jakości - obecnie jest tak, że nie wiem czemu, ale ta ryba jest doceniana kulinarnie, flądry unikam z racji że żyje przy dnie (a wiadomo jaki jest tam syf), tu muszę nadmienić że te 2 ryby morskie zawierają najwięcej metali ciężkich np. ołowiu. Ze słodkowodnych nie lubię karpia i klenia.
Jakie ryby są dobre wg mnie?
1. lin, karaś, leszcz, okoń, troć jeziorowa 2. szczupak, sandacz, miętus 3. płoć, krasnopióraEverything should be made as simple as
possible, but no simpler - eee tam - dobra flądra nie jest zła :-) , Doczu 27/02/07 22:32
w ubiegłe wakacje jadłem flądrę złowioną i wędzoną przez gospodarza u którego mieszkaliśmy. Nie ma porównania do tych ryb które sprzedawane są z wędzarni na ulicy.- każda , celt 27/02/07 22:44
świeża rybka jest dobra, niestety smak psują często malkontenci (żona) narzekający/ca na to że ryba ma ości, czasami nawet filet (ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu) ma ości - normalnie ręce opadają :)Everything should be made as simple as
possible, but no simpler - heheheh , Doczu 28/02/07 07:03
no ale dla mnie to jest ok, bo jak kupię sobie rybkę to mi nikt nie podjada :D
A co do ości w filecie - to nie pierwszyzna. Nie raz już wydłubywałem ości z filetów.
- Kupiłem to raz na spróbowanie , J@rek 27/02/07 20:04
nikt u mnie w domu łącznie ze mną nie zjadł swojej porcji... bleeeeAspire5, Honda NC700SD, Mustang M4, Orkan
3, Talon 4 - .:. , Shneider 27/02/07 23:41
no to ktos ja zle usmazyl :).:: Live at Trance Energy ::. - aaa , XiSiO 28/02/07 02:11
to sie smazy ja jeszcze ??? ;)"Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
zapłacisz adeną" (C) XiSiO
- Przy zakupie pangi trzeba zwracać uwagę na kolor mięsa , zartie 27/02/07 22:46
Mięso powinno być białe, w ostateczności lekko różowe. Ciemny róż lub nawet kolor żółty świadczą o dużym zanieczyszczeniu zbiornika wodnego, taka panga nie powinna w ogóle wjechać na teren UE - niestety w marketach również ją widuję :-(
PS. Panga to tak naprawdę sum rekini, często hodowany w akwariach.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - Są dwa (a moze wiecej?) gatunki Pangi , NimnuL-Redakcja 27/02/07 22:50
biała (mięso śnieżno-białe) oraz czerwona - tak sie chyba zwie - (mięso delikatnie zarozowione, ale nie tak bardzo jak w łososiu). Ja wolę odmianę czerwoną - ma delikatniejszy smak, nie taki "mulisty".Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Według prawidłowego nazewnictwa panga to Pterogymnus laniarius , zartie 28/02/07 00:36
- ryba morska. Ale to, co jest u nas w sklepach sprzedawane jako panga to sum rekini (Pangasius hypophthalmus) - ryba słodkowodna. Wątpię, abyś gdzieś kupił prawdziwą pangę. Te "gatunki" wynikają z poziomu zanieczyszczeń, kiedyś, gdy ta ryba dopiero pojawiała się w sklepach, można było o tym przeczytać nawet na stronie dystrybutora.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem
|
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|