Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Shark20 03:09
 » cVas 03:07
 » Zibi 02:45
 » selves 02:14
 » Pinokio.p 02:03
 » Banan 01:42
 » piszczyk 01:33
 » SpiDy 01:08
 » mo2 01:06
 » g5mark 01:02
 » biEski 01:00
 » Martens 00:57
 » slanter 00:55
 » adolphik 00:27
 » Piwomir 00:19
 » gigamiki 00:11
 » Pawiano 00:11
 » jenot 00:11
 » DJopek 00:01
 » XepeR 00:00

 Dzisiaj przeczytano
 41111 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

ryż - co dodac do niego aby go troche urozmaicic... , Nazgul 17/03/07 14:02
ziemniaki mi sie strasznie znudzily. Przyszla kolej na ryz. Niestety sam ryz do miesa jest mdly... czym go mozna urozmaicic. Probowalem juz z maslem, tluszczem, maslem i papryka (wszystko zmieszane). Co jeszcze dodac? Macie jakies pomysly? pozdr

people can fly, anything
can happen...
..Sunrise..

  1. no to ja ... , john565 17/03/07 14:07
    Do półowy ugotowanej torebki ryżu dodaję 1/4 piersi kurczaka z pieczarkami(ugotowane), potem jescze 2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego łowicz

    a jeśłi chodzi o sam ryż to spróbuj
    basmati
    brązowy
    paraboiled
    i z warzywami (suszone warzywa w saszetce z ryżem) 2 saszetki w opakowaniu, cena koło 2zł

    f*ck

  2. cebula podpieczona na brazowo , zgf1 17/03/07 14:08
    i pomieszane wszystko...

    mozna jeszcze pieczarki dodac

    Leave me alone I know what I'm doing!

  3. można , celt 17/03/07 14:08
    curry, można szafran, można kupić mieszankę z ryżem dzikim, no i w końcu można go zastąpić makaronem - których rodzajów i możliwości jakie można z nimi zrobić co nie miara - sam już znam z 10 przepisów :)

    Everything should be made as simple as
    possible, but no simpler

    1. też polecam , krismel 17/03/07 14:35
      ryż gotowany w curry - fajny posmak

      AMD AM2 Athlon64X25600+, MSI K9N SLI,
      HD4850, 2048DDR2,

      1. ja tez polecam curry , Marvel 17/03/07 14:37
        ale nie za czesto :)

        Za dwadzieścia lat bardziej będziesz
        żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż
        tego, co zrobiłeś

      2. a ja nie polecam :P , Nicholai 18/03/07 19:19
        nie lubie z curry, kiedys mi smakowalo, ale teraz sie odwidzialo (odsmakowalo)

        Kursy tańca www.estilostudio.pl

  4. Mozna jeszcze... , cris22 17/03/07 14:09
    zrobic rissotto... Jest duzo przepsiow w necie ... poszukaj...

  5. ja często jem ryż , Robak 17/03/07 14:09
    z warzywami (mrożonki podgrzane na patelni), albo z jakimś filetem rybnym w cieście. Na szybko też można skorzystać z jakiś sosów.

    Ogólnie przekładam ryż ponad ziemniaki (z wyątkiem młodych).

  6. podczas gotowania , Dhoine 17/03/07 14:17
    wlej troche oliwy i wrzuc kostke rosolowa.

    A potem - kukurydza, tunczyk, ananas - to moje ulubione do ryzu dodatki.

  7. kasza gryczana , komisarz 17/03/07 14:27
    wg. mnie smaczniejsza, na pewno zdrowsza no i łatwiej sie najeśc, bo po zjedzeniu ryzu szybko znowu jestem głodny... a odpowiadajac na pytanie, to w akademiku popularnym dodatkiem byla vegeta:)

    Komisarz Ryba

    1. w temacie kaszy :) , Dhoine 17/03/07 14:37
      Wpada bandzior do sklepu na kurpiowskiej wsi:
      - To jest napad, dawaj babo kase!
      A baba sklepowa spokojnie:
      - Grycana?

  8. ja robie taki przepis , Holyboy 17/03/07 14:40
    - 2-3 torebek ryzu
    - 2-3 filety z kurczaka (w zależnosci jakie są duże lub ile osób jest lub na jak dlugo chcesz zeby starczylo :))
    - sos Łowicz w słoiczku chiński lub słodko kwaśny
    - mala puszka kukurydzy
    - 1 cebula
    - przyprawa kamis do kurczaka po wegiersku
    - troche oliwy lub oleju


    Kurczaka opłukać w wodzie i pokroić na małe kawałki, i zamarynować w 2-3 łyżkach oleju i ok. połowie opakowania przyprawy kamis (proporcje na wyczucie). Dobrze jest zostawić mięsko na trochę, żeby nabrało aromatu, ale niekoniecznie :)
    Ryż ugotować. W między czasie cebule posiekać na drobne kawałki. Podsmażyć kurczaka (na początku średni ogień, później przykryć i na mniejszym) - na patelni teflonowej nie trzeba dodawać już tłuszczu, ten z marynaty wystarcza w zupełności. Gdy kurczak będzie już lekko podsmażony wrzucić cebule i przykryć - niech się trochę podusi razem. Odlać zalewę z kukurydzy i wsypać ją na patelnie, po ok 1-2 min. wlać sos z słoiczka i znowu niech sie to podusi - ok. 3 min. W tym momencie ryż powinien już być ugotowany - wsypać, dokładnie wymieszać i potrzymać to jeszcze 2 min. na ogniu. Smacznego :)

    ps. dla mnie i dla żony wersja z większą ilością składników wystarcza na dwa dni.

    Strength is irrelevant.
    Resistance is futile.
    We wish to improve ourselves.

  9. ja robiłem coś takiego: , pirat 17/03/07 14:50
    pierś kurczaka pokrojona na patelnię, na to mrożonka warzywna (jaka kolwiek) i na koniec sos słodko-kwaśny Łowicz

    jakiś czas później zacząłem robić to samo, tylko że bez ryżu, ale z większą ilością mrożonki

    odczepta się od mojego podpisu ;)

  10. A skąd to pytanie , Padawan 17/03/07 15:05
    Student, czy może szukasz jadłospisu na siłkę? :)

  11. przecier pomidorowy... , siarenka 17/03/07 15:41
    ryż troszke podsmazasz na oleju z cebulka, nastepnie zalewasz osolona woda (1 szklanka ryzu=2szklanki wody), dodajesz 1 przecier pomidorowy, gotujesz az calosc wsiaknie.. mniam.. a do tego dodatki jak kto woli, kurczak, szaszlyk czy cokolwiek :)

    1. hmm , bartek_mi 17/03/07 18:21
      mi tam watki blogowe nie przeszkadzaja ale mogla by byc 5 kategoria [blog] jak ktos chce sie uzewnetrzniac a nie pytac o rzeczy niezwiazane z kompiuterami

      dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

      1. no ale przeciez jest taki dzial , Nazgul 17/03/07 18:40
        OT a co innego w tym dziale mozna zamieszczac ??? hmm

        people can fly, anything
        can happen...
        ..Sunrise..

  12. 123 , Tony Soprano 17/03/07 15:45
    faktycznie przemyśl sobie załóżenie bloga

    1. widzisz 11 osob potrafilo odpowiedziec na to pytanie , Nazgul 17/03/07 16:04
      i zrobila sie z tego ciekawa lista rzeczy do jedzenia. A powiedz mi co by z bloga wyniklo? kto by sie dopisal? Chyba od tego jest forum zeby pytac i otrzymywac odpowiedzi? Widze ze po prostu na sile probujesz sie przyczepic bo nie widze zadnej zaleznosci miedzy pytaniem z dzialu OT a zalozeniem bloga...

      people can fly, anything
      can happen...
      ..Sunrise..

    2. nie pasuje? , laciak88 17/03/07 16:18
      to nie czytaj. ja jak i zapewne wielu uzytkownikow korzysta z postow kulinarnych i innych ot, a ty wcale tego czytac nie musisz

      "To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
      life's problems."

  13. o mamo... , Kriomag 17/03/07 18:39
    nie wiem jak można jeść ryż... gotowany na wodzie :)
    Ja zawsze wcinam tylko na mleku! :) mniam! :D

    -Litr Mleka (najlepiej w woreczku, taniej wychodzi)
    -Szklanka Ryzu (250gram)
    -Łyżeczka soli, średnio czubata :)
    -4 łyzki oleju

    Mleko z solą i olejem gotujesz aż zacznie wrzeć (uwaga aby nie wykipiało :) i pamiętaj aby często mieszać by nie przypaliło się na dnie...) a następnie dodajesz ryż. Gaz na minimum i gotujesz bardzo często mieszając (aby do dna nie przywierało) aż będzie ciężko mieszać gdy ryż napęcznieje. Teraz wkładasz do piekarnika na około godzinę (100'C).

    Tak przygotowany ryż można jeść na różne sposoby, na słodko (np. z cynamonem jak robi moje rodzeństwo) albo na słono (z różnymi sosami, z kurczakiem, z gulaszem itp). Ogólnie można zastąpić pure ziemniaczane :D Tylko trochę dłużej się taki ryż przygotowuje...

    1. hmm , bartek_mi 17/03/07 19:00
      i wcinac cukier z mleka?

      dziekuje

      dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

      1. ... , Kriomag 17/03/07 19:04
        nie czaję :/ rozwiń :)

        1. hmm , bartek_mi 17/03/07 19:25
          ryz wciagnie cukier z mleka

          a to najbardziej tuczy w mleku (nie tluszcz)

          wiec dziekuje za dodatkowa porcje pustych kalorii :)

          dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

          1. no i ? :) , Kriomag 17/03/07 21:22
            ludzie piją, palą, żrą tłuste mięso itp a ja mam się takim czymś przejmować? :) ważne, ze smaczne :D

  14. polecam , jafar 17/03/07 20:20
    żółty ryż zasmażany na oliwie z curry, do tego podsmażone orzeszki ziemne + kawałki kurczaka (oczywiscie już gotowego, najlepiej z patelni, pocięty w drobne paski). Do tego zrobić na oddzielnej patelni jajecznicę na samym maśle (troszke soli), trzeba ją dłużej na ogniu potrzymać, żeby zrobiła się taka "skawalona" dodać do niej jakiegoś zielonego (polecam szczypior) po czym wszystko razem zmieszać (ryż, kurczak, orzeszki i "kawałki" jajecznicy) i przyprawić wedle upodobań - ja osobiście polecam do tego curry.

    smacznego :)

  15. Jak to co dodac , srutu!! , speed 17/03/07 22:59
    Goscie jak i Ty bedziecie mieli zajecie wyluskujac go z 'jamy' tak ze nikt nie bedzie zwracal uwagi czy dobry ryz czy nie:)))
    Nie dlugo ktos zapyta jak gotowac wode:(((

  16. ja lubie jesc ryz z cukrem... , tbfa 18/03/07 08:49
    idea ryzu z mlekiem tez ciekawie wyglada;]

    1. nie tylko wygląda , Kriomag 18/03/07 09:07
      ale i smakuje :) moje rodzenstwo czasem jada taki ryz na słodko z cynamonem (jak 'kaszkę maszkę') :) ale ja tam wolę na słono z jakimś sosikiem, surówką itp a czasem jadam bez dodatków, też daje radę (albo podsmażony na oleju :D).

      1. aha , Kriomag 18/03/07 09:08
        na wiosnę to można też z truskawkami w śmietanie podawać :D

  17. curry , Piratez 18/03/07 10:03
    tarta marchewka pietruszka i kawalki kurczaka
    pyszne!!!

    1. zapomnialem o cebuli:) , Piratez 18/03/07 10:03
      jw.:)

      1. teraz to samo , Kriomag 18/03/07 10:12
        spróbuj z ryżem na mleku :D

  18. Ja przyznam szczerze, że wolę watki kulinarne z "blogowych wynurzeń" , Doczu 18/03/07 11:14
    Przynajmniej można jakieś konkrety wyczytać, a nie interesuje mnie jakie kto ma rozterki, czy że nie może spać lub wytrzymac bez snu.
    Tak więc IMO watki kulinarne jak najbardziej mieszczą się w granicach tolerancji OT.
    Ja bardzo lubię ryż.
    Mozna go podawać z pieczonym kurczakiem polewany tłuszczem z koko, ale najbardziej lubię pulpę z ryżem.
    ok 50-70 dag miesa mielonego, 2 puszki pomidorów, puszka konserwowej kukurydzy, i fasoli czerwonej, oraz groszku konserwowego, czerwona papryka świeża, pozostałe kolory tez mile widziane, czosnek i zioła jakie kto lubi.
    Mięso podsmażasz z pieprzem solą na oliwie aby zamknęły się pory a w międzyczasie na odrobinie oliwy dusisz pokrojąną drobno paprykę, pomidory, kuku i fasolkę i groszek dodajesz przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy i wegeta do smaku. Gdy mięso podsmaży się przekładasz je do garnka z pulpą i dusisz na wolnym ogniu przez ok 1/2 h. Gdy smaki przejdą, zostawiasz na jakąś godzinkę. W międzyczasie gotujesz ryz (można z curry, a jak ktoś chce miec tylko kolor bez smaku, to polecam kurkumę)
    Ryż można podawać polany tą pulpą lub wymieszać z nią (mniej apetycznie wygląda, ale o wiele lepiej smakuje po kilku godzinach. Najlepsze jest na drugi dzień).

  19. taaa, wtrząchajcie kukurydzę GMO do tego ryżu... , Chrisu 18/03/07 12:48
    bo większość takiej z puszek jest z USA. Zobacztcie co Wam powyrasa za jakiś czas...

    ;-)

    /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

    1. ja kupuje krajową , Doczu 18/03/07 15:17
      A zreszta - jak miałbym patrzeć na to, to musiałbym chodować świnie, uprawiac rolę i mieć wszystko z własnego gospodarstwa, oczywiście nawożone gównem.
      Nie ma co popadać w paranoję.

      1. w kraju była przygotowana ;) , Chrisu 18/03/07 16:06
        hehe

        /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

        1. nie wierzysz, że kukurydza , Agnes 18/03/07 23:51
          rośnie w Polsce?

          Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
          Fizyk, a to jego Meta...

  20. przede wszystkim dosyp soli do garnka, w którym ryż gotujesz , dFour 18/03/07 16:08
    :))) :P

  21. kup sobie , wukillah 19/03/07 08:56
    książkę kucharską, albo dwie.

    just d'oh it!

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL