TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
Jeśli ktoś chce dobrze zjeść ... , Alonzo Vega 1/12/08 21:10 to nie ma chyba lepszej strony z przepisami :D
http://www.kwestiasmaku.com/...anapki/kanapki.html
a tu przykładowe danie które przed chwilą wykonywałem :) >
http://www.kwestiasmaku.com/.../gofry/przepis.html- ja przed chwilą , kubazzz 1/12/08 21:26
zjadłem bigmac'a i jestem szczęśliwy:)SM-S908 - wbrew pozorom , tommi 1/12/08 22:37
od tego rosnie tylko d**pa, faja niestety nie ;)Śmiech to najlepsze lekarstwo na
wszystko, no może z wyłączeniem biegunki. - wbrew pozorom MCDonald nie jest taki zly , tytan 1/12/08 23:13
jezeli chodzi o jakosc produktow i ich kontrole sa jednymi z najlepszych. Wiekszosc malych pizzeri czy restauracyjek gyross itp moze tylko uczyc sie od Maca. Wiedze opieram na doswiadczeniu i wiedzy restauratorow;)--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - z mojej wiedzy czerpanej od pracownikow McD , Grocal 1/12/08 23:26
wiem, ze potrafia nogi ogrzewac nad grilem, gdy maja nocna zmiane a za oknem pizga mroz... Do dzis pamietam slowa mego kumpla: "W McDonaldzie bezpiecznie jest zamowic jedynie kawe".Na pewno, na razie, w ogóle...
Naprawdę, naprzeciwko, stąd...
Ortografia nie gryzie! - ja Ci powiem , kubazzz 1/12/08 23:36
że to się stosuje do kazdej restauracji;))
A akurat w mcdonalds faktycznie nie jest zle jesli chodzi o jakosc.SM-S908 - glupie gadanie i tyle , tytan 2/12/08 00:30
wiekszosc takich historii to takie legendy miejskie. Wiedze swoja opieram na doswiadczeniu;)
Szczegolnie w takich duzych knajpach to bzdura wierutna;)--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - w porownaniu do innych knajp i tak produkty sa dobre , tytan 2/12/08 00:31
wiedziales ze w praktycznie zadnej pizzeri nie uzywa sie zoltego sera?--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - pod: hmm , akustyk 1/12/08 23:39 , tytan 2/12/08 00:32
jak wyzej--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - hmm , akustyk 2/12/08 00:35
niewykluczone. akurat mcszit jest tak wygodnym celem, ze musi sie pilnowac, bo przy byle okazji sie do nich przyp...
ale zawsze pozostaje kwestia nie tyle jakosci co (braku) smaku. a zarcie w mcszicie to po prostu mialka kupa. niewykluczone, ze wlasnie przez ta wzorcowosc skladnikow.
przez analogie: pomidory z przydomowego ogrodka mojej babci najprawdopodobniej nie spelnilyby zadnych dzisiejszych norm. a w smaku przewyzszaly o niebo to, co mozesz kupic w sklepach ;) wiec moze to jest wlasnie ten problem? :)http://akustyk.magma-net.pl - popieram przedmowce , ***dOUbLeDeCKeR*** 2/12/08 10:56
masowe zywienie = masowa produkcja = chemia.
Chociaz przy ostrej konkurencji pewnie i mali restaruatorzy tna koszty, wiec w sumie wychodzi na to samo.
Dlatego nie ma to jak cos dobrego przygotowanego samodzienie.
- o - a czego używaja? , PrzeM 2/12/08 08:22
co to za ser nieser na pizzy?PrzeM
above the mind - powered by meat... - pewnie chodzi mu o , Chrisu 2/12/08 10:35
wyroby seropodobne, które od jakiegoś czasu królują u nas w sklepach. /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - zeby tylko;) , tytan 2/12/08 16:14
sa to granulaty seropodobne, kupowane w cenach paru zl za kg. Smacznego;)--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..."
- hmm , akustyk 1/12/08 23:39
grywalem kiedys w hokeja z facetem, ktory mial gospodarke pod Wroclawiem i mial okazje posluchac zasad produkcji "ziemniakow" na potrzeby frytek do mcszitu. slowo "ziemniak" jest tu nie bez kozery w cudzyslowiu, bo poza nawiedzonym prorokiem z mcszitu nikt przy zdrowych zmyslach by tak tego chemicznego gowna nie nazwal.
tyle na temat jakosci. niech to sobie bedzie zgodne z normami. tylko to raczej problem tych norm. tak sie sklada, ze mieszkam w Holandii gdzie w supermarkecie typu Albert Heijn kupisz zawsze warzywa, miesa czy sery zgodne z normami. ale jak ich sprobujesz to jasny staje sie stary dowcip Niemcow, ze Jezus nie mogl byc Holendrem, bo potrafil zrobic z wody wino, a Holendrzy robia tylko pomidory ;)
inna kwestia, ze mowisz o kontrolach, a tommi mial cos innego na mysli. skladniki wpychane w mcszicie to niemal bez wyjatku rzeczy latwo strawne i latwo zapychajace zoladek. tu nie trzeba specjalisty dietetyka, zeby chwycic, ze tak jak szybko to sie przetrawia, tak szybko konczy sie uczucie nasycenia. a stad juz bardzo blisko do niezdrowej "diety", w ktorej ilosc pozywienia przerasta potrzeby organizmu.http://akustyk.magma-net.pl - no jasne , tytan 2/12/08 00:41
mialem na mysli wylacznie wzgledy jakosci samych polproduktow. Smak i jego odczuwanie to juz zupelnie inny temat. Mi w ogole nie podchodzi zarcie stamtad, jednak bronie go o tyle, o ile chodzi o samo bezsensowne najezdzanie na maka. Ta knajpa po licznych atakach bardzo sie podciagnela jakosciowo i marketingowo. Wiele innych i to nie tylko fastfoodowych restauracji moze brac z nich przyklad. Moim zdaniem jezdenie w MCDonaldzie to nic zlego, oczywiscie jezeli wszystko jest w granicach zdrowego rozsadku;)
A co do warzyw to powiem Ci, ze praktycznie wszedzie w gastronomii stosuje sie warzywa modyfikowane genrtycznie pod katem pewnych wlasciwosci. I to czesto zza granicy. Nasze smaczne, wakacyjne pomidorki nie raz nie daja rady jezeli chodzi o kolor, twardosc i inne cechy ktore swiadcza o przydatnosci produktu w procesie tworzenia potraw, a nie jezeli chodzi o kwestie smaku;)
Hm zrobilem sie glodny od tego pisania;)--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - hmm , akustyk 2/12/08 08:54
QFT :)
gastronomia musi jechac na dlugotrwalych polproduktach, bo inaczej ceny beda z kosmosu wziete. ojciec moj, dzis juz emeryt, jezdzi do znajomkow w Niemczech i pomaga im czasem przy remontach a czasem tez w ich gastronomii. znajomek, Klaus, szef tej gastronomii, ma znakomita renome w okolicach Bielefeld, bo jego kramik ma swieze i fajnie "skomponowane" zarcie. tylko, ze gastronomia robiaca np. na festynie miedzy 9.00 a 20.00 otwierana jest o 7.00, zeby nakroic zielska i namieszac sosow, a zamykana o 24.00 po odmyciu, odczyszczeniu i zabezpieczeniu surowcow.
OK, nieco wyzsze ceny zarcia niz zwyczajowo to rekompensuja, ale w porownaniu z klasyczna gastronomia (dowieziona salatka skrojona w folii, dowiezione gotowe sosy, dowiezione gotowe skrobki miesopodobne, ... ) jest to nieludzko czasochlonne. aczkolwiek, potwierdzam, znacznie smaczniejszehttp://akustyk.magma-net.pl
- no to... , Skyp 2/12/08 18:30
smacznego...
http://www.rp.pl/...urgerow_zly_dla_pamieci__.html
...sam lubię czasem zjesc niezdrowego fastfooda... ale w zyciu nie pojme co smaczego jest tym co serwują w mc. Mialem z trzy podejscia, za kazdym razem załowalem wydanej kasy.Skyp - ja też nie mogę pojąć , kubazzz 2/12/08 22:31
ale tego dlaczego mi to tak smakuje. i nawet jak mi się przeje, to za tydzień znowu mam ochotę...SM-S908
- Dabyl łuper! , MatiZ 2/12/08 19:25
Z serem i bekonem to jest odlot :D za 13zl tak najedzony ze szok :DMeet me after midnight #Farcry
- dzieki !!! , LooKAS 1/12/08 22:21
przyda sie.I wanna suck, I wanna lick
I wanna cry and I wanna spit - nie no stary , Dabrow 1/12/08 22:26
teraz muszę iść do sklepu po mozarellę i prosciutto ... dobrze że suszone pomidory mam z własnego suszenia... Aleś mi smaka narobił!!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - heh , Alonzo Vega 1/12/08 22:34
:D
, i to wszystko przygotowuje na zdjęciach i filmikach jedna Pani... wcześniej myślałem że to strona jakichś mistrzów kucharzy prowadzących wykwintne restauracje..
a tu po prostu żona gotuje a mąż wrzuca na stronkę :)- to tak jak , Dabrow 1/12/08 22:41
kumpela z pracy - też swoje efekty wrzuca na www. A robi niezłe tarty i ciasta pierwsza klasa. W ogóle świetnie gotuje - ale kiedy ma na to czas? (-;!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - Daj linka , Padawan 1/12/08 23:03
to rzucimy okiem.
- Swoje te pomidorki? , Agnes 2/12/08 10:34
Jak suszysz? Gruntowe, szklarniowe?
Bo kiedyś mi się o ucho obiło, że nasze gatunki się nie nadawają na suszenie, ewentualnie można zaoliwować, też nie próbowałam. Na razie tylko latem upycham pomidory w kawałkach bez skórek w słoikach i wekuję - na sosy wszelakiego rodzaju znakomite - no i swoje :)Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - bo ja wiem? , Dabrow 2/12/08 10:51
do suszenia nadają sie tylko pomidory odmiany śliwkowej - takie dłuugie jak śliwka węgierka. Chodzi o to że mają o wiele wiecej miąższu niz soku - dzieki temu coś zostaje a nie sama skórka. Kroję na pół, dawniej wykrawałem oczko ale już mi się nie chce bo nie ma sensu, solę troszkę i susze na maszynie do suszenia warzyw. Potem do słoja i zalewam oliwą - a raczej mieszanką oliwy extra virgine z olejem z pestek winogron (wiem że jeszcze czasem dodają octu itp - ja nie). I tak trzymam. Ale lekko nie jest - z 15kg pomidorów zostaje ok 1-1,2kg ususzonych... Za to smak - pierwsza klasa.!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - Hmm dobre, dobre muszę spylić Widze , McIsland 2/12/08 13:01
pomysła i trzymajcie kciuki za Wigę bo mi się pochorowałaGTD ... - trzymamy , Dabrow 2/12/08 13:41
bo jak tu nie trzymać!!!!!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - Trzymam też , Agnes 3/12/08 12:53
ucałuj od nas Wigę.
Dab, kapuję, podstawa to odpowiedni gatunek, no nic, to może kiedyś tam sama popróbuję.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta...
- Hmm , Padawan 1/12/08 22:27
jak mi do tego jeszcze zrobisz... - dzięki , DmK 1/12/08 22:46
23, jestem po browarze, nie ma opcji iść na nogach po zakupy, samochodem nie pojadę... uaktualniam blacklistę o Twój nick ;)- Niezły c*uj, nie? , Padawan 1/12/08 23:04
Sam się napchał to innym funduje katusze 8^).
- a mi z kolei , Kriomag 1/12/08 22:59
spodobały się te miniaturki zrobione ze zdjęć ;D
aż postanowiłem sam spróbować, w sumie bardzo proste a ładny efekt, 5 minutek roboty w gimpie.
http://img186.imageshack.us/...prowyodbiciekl2.jpg :P
A co do jedzenia, ja nie przepadam, za wystrojonymi kromeczkami itp. po co tak stroić? i tak to się zaraz zmiele w buzi ;D Ważne, żeby było dobre i dużo :)- a weź no krótkiego... , carlosA 2/12/08 09:08
tutoriala zarzuć, wieczorem na laptopie zagości Mandriva, to może bym się pobawił. (jeśli rzecz jasna chce Ci się opisać tutaj, jak to zrobiłeś, bo efekt rzeczywiście ciekawy)#whatever - hmm , Kriomag 2/12/08 23:15
trudno mi napisać jak nie wiem jaki stopień zaawansowania masz w programach graficznych ;) Bo zupełnie od zera to nie wiem czy mi się chce ;)
W skrócie:
- zrobiłem warstwę tła, białą
- wczytałem jako kolejną warstwę moje przerobione zdjęcie przeskalowałem je do odpowiedniej wielkości
- zrobiłem kopię tej warstwy, nazwijmy ją odbicie
- odbicie obróciłem w pionie i poziomie o 180 stopni (lustrzane odbicie)
- przesunąłem warstwę z odbiciem tak jak na pliku wynikowym widać (pod warstwą ze zdjęciem)
- włączyłem szybką maskę i gradientem 'pojechałem' po kopii z góry na dół aby zrobić zaznaczenie z łagodnym przejściem
- wyłączyłem szybką maskę i wywaliłem zaznaczenie (ctrl+x), można kilka razy wywalić dla lepszego efektu
- ustawiłem przezroczystość warstwy z odbiciem na... wedle uznania :)
Sorki, jeśli to nie pomogło ;P ogólnie to polecam stronkę: http://www.gimpuj.info/index.php?action=tutoriale - ja na niej się trochę podszkoliłem, ale jednak najlepiej to w szkole jak gość tłumaczył :D
- Jeśli ktoś chce dobrze zjeść... ;) , majlosh 1/12/08 23:21
To polecam stronkę
http://zwegowani.pl/
Niekoniecznie dla jedzących inaczej ;)They dont know that we know they know we know - ale , celt 1/12/08 23:26
to co zrobiłeś to już mogłeś sobie darować :)Everything should be made as simple as
possible, but no simpler - eee , Alonzo Vega 2/12/08 00:00
a dlaczego? chodzi o gofra? :D- Grrrrrr... , Padawan 2/12/08 00:48
123
- senk ju , Barts_706 2/12/08 08:08
Fajna stronka_______________________________
http://jawnesny.pl - dobre , resmedia 2/12/08 10:40
w zamian nie tylko dla studentów
http://student-gotuje.blogspot.com/desipere est juris gentium - Z całym szacunkiem , McIsland 2/12/08 13:10
i może pomijając niektóre zioła to takie kanapki to ja sobie robię codziennie
(jak robię sobie kanapki :)GTD ... - a ile czasu , Alonzo Vega 2/12/08 14:29
Tobie to zajmuje zrobienie ich , tak by sie najeść? :)- najeść się kanapkami? a to w ogóle możliwe? ;D , Kriomag 2/12/08 18:29
no chyba, że drugie tyle mięcha na nich ;D- To tylko kwestia stosunku grubości obkładu do , McIsland 3/12/08 11:33
podstawy, nie rozumiem ludzi którzy jedzą kromkę chleba z cinkim plasterkiem żółtego sera (pomijam oczywiście względy ekonomiczne)GTD ...
- piękna , ViS 2/12/08 20:03
do ulubionych :)I will not buy this record - it is
scratched. |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|