Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » yeger 21:32
 » Janusz 21:31
 » Promilus 21:28
 » Curro 21:27
 » JE Jacaw 21:24
 » Markizy 21:23
 » rainy 21:22
 » APC-74 21:21
 » OBoloG 21:18
 » Sherif 21:15
 » rurecznik 21:13
 » Raist 21:07
 » globi-wan 21:04
 » Fasola 20:56
 » patinka 20:56
 » Kenny 20:50
 » DJopek 20:46
 » DYD 20:45
 » burzynsky 20:45
 » esteban 20:44

 Dzisiaj przeczytano
 41114 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

To już jest masakra - smacznego (szorowane kiełbaski) , DeK 4/12/08 20:34
http://uwaga.onet.pl/...juz_kurczaki,reportaz.html

  1. A tutaj 2 część , DeK 4/12/08 20:47
    http://uwaga.onet.pl/...in_w_sklepie,reportaz.html

  2. .:. , Shneider 4/12/08 20:55
    a fuuuuuuuuuuuu.
    be me kukuryku.


    czy ktos kiedykolwiek umarl od parowek?
    parowki sa najgorszym gatunkiem "miesa" jaki mozna kupic a ludzie to jedza i nie umieraja.


    nie popieram takiego mycia miesa, ale bez przesady :)

    .:: Live at Trance Energy ::.

    1. co do parówek , Nikita_Bennet 4/12/08 21:03
      kiedyś w teleexpressie padł text ze parówka nie musi być nawet z mięsa -> do jej produkcji nie musi być użyte mięso ale może być np w skladzie gips.

      od tamtego czasu unikam mięsa ze sklepu poza kilkoma znanymi produktami (dość drogimi zresztą)

      nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

      1. Czego Wy chcecie od parówek? Przecież to jest boskie mięso. , Dygnitarz 5/12/08 16:39
        .

        Bóg jeden wie, co w nich jest ;-)

         

  3. ale czego , Nikita_Bennet 4/12/08 21:01
    wy oczekujecie? wędlin pozniżej 20PLN za kilogram? wtedy macie tego efekty.
    zresztą tak teraz jest ze sprzedawcy nie stać na straty a kupujących wiele nie ma - ostatnio pytaliśmy np o ligawę lub o polędwicę to wszędzie takie gały sprzedawczynie robiły ze szok bo nikt tego nie bierze to i tylko na zamówienie.
    a jesli nie cuda z przeterminowaną żywnością to macie kiełbasę która ma w sobie tylko 60% mięsa lub mniej (dla porównania biebrzanska ma ponad 80% dla przykładu).

    temat szeroki jak rzeka, np kiedyś przez pomylkę dzwoni do nas typek z ubojni ze zaraz przyjedzie po tę padniętą sztukę a my ze pomyłka/zły numer. fakt faktem na niedalekiej wielkiej fermie padła sztuka - poszła w kiełbasy bo zabrał ją w max 36 godzin chociaż jeść kiełbasę ze zdechniętej/padniętej sztuki to wątpliwa przyjemność (taki urok wielkich ferm które pozostaną/przeżyją Wspólną Politykę Rolną jaką nam UE funduje).

    nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

    1. dodam jeszcze, że , Chrisu 5/12/08 12:04
      kiedyś z 1kg mięsa wychodziło ok 0,8 kg - teraz 1,4 czy 1,6. No i wzrosło nam spożycie wędlin od czasu "komuny" a mięsa dziwnym trafem (o ile dobrze pamiętam) spadło...

      /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

    2. oczekuje uczciwości , Bart 5/12/08 20:01
      Wędlina za 20 zł też jest najwyraźniej potrzebna. Ja oczekuje jedynie żeby przy niej pisało, że jest tania bo jest śmierdzącym gównem. Obok powinna leżec taka za 50 zł z opisem, że jest świeża i smaczna. Chce mieć możliwość świadomego wyboru.
      Niestety często sprzedawca jest takim gnojem, że sprzeda Ci wyszorowane i poperfumowane gówno z etykietą luksusowego towaru.

  4. uwielbiam te prowakacje , digiter 4/12/08 21:16
    podstawiona laska non stop gada a pracownicy na odczepne przytakują żeby podtrzymują rozmowę. Że śmierdzi, że wszystko się klei, ze syf to wszystko gada ta laska. A najlepszy był tekst w 2 części 1 minuta przed końcem "Muchy latają" - ja się pytam gdzie w listopadzie muchy latają ?! Dziennikarz TVN w kurtce z kapturem z kożuchem a laska kłamie że muchy latają. Szkoda że nie powiedziała że na kurczaka pies nasrał.
    A poza tym jak jesz wędliny za 20 zł gdzie z 1 kg mięsa powstaje 3kg wędliny to sorry

    Piszcie do mnie per ty z małej litery

    1. tam muchy , tommi 4/12/08 21:28
      ja dzisiaj u sibebie na stoisku ubilem komara :]

      Śmiech to najlepsze lekarstwo na
      wszystko, no może z wyłączeniem biegunki.

      1. u nas w domu dziennie , Nikita_Bennet 4/12/08 22:40
        ubija się ze 2-3 sztuki a mamy grudzien

        nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

    2. jak kto gdzie , celt 4/12/08 22:05
      pewnie w słoiku przyniosła z hodowli własnej ogenainwóg TVN'u i wpuściła żeby był 'lepszy' i bardziej oglądalny program.

      Everything should be made as simple as
      possible, but no simpler

    3. Nie przesadzajmy , DeK 4/12/08 22:19
      gdy nie schowam cytryny lub jakiś owoc zacznie się psuć momentalnie pojawiają się małe muszki. Wczoraj będąc na wsi, gdzie zaznaczam nie ma już zwierząt hodowlanych, do domu wpadły dwie muchy. Więc bez obsesji i przesadnego węszenia spisków...

      1. muchy mogły być tam tylko , digiter 4/12/08 22:39
        w dwóch wersjach:
        1. Jak sugerował celt muchy przyniosione przez tą laskę- na skrzydełkach pewnie miałyby logo TVN-u
        2. Małe muchy przyklejone do przezroczystej folii i naklejone na obiektyw kamery. Laska mogłaby krzyknąć "Jezu. W życiu tyle much nie widziałam !"
        Nie ma w listopadzie much w małym sklepie, bo drzwi często otwarte, piździ zimno i dla muchy to śmierć.

        Piszcie do mnie per ty z małej litery

        1. w listopadzie , Nikita_Bennet 4/12/08 22:42
          to ja wygrarnołem z okna z 20 sztuk padnietych much (agita jeszcze działa ;) )

          nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

  5. .:. , Shneider 4/12/08 21:17
    w sumie to nie wiem co jest gorsze.

    czy takie praktyki w sklepach czy sama produkcja miesa.

    mam na studiach kolege ktory rozpoczal prace w bardzo ciekawej firmie dostarczajacej sprzet do przetworstwa miesa.

    jak zobaczyl na wlasne oczy jak z 1kg szynki powstaje 2.5kg lepszej szynki to zmienil zdanie na mieso w sklepie.


    ale jak Nikit_Bennet pisze, czego mozna oczekiwac za tak tanie "mieso".

    idac do pizzeri myslimy ze swierzy boczek na placku laduje?
    mozna z tym walczyc, ale skonczy sie jedynie podniesieniem cen i to nie o kilka % a kilkaset.

    tylko teraz pytanie jak wyzywic swiat za pomoca swierzutkiej cielenciny, a co z tluszczem, skora, koscmi? trzeba wszystko przerobic, czasami nawet g.. sie zaplacze.

    .:: Live at Trance Energy ::.

    1. idzie przerobić , Nikita_Bennet 4/12/08 21:25
      ale cena będzie wyższa i świat będzie wyżywiony - spokojna głowa.
      i da się to zrobić bez GMO, tylko wybić pośredników.
      a wybić dlatego ze np cena mleka spadła o 50% ale jakoś szukając ostatnio yougurtu w sklepie to nie widziałem obniżek nawet o 10%.
      niestety kazdy chce miec tanią zywność tak samo jak ja tanio np dom postawić ;)
      po prostu nie da się.
      wybić pośredników - ot co.

      cieszę się ze przed swiętami będzie świniobicie.
      swieżynka na patelni, kiełbaska w wędzarni, normalne, pieczone żeberka, salceson i pasztet który smakuje a i nie odbija się po nim jak po jakiejs ruskiej gorzale

      nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

      1. nie ma to jak , Deus ex machine 4/12/08 21:33
        domowa kicha, ehh - smak swojskiej.

        "Uti non Abuti"

      2. hmmmm... , Tummi 4/12/08 23:46
        a cos dla kolegow z boarda sie znajdzie? ;)

        T.

        www.skocz.pl/uptime :D

        1. chyba tylko , Nikita_Bennet 5/12/08 09:20
          obejsc się smakiem niestety.
          najbliższa osoba mieszka ponad 100km ode mnie.

          nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

          1. hmmm , Tummi 7/12/08 15:28
            a ja myslalem, ze 'rzut beretem' od Elblaga mieszkasz ;O

            Ale gdybys kiedys mial nadwyzke czegos, to daj znac - moze akurat ktos z rodzinki bedzie w okolicy :)

            T.

            www.skocz.pl/uptime :D

            1. 100km , Nikita_Bennet 7/12/08 23:00
              do olsztyna remontowaną szestnasktą a z olsztyna do elbląga to z godzinkę jazdy

              nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

              1. alez Cie wywialo! , Tummi 8/12/08 16:15
                ;)

                T.

                www.skocz.pl/uptime :D

      3. Ja w sobotę ze szwagrem 2 sztuki ubiliśmy , Pawelec 5/12/08 08:17
        i już się szynka pekluje w glinianym garze. A na święta jeszcze tylko uwędzić. Mhmmm , już ślina cieknie. A co do samego tematu to nikt jeszcze nie zauważył jakości samego mięsa. Kiedyś świniak tuczył się ~10m-cy na ziemniakach itp a teraz 3-4 miechy max. Chemia i tyle. Na szczęście są tacy co dla "swoich" jeszcze uchodują wg. starej receptury.

        Tom Drwal
        LAS Ltd.

        1. z racji ze trzymam kilka , Nikita_Bennet 5/12/08 09:23
          swinek powiem tak.
          po odsadzeniu czyli 6-8 tygodniowe prosię na samej srucie z jęczmienia+pszenicy oraz dodatku kredy (zeby za sciany się nie brały z nudów) oraz 2 krotnym odrobaczeniu trzeba tuczyć minimum 6-7 miesięcy do 95-115kg..
          a takie zywienie wg mnie sami przyznacie jest dość "ekologicznym" i zdrowym i dla swinki i dla człowieka jako konsumenta.

          nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

      4. mniam... , Chrisu 5/12/08 12:08
        ja ojca namawiam, żeby tak kupił 80-90 kilogramowego, potrzymał z miesiąc i ubił... Tylko w mojej okolicy nie ma już dobrych rzeźników :(. Jeden nie żyje, drugi pije i wszystkie maszynki sprzedał za wódę, trzeci nie wiadomo gdzie się podział...
        Ech...

        /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

  6. no niestety , celt 4/12/08 22:01
    widziałem dzisiaj ten program - hmm, mnie to nie dziwi. Pomijając to co się działo w tym sklepie - to tych gości z Uwagi uważam jednych z największych chamów i prostaków na świecie (po pewnym ich programie).

    Everything should be made as simple as
    possible, but no simpler

    1. a ja bym podciągnął cały TVN... , Bodhi 4/12/08 22:59
      bo miałem kiedyś wątpliwą przyjemność widzieć ich w akcji i zachowują się jak reporterzy Super Expressu czy Faktu. Spodziewałem się profesjonalistów, a zobaczyłem nagonkę. Od tego czasu jakoś mi nie żal, że nie mam TVN, oprócz co ciekawszego filmu, który im się zdarzy.

      Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię
      do swojego poziomu i pokona
      doświadczeniem.

      1. dokładnie , celt 4/12/08 23:11
        to samo mam skojarzenie dziennikarze (Uwagi) i dziennikarze Faktu. Ich triki i sztuczki aby program był bardziej oglądalny są poniżej jakiegokolwiek poziomu. Wiadomo muszą być awruk ostrzy jak brzytwa :)

        Everything should be made as simple as
        possible, but no simpler

  7. hmm , Liu CAs 4/12/08 22:13
    ihmo to jeszcze warto obejrzeć http://uwaga.onet.pl/...esa_w_miesie,reportaz.html

    -= parówkowym skrytożercom,
    mowimy NIE =-

  8. [;..;] , GesTee 4/12/08 23:20
    w parówce tyle miesa co w pizzy sera ;-) ale w sumie JBB z serem opierdolic na surowo na szybko czemu nie kogo to co tam jest zapewne to samo co w pledwicy tylko wiecej :D

    :)

  9. Ok moja mama pracuje w tej branzy , guma 4/12/08 23:25
    Pracowała w wielu sklepach i jakoś nigdzie takich akcji nie było. Również w marketach (careffour). Towar jest zawsze świeży, nikt nie kombinuje z myciem mięsa itd. Pewnie są miejsca gdzie tak robią ale to są wyjątki i kierownik (dyrektor) takiego sklepu(marketu) sam pod siebie podkłada miny.
    Chociaż nie powiem raz zdażyło mi się kupić w realu mięso (sezon grillowy) które wyglądało świeżo ale takie nie było. Mój błąd, że nie użyłem zmysłu węchu wtedy. Od tej pory badam mięso oczyma i rękoma. Moi goście są zawsze zadowoleni z jedzenia :)

    1. i tu poprę kolegę , piotrszach 5/12/08 00:24
      są sklepy i sklepy. Jak sklep ma "obrót" to tego typu cyrki się nie zdarzają. Ale w innych to się zdarza, sam się kiedyś nadziołem na "świerzą" wędlinkę, więcej tam nie kupuje. A co do jakości wędlin, cóż są jakie są, ale przy naszych zarobkach na inną nas nie stać. Gdyby zwykła wędlina kosztowała 40-50 zł, to pewnie jadłbym ją tak samo często jak za komuny, od święta jak coś od "babci" rodzice przywiozą. Smutne, ale prawdziwe.

      1. i tutaj masz racje , Nikita_Bennet 5/12/08 09:27
        dlatego ja zakupy robię w sklepie MAGRA.
        poza tym co lezy w lodówce to kabanosy, krakowską i polędwicę zamawiało się i jechało specjalnie danego dnia aby odebrać w dniu dostawy ale to były czasy gdy brało się to ze sobą i zagramanicę jechało.

        zastanów się nad tym co będzie jak UE wykończy tych małych rolników którzy naprawdę dobre żarcie robią bo taki jest cel (oficjalne wypowiedzi naszych polityków w programach rolniczych).

        nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

    2. Tia... , Dexter 5/12/08 06:58
      W "moim" Carrefourze jest małe stoisko z daniami przyrządzanymi na ciepło - pierożki, zapiekanki, hotdogi, takie tam. W cuda nie wierzę, że to wszystko ze świeżutkich wędlin i warzyw...

      Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
      Odpowiedzi oleję.
      THX!

  10. bo jeśli nie wiecie to , blimek 5/12/08 07:44
    najlepsza wędlina jest z Rosomaka,
    tanie mięso i pożywne

    twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

    1. Bogata w żelazo , Pandora 5/12/08 09:27
      ...

      Chcesz zobaczyć moją puszeczkę?

  11. Ja od zawsze zaopatruję się u prywatnych masarzy , Pandora 5/12/08 09:30
    małę sklepiki z przepysznymi wędlinami.
    Dwukrotnie droższe niż ich marketowe odpowiedniki, ale smak i trwałość produktu jest niezrównana. Wędlina może leżeć w lodówce długo i nie "obślizgnąć". Parówki są twarde i wypchane mięsem. Szynka czy kiełbasa pachnie dymem i jest od niego brudna. Czasem jeszcze ciepła, prosto z wędzarni przywieziona.

    Tania wędlina z marketów to jak sery. Trudno po serze za 10zł/kg spodziewać się, że był zrobiony z mleka. To samo jest z szynką.

    Chcesz zobaczyć moją puszeczkę?

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL