Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Guli 12:15
 » Hitman 12:15
 » abes99 12:14
 » ligand17 12:09
 » Markizy 12:06
 » Sherif 12:01
 » g5mark 12:00
 » maddog 12:00
 » petropank 11:58
 » rad 11:55
 » NimnuL 11:50
 » Artaa 11:48
 » Rybeck 11:47
 » burz 11:46
 » Wedelek 11:45
 » P@blo 11:43
 » m&m 11:38
 » yanix 11:21
 » KHot 11:18
 » Jumper 11:17

 Dzisiaj przeczytano
 41110 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Pasztet z Zająca , jozin 22/03/09 23:36
Może czytaliście może nie.. ale troche załamka
http://wyborcza.pl/...6279638,Bambus_w_szynce.html

  1. nie wiem , celt 22/03/09 23:53
    czego się spodziewałeś że w szynce za 20zł będziesz miał samo mięso? Jak kupuję to w krakowskim kredensie lub Alma - to kosztuje > 40zł. Mam pewność że jest to kawałek mięsa. Chleb też kupuje taki za 8zł - ale wystarcza na cały tydzień i się nie psuje i ma smak. Generalnie lepiej jeść mniej ale lepszej jakości niż jakieś shity.
    A artykuł już dawno czytałem w Angorze - to co jest tam opisane to pewnie czubek góry lodowej.

    Everything should be made as simple as
    possible, but no simpler

    1. można się zdziwić, ale jak niektórym ludziom podasz , kubazzz 23/03/09 00:07
      prawdziwą szynkę, prawdziwy ser, cokolwiek, to potrafią się wykrzywić i wcale nie musi im smakować:)
      Kwestia przyzwyczajenia.

      SM-S908

      1. no tak , celt 23/03/09 00:57
        masz rację - bez glutamianu sodu nic już nie smakuje tak samo :)
        Kiedyś w jakim programie ktoś chwalił oranżadę taką różowo-czerwoną i mówił że jest to jedyna prawdziwa, bo zawiera cukier zamiast słodzików i innych shitów. Najlepsze jest to że gość miał rację dostanie takiej oranżady graniczy czasami z cudem. Rany jakich czasów człowiek dożył.

        Everything should be made as simple as
        possible, but no simpler

        1. dzis odebralem paczke , Deus ex machine 23/03/09 22:24
          od rodzicow, jakies 1,5kg swojskiej, ponad kg poledwicy, krupniok i pasztetowa. Razem kolo 4 kg. Ojciec zaplacil za to 70zl. Masarnia na wiosce .) Towar sprawdzony i juz sprowadzany od dlugiego czasu, czyli nie musi byc tak strasznie drogo, a nawet taniej niz ze sklepu z chemia.

          "Uti non Abuti"

          1. no pewnie , celt 23/03/09 23:24
            że nie - karkówka z takiej świeżej świnki ma się nijak do takich ze sklepu. Moja siostra daje do przerobienia świnkę + dodatkowe mięso - generalnie wychodzi zdrowiej (a może i taniej). W Polsce jeszcze nie ma mody na zdrowe jedzenie - stąd te zdziwienia że chleb może trzymać tydzień. Mam nadzieję, że obok takiego 'fabrycznego' jedzenia będzie coraz więcej tego prawdziwego (może być droższe nawet 2x).
            PS. najważniejsze żeby świnka nie była bita (jeżeli kojarzysz z filmu ;)

            Everything should be made as simple as
            possible, but no simpler

    2. kosztuje > 40zł. Mam pewność że jest to kawałek mięsa. , Thradya 23/03/09 00:17
      hahahahaha

      1. dokładnie.. , jozin 23/03/09 00:21
        tak samo z chlebem... nie psuje sie i ma smak przez tydzien :PPP
        Chleb zdrowy bez konserwantów i polepszaczy wytrzyma swieżość 1 dzien i koniec.

        1. miałeś , celt 23/03/09 00:53
          z takim do czynienia? Bo w to wątpię.

          Everything should be made as simple as
          possible, but no simpler

          1. są jeszcze jakieś zapomniane małe piekarenki , jozin 23/03/09 01:29
            które tworzą na jakiś mały lokalny rynek... i nie dodają konserwantów do chleba.

            Ale ten chlebek który jest na Kerfurze, Kauflandzie, Tesko itd... to na 100 procent przetworzony syf.
            Prawde mówiąc najlepiej w ogóle wyeliminować z jadłospisu combo: chleb (ewentualnie razowy) oraz wspaniałe masełko lub podobne osełka.

            1. a co zlego w bialym pieczywie? , Deus ex machine 23/03/09 08:00
              pomijajac polepszacze

              "Uti non Abuti"

              1. nic szczegolnego , faf 23/03/09 10:10
                tylko dupa rosnie

                albo oponka :P

                1. do spalania , Deus ex machine 23/03/09 11:18
                  tluszczu jak sie ktos rusza to akurat dobry jest .)
                  A jak sie ktos nie rusza, to od wszystkiego dupa rosnie .)

                  "Uti non Abuti"

        2. nie wiem jakie ty chleby widziales, , elliot_pl 23/03/09 01:46
          ale co do twojego powyzszego zdania, moge powiedziec tylko jedno - LOL. To co ci sie zdaje nie zawsze jest prawda.

          Upiecz kiedys sam chleb i zobacz ile wytrzyma i bedzie swiezy. Moj spokojnie po tygodniu da sie zjesc, chociaz swiezy oczywiscie nie jest. Ale pierwsze 3 dni - prawie brak roznicy.

          momtoronomyotypaldollyochagi...

          1. no zjeść możesz nawet jak czerstwy bedzie, ale swiezy nie bedzie. , jozin 23/03/09 02:25
            nie robilem nigdy swojego chleba ale wydaje mi się że 2 dni to max gdzie jest mała różnica w świeżości.
            Wiem po prostu jak wygląda chleb z polepszczami po paru dniach a jak bez nich.

            1. do mikrofali z nim , Rafael_3D 23/03/09 02:34
              i dalej świeży ;)

              Gdy niesprawiedliwość staje się prawem, bunt jest obowiązkiem.

            2. dobrze powiedziane - wydaje ci sie , elliot_pl 23/03/09 08:41
              pogadamy jak sie przekonasz organoleptycznie :)

              momtoronomyotypaldollyochagi...

              1. ciekawie mnie czasami takie zacietrzewienie i naiwniactwo ludzi ;) , Krowi_Placek 25/03/09 03:04
                przez kilka wątków próbujesz coś udowodnić a ja sie tylko z ciebie śmieje i czytam twoje kompletne bzdury :)

                mam do czyniena na codzień z piekarnią i wypiekiem pieczywa -więc po prostu wiem jak się chleb robi, ile utrzymuje świeżość bez polepszaczy a ile z nimi...

                więc po co się produkujesz i durno próbujesz coś wmówić?
                poczytaj niżej moje odpowiedzi które dałem blimkowi i pepe78

                1. acha.. , Krowi_Placek 25/03/09 03:04
                  to mowilem ja - jozin, tylko ze z innego konta (bo byl problem)

                2. ty masz jakis problem ze soba najwyrazniej :) , elliot_pl 25/03/09 08:55
                  Po pierwsze - nie przypominam sobie, zebym odpowiadal na twoje posty w innym watku niz ten. Po drugie - to, ze masz do czynienia z piekarnia dowodzi czego? Tego, ze ich chleb jest taki ani inny. Co to za dziwne zachowanie, zeby mnie nazywac naiwniakiem bo wiem co robie? Wiem co klade do srodka. Poza tym, trzeba chyba byc ignorantem, zeby nie wiedziec, ze moze byc wiecej niz 1 rodzaj chleba. Skad ty wiesz o jakim ja mowie? Jak jestes taki uparty, to prosze bardzo - przyjedz, pokaze ci z czego robie, dostaniesz nawet kawalek do testow :) No i to chyba oczywiste, ze chleb nie jest swiezy w pierwszy dzien tak samo jak np. w 3. Ale czesc po 3 dniach mozna uzyc jako mlotka, a inny nadal jest bardzo dobry. Tak wiec zbastuj troche, bo mierzysz wszystkich i wszystko jedna miarka; twoje prawda mysi byc najtwojsza, a w rzeczywistosci to gowno prawda - nic nie jest czarno-biale.

                  momtoronomyotypaldollyochagi...

                  1. o jezu chlopie , Krowi_Placek 25/03/09 14:31
                    nie musisz mi udowadniac bo wiem że ubarwiasz historie.
                    Wcześniej piszesz że chlebe naturalny ma prawie taką samą świeżość przez 3 dni, teraz zmieniasz troche zdanie pisząc 'ze chleb nie jest swiezy w pierwszy dzien tak samo jak np. w 3'.
                    I że zależy od chleba...

                    Bez różnicy jakie to pieczywo, i tak w 3 dniu (jesli już sie tego trzymamy) jego świeżość będzie daleka od tego jaka jest 1 dniu,

        3. oj chyba nigdy , Deus ex machine 23/03/09 07:56
          chleba wiejskiego nie jadles, spokojnie przez tydzien nadaje sie do jedzenia i nie jest czerstwy. Kielbacha wsiowa tez moze bez lodowy lezec i przez kilka dni nic sie jej nie stanie.
          Pytanie bokiem, sa jeszcze gumy do zucia bez slodzika tylko z cukrem?

          "Uti non Abuti"

          1. Się wtrącę, bo mam doświadczenia z dzieciństwa , Agnes 23/03/09 09:18
            Jak miałam lat niewiele, to piekło się chleb - i moja mama piekła, i sąsiadki piekły. I powiem wam, że chleb sąsiadki z lewej wytrzymywał tydzień, z tym że na trzeci, czwarty dzień robił się lekko twardawy. Chleb sąsiadki z prawej robił się twardy parę godzin po upieczeniu.
            Ot, niby to samo, wsiowa technologia, a co kucharka, to inaczej.

            Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
            Fizyk, a to jego Meta...

            1. nie da Ci ojciec , Dhoine 23/03/09 09:23
              nie da Ci matka
              tego co dać Ci może
              SĄSIADKA!

              1. ... , Grza 23/03/09 10:07
                nie da ci tego zona
                nie da kufelek piwka
                co moze dac ci dziasiaj
                sasiadka z naprzeciwka!!!

        4. chyba nie jadłeś prawdziwego chleba , PePe78 23/03/09 21:16
          pamiętam jeszcze z dziecińtwa, jak babcia piekła chleb raz na tydzień. Nawet po tym czasie był smaczny. To był chleb pieczony w piecu opalanym drzewem.
          Teraz te sztuczne chleby, z ulepszaczami nadają się do zjedzenia tylko w dzien zakupu (wypieku), bo na następny dzień to jest coś chlebopodobne.
          Jest wiec raczej odwrotnie, te sztuczne chleby wytrzymują jeden dzień, ten lepszy można zjeść ze smakiem nawet po dwóch dniach. Inna sprawa, że faktycznie, taki chleb kosztuje 8zł.

          Z grodu Kraka

          1. tyle kosztuje w miescie , Deus ex machine 23/03/09 22:21
            ciotka na wsi, sama piecze bo taniej .) Jak sie pytalem o przepis to zaczela "a jedno wiadro ..." No i sie poddalem .)

            "Uti non Abuti"

          2. poczytaj odpowiedz jaką dałem blimkowi na dole , Krowi_Placek 25/03/09 02:52
            bo widze kolejny nieuświadomiony...

            czy widzisz w ogóle logike myślenia w tym co piszesz?
            'chleb z ulepszaczami nadaje się tylko w 1 dzien po zakupie, bo potem jest chleboopodobny'

            to po co mieliby dodawać ulepszacze? zeby chleb był gorszy i zaraz potem papka z niego byla :))?

            Gratuluje niewiedzy i naiwniactwa. Jest DOKLADNIE ODWROTNIE jak piszesz.
            Ulepszacze dodaje się własnie po to aby chleb był 'napuchnięty', miałe większą objętość, wytrzymał sztuczną świeżość przez wiele dni, miał ładny kolor, smak itd itd...

            Niemal wszystkie produkty są tak sztucznie podtrzymywane, to jest rola polepszaczy i konserwantów.

      2. pewność , celt 23/03/09 00:59
        to masz jak kupisz pół świnki i 'ją przerobisz'. Jak masz doświadczenie z takimi wędlinami lub mięsem to wiesz jaka jest różnica pomiędzy tym, a tym co kupujesz w sklepie.
        Robiłeś coś takiego?

        Everything should be made as simple as
        possible, but no simpler

        1. pewność to masz , Chrisu 23/03/09 19:49
          jak taką świnkę sobie odchowasz i ubijesz...

          /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

          1. tak , celt 23/03/09 23:25
            trzymam 2 na balkonie i jedną w piwnicy :)

            Everything should be made as simple as
            possible, but no simpler

            1. a krowę i drób , piotrszach 24/03/09 00:38
              pod blokiem :)

              1. i kozę , celt 24/03/09 01:26
                w szafie

                Everything should be made as simple as
                possible, but no simpler

                1. ''A proszek do zębów... , Bergerac 24/03/09 20:44
                  ...i marmeladę w skarpetach. A pan nie?''

                  [z czego to cytat?]

                  Barbossa: You're supposed to be dead!
                  Jack Sparrow: Am I not?

                  1. nie żartuj , celt 24/03/09 22:57
                    (Kramer ;) proszę :)

                    Everything should be made as simple as
                    possible, but no simpler

  2. Po pierwsze to polecam film który mam w sygnaturce i sie wszystkiego dowiecie !!! , blimek 23/03/09 07:30
    Po drugie to normalny chleb bez konserwantów może wytrzymać 7 dni i jest dobry. Znajomy w latach 80 pracował w wojsku na kuchni konkretnie w piekarni i mówił ze śiwezo upieczony chleb przekładali na półki każdy dzień tygodnia miał swoją połkę i po przełożeniu tego chleba na 7 półkę z kolei (7 dni od upieczenia) podawano dopiero chleb do sporzycia i był dobry i nikt sie nie skarżył

    twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

    1. Rozwaliło mnie to... , Dexter 23/03/09 07:45
      Mniejsza o większość ale "(...) w latach 80-tych (...) w wojsku (...) nikt się nie skarżył."

      W latach 80-tych żołnierze nie skarżyli się nawet na falę...

      Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
      Odpowiedzi oleję.
      THX!

      1. :) może żle to ująłem w słowa , blimek 23/03/09 08:23
        ale kolega z którym pracuje do dziś mówi ze ten chleb 7 dniowy był 10 razy lepszy od chcelba, który serwuje się teraz jednodniowy

        twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

        1. młodzieńcu drogi... jesz gówienko nie chleb. , Krowi_Placek 25/03/09 02:41
          każdy chleb bez polepszaczy i konserwantów zachowuje extra świeżość tylko przez 1 dzien. Przez kolejne kilka dni, świeżośc zdecydowanie nie jest taka jak w ciągu pierwszego dnia, ale dalej można go spożywać.

          Więc jesli jakikolwiek chleb choćby w 3 lub 4 dniu jest świeżutki - to ci gwarantuje że wpierdalasz chemie aż sie patrzy.

          I te bajeczki o tym że babcie robiły pieczywo, które po 7 dniach było elegankie - to możecie poopowiadać sobie w piaskownicy.
          Babcie wasze nie miały co jeść i z czego robić ten chleb, więc jak zrobiły raz na tydzien to się cieszyły i jadły go właśnie tyle dni. Poza tym one też stosowały różnego rodzaju serwatki i inne kosmiczne pomysły z kapustami aby chleb miał dłużej świeżość.

          Z piekarnią mam do czynienia na codzień więc wiem wiele o chlebie. Jak niedowiarek jesteś to idz do pierwszej lepszej piekarni i popytaj.

  3. Ch*j , Bergerac 24/03/09 00:09
    ten ma 100% mięsa (i skórek ch*jowych), ale jak stoi to już tylko 50%, bo reszta to krew.

    Barbossa: You're supposed to be dead!
    Jack Sparrow: Am I not?

    1. dobre , Rafael_3D 24/03/09 03:08
      nawet bardzo ;)

      Gdy niesprawiedliwość staje się prawem, bunt jest obowiązkiem.

  4. dlatego też REALNE , Chrisu 24/03/09 09:44
    spożycie mięsa od czasów "komunistycznych" w Polsce ZMALAŁO.
    A to dlatego że w latach 70-tych wg normy z 1kg mięsa wychodziło 80 dkg kiełbasy śląskiej. Później (początek 80-tych) było 1 do 1.
    A teraz? KAŻDĄ kiełbasę można nazwać śląską, bo NIE MA norm określających skład. Do tego dzięki "ulepszaczom" z 1 kg mięsa wychodzi 1,5 kg kiełbasy (mówię o stosunkowo zjadliwych kiełbasach, a nie totalnym shicie po 8 zł za 1 kg).
    Dlatego spożycie WYROBÓW mięsnych może jest i większe jak kiedyś, ale REALNe pożycie mięsa juz nie.

    /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL