Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » AfiP 16:29
 » Pio321 16:29
 » NimnuL 16:14
 » resmedia 16:14
 » Markizy 16:13
 » rad 16:05
 » gigamiki 16:03
 » alien1 16:01
 » kyusi 15:59
 » bajbusek 15:59
 » esteban 15:56
 » hokr 15:45
 » Jumper 15:45
 » abes99 15:43
 » ligand17 15:42
 » Artaa 15:41
 » P_M_ 15:39
 » Kenjiro 15:36
 » dugi 15:35
 » exmac 15:35

 Dzisiaj przeczytano
 41146 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT] Swiateczne wypieki - problem z blacha (forma do ciasta) , zeb 11/04/09 18:58
Stalo sie nieszczescie :) - swiateczna babka sie udala, ale nie mozna jej bylo wydostac z blachy / foremki i zostala uszkodzona :) Ciasto w smaku jest super jak zawsze tyle, ze w kawalkach :) I teraz pytanie: czym posmarowac / posypac foremke by po upieczeniu babka spokojnie wylazla by z formy ?:) To drugie pieczenie w tej formie - za pierwszym razem nie bylo zadnych problemow :) Z gory dzieki za pomoc.

Zack

  1. Yyy, to niczym nie była smarowana?... , Agnes 11/04/09 19:03
    Tłuszczem (masło, olej) i posypać kaszą manną/ mąką krupczatką/ bułką tartą (drobniutką).

    Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
    Fizyk, a to jego Meta...

  2. maslo powinno starczyc, ale mozna pozypac to maslo maka zeby lepiej odeszlo. , ptoki 11/04/09 19:05
    A najmniej problematyczne sa formy teflonowe ale za to chemizowane :)

    Ja wole w kawalkach albo pomaslowane niz teflonowane :)

  3. jaka ta forma? , ibiz 11/04/09 19:06
    teflonowa, silikonowa, zwykła? Jeśli teflon, to może uszkodziłeś powłokę za pierwszym razem i taki skutek...
    Ogólnie to polecam stare sposoby naszych Babć. Masło (prawdziwe) cienką warstwą, potem bardzo drobna bułka tarta. Są też inne wariacje. Np. zamiast masła - margaryna, a bułki tartej kasza manna. Oczywiście to dla "tradycyjnych" foremek.

  4. Dzieki wielkie za rady :) , zeb 11/04/09 19:25
    Ja niesmialo stawiam kroki w swiecie ciast. Zazwyczaj jak cos robilem to wyscielalem blache folia aluminiowa, ale do tej foremki sie nie dalo :) Forma jest zwykla blaszana. Zabieram sie za nowa wersje probujac Waszych rad. Prosze trzymac kciuki ;)

    Zack

  5. ja jak pieke chleb , Deus ex machine 11/04/09 20:18
    to smaruje foremki (metalowe) maslem, pozniej obsypuje maka i kazdy bochenek spokojnie wylazi .)

    "Uti non Abuti"

    1. przyponiala mi sie taka piosenka Wolej grupy bukowina: Ballada o Czesku piekarzu i... , zeb 11/04/09 20:22
      w tekscie piosenki sa takie slowa: chleb sie chlebie. Zawsze sie zastanawialem nad sensem tych slow. Czy chodzi o to ze cos sie dzieje z chlebem czy moze autor tekstu nakazuje cos chlebowi ?:)

      Zack

      1. a poszukam i poslucham .) , Deus ex machine 11/04/09 20:32
        dzis robie eksperymentalny z bazylia i oliwa z oliwek. Zobaczymy co wyjdzie, wlasnie wlozylem do piekarnika. Swoja droga cos mocniej niz zwykle wyroslo ,)

        "Uti non Abuti"

        1. prosze bardzo , zeb 11/04/09 20:49
          http://www.wgb.eps.gda.pl/

          Zack

          1. oż Ty! , Dabrow 12/04/09 11:01
            heh!

            !!!!!TO JEST SPARTA!!!
            !Tu się nic nie zmienia!
            ------dabrow.com------

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL