TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
grille weber - warto kupic? , Chucky 20/04/09 20:42 jak wiadomo niedlugo czas otworzyc sezon grillowania, a skoro stary grill juz ma wiecej rdzy niz emalii to wypadaloby kupic cos nowego, stad pytanko, czy warto ladowac tyle kasy w grille weber, najtanszy 350zl? czy raczej jakas 'chinczyzne'? tu w cenie 150-200- jest duze pole do popisu...
czy ktos moze ma webera i moze sie podzielic opinia odnosnie jakosci wykonania i wytrzymalosci takiego grilla?Corei5 9600K, Z390 PRO, 2x16 Vengeance
3200Mhz, GTX 2060 Super, Seasonic X-650 - Delikatnie ale wciąż OT - postawił ktoś sam grill z cegieł lub czegoś podobnego? , Dexter 20/04/09 20:46
Planuję sobie coś skromnego postawić.
Jakich materiałów użyć? Cegła klinkierowa - ale czy może być dziurawka? Jaka zaprawa?Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX! - nie klinkier , Dabrow 20/04/09 21:15
tylko szamotowa. Klinkier to sobie daj na wykończenie tego - zewnętrzna warstwa. Do pieców itp stosuje się szamotowe materiały - o wiele wytrzymalsze i przeznaczone do stosowania przy wysokich temp.!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - Nie no wkspertem to nie jestem, ale... , Dexter 20/04/09 21:31
...wszelkie źródła mówiąo klinkierze, jako odpornym na wysokie temperatury a zarazem nieasiąkliwym. W końcu z klinkieru robi się kominy...
Zresztą - klinkier jest w każdym składzie budowlanym, szamot nie bardzo... Nie wiem jak z ceną.Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX! - no własnie , Dabrow 20/04/09 21:47
na kominy klinkier na piece szamot. Klinkier ma bardzo niską nasiąkliwość - w kominach wyraszają się spaliny itp - o to chodzi. Zwykła cegła by nie wytrzymała i murszała raz dwa. Szamot też. Za to szamotowe świetnie sobie radzą przy szybkich zmianach temperatury...
Z resztą:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klinkier
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szamot!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - w moim (rodzinnym) grillu tego typu, ... , Nebuchadnezzar 20/04/09 21:49
szamotówka jest tylko w miejscu paleniska (ułożona pionowo) - reszta jest z klinkieru, dziurawka a na wierzchu pełna. Zaprawa jest chyba standardowa - robił to fachman już kilka lat temu więc nie wiem dokładnie. Budowaliśmy w tem sposób, że najpierw kupiliśmy ruszt i pod niego zaprojektowaliśmy cały grill.dupa na stołku, morda przy korycie... - no właśnie o to chodzi , Dabrow 20/04/09 21:52
palenisko - z szamotowej - reszta może być z klinkieru - odprowadzenie spalin podobnie.!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------
- ja stawiałem , ibiz 20/04/09 23:47
w zeszłym sezonie. Odsyłam Cię na forum muratora http://forum.muratordom.pl/...t=w%EAdzarnia%20chef
znajdziesz tutaj sporo pomysłów i porad. Ja z braku czasu zdecydowałem się na kupno prefabrykatów, potem sobie trochę poprzerabiałem, obłożyłem, otynkowałem, pomalowałem i jestem zadowolony. Całkowity koszt <600 zł ale to zależy głównie od wykorzystanych materiałów. W pierwotnym planie miałem zamiar układać z kostek granitowych. Widziałem u znajomych - wygląda super i w miarę prosto wykonać. Jeśli lubisz wędzone mięsko, to zastanów się nad budową grilla - wędzarni. Super sprawa!- Oooo... , ibiz 20/04/09 23:51
już widzę, że zadałeś wcześniej tam pytanie, więc forum znasz :-)
- ja griluje 2-3 razy w miesiącu , Killer 20/04/09 20:47
kupuje na wiosnę w Tesco grill za 13zł składam i w takiej formie jeździ on w bagażniku do końca sezonu :) po czym outKiedyś normą był ogół a nie margines... - W zeszlym roku ogladalem test tych super grilli.. , Ziola 20/04/09 20:59
W sumie niby super sprawa, ale specjalisci stwierdzili, ze zwykly grill z pokrywa dziala dokladnie tak samo... a kosztuje jakies 20-30% ceny.
Mam taki "zwykly" juz 3 sezon i jakos wciaz dziala. Wprawdzie drewniane raczki mu nieco "splowialy" - nie mniej - juz w tym roku grillowalem i wyszlo doskonale..
W zasadzie planuje sobie postawic takiego "murowanego" - nie mniej to dosc delikatny temat - bo jak postawisz, to pozniej nie tak latwo go "wymienic" na nowy.
A... co do profesjonalnego grillowania - specjalisci uzywaja grilli gazowych...
PozdrowieniaJestem rasista i nie wstydze sie tego -
pigwy to lepsze jablka - zwlaszcza w plynie. - hmm , bartek_mi 20/04/09 21:05
nie wiem jakie jest wykonanie grilla za 350 zeta ale w kazdym kiedys sie spod przepali - wala nie ma. chyba, ze tam jest kawal blachy dziesiatki :)
imho szkoda kasy
a co do murowania - po dwakroc odradzam. zajmuje miejsce, odwrocic tego jak sie chce sie nie da. kolejny "budynek" na podworku.dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj - e tam się przepali , Dabrow 20/04/09 21:18
prędzej ja za przeproszeniem wysram sztabkę złota - niż ten niżej zalinkowany się przejara (-; To kawał porzadnego piecyka jest - z popielnikiem itp - nic tam sie nie przejara (-;!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------
- eee tam , Dabrow 20/04/09 21:16
najlepszy porządny żeliwny - taki dzbanek. Nie duży to fakt (jeden kolega Boardowy to strasznie narzekał podczas imprezy dachowej ale inni nie więc... ((-;) ale jak sie rozgrzeje to nic mu nie podskoczy. I o wiele trwalszy - jeśli tylko grzecznie potem stygnie (-;!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - o, taki , Dabrow 20/04/09 21:17
http://www.wymarzonyogrod.pl/...y_kociolek_450.jpg!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - popieram , piotrszach 20/04/09 22:28
grill rewelacyjny, tylko mały. Ale kumpel rozwiązał ten problem, ma dwa takie :)
- Warto... , Remek 20/04/09 23:49
Mam od paru lat. żadna rdza, nic go nie bierze, a stoi 24/7 na tarasie. Świetnie się w nim pichci, ma dobrą regulację. Polecam do tego przystawkę do szaszłyków. Rewelka. - szalejecie... , Chrisu 21/04/09 08:47
2 lata temu, kupiłem jak zamykali namiot przy realu taki na 3 nogach z wiszącym rusztem. Cena 25 zł... W zupełności wystarczający... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - Mam tylko nadzieję.... , Remek 21/04/09 12:36
... że tak jak jeden z moich sąsiadów nie rozpala grilla za pomocą kolorowych gazetek i zaraz potem nie wędzi na tym kiełbasek dla swojej rodziny... :)- hehe... , Chrisu 21/04/09 12:51
mój sąsiad kiedyś mi prawił jak to ja marnuję węgiel. On kupuje brykiet, podpala 4 brykieciki i od razu wrzuca kiełbasę... A ja... Kupuję zwykły węgiel sypię dużo, rozpalam i jak się "uspokoi" dopiero kładę kiełbasę... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\
|
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|