|
TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O ¦ Ć |
 |
| |
|
[sport narodowy] Grilowanie. Jak zrobić zalewę do karkówki i skrzydełek ? , smagar 20/06/09 10:32 Pewnie każdy z was ma jaki¶ sprawdzony przepis na marynatę dla karkówki albo skrzydełek.
Mam dzi¶ grila, składniki zakupione to karkówka, skrzydełka, kiełbasa, kaszanka.
Jakie¶ pomysły jak zrobić marynatę?- kroisz karczek , Nazgul 20/06/09 10:59
i te kawalki delkatnie skraplasz olejem lub oliwa. Przyprawiasz duza iloscia pieprzu, vegety, mozesz dorzucic tez przyprawe do gyrosa, troche przyprawy do grilla, ziola prowansalskie itp. co lubisz i co Ci ladnie pachnie. Przypraw musi byc naprawde duuuzo. Nastepnie otwierasz ciemne piwo (ja uzywam Zywiec Porter) i zalewasz mieso tak aby w piwie plywalo (zwykle 0,5 litra wystarcza na kilogram miesa. Tak przygotowana marynate odstawiasz na minimum 5 godziny (najlepiej zeby lezalo z 10 godz). Potem wszystko smazysz na grilu delikatnie polewajac lyzka mieso tym piwem co w nim lezalo niedawno.
Dzieki temu karczek dostanie delikatnej chrupiacej otoczki, a w srodku bedzie niesamowicie soczysty. Karczki tak zrobione smakuja nawet ludziom, ktorzy piwa nie pija. W smaku takiego karczku nie czuc zadnej goryczy ani smaku piwa.
POLECAM
Ps - przepis uslyszalem od Pascala, oczywiscie troche go zmodyfikowalem. I teraz wszyscy przyjaciele chca zeby ja marynowal miesa na wspolne grille...
http://www.eswing.pl/nazgul/DSC03064.JPGpeople can fly, anything
can happen...
..Sunrise.. - Dla tych co na wyspach! , Muchomor 22/06/09 14:10
Zamiast Żywiec Porter ¶wietnie nada się Guinness, raczej Stout niż Draught. Doskonały również na gulasze.Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów
- Grill dzis... , Wolf 20/06/09 12:28
A marynuje sie 2-3 dni wczesniej ;)
BTW, przepis nazgula dobry, robie podobnie, ale sam mieszam przyprawy...
Najwazniejsze - nie solic wolowiny przed pieczeniem!
Pod koniec pieczenia/po pieczeniu obsypac grubo mielona sola...Vey iz mir! - o wlasnie , Nazgul 20/06/09 12:36
zapomnialem o soleniu. Dopiero pod koniec, nigdy wczesniej. Ja rowniez sam dobieram przyprawy, wszystko zalezy od tego co mam w danym momencie w szafce i co mi jak pachnie ;)people can fly, anything
can happen...
..Sunrise.. - Twojej bym nie solił, bo dodajesz Vegety, ... , Muchomor 22/06/09 14:04
... a to już jest do¶ć. Umnie taka ilo¶ć glutaminianu sodu już t± marynatę dyskwalifikuje ale jestem ¶wiadom faktu jak wiele osób to lubi.Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów
- Z ziół , Agnes 20/06/09 12:43
które polecam do mięs (przepięknie pachn±) to: rozmaryn, tymianek, estragon. Tylko ostrzegam, s± intensywne, używać z umiarem, wg gustu.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - Około dobę przed grillowaniem.... , BigeRr 20/06/09 15:12
Do miski hermetycznie zamykanej wkładasz już pokrojon± karkówkę, rozbijasz jajka, roztrzepujesz je, dodajesz do nich przyprawy do mięsa (dowolnie, mog± być gotowe przyprawy do mięs grillowanych), mieszasz, i zalewasz tym mięcho, odstawiasz do lodówki na około dobę... i tyle :) Karkóweczka wychodzi krucha i ¶wietna w smaku :)
Będę musiał spróbować ten przepis z piwem ;) - vegete to raczej nie , Maverick 20/06/09 19:01
jesli nie robisz zupy to vegety nie dodawaj. dodaj za to tymianek, rozmaryn i bazylie, zalej oliwa z oliwek, najlepiej extra virgin, jesli lupisz - powtykaj w mieso troche jalowca (ja przepolawiam i wtykam co jakies 1,5 cm - lunie smak i zapach jalowca) wszelkie przyprawy do miesa czy grilla dodaj juz na grillu. jesli zostawisz to na 2-3 dni to posol mieso dzien przed grillowaniem.
pycha. aha, mieso mozesz leciutko ponacinac i wtedy jeszcze lepiej wyjdzie. - a ile czasu srednio , PaKu 20/06/09 19:25
grilluje sie taka karkowke? I jakiej wielkosci kawalki sa?bez podpisu |
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|