Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowo¶ci
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Sherif 19:57
 » elliot_pl 19:49
 » DJopek 19:42
 » Curro 19:31
 » wrrr 19:28
 » waski 19:21
 » Draghmar 19:20
 » dugi 19:18
 » Wedelek 19:14
 » Kraszan 19:11
 » Katoda Lt 19:10
 » past 19:06
 » bajbusek 19:04
 » ripek 19:03
 » Master/Pe 19:03
 » maddog 18:53
 » Kilgor 18:48
 » rooter666 18:47
 » Dexter 18:46
 » Visar 18:44

 Dzisiaj przeczytano
 36857 postów,
 wczoraj 25433

 Szybkie ładowanie
 jest:
wł±czone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2025
A R C H I W A L N A   W I A D O M O ¦ Ć
    

[sport narodowy] Grilowanie. Jak zrobić zalewę do karkówki i skrzydełek ? , smagar 20/06/09 10:32
Pewnie każdy z was ma jaki¶ sprawdzony przepis na marynatę dla karkówki albo skrzydełek.
Mam dzi¶ grila, składniki zakupione to karkówka, skrzydełka, kiełbasa, kaszanka.

Jakie¶ pomysły jak zrobić marynatę?

  1. kroisz karczek , Nazgul 20/06/09 10:59
    i te kawalki delkatnie skraplasz olejem lub oliwa. Przyprawiasz duza iloscia pieprzu, vegety, mozesz dorzucic tez przyprawe do gyrosa, troche przyprawy do grilla, ziola prowansalskie itp. co lubisz i co Ci ladnie pachnie. Przypraw musi byc naprawde duuuzo. Nastepnie otwierasz ciemne piwo (ja uzywam Zywiec Porter) i zalewasz mieso tak aby w piwie plywalo (zwykle 0,5 litra wystarcza na kilogram miesa. Tak przygotowana marynate odstawiasz na minimum 5 godziny (najlepiej zeby lezalo z 10 godz). Potem wszystko smazysz na grilu delikatnie polewajac lyzka mieso tym piwem co w nim lezalo niedawno.

    Dzieki temu karczek dostanie delikatnej chrupiacej otoczki, a w srodku bedzie niesamowicie soczysty. Karczki tak zrobione smakuja nawet ludziom, ktorzy piwa nie pija. W smaku takiego karczku nie czuc zadnej goryczy ani smaku piwa.

    POLECAM


    Ps - przepis uslyszalem od Pascala, oczywiscie troche go zmodyfikowalem. I teraz wszyscy przyjaciele chca zeby ja marynowal miesa na wspolne grille...

    http://www.eswing.pl/nazgul/DSC03064.JPG

    people can fly, anything
    can happen...
    ..Sunrise..

    1. Dla tych co na wyspach! , Muchomor 22/06/09 14:10
      Zamiast Żywiec Porter ¶wietnie nada się Guinness, raczej Stout niż Draught. Doskonały również na gulasze.

      Stary Grzyb :-) Pozdrawia
      Boardowiczów

  2. Grill dzis... , Wolf 20/06/09 12:28
    A marynuje sie 2-3 dni wczesniej ;)

    BTW, przepis nazgula dobry, robie podobnie, ale sam mieszam przyprawy...

    Najwazniejsze - nie solic wolowiny przed pieczeniem!
    Pod koniec pieczenia/po pieczeniu obsypac grubo mielona sola...

    Vey iz mir!

    1. o wlasnie , Nazgul 20/06/09 12:36
      zapomnialem o soleniu. Dopiero pod koniec, nigdy wczesniej. Ja rowniez sam dobieram przyprawy, wszystko zalezy od tego co mam w danym momencie w szafce i co mi jak pachnie ;)

      people can fly, anything
      can happen...
      ..Sunrise..

      1. Twojej bym nie solił, bo dodajesz Vegety, ... , Muchomor 22/06/09 14:04
        ... a to już jest do¶ć. Umnie taka ilo¶ć glutaminianu sodu już t± marynatę dyskwalifikuje ale jestem ¶wiadom faktu jak wiele osób to lubi.

        Stary Grzyb :-) Pozdrawia
        Boardowiczów

  3. Z ziół , Agnes 20/06/09 12:43
    które polecam do mięs (przepięknie pachn±) to: rozmaryn, tymianek, estragon. Tylko ostrzegam, s± intensywne, używać z umiarem, wg gustu.

    Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
    Fizyk, a to jego Meta...

  4. Około dobę przed grillowaniem.... , BigeRr 20/06/09 15:12
    Do miski hermetycznie zamykanej wkładasz już pokrojon± karkówkę, rozbijasz jajka, roztrzepujesz je, dodajesz do nich przyprawy do mięsa (dowolnie, mog± być gotowe przyprawy do mięs grillowanych), mieszasz, i zalewasz tym mięcho, odstawiasz do lodówki na około dobę... i tyle :) Karkóweczka wychodzi krucha i ¶wietna w smaku :)
    Będę musiał spróbować ten przepis z piwem ;)

  5. vegete to raczej nie , Maverick 20/06/09 19:01
    jesli nie robisz zupy to vegety nie dodawaj. dodaj za to tymianek, rozmaryn i bazylie, zalej oliwa z oliwek, najlepiej extra virgin, jesli lupisz - powtykaj w mieso troche jalowca (ja przepolawiam i wtykam co jakies 1,5 cm - lunie smak i zapach jalowca) wszelkie przyprawy do miesa czy grilla dodaj juz na grillu. jesli zostawisz to na 2-3 dni to posol mieso dzien przed grillowaniem.

    pycha. aha, mieso mozesz leciutko ponacinac i wtedy jeszcze lepiej wyjdzie.

  6. a ile czasu srednio , PaKu 20/06/09 19:25
    grilluje sie taka karkowke? I jakiej wielkosci kawalki sa?

    bez podpisu

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL