Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Bitboy_ 15:14
 » burz 15:12
 » Markizy 15:09
 » lcf 15:00
 » cVas 14:55
 » bieniek 14:54
 » KHot 14:50
 » Sebek 14:48
 » ligand17 14:46
 » Menah 14:42
 » Liu CAs 14:28
 » Wedelek 14:24
 » wrrr 14:12
 » piotrszac 14:07
 » abes99 14:02
 » Paweł27 14:00
 » Hitman 13:58
 » @GUTEK@ 13:48
 » DYD 13:43
 » bmiluch 13:42

 Dzisiaj przeczytano
 170377 postów,
 wczoraj 25774

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2026
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[PRAWO] prosze o pomoc w interpretacji gwarancji , MayheM 3/12/09 10:29
Witam,

jest taka akcja. Sa sprzedawane monitory z 3 letnia gwarancja. Pod koniec jej trwania trafia do serwisu monitor z usterka nie dajaca sie naprawic, czyli wymiana na nowy lub zwrot kasy.
Czy w przypadku wymiany na nowy - otrzymuje sie nowa gwarancje znow na 3 lata? (taki sam model i producent).

Czy jest to regulowane przez jakies przepisy prawne? (Potrzebowalbym paragraf jakis w tym pomocny).

Z gory dzieki.

  1. nie jest regulowane , Kenny 3/12/09 10:33
    zalezy wylacznie od tresci gwarancji; najczesciej opcje sa 3:
    1) brak przedluzenia
    2) przedluzenie o czas pobytu w serwisie
    3) gwar biegnie od nowa

    .:Pozdrowienia:.

    1. jak nie jest jak jest , samsung 3/12/09 10:39
      wymiana sprzetu na nowy powoduje wznowienie gwarancji.

      1. :)) , Kenny 3/12/09 10:45
        to jeszcze tylko podstawa prawna i jestesmy w domu

        .:Pozdrowienia:.

        1. podstawa znajdujue się , Matti_2 3/12/09 10:58
          w Kodeksie cywilnym w dziale pod jakże zakamuflowanym tytułem :Gwarancja jakości" ;)
          Art. 581 §1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej.

          1. wycofuję , Matti_2 3/12/09 11:01
            pospieszyłem się. Sprzedaż konsumencka = brak stosowania tego artykułu.

          2. mowimy o obrocie konsumenckim , Kenny 3/12/09 11:02
            wiec wwyzej wymieniony odpada

            .:Pozdrowienia:.

            1. wiem , Matti_2 3/12/09 11:06
              swoją drogą widać, że postanowienia kc pod tym względem są lepsze niż ustawy szczegółowej mającej za zadanie chronić konsumentów. Ot życie...

              1. byles minute przede mna :) , Kenny 3/12/09 11:09
                To bylo wiadomo juz przy kasacji rekojmi... ehh, co zrobic.

                .:Pozdrowienia:.

              2. znaczy przy zakupie na fakture , krogulec 3/12/09 12:55
                (czytaj na firme) wciaz obowiazuje kc i nowa gwarancja?

                1. obowiazuja art 556-581 KC , Kenny 3/12/09 13:00
                  a wiec tak

                  .:Pozdrowienia:.

                2. powinna , Matti_2 3/12/09 13:04
                  581 jest bezwzględnie obowiązujący.

  2. dzwonilem do rzecznika , MayheM 3/12/09 10:57
    temat zamykam.

    Reguluje WYLACZNIE zapis w gwarancji, wiec nie musi byc dana na nowo (bo nie ma o tym zadnej wzmianki).
    Prawo cywilne tego nie reguluje zadnym zapisem.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2026, TwojePC.PL